Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Jolly Rogers
 | | Član od: 04 Sij 2011 | | Poruke: 368 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Pon Ruj 16, 2013 8:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | | vrsa Napisao/la: | Možda sugestija da se kategorija 1/32 objedini i za propelerce i za mlažnjake. To je pak pravednije.
Možda ne bi bilo loše da napravite malu anketu među posjetiocima ili učesnicima natjecanja, npr. što vam se sviđa i što biste promijenili. Tako nešto |
Mislim da ne. Staviti recimo tri master class napravljene makete zrakoplova iz WWI u mjerilu 1/32 među let lampe , let lampe praktički nemaju šanse osim ako ne sude tri suca ludo zaljubljena u mlaznjake , pa možda čak niti onda.
Oni koji poznaju materiju i maketare koji izrađuju WWI znaju o čemu govorim. |
Ne poznam materiju i maketare koji rade WWI zrakoplove, pa da pitam: Zasto mlazni zrakoplov nema nikakve sanse ? Ocjenju se makete, ili maketari i materija ? Kad bi bila jedinstvena kategorija 1/32 zrakoplovi, onda mlazne nije ni potrebno donositi na natjecanje, jer nemaju nikakve sanse? _________________ Govori tiho i nosi štap sa sobom
MK GRUNF |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Ruj 16, 2013 8:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| su27rules Napisao/la: | | Slider Napisao/la: | ......a tek da vidis onog frajera za kojeg se moja zena udala....ne bi povjerovo  |
Lipo je bilo opet nakon dugo vrimena pružit ruku barba Slideru
I moj naklon do poda na ideji i djelu darivanja kao pojedinac posebne nagrade juniorima. |
fala svima ( da ne nabrajam) jos jednom al zahvale ustvari moraju ic dvjema osobama- prvo matorim sismisu Djaniju ( za kojeg mi je zal ko pesu kaj nije doso) koji me je pod....o da zicam nagrade, kaj je izazvalo reakciju moje zene( jer sam ga tuzil zeni) koja je rekla ''e ne bu on nas....jel, ti bus sponzor...''
i tak je to bilo gospon sudec
ps nisam ni znal kak sam popularan....iduce godine naplacujem autograme  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 16, 2013 10:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Stips Napisao/la: | @ Timmy
Za ovakve stvari zamolio sam Vas da nam se javite na naš mail, no vidim da se ne čita
Ove godine HVP ili ti kategorija H1 je bila regularna kategorija kao i kategorija Z4 u kojoj je avion odsuđen. Dakle autor je pogriješio prilikom prijave. Nije moguće prijaviti isti rad u dvije "regularne kategorije", a što je autor napravio. |
E, to nisam znao. Hvala na odgovoru pa ću mu prenijeti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1517 | |
|
Upisano: Uto Ruj 17, 2013 9:58 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | markojeras Napisao/la: | | Pitanje za organizatore: zašto zrakoplovi nisu bili razdvojeni na 1:48 i 1:32 kategorije, a bilo je više od tri makete u svakom mjerilu... |
Zato jer je za otvaranje nove kategorije potrebno najmanje 7 maketa u kategoriji, piše u propozicijama natjecanja na stranicama CK.
http://www.crna-kraljica.com/kategorije.php |
Sve pohvale organizatorima za ovogodišnju CK, druženje je bilo super. Ipak moram reći svoje mišljenje vezano za spajanje kategorija. Ne znam zašto u pravilniku o natjecanju stoji da u kategoriji treba biti "najmanje 7 maketa" da bi bila samostalna, kad je u našoj današnjoj stvarnosti za neke vrijedne kategorije teško bilo prikupiti toliki broj maketa? Naime činjenica je da danas, kada velik broj ljudi nema plaću ili životari, nema puno maketara koji slažu vrhunske 1/32 ili 1/48 makete, pogotovo kada se uzme u obzir da takva maketa sa svim aftermarket dodacima košta i po 150 Eura. Dakle, dođeš na natjecanje sa vrhunskom maketom u koju si uložio puno truda i novaca, no zbog spajanja kategorija drastično su srezane šanse za neki uspjeh zbog povećanja koncentracije vrlo kvalitetnih maketa iz dva mjerila. Mislim da je to demotivirajuće, osobito za mlade ljude pa bi trebalo razmisliti da se kriterij za spajanje kategorija ipak malo snizi, npr. na 5 maketa. Alternativa je da preporučimo ljudima da donesu i prijave krampove samo da umjetno popune potreban broj maketa da se kategorija samostalno održi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ruj 17, 2013 10:24 am Naslov poruke: |
|
|
| Jolly Rogers Napisao/la: | | von Stuck Napisao/la: | | vrsa Napisao/la: | Možda sugestija da se kategorija 1/32 objedini i za propelerce i za mlažnjake. To je pak pravednije.
