Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Marin123
| | Član od: 05 Sij 2012 | | Poruke: 152 | |
|
Upisano: Uto Jul 16, 2013 1:23 pm Naslov poruke: AK Interactive shop UPOZORENJE |
|
|
Evo nakon nekoliko dana dopisisivanja i pokušaja kupovine iz navedenog shopa, Hrvatska po njima jos uvjek nije EU. I nije ih moguće uvjeriti da smo ipak bar na papiru članica te "velebne" zajednice.
Dopisovanje i uvjeravanje jos uvjek traje.
Očito da ću trebati priloziti scan pristupnog ugovora ovjerenog kod javnog biljeznika da me oslobode postarine  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kiowa
 | | Član od: 21 Ožu 2010 | | Poruke: 74 | |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 12:06 pm Naslov poruke: |
|
|
ma šalji jih u .... _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 1:23 pm Naslov poruke: Re: AK Interactive shop UPOZORENJE |
|
|
| Marin123 Napisao/la: | Evo nakon nekoliko dana dopisisivanja i pokušaja kupovine iz navedenog shopa, Hrvatska po njima jos uvjek nije EU. I nije ih moguće uvjeriti da smo ipak bar na papiru članica te "velebne" zajednice.
Dopisovanje i uvjeravanje jos uvjek traje.
Očito da ću trebati priloziti scan pristupnog ugovora ovjerenog kod javnog biljeznika da me oslobode postarine  |
Čekaj malo, zašto misliš da bi trebao bit oslobođen poštarine!?
Ne bi trebao platit carinu Hrvatskoj, ali poštarinu uvijek plaćaš, neće ti nitko mukte slat paket. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marin123
| | Član od: 05 Sij 2012 | | Poruke: 152 | |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 1:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljepo piše EU costumers over 90 EUR - free shipping, veliki zeleni gumb s lijeve strane, oni tvrde da da mi nismo EU i da treba kupitiproizvoda za 250 EUR , jer smo mi - Hrvatska svrstatani pod rest of the world!?
Kupio bi knjige i neke weathering setove i DVD a to već prelazi 100 EUR , dugo se stedjelo i želim si to priuštiti , zato sam revoltiran prema odnosu prema kupcima, ako pišu jasni uvjeti onda ih se treba držati , sad je postalo stvar principa i neprofesionalnog odnosa prema kupcima.
Već razmišljam i da pišem našem povjereniku u EU za prava potrošača g. Mimici
I da znam da to mogu kupiti drugdje, ali sad ne želim! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 1:58 pm Naslov poruke: |
|
|
| Marin123 Napisao/la: | Ljepo piše EU costumers over 90 EUR - free shipping, veliki zeleni gumb s lijeve strane, oni tvrde da da mi nismo EU i da treba kupitiproizvoda za 250 EUR , jer smo mi - Hrvatska svrstatani pod rest of the world!?
Kupio bi knjige i neke weathering setove i DVD a to već prelazi 100 EUR , dugo se stedjelo i želim si to priuštiti , zato sam revoltiran prema odnosu prema kupcima, ako pišu jasni uvjeti onda ih se treba držati , sad je postalo stvar principa i neprofesionalnog odnosa prema kupcima.
Već razmišljam i da pišem našem povjereniku u EU za prava potrošača g. Mimici
I da znam da to mogu kupiti drugdje, ali sad ne želim! |
Ma dobro, ako nemaš ništa pametnije za radit, tjeraj svoje principe.
Svijet ne funcionira na pritisak dugmeta, neće se stvari automatski promjenit zato što je Hrvatska članica od 01.07.2013.
Ipak je prošlo jedva malo više od 15-ak dana, dobro će bit ako stvari legnu na svoje mjesto u prvih 6 mjeseci.
 _________________ MAK "Reoplan"
Boris G.: poruka promijenjena dana: Sri Jul 17, 2013 2:04 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 2:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa ako imaš vremena i živaca da čekaš ja ti držim fige ,u svakom si slučaju u pravu.
Ja sam recimo narućivao na jaddar hobbyu jel je imao za sve van EU jeftinije 22% A od 2.7. kad se ulogiram cijene su iste, recimo oni znaju da smo u EU. Zato što to njima ide na ruku.  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
 | | Član od: 18 Lip 2011 | | Poruke: 961 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 2:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Jaddar je odmah 1.7. kupcima iz HR uvećao svoje cijene za njihov PDV.
