Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| krivukov
 | | Član od: 22 Stu 2009 | | Poruke: 278 | | Mjesto: Zagreb, Sesvete |
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 10:49 am Naslov poruke: Parobrodi u Hrvata |
|
|
Pozdrav svima!
Nije me neko vrijeme bilo na forumu, a nisam ništa novoga napravio ni na svom HMS Hunter-u (kroničan nedostatak vremena), pa si mislim zašto ne bih pokrenuo novu temu
A tema je, svi brodovi na parni pogon koji su plovili našim vodama, još bolje ako su kod nas i izgrađeni, a idealno bi bilo ako netko ima i kakav nacrt
Za početak, malo sam guglao i došao do podatka da se prvi hrvatski parobrod zvao Sloga.
Ovaj brod nije izgrađen kod nas, nego u Floridsdorfu u Austriji (brod se originalno i zvao Floridsdorf), a godine 1844. od austrijanaca ga je kupilo Savsko-kupsko dioničko društvo. Kapetan je bio Đuro Ban, rodom iz Dalmacije, a dvojica upravitelja stroja su bili Česi. Parni stroj što ga je konstruirao stanoviti Fletcher (i sam dioničar Savsko-kupskog društva), je imao 100 konjskih snaga, a gajeve su Novine horvatsko-slavonsko-dalmatinske pisale da su glasoviti bečki inženjeri dali pismenu potvrdu da je "ova makina najbjolja i najshodnija od sviuh do sada poznatih rotacionih makinah".
Sloga je odmah puštena u redoviti promet na relaciji Sisak - Zemun - Sisak, i prema prvotnom voznom redu trebala je putovati dva puta na mjesec. Karta je u smjeru Siska bila za 3 forinte jeftinija (iz Zemuna 15), a putovanje od Siska do Zemuna je trajalo nešto duže od 64 sata sa zaustavljanjem u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Brodu, Županji, Mitrovici i Klenaku. Brod se koristio za prijevoz robe i putnika.
No, već nakon godinu dana plovidbe, Sloga je naletjela na podvodni panj nedaleko Bošnjaka. Udarac je bio žestok i koban - za 10 minuta podpalublje je bilo puno vode, a u sljedećih petnaestak minuta prvi je hrvatski parobrod bio na dnu Save.
Toliko o Slozi
Prvi parobrod koji je stvarno i izgrađen u Hrvatskoj zvao se - prikladno - Hrvat
Hrvat je izgrađen u Riječkoj tehničkoj tvornici (Stabilimento tecnico fiumano) prema nacrtu riječkog inženjera Otta Schlicka, i porinut 13. srpnja 1872. Bio je prvi brod te vrste izgrađen na hrvatskoj obali za domaćeg naručitelja (Brodarsko društvo iz Senja).
Za razliku od Sloge, trup mu je bio od željeza, pogon na svrdlo (Sloga je imala bočne kotače), bio je dug 34,65 m i širok 4,80 m, a parni stroj je imao 130 konjskih snaga.
Na brodu je plovilo devet članova posade, te je mogao primiti oko 150 putnika. Vozio je na redovnoj liniji između Rijeke i Senja, pet puta tjedno ljeti i tri puta tjedno zimi, sa zaustavljanjem u Novom Vinodolskom, Selcu, Crikvenici, Vozu, Kraljevici i Bakru.
Kasnije je plovio u sastavu brodarske kuće Ungaro-Croata, koja ga je 1903. prodala u Mali Lošinj gdje je obnovljen i prodan u Izolu, pod imenom Besenghi.
Eto, toliko od mene za početak.
Ako znate još neki parobrod koji je izgrađen kod nas, ili je samo plovio našim vodama, slobodno natipkajte koju riječ o njemu.
Slike su također dobrodošle, a ako imate kakve nacrte - još bolje  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 1:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni pada napamet Vridni koji je i danas izložen na ulazu u Splitski škver, godina izgradnje 1894.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vridni _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 9:08 am Naslov poruke: |
|
|
| Imam nacrte" Sloge" iz ABC TEHNIKE ukoliko netko treba nek se javi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|