Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pet Ožu 22, 2013 12:25 am Naslov poruke: |
|
|
| josipjj Napisao/la: | | Slider Napisao/la: | | josipjj Napisao/la: | | [. Mesing kupujem u trgovini i to okrugle žice fi 2mm koje valjam u tanke limove. |
pa kaj ti je sused?
dojdi na kavu i dam ti komade bakra i mesinga 0,10 i 0,20
ima toga u zg za sitnu lovu |
Susjed mi radi kovane ograde pa ima tih mašina. Hvala ti na pozivu ali ti ja ne idem baš često u Zagreb.
 |
ja sam doma u kucanu  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miroslav
| | Član od: 21 Ruj 2012 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Pet Ožu 22, 2013 9:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| Blago vama. Kod nas je tek izašao treći broj |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sub Ožu 23, 2013 11:37 am Naslov poruke: Rilo |
|
|
Gledam izvedbe rila (na pramcu) i čini mi se da ne ide najbolje. Ja ga još ne mogu isprobati jer nemam djelove, ali dobio sam primjedbu da krmeno rebro ne dosjeda u svoje ležište te da postavljanje ograde ide teško. Kako ste uspjeli to rješiti?
Gledajući slike - konstrukcija je tanka a ograda debela pa je teško prilagoditi. Možda je treba namočiti i saviti prije oblaganja furnirom i ukrasima?
Nadalje, ona treba prekriti sva bočna rebra. Probati ću provjeriti što dolazi na donji dio pa da vidimo na što treba paziti. To mogu u ponedjeljak. Molim primjedbe.
Pozz  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Sub Ožu 23, 2013 7:46 pm Naslov poruke: damir |
|
|
Evo kako to izgleda danas, meni rilo nije najbolje rjeseno, pa sam ja nesto kemijao,. pozz svina
Rilo trebam jos farbati mat lakom i poprpaviti neke stvari
Nisam mogao naci furnir mahagonij, pa sam morao uzeti bijeli furnis koji je dolazi u nekim brojevima prije i farbati ga braun sadolinom da bi dobio ovu izradu na rilu, bio sam nasao furnir mahagonij , ali je bioneki jaci, deblji tako da sam morao farbati bjeli,
Greška na prvoj slici, 55 faza je ne 54 , pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Ned Ožu 24, 2013 1:24 pm Naslov poruke: Montaža rila, broj 55 |
|
|
Evo male analize problema:
Prema pitanjima koja su mi stigla i ostali maketari imaju sličan problem. Koliko sam razumio, kada se pokuša zalijepiti ograda rila, stranice se ne daju saviti i prisloniti uz rebra u donjem dijelu. Znači, stranica je prekruta a konstrukcija preslaba.
To se može riješiti na nekoliko načina:
1. Osnovno je da lijepljenje treba početi od prednje strane rila (nakon što se utvrdi dokle doseže stranica tako da se spoji sa trupom). Stranice dobro zalijepiti.
2. Tada krenuti sa prislanjanjem stranica za trup, vršeći pritisak istovremeno sa obje strane, tako da se ne odlijepi rilo od statve. Tu se može još pomoći sa dodatnim pričvršćenjem stranica na vrhu rila štipaljkama, povezivanjem vrpcom i slično, tako da se osigura da se stranice ne odlijape od rebara.
3. Također je dobro smočiti stražnji dio stranice u saviti je prije ljepljenja na rebra, tako da se smanje pritisci. Naročito ako se to radi prije lijepljenja furnirskih traka i ukrasa tako da se ne odlijepe pri močenju.
Ja sam to probao sa stranicama bez ukrasa i mogu ih položiti na rebra bez problema.
Nadam se da će ovo pomoći. Ukoliko ima još prijedloga dobro-došli su.
Pozz  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pon Ožu 25, 2013 10:33 am Naslov poruke: Damir |
|
|
Pozz svima
Pitanje za strucnog suradnika
56 faza rada je u pitanju
Bitva krmenog jarbola A 1 komad
Bitva pramcanog jarbola B 2 komada
Dva nosača glavnog jarbola C 4 komada
Nosač pramčanog jarbola D 2 komada
Jeli broj komada koje trebam napraviti ok
Mjedenu žicu koju stavljamo u rupice promjera 1 mm, koliko je trebamo prepustiti da izviruje vanka na bitvama
I na kraju
Faza rada 56g, koji je razmak izmedju zaljepljene grede i nosača klinova C, i da li gredu treba zalijepiti dijagonalno na nosač klinova
Hvala
Pozz Damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Uto Ožu 26, 2013 1:36 am Naslov poruke: Bitve, nosači klinarica jarbola, |
|
|
Pozz svima
Pitanje za strucnog suradnika
56 faza rada je u pitanju
Damire, pogledao sam tvoj upit i upute i evo odgovora:
Bitva krmenog jarbola A 1 komad . Potvrđeno – A 1 komad duljine 20 mm.