Dakle, bili su vrlo ažurni. Čak su i Wikipediju ažurirali (piše da EU ima 28 članica).
Nagađam, možda je stvar u Španjolskoj pošti koja još nije "priznala" Hrvatsku kao članicu EU.
EDIT: Kad smo već kod pošte i EU, vidim da je naša pošta od 1.7. povećala cijene za međunarodne pošiljke, ali da ne poznaje EU kao odredište već Europu kontinent kao odredište. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 2:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| a i sada se mora neki eu broj dobiti u carini, bilo nešto na radiju za naručivanje preko neta i naši traže taj neki eu broj, potražite na facebook od antene zagreb tam su raspravljeli, broj se dobije free i čeka se max do tjedan dana. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| millo
 | | Član od: 13 Pro 2009 | | Poruke: 142 | | Mjesto: zagorje zeleno |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 5:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| nono_zg Napisao/la: | | a i sada se mora neki eu broj dobiti u carini, bilo nešto na radiju za naručivanje preko neta i naši traže taj neki eu broj, potražite na facebook od antene zagreb tam su raspravljeli, broj se dobije free i čeka se max do tjedan dana. |
Radim u tvrtki koja se bavi uvozom i izvozom u EU i izvan nje. Da, za tvrtke je obavezan EU porezni broj kad se posluje unutar EU, a za zemlje van unije (BIH, Srbija itd) se treba dobiti potvrda o EORI broju od strane carine.
Da li to treba za fizičke osobe, ne znam i nisam zasad čuo.
Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kakav je to "broj" koji se čeka tjedan dana..? Je li to osobni identifikacijski broj, kojeg onda koristiš uvijek, ili se za svaki pojedinačni slučaj traži ispočetka..? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 9:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Broj kojim se svrstaš u sustav plaćanja (tj. odbitka plaćanja) PDVA-a.
HR-OIB konstrukcija.
Funkcionira za pravne osobe, tj. za privatne osobe koje se u sustavu PDV-a (ako se ne varam toga kod nas još nema). _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 9:30 pm Naslov poruke: |
|
|
cekaj cekaj, znaci ako ja narucujem od artola kao firma- koji je postupak?? placam carinu ii kaj? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Sri Jul 17, 2013 10:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| AKo se ne varam traži se VAT ali to ne vrijedi za fizičke osobe. Kao fizička osoba možeš upisati svoj JMBG ali često prolazi i bez toga. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Čet Jul 18, 2013 8:49 am Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | | cekaj cekaj, znaci ako ja narucujem od artola kao firma- koji je postupak?? placam carinu ii kaj? |
Ne, ne plačaš carinu (nema više carine iz EU jer se to ne smatra više uvozom nego stjecanjem dobara) nego dobiješ raćun bez PDV-a, ali za to ti treba PDV ID broj...
Naravno samo u slućaju ako ti je firma u sustavu PDV-a.
Hebote, pa ko ti vodi papire ??? Taj bi to morao znat 
darko: poruka promijenjena dana: Čet Jul 18, 2013 9:09 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Čet Jul 18, 2013 8:51 am Naslov poruke: |
|
|
| barakuda Napisao/la: | | AKo se ne varam traži se VAT ali to ne vrijedi za fizičke osobe. Kao fizička osoba možeš upisati svoj JMBG ali često prolazi i bez toga. |
Netočno, traži se PDV ID (VAT ID) broj koji mora biti u VIES sustavu:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
Taj broj može dobiti i fizička osoba koja je u sustavu PDV-a, ali sam JMBG kao takav ili ćak OIB ne znaći ništa...
Ako te nema u sustavu, ništa od računa bez PDV-a
Ali već sam jednom rekao - zamarate se PDV-om bez veze - sustav je i ranije i sada bio postavljen tako da se PDV na kraju mora platiti (za subjekte u sustavu PDV-a kao razlika pretporeza i poreza, a za osobe koje nisu u sustavu odmah). Dakle tu nema razlike nikakve osim što je možda mrvicu bolje PDV platiti u državi isporuke jer gotovo sve imaju manji PDV postotak od nas - iako to će biti mizerne razlike.
Kao što rekoh veća razlika u našu korist može biti samo na poštarini koja bi trebala biti povoljnija jer pošta ne bi smjela takvu pošiljku smatrati "izvan EU" - iako to sa zakonom o PDV-u nema nikakve veze  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|