Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| miro23
| | Član od: 18 Svi 2012 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Pon Svi 06, 2013 3:35 pm Naslov poruke: mat lak u spreju |
|
|
Pozdrav, imam problem sa akril mat lakom u spreju. Naime bavim se drvenim brodomaketarstvom i koristim akrilne boje za farbanje, za finis sam kupio akril mat lak marabu. problem je u tome da mi se nakon susenja tog mat laka cjela maketa pobjelila kao da je prekrita injem ???
Koji je razlog tome? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5159 | |
|
Upisano: Pon Svi 06, 2013 5:46 pm Naslov poruke: |
|
|
mozda si ga previse nanio pa se prvi sloj nije jos posusio, a ti si vec stavio drugi sloj _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Pon Svi 06, 2013 6:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| može biti i da ga nisi dovoljno protresao prije špricanja, ili da si nanio predebeli sloj, ili da si špricao sa prevelike udaljenosti, pa se pola laka već osušilo u letu do makete ( mislim da je vjerojatnija ova druga mogućnost). Ti lakovi u spreju su na prvi pogled jednostavniji al zapravo je puno kompliciranije sa njima dobiti jednaki finiš kao sa airbrushom. Također možeš probati prije lakiranja staviti sprej u posudu s vrućom vodom, to će podići tlak u spreju, pa će boja brže "sletjeti" na maketu, a i sprej će biti finiji. i obavezno!: bolje 5 tankih slojeva, nego 2 debela!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro23
|
Upisano: Pon Svi 06, 2013 6:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| A kako da se sad rjesim toga bjelog sranja? Kad predjem vlaznom krpicom nestane ali susenjem se opet vrati. Nakon dugog poliranja malo je bolje, sad izgleda ko da je prasnjavi... Da stavim tanki sloj sjajnog pa poslje izmatiram? Nikad vise sprej, kist je ipak kist... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Pon Svi 06, 2013 7:08 pm Naslov poruke: |
|
|
eh sad... obično, kad se to desi sa lakom na bazi enamela, pomaže kad se lagano pređe airbrushom taaankim mlazom razrjeđivača (ali točno za tu bazu, nijedan drugi), taman toliko da on otopi taj gornji sloj, ali da ne stigne dignuti boju koja je ispod. ne moram ni spominjat da se ovo sve mora raditi jako oprezno, i uvijek je bolje isprobati na nekoj staroj maketi.
kak si ti rekao da ti je to akril u spreju, treba vidjeti prvo koja mu je baza pa probati sa tim. ja ne koristim akrile, pa je tu bolje da ti se javi neko ko o tome zna više. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Svi 06, 2013 8:48 pm Naslov poruke: |
|
|
ak je stvarno akrilni ( a danas pod akrilne vjerovao ili ne stavljaju i nitro, osjetis po mirisu i kako nagrizaju sve pod sobom), probaj ga trljat spuzvicom s toplom vodom i deterdzentom za sudje
to se meni desilo, i uspio sam maknut bjelinu - prvo par puta s krpicom i alkoholom, a ostatke s tom mjesavinom
ali pazi, barem nekoliko puta oba
ps
cim god spricas akrilni, ak ima prevec vlage u zraku ili ak nije toplo tamo gdje spricas- pobijeli
ili si ga pospricao u toplom, pa iznio van di je bilo hadnije pa ti se vlaga kondenzirala unutar laka... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro23
|
Upisano: Pon Svi 06, 2013 8:58 pm Naslov poruke: |
|
|
| pospricao sam ga onak vani na prozoru, a danas je hvala bogu bilo vlage u zraku... Na nekim djelovima makete mi se stvarno napravilo ko inje naslage. To ti je tak dok radis s necim s cim nemas iskustva. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Svi 07, 2013 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Pređi na nitro mat, brzo se suši i sa njim nikad nisam imao problema. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Sri Svi 08, 2013 8:11 am Naslov poruke: |
|
|
| Prema objasnjenj na Yasigu razlog je upravo ovo sto Slider kaze - vlaga. Da li je povrsinska ili iz vazduha nebitno . Ona napravi problem. Lek je tanak sloj ili dva sjajnog laka. Kad se on dobro osusi mozes opet ici na mat i zavrsiti maketu. Nemogu da kazem da sam proveravao ali autorovo znanje (Miklusev) jako cenim. Pokusaj na jednom delu tvoje makete pa javi rezultate. Gore i onako nemoze biti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1670 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Svi 08, 2013 9:49 am Naslov poruke: |
|
|
Slider je upravu. Meni se isto desilo na ovom p-47
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=22393
Koristio sam sjajni Dupli color sprej, stavio decale, opet isti sprej.Kada sam nanio mat lak isto tako dupli color, pojavila se ta bjelina, a bilo je vlažno vrijeme i radio vani na terasi.
Ranije mi se to nikad nije desilo. i sada uvjek koristim taj mat dupli color sprej ali uvijek radim u toploj i suhoj prostoriji, u 2-3 tanka sloja i nema nikad problema.
Ja sam pokušao problem riješiti prvo uljnim razređivačem, ali bezuspješno. Na kraju sam koristio nitro i naravno oštetio decale..
Znači nitro razređivač nemoj koristiti nikako. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro23
|
Upisano: Sub Svi 11, 2013 5:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| posto je maketa drvena, probao sam sa nitrom i skinuo sam bjelinu, ali i nesto prethodnog sloja (radio sam weathering sa tik lazurom i drybrush sa malo crne boje). Nije tako lose na kraju ispalo ali me sada malo strah opet spricat sa mat akrilom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|