Bitva pramcanog jarbola B 2 komada. Potvrđeno – B 2 komada. Jedan opisan u 56c duljine 55 mm i jedan koji nije opisan u 56c ali se spominje u 56e i nema specificiranu duljinu. Trebalo bi izmjeriti prije rezanja tako da viri iznad palube kao i ostale bitve.
Dva nosača glavnog jarbola C 4 komada. Potvrđeno – C 4 komada. Dva nosača klinarica glavnog jarbola duga 62 mm i dva nosača pramčanog duga 60 mm, sve opisano u 56c. I ovdje bi trebalo provjeriti duljine prije konačnog rezanja jer razmaci paluba mogu biti različiti.
Nosač pramčanog jarbola D 2 komada. Potvrđeno – D 2 komada duljine 46 mm. Točniji naziv za ove grede je nosač ili soha sidra.
Jeli broj komada koje trebam napraviti ok . Potvrđeno- kao u gornjem tekstu.
Mjedenu žicu koju stavljamo u rupice promjera 1 mm, koliko je trebamo prepustiti da izviruje vanka na bitvama . U ovom prikazu oko 1 mm.
I na kraju
Faza rada 56g, koji je razmak izmedju zaljepljene grede i nosača klinova C, i da li gredu treba zalijepiti dijagonalno na nosač klinova Ove grede (sohe) služe za pritezanje sidara. Pružaju se dijagonalno od otvora kroz koji ulaze prema pramčanom jarbolu, a razmak kraja grede do nosača klinarica je cca 7 mm (vidi sliku 56g) .
Mislim da smo sve definirali. Ako još što treba javi.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Uto Ožu 26, 2013 2:13 am Naslov poruke: Damir |
|
|
| Dbezinov hvala puno, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Ožu 29, 2013 11:31 am Naslov poruke: Damir |
|
|
Pozz svima
Jeli u Hrvatskoj izasao 56ti broj galijuna, ovdje ga vec dva dana nema, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipjj
 | | Član od: 02 Sij 2013 | | Poruke: 17 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sub Ožu 30, 2013 10:33 am Naslov poruke: Re: Damir |
|
|
| damacn Napisao/la: | Pozz svima
Jeli u Hrvatskoj izasao 56ti broj galijuna, ovdje ga vec dva dana nema, pozz |
Pozdrav
Izašao je!  _________________ Pozdrav
Josip
josipjj: poruka promijenjena dana: Sub Ožu 30, 2013 7:49 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sub Ožu 30, 2013 11:40 am Naslov poruke: Bitve, rope na bitvama i šipka |
|
|
[quote="damacn"]Pozz svima
..........
Mjedenu žicu koju stavljamo u rupice promjera 1 mm,[b] koliko je trebamo prepustiti da izviruje vanka na bitvama[/b]
.......Pozz Damir[/quote]
Damire, dojavljuju mi kupci da je promjer šipke 1.5 mm, a rupice 1.0 mm?
Trebati će za šipku proširiti rupu. Također izvan bitve šipka izviruje do 1.5 mm.
Provjeriti ću sve u idući utorak.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Sub Ožu 30, 2013 5:47 pm Naslov poruke: damir |
|
|
Pozz svima
DBezinov hvala ti , ja sam zavrsio 56 fazu, i uzimao sam zicu duljine 9 mm, tako da mi je sa jedne i druge strane nekih 2mm mozda malo manje, hvala puno, pozz svima damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Sub Ožu 30, 2013 9:25 pm Naslov poruke: Sretan Uskrs |
|
|
Sretan Uskrs svima koji ga slave
Dobio sam jedan komentar na moj galijun, pa ga djelim s vama
U srcu otoka Mauritiusa postoji nekoliko sela koji žive od izrade i prodaje maketa brodova. Napravili su male zadruge koje okupljaju maketare (uglavnom obiteljski biznis). Sada sam se sjetio kako oni rade jedra, opute tj. nadgradje. Model (trup broda) je na jednom malom stolu kraj kojeg na bočnim stranama sjede po dvije (isključivo) žene. Nevjerojatnom brzinom vežu konope i opute te postavljaju jedra. Nema tako složenog broda koji nije gotov za pola sata. Za sada samo jedna ilustracija ove priče:
http://www.morsko-prase.hr/2011new/index.php/skitanje-morem-mainmenu-29/hrvatska-ra-mainmenu-54/387-gra-foto-reportafa-tomislava-kovaa-s-22etape-mauricijus |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Ned Ožu 31, 2013 10:40 am Naslov poruke: |
|
|
Sretan Vaskrs svim katoličkim vernicima i svima koji ga danas slave svako dobro ,zdravlje ,sreću i veselje želim! _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Ned Ožu 31, 2013 12:17 pm Naslov poruke: Uskršnje želje |
|
|
Hvala svima na toplim željama za Uskršnje blagdane, na čemu iskreno uzvraćam svim ljudima dobre volje.
Dbezinov |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|