Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Pon Ruj 30, 2013 11:42 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Pitanje za gospodina dbezinova
Faza rada 83e,
Postavite kos na jarbol tako da od vrha bude udaljen oko 28 mm.
Nezgodno je kotirano, mjera ide od vraha ali neznam s cime ravna tih 28 mm. Da li sa gornjim obrucom, ili je mjera 28 mm od vrha do ove krstace ili kako se to vec zove, malo gledam uputstvo i to mi ostaje nejasno. Neznam jeli to toliko bitno, jer ako pogrijesim mjenja se duzina cijelog velejarbola, a sada to je na toliku visinu neznatno, ali opet nepoznajem stvari pa zato pitam, hvala vam unaprijed. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 01, 2013 12:51 am Naslov poruke: Re: Damir |
|
|
| damacn Napisao/la: | Pitanje za gospodina dbezinova
Faza rada 83e,
Postavite kos na jarbol tako da od vrha bude udaljen oko 28 mm.
Nezgodno je kotirano, mjera ide od vraha ali neznam s cime ravna tih 28 mm. Da li sa gornjim obrucom, ili je mjera 28 mm od vrha do ove krstace ili kako se to vec zove, malo gledam uputstvo i to mi ostaje nejasno. Neznam jeli to toliko bitno, jer ako pogrijesim mjenja se duzina cijelog velejarbola, a sada to je na toliku visinu neznatno, ali opet nepoznajem stvari pa zato pitam, hvala vam unaprijed. |
Dobro si pretpostavio - nije presudno, a kota bi trebala označavati udaljenost od vrha jarbola do gornje površina baze koša pramčanog jarbola (gdje je dotiče oznaka 21).
Polako nastavi dalje - pozz dbezinov  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Uto Lis 01, 2013 1:19 am Naslov poruke: Damir |
|
|
| Hvala vam dbezinov |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Uto Lis 01, 2013 10:02 am Naslov poruke: |
|
|
Za one koji su zaboravili evo ponovo linka za yutube prezentaciju izrade našeg galeona po fazama, koje se slažu sa brojevima izdanja.
Za svaki broj jedna prezentacija, autora Vladimira Enina.
Na yutubu postoje prezentacije od 70-og do zadnjeg broja i mislim da mogu dosta da koriste.
http://www.youtube.com/watch?v=hC7pd_YJJ8k _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Uto Lis 01, 2013 4:27 pm Naslov poruke: Nacrti, nacrti.... |
|
|
| pru959 Napisao/la: | Za one koji su zaboravili evo ponovo linka za yutube prezentaciju izrade našeg galeona po fazama, koje se slažu sa brojevima izdanja.
Za svaki broj jedna prezentacija, autora Vladimira Enina.
Na yutubu postoje prezentacije od 70-og do zadnjeg broja i mislim da mogu dosta da koriste.
http://www.youtube.com/watch?v=hC7pd_YJJ8k |
Pru hvala ti za link. Ono što je za nas trenutno aktualno su nacrti. Na prikazu se vidi da maketar direktno sa nacrta prenosi pozicije na jarbolje, što mi zbog pogrešnog mjerila ne možemo.
Kome to smeta neka šalje prigovor na neodgovarajući nacrt, inaće će ostati ovako (ako ne stigne dovoljno reklamacija).
pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mladen
 | | Član od: 19 Ruj 2012 | | Poruke: 5 | |
|
Upisano: Uto Lis 01, 2013 8:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Gospodine Bezinov Vi na neki način predstavljate firmu od koje kupujemo proizvod pa me čudi da nas nagovarate da se žalimo tisku na grešku u nacrtu (mjerilo).Tisak samo distribuira proizvod.Osobno još nisam došao do te faze izrade jedrenjaka ali ja mislim da bi se trebali žaliti i udruzi potrošača jer nismo dobili proizvod koji smo platili.Ako griješim u Vašoj ulozi u svemu tome oprostite jer ste ipak velika pomoč nama početnicima,ali ako imate nekakvog utjecaja kod proizvođaća bilo bi dobro da se barem dobiju nacrti u elektronskom obliku pa to nebi bio trošak za proizvođača |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Uto Lis 01, 2013 10:45 pm Naslov poruke: Nacrti |
|
|
| Mladen Napisao/la: | | Gospodine Bezinov Vi na neki način predstavljate firmu od koje kupujemo proizvod pa me čudi da nas nagovarate da se žalimo tisku na grešku u nacrtu (mjerilo).Tisak samo distribuira proizvod.Osobno još nisam došao do te faze izrade jedrenjaka ali ja mislim da bi se trebali žaliti i udruzi potrošača jer nismo dobili proizvod koji smo platili.Ako griješim u Vašoj ulozi u svemu tome oprostite jer ste ipak velika pomoč nama početnicima,ali ako imate nekakvog utjecaja kod proizvođaća bilo bi dobro da se barem dobiju nacrti u elektronskom obliku pa to nebi bio trošak za proizvođača |
Pozdrav Mladene,
nažalost stvari nisu takve - moja uloga kao vanjskog suradnika je savjetovanje maketara i pomoć u izradi makete, tumačenju nejasnih pojmova iz uputa te upućivanju primjedbi nakladniku dobivenih od kupaca ili mojih, ako se vide neki nedostaci.
