Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 57, 58, 59 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pet Ožu 15, 2013 7:36 pm    Naslov poruke: Re: damir Citiraj ovaj komentar

[quote="damacn"]ja sam mrvu prosirio onaj ulaz da ona upadne, uvlacio sam je po dijagonali, znaci po dijagonali moze da udje i nikako drugacije, mozete mi reci hoce ta poluga biti u funkciji, jer mi nekako jedva da ona druga moze uci u nju, moze ali vrlo malo hvata , pozz i hvala[/quote]

Na samoj maketi se neće micati, osim ako netko proba rotirati kormilo, što je gotovo uvijek slučaj kada to pregledavaju djeca.
Treba rudo osigurati da ne ispadne iz poluge, odnosno malo produžiti pri vrhu. Pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dbezinov

PorukaUpisano: Pet Ožu 15, 2013 8:22 pm    Naslov poruke: Položaj vodilica za pripone jarbolja Citiraj ovaj komentar

[img]http://imageshack.us/a/img850/5766/vodilicepriponajarbola.png[/img]
[img]http://imageshack.us/a/img20/2646/vodilicavelejarbola.png[/img]
[img]http://imageshack.us/a/img827/1558/vodilicapramanogjarbola.png[/img]
[img]http://imageshack.us/a/img7/2336/vodilicakrmenogjarbola.png[/img]

Malo sam pogledao što nas čeka kod postavljanja vodilca i pripona sa pritegama. Oni ažurni su vodilice već postavili, ali ostali će imati ideju kako to izgleda. Na mojoj radnoj maketi sam probao odrediti smjerove pripona do jarbola - prikazana je lijeva strana broda. Desna je zrcalno simetrična.

A - vodilica pramčanog jarbola. Na vodilici se nalaze 4 rupe za prolaz okova (označene crvenim točkama) i dvije dodatne rupe za drugu svrhu (označene plavim točkama), koje su u ovom slučaju na krmenoj strani vodilice.
Bitno je da okovi pritege pripona koje idu od vodilice prema jarbolu prođu oko pramčanog topovskog okna na donjoj palubi. Na ovoj radnoj maketi pramčani brid vodilice nalazi se na 26 mm od početnog brida prvog rebra.
Kote su približno točne i služe kao vodilja – osnovno kontrolirati položaje rupa na vodilici oko okna vodeći računa o položaju linija pripona.

B - vodilica velejarbola. Na vodilici se nalaze rupe za prolaz okova (označene crvenim točkama) i dvije dodatne rupe za drugu svrhu (označene plavim točkama).
Bitno je da pritege pripona koje idu od vodilice prema jarbolu prođu oko krmenog topovskog okna na linici gornje palube. Na ovoj radnoj maketi pramčani brid vodilice nalazi se na prikazanim udaljenostima od simetrale krmenog topovskog okna odnosno od otvora izljeva vode sa palube. Složilo se i da se taj brid poklapa sa simetralom petog topovskog okna donje palube(računajući od pramca), što ne mora biti ukoliko je linica malo pomaknuta.
Kote su približno točne – osnovno kontrolirati položaje rupa na vodilici oko okna vodeći računa o položaju linije pripona.

C . vodilica krmenog jarbola. Kod vodilice krmenog jarbola nema kolizije sa zaprekama na oplati, te se njen krmeni brid može postaviti na kotiranih 35 mm od zrcala, vodeći računa o nagibima linija pripona.

Pozz
Natrag na vrh
Grof_mo

Član od: 12 Kol 2012
Mjesto: Mostar
PorukaUpisano: Pet Ožu 15, 2013 10:11 pm    Naslov poruke: Re: damir Citiraj ovaj komentar

damacn svaka čast, morat ću ti platiti kavu pa da mi pokazeš uživo kako izgleda Smile

damacn Napisao/la:
Evo kako to danas izgleda pozz svim maketarima

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
dbezinov

PorukaUpisano: Sub Ožu 16, 2013 12:03 pm    Naslov poruke: Proba sa slikom Citiraj ovaj komentar

[IMG]http://imageshack.us/a/img20/2646/vodilicavelejarbola.png[/IMG]

[img]http://imageshack.us/a/img20/2646/vodilicavelejarbola.png[/img]

[img][IMG]http://imageshack.us/a/img20/2646/vodilicavelejarbola.png[/IMG][/img]

Pokušavam sa raznim varijantama ali ne ide, pod linkom Forums je opis sa velikim slovima IMG. Mijenjao ih u mala ili slično, ne pokazuje mi sliku?