Možda ne bi bilo loše da napravite malu anketu među posjetiocima ili učesnicima natjecanja, npr. što vam se sviđa i što biste promijenili. Tako nešto |
Mislim da ne. Staviti recimo tri master class napravljene makete zrakoplova iz WWI u mjerilu 1/32 među let lampe , let lampe praktički nemaju šanse osim ako ne sude tri suca ludo zaljubljena u mlaznjake , pa možda čak niti onda.
Oni koji poznaju materiju i maketare koji izrađuju WWI znaju o čemu govorim. |
Ne poznam materiju i maketare koji rade WWI zrakoplove, pa da pitam: Zasto mlazni zrakoplov nema nikakve sanse ? Ocjenju se makete, ili maketari i materija ? Kad bi bila jedinstvena kategorija 1/32 zrakoplovi, onda mlazne nije ni potrebno donositi na natjecanje, jer nemaju nikakve sanse? | Kvalitetno napravljena maketa aviona u pripadajućem mjerilu je uvijek kvalitetna maketa. Istina je da je možda nešto teže napraviti dvokrilca od "let lampe", ali to ne znači da se ne može i mlazni avion napraviti izuzetno kvalitetno i sasvim ravnopravno konkurirati dvokrilcu. Sve je u rukama maketara i njegovoj vještini, a ocjenjuje se maketa. Možda bi bilo točnije reći da je u slučaju povezivanja mjerila 1/48 i 1/32 u istoj kategoriji, teško nadmašti odlično napravljenu maketu u većem mjerilu, no ne treba biti fasciniran mjerilom i misliti da je veća maketa u startu bolja, kao i brojem krila i zatega. Važan je krajnji rezultat kao i u školi-niko neće pitati koliko si dugo učio i iz kojih knjiga i da li si plaćao instrukcije-ocjenu dobiješ po pokazanom znanju. No, miješanjem kategorija koje nisu srodne se u startu zakida veći broj maketara i pravednije je i bolje kad se natjecateljima pruža jednaka šansa, inače bi u sportu skok u vis, skok u dalj i skok s motkom bio ista disciplina... Malo sam se zanio u sportsko-školskim poredbama, i to nije sasvim primjereno uspoređivati sa maketarstvom koje je prvenstveno hobby za vlastitu dušu. Natjecanja su samo jedan manji segment maketarstva i ne bi trebalo gledati na njega iz kuta profesionalizma, ali smo svi mi ponekad skloni maketarenje shvatiti preozbiljno. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5800 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Ruj 17, 2013 10:40 am Naslov poruke: |
|
|
| frka Napisao/la: | | .............Ne znam zašto u pravilniku o natjecanju stoji da u kategoriji treba biti "najmanje 7 maketa" da bi bila samostalna, kad je u našoj današnjoj stvarnosti za neke vrijedne kategorije teško bilo prikupiti toliki broj maketa? Naime činjenica je da danas, kada velik broj ljudi nema plaću ili životari, nema puno maketara koji slažu vrhunske 1/32 ili 1/48 makete, pogotovo kada se uzme u obzir da takva maketa sa svim aftermarket dodacima košta i po 150 Eura. Dakle, dođeš na natjecanje sa vrhunskom maketom u koju si uložio puno truda i novaca, no zbog spajanja kategorija drastično su srezane šanse za neki uspjeh zbog povećanja koncentracije vrlo kvalitetnih maketa iz dva mjerila. Mislim da je to demotivirajuće, osobito za mlade ljude pa bi trebalo razmisliti da se kriterij za spajanje kategorija ipak malo snizi, npr. na 5 maketa. ......... |
Slažem se sa Frkom i ne samo da je ovo bila prisutno u kategoriji aviona,nego je bilo i nekim drugim kategorijama ista situacija. A treba reći bilo je i ove godine (kao i prošlih isto) redovnih kategorija koje su imale na samom natjecanju manje od 7 prijavljenih maketa, pa onda s obzirom na to i novo-otvarane kategorije na sam dan natjecanja ( prema broju pristiglih maketa na stolove) onda mogu bez ikakvih problema imati manji broj maketa od propisanih 7.