Sve primjedbe upućuju se službeno preko Tiska koji je distributer i u njegovoj organizaciji sa nalazi služba za savjetovanje i primjedbe kupaca. Postoje voditelji zaduženi za ovaj projekt koji će dalje komunicirati sa DeAgostinijem. To je razlog zašto primjedba treba doći u Tisak.
Primjedbe se mogu slati i meni svakog ponedjeljka od 09 do 13 h telefonski, ali propusna moć centrale ja mala pa se tako može riješiti mali broj kontakata. Mogu se slati preko ovog foruma - tada ću ih ja proslijediti Tisku. I konačno mogu se slati na email Tiska direktno - što sam sugerirao jer je najkraći put.
Daleko od toga da nagovaram da šaljemo primjedbe - ukoliko smo zadovoljni sa nacrtom kakav smo dobili i dovoljno vješti da koristimo pretvorbena mjerila za prenošenje kota, sve je u redu. Međutim, ako se želi promijeniti nešto što se smatra neadekvatnim za rad na maketi, tada treba stići dovoljno velik broj primjedbi da se potakne akcija. Moje je da savjetujem kako to postići.
Ukoliko ne stižu primjedbe, tada se smatra da su kupci zadovoljni i da ne treba intervenirati.
Stoga kada sam u prikazu navedenog linka vidio da je nacrt kod ruskog maketara u mjerilu, ponovio sam mogućnost koja nam je na raspolaganju. Meni je od izlaska časopisa stiglo desetak primjedbi na nacrte - više nije ni moglo zbog zauzetosti linija i drugih pitanja kupaca, kada razgovor potraje i petnaestak minuta pa se mnogi pozivi prekinu.
Vidio sam na jednom bugarskom prikazu da maketar komentira kako treba prepravljati mjere – znači slično kao i kod nas, a nije se ništa mijenjalo. Vjerojatno nisu ni tražili.
Dakle: Kupac – meni, ja _ Tisku , Tisak _ DeAgostiniju, ili
Kupac direktno Tisku……………………………..Tisak DeAgostiniju
Sad o temi DeAgostinija, zaštite potrošača i elektronskim nacrtima.
DeAgostini je veliki nakladnik, ovaj brod je prošao prije nas druga tržišta -o tome možemo čitati u njihovim forumima. Projekt makete je nastao u jednoj državi, materijali se pripremaju u drugoj i nama stiže rezultat na koji svi u lancu nemaju direktnog utjecaja. Na osnovu primjedbi tek mogu saznati kakav je finalni proizvod i mogu li se neki elementi poboljšati, te utvrditi čija je pogreška.
Od strane Tiska je upućena primjedba DeAgostiniju o karakteru nacrta i čeka se odgovor. Tada ćemo znati više i što možemo očekivati.
Moje je bilo da upozorim kako efikasno postupiti. Naše kao kupaca je da djelujemo ili ne.
Što se tiče zaštite potrošača ne znam koliko se može postići. Činjenica je da je nakladnik naveo da može mijenjati elemente naklade, osigurao je pomoć pri izradi makete, upozorio na moguće opasnosti pri radu, upozorio da se bez pismene dozvole ne smiju producirati slike i elementi, naveo da je potrebno aktivno sudjelovanje kupaca itd., te da je naklada praktično nepromijenjena prošla velika tržišta. Teško je dokazati kakav smo proizvod očekivali – ima ih složenijih, boljih, gorih itd. Kao kupci očekujemo sve najbolje, ali u ovakvom lancu nije lako boriti se sa pravnim normama.