Još ću probati nešto.....
Natrag na vrh
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sub Ožu 16, 2013 4:25 pm    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Grof_mo hvala na komentaru, nije nikakav problem ga vidjeti uzivo, moze i kava Smile)) pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grof_mo

Član od: 12 Kol 2012
Mjesto: Mostar
PorukaUpisano: Sub Ožu 16, 2013 11:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

moze kava samoreci gdje i kada?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
damacn

PorukaUpisano: Ned Ožu 17, 2013 12:12 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Grof_mo, javim ti se porukom, danas nemogu, vidimo se, pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Sri Ožu 20, 2013 11:44 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Evo jedan komentar koji sam dobio za zadnju sliku galijuna, citiram

Po slici iz Franjevačke crkve u Slanom, brodski trup je zelenosmeđe boje, jarboli su tamnosmeđe (premaz katranom ili ribljim uljem), jedra bijele (svijetle) boje bez crteža ili oznake. Galijun "Sv. Ivan Krstitelj" 1602. godine imao je za brodarenje nužno sidro, tri busole, dubinomjer, dvije zastave, tri drvena fenjera, a od naoružanja jednu željeznu pedrijeru, četiri brončane puške, dvije arkebuze, +5, pozdrav!)))
Pozz svima
Natrag na vrh
josipjj

Član od: 02 Sij 2013
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sri Ožu 20, 2013 6:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima! Ja sam novi član foruma, mada vas pratim od početka jer i ja gradim isti brod to jest radim dva ista broda Sv.Ivana Krstitelja jednog sam započeo sam a drugog od DeAgostinija pa sam zbog toga u malome zakašnjenju.

Evo slike modela kojeg radim sam

Josip
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Čet Ožu 21, 2013 10:28 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Dobro dosao u naše društvo
Natrag na vrh
josipjj

PorukaUpisano: Čet Ožu 21, 2013 5:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Smile

Josip
Natrag na vrh
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Čet Ožu 21, 2013 5:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josipe veliki pozdrav i dobrodošao. Imam jedno pitanje.Šta znači "radim sam"? Hoću da pitam odakle ti nacrti ,gde nabavljaš materijal? Još jednom veliki pozdrav .
josipjj

PorukaUpisano: Čet Ožu 21, 2013 7:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pru959 Napisao/la:
Josipe veliki pozdrav i dobrodošao. Imam jedno pitanje.Šta znači "radim sam"? Hoću da pitam odakle ti nacrti ,gde nabavljaš materijal? Još jednom veliki pozdrav .

Pozdrav i tebi pru959 ''radim sam'' znači da nacrte imam koje sam pronašao na ruskom forumu (od DeAgostinija) a materijal nabavljam kod stolarskih radionica (odpadni furnir) Šperploču nabavljam u "Obi" trgovini. Mesing kupujem u trgovini i to okrugle žice fi 2mm koje valjam u tanke limove.No DeAgostinijev djelove sam kupovao do 25 broja a dalje sam odustao i krenuo sve sam.

Evo slike materijala,no to nije sav ima ga još:

A evo i brodova:

Još jednom svima hvala na dobrodošlici

Josip
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Ožu 21, 2013 9:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

josipjj Napisao/la:
[. Mesing kupujem u trgovini i to okrugle žice fi 2mm koje valjam u tanke limove.

pa kaj ti je sused?
dojdi na kavu i dam ti komade bakra i mesinga 0,10 i 0,20 Cool
ima toga u zg za sitnu lovu
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
josipjj

PorukaUpisano: Čet Ožu 21, 2013 11:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
josipjj Napisao/la:
[. Mesing kupujem u trgovini i to okrugle žice fi 2mm koje valjam u tanke limove.

pa kaj ti je sused?
dojdi na kavu i dam ti komade bakra i mesinga