Znam da to organizatoru i ljudima koji sve moraju odraditi postavlja još više posla uz sve poslove i probleme koje moraju riješavati i odraditi, ali je šteta kad je odaziv i broj pristiglih maketa tako dobar da se nešto ne uradi po tom pitanju.
Ali organizatorova odluka je glavna,važeća i zadnja i to treba poštovati i prihvatiti na natjecanju, a ovo svakako nisu kritike već samo konstruktivni prijedlozi za nešto još bolje idućeg puta kako uvik i može.
Još jednom pohvala organizatoru na odličnom događaju koji je svake godine sve bolji i veći. _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ruj 17, 2013 2:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jedno malo outsidersko pitanjce: je li se bar na sam dan natjecanja saznalo što spada pod "hrvatsku vojnu povijest"? Jesu li se predstavnici klubova sastali, i sve to...? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ruj 17, 2013 3:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| potez XXV Napisao/la: | Je li bilo kakvog info panoa o "Osvetniku Vukovara" i pogibiji pilota Perisa cija je 20-ta godisnjica bila jucer(ima netko fotkano)?
Ciji je ovo 103? Hoce autor staviti fotke i par komentara o izradi na forum?[/URL] |
Prenašam što mi je autor 103 napisao da objavim ovdje:
Ideja za izradu Osvetnika Vukovara je pala početkom godine kada je i nabavljena maketa (Eduard MIG 21bis). Upravo činjenica da će 14.09.2013. napuniti točno 20 godina od obaranja je bila motiv izrade kako bih "za svoju dušu" obilježio navedeni datum.
Kasnije se ispostavilo da će CK biti organizirana upravo na taj datum. Nisam bio siguran hoću li maketu prijaviti ili ne. "Presudio" je sin (11 god.) i nagovorio me da se prijavimo što smo i učinili ( hvala Kikiju).
Sama maketa je dobro poznata većini maketara pa o njoj ne bih previše duljio. Maketa je rađena prema slikama koje sam sakupio sa interneta, OMF-a, te dobio od ljudi koji rade u HV-u na Plesu.
Korištene su akrilne Vallejo Model color boje (trup, wheel bay, ispuh) koje su odgovarale po FS-u ili po dostupnim slikama. Osim toga, za kokpit, konuse, dielektrik i neke manje detalje korištene su uljane boje Revell.
Završni, prozirni lak je mix 25-30% gloss i 75-70% mat Revell prozirnih lakova. Korišteni su dekali samog Eduarda, nešto malo, osnovni dekali su od ZE-RO decala za Osvetnika Vukovara, a stencili su Begemont za MIG 21; sve verzije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| flick
| | Član od: 24 Ruj 2007 | | Poruke: 559 | | Mjesto: mjesno |
|
Upisano: Uto Ruj 17, 2013 5:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Da odvorim deckima vezano uz kategorizaciju, i ujedno se jos jednom zahvalim prvenstveno sudackoj ekipi na odradjenom poslu i svim natjecateljima na nikad boljim maketama!
Ne bih se slozio da iznimno jaka konkurencija djeluje demotivirajuce, vec naprotiv, mislim da je upravo to ono sto covjeka moze motivirati da bude bolji i uspjesniji od konkurencije, te ce sukladno tome njegov trud i rezultat u prvom redu, a manje ulozen novac, biti primjereno nagradjen. Time se dize i nivo samog natjecanja, i zelja da svacija sljedeca maketa bude sto bolja i da nauci nesto novo. Osobno, drzim da je ova Crna kraljica bila iznimna sto se tice kvalitete radova i njihovog broja. Takodjer moram napomenuti da razlog nerazdvajanja kategorija nije bio samo organizacijski (veci broj kategorija, sudaca, obrade podataka, priznanja itd.), nego i predvidjene nagrade za razdvojene kategorije, pa bi se tako netko mogao vrlo neugodno iznenaditi zasto smo ga iskljucili iz kategorije za koju smo osigurali vrijednu nagradu, a on je dobio samo medalju bez nagrade. To je po meni puno gore nego li da ostane u konkurenciji.