Ne zaboravimo također da je jedan broj kupaca izrazio svoje zadovoljstvo jer su uspjeli prvi put složiti brod, vidjeti njegove dijelove, okusiti rad na maketi i već pitaju dali će se proces nastaviti sa nekim drugim kitom.
Na kraju, moja želja je da pomognem koliko mogu i pojasnim kako to postići. O svima nama i našim reakcijama i organiziranosti ovisi za koji ćemo se status izboriti. Možemo izgubiti neke bitke, ali nadam se da ćemo na kraju dobiti rat kada osjetimo zadovoljstvo u izradi, naučimo na pogreškama i postanemo spremniji za nove izazove. Ovaj jedrenjak je i definiran kao početnički i za manje iskusne maketare.
Za već iskusne maketare kriterij je drugačiji. Oni će donijeti svoj sud i zaključke na koje ne mogu i ne želim utjecati, već od njih dodatno nešto naučiti.
Toliko zasada, nadam se da sam pojasnio dio problematike.
Pozz  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mladen
 | | Član od: 19 Ruj 2012 | | Poruke: 5 | |
|
Upisano: Sri Lis 02, 2013 11:40 am Naslov poruke: |
|
|
Gospodine dbezinov nije mi bila namjera Vas kritizirati jer vidim da dajete sve od sebe da nam pomognete, ali mi je čudno da za ovaj jedrenjak za koji kažete da je za početnike dobijemo nacrte u krivom mjerilu.Iskusni maketari se puno bolje snalaze u različitim mjerilima a mi početnici idemo polako i učimo u hodu.Kada kupite preko 80 brojeva (čak sam bio i jako zadovoljan izradom dijelova za jedrenjak) očekujete da će biti sve u redu do kraja.Rusko tržište je dobilo prave nacrte a mi smo mala država i malo tržište pa ko nas šiša.Vjerujem da DeAgostini ima namjeru nastaviti prodavati i druge makete u Hr ali ako ovako nastavi bojim se da će izgubiti kupce.Poslao sam mail i tisku a Vama zahvaljujem na odgovoru i na velikoj podršci koju pružate maketarima na ovom forumu.
Ne smijem propustiti pohvaliti i kolege koji su puno aktivniji na forumu i koji su mi velika pomoć kod izrade ove makete.
Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sri Lis 02, 2013 12:10 pm Naslov poruke: Nacrti |
|
|
Mladene, nisam to ni shvatio kao kritiku. Čim se postavlja pitanje znači da postoji neka nejasnoća, koju je bolje razjasniti. Tako i ostali na forumu bolje mogu sagledati kako dalje. Sigurno si čuo za teoriju da učitelj ući od učenika i tek se tada vidi kako nešto objasniti.
Pridružujem se pohvalama za prikaz radova i dijeljenje iskustva koja su pomoć početnicima.
Pozdrav svima i pitajte dalje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dama7
| | Član od: 23 Svi 2012 | | Poruke: 37 | | Mjesto: split |
|
Upisano: Sri Lis 02, 2013 3:47 pm Naslov poruke: Re: Nacrti |
|
|
| sve ovo pratin i ćitan od poćetka pa evo i ja šaljen primjedbu na nacrte... jel to sve šta treba napravit šta se tiće toga pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Sri Lis 02, 2013 5:01 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
pozz svina
Nakosnik je samo privremeno spojen zicom, ))
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sri Lis 02, 2013 7:54 pm Naslov poruke: Re: Nacrti |
|
|
| dama7 Napisao/la: | | sve ovo pratin i ćitan od poćetka pa evo i ja šaljen primjedbu na nacrte... jel to sve šta treba napravit šta se tiće toga pozdrav |
U redu je, ja ću tvoj prigovor staviti na popis reklamacija.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Sri Lis 02, 2013 10:34 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
| Gospodine dbezinov evo i moj prigovor, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sri Lis 02, 2013 10:49 pm Naslov poruke: Re: Damir |
|
|
| damacn Napisao/la: | | Gospodine dbezinov evo i moj prigovor, pozz |
OK damacn, ide na popis.
Da ne odgovaram svima, sve što stigne priložiti ću.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Sri Lis 02, 2013 11:45 pm Naslov poruke: prigovor |
|
|
Dbezinov stavite i mene na spisak, mada još uvek nisam dobio te nacrte, ali pretpostavljam da neću biti izuzetak pa da jedino ja dobijem one ispravne ( ruski tip )
Veliki pozdrav i srećan rad, Jovan. _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|