S obzirom na tu cinjenicu, zelje natjecatelja i posjetitelja te volju Huvma da svake godine Crna kraljica nadmasi prethodnu, vjerojatno ce doci do nekih promjena u kategorizaciji sljedece godine, no o tom kad za to dodje vrijeme...
Lijep pozdrav!
Alan Divkovic |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
Upisano: Sri Ruj 18, 2013 1:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| flick Napisao/la: |
Ne bih se slozio da iznimno jaka konkurencija djeluje demotivirajuce, vec naprotiv, |
Ne pada mi na pamet spamat , niti organizatorima određivat ,pravila.Pravila određuje organizator i to HUM radi vrhunski.Ali ako se već smije reć mišljenje , ponovit ču:
CK je zbog velićine i broja nmaketa prevazišao ovakav sistem ocijenivanja , i znam da ovakav sistem sigurno djeluje demotivirajuče.Kako zbog vrednovanja .prva ,druga treća , tako i zbog spajanja nespojivih kategorija.
Jasno mi je da bi pošteniji sistem iziskivao još više vremena i troška .
Ali isto tako i maketar koji u svoju maketu uloži trud zaslužuje da mu se maketa korektno ocijeni.
Npr. da bi uopće donio maketu na natjecanje meni treba dva dana vožnje i 4000boca (2000negdašnjih kuna troška)
Ovako ispada dqa je po ekipe u Zagreb došlo da bi vidilo Slidera.
 _________________ http://www.aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=4063
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 18, 2013 2:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vulkanizer Napisao/la: | | flick Napisao/la: |
Ne bih se slozio da iznimno jaka konkurencija djeluje demotivirajuce, vec naprotiv, |
Ne pada mi na pamet spamat , niti organizatorima određivat ,pravila.Pravila određuje organizator i to HUM radi vrhunski.Ali ako se već smije reć mišljenje , ponovit ču:
CK je zbog velićine i broja nmaketa prevazišao ovakav sistem ocijenivanja , i znam da ovakav sistem sigurno djeluje demotivirajuče.Kako zbog vrednovanja .prva ,druga treća , tako i zbog spajanja nespojivih kategorija.
Jasno mi je da bi pošteniji sistem iziskivao još više vremena i troška .
Ali isto tako i maketar koji u svoju maketu uloži trud zaslužuje da mu se maketa korektno ocijeni.
Npr. da bi uopće donio maketu na natjecanje meni treba dva dana vožnje i 4000boca (2000negdašnjih kuna troška)
Ovako ispada dqa je po ekipe u Zagreb došlo da bi vidilo Slidera.
 | Slider je maketarski celebrity-svi ga traže, piju pive s njim i još dariva potrebite mlade maketare... Mislim da CK ipak još nije dosegao veličinu jednog maketshow-a u Mosonu, pa da za uvođenje sistema suđenja i nagrađivanja po principu-tko pređe određeni bodovni prag dobiva odgovarajuću medalju, još nije vrijeme. Već i ovako se sudi po pravilniku koji treba neka osvježenja i dopune, a navedeni sistem bi zahtjevao izradu sasvim novog pravilnika za suđenje. Treba reći i da taj sistem ima i drugu stranu, kad smo već kod demotiviranja-može se lako dogoditi da ni jedna maketa u kategoriji ne pređe bodovni prag, ili npr. da budu podjeljene samo dvije bronce itd. Treba reći i da takav sistem suđenja traži više vremena za suđenje-u Mađarskoj to radi veliki broj sudaca 2 dana... Sa već spomenutim utjecajem trenutne krize na cijene, sumnjam da bi se kolege maketari iz Hrvatske, a i oni iz inozemstva odlučili platiti noćenje i hranu za dva dana. Na CK bi sigurno došlo još više ljudi da nije kriza i da nije problem platit troškove benzina i hrane, ali valjda će bit bolje, pa će kolega Vulkanizer i oni sa sličnim problemima udaljenosti nać modus za financiranje puta do Zagreba. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Ruj 18, 2013 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: |
Slider je maketarski celebrity-svi ga traže, piju pive s njim i još dariva potrebite mlade maketare... |
...a što bi tek bilo da je usvojio španjolsku školu, da vrijeme nije pregazilo njegove zastarjele tehnike...
Sorry Grunf, ovo je bilo jače od mene.
A što se tiče ovog natejcanja, meni (uz sve čestitke koje sam već naveo) postaje sve interesantnije. Naime, čini se da je ovo jedino natjecanje na svijetu za koje ne samo da se dan prije natjecanja ne zna što spada u određenu kategoriju, i ne samo da se čak niti na samom natjecanju ne zna što spada u određenu kategoriju, već se niti nakon natjecanja ne zna što je spadalo u određenu kategoriju.
Naravno, misterija se, i dan-danas, odnosi na "hrvatsku vojnu povijest". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 18, 2013 4:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Premda nisam bio u natjecateljskoj konkurenciji (niti ću kako stvari stoje biti uskoro ...), i itekako sam sklon odati priznanje organizatoru na svom trudu - jer mi je vrlo dobro poznato što znači organizirati ovakvu priredbu, dojma sam da se ekipa iz HUMV-a, uza sve pohvale u svezi prethodno rečenog, ipak ne bi trebala dizati na zadnje noge čim netko iznese neki konstruktivni prijedlog za neke korekcije i poboljšanja ubuduće ...
Pa ću se nadovezati na razmišljanje kolega Frke i Vulkanizera, a vezano za limitiranje broja maketa potrebnih za formiranje natjecateljske kategorije. Naime, ako uzmemo da se za neku kategoriju prijavi 17 maketa te da lovorike i nagrade pokupe samo tri prvoplasirane (kroz medalje i priznanja), a da za preostalih 14 na kraju defacto ispadne kao da nisu bile u konkurenciji (jer se ne za njih ne podastre nikakva rang-lista u formi bodova i sl.), onda taj limit od minimum 7 maketa doista nema nikakvog smisla ... Drugim riječima, po meni bi za ovakav sistem (gdje se in concreto vidi plasman za samo tri makete) bilo sasvim dostatno da za formiranje kategorije budu prijavljene samo tri makete (čak ne ni 5 ...). Jer ispada da je broj preostalih (bilo dvije, četiri ili pak njih četrnaest) ionako posve irelevantan, tj. bez plasmana i(li) osvojenih bodova ispada kao da i nisu bile u konkurenciji ...
Dakle, ako već ustrajete na limitu (to je vaša odluka i pravo), onda barem budite korektni (pače i senzibilni) prema svima koji su se prijavili i obogatili tu konkurenciju, pa ih rangirajte (ne morate čak ni upisivati bodove, nebitno - mada je tako transparentnije) ... Čisto da ljudi znaju, a po mišljenju ondje ordiniranih sudaca (sa svom svojom subjektivnošću), "gdje su" barem otprilike sa svojim umijećem odn. konačno, da imaju dojam da su se uopće natjecali ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Ruj 18, 2013 4:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: |
Pa ću se nadovezati ... |
Eh, kad si već ovdje, što ti misliš - što je u subotu spadalo u "hrvatsku vojnu povijest"? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| robert11
 | | Član od: 29 Pro 2007 | | Poruke: 551 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Sri Ruj 18, 2013 5:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo ako smijem dati svoje mišljenje o toj ¸toliko intrigantnoj kategoriji HVP;
po meni, ako se ta kategorija već tako zove, tu bi trebali ići radovi koji predstavljaju neki konkretni povjesni element . Na primjer onaj Mig Osvetnik Vukovara, tenk Marina .... dakle avioni , vozila koja možemo na neki način dokumentirano locirati u povjesti . Mogu ja napraviti neki mig , šišnut mu šahovnicu i nazvat ga Pero al on ne prestavlja hrvatsku vojnu povjest ..... S figurama je zeznuto jer baš ih i nema osim onoga što sami sculptamo i prekrajamo al opet bi nekakva popratna slika trebala tu biti po kojoj rad možemo povezat s povjesnim činjenicama...
to bi bilo moje skromno mišljenje
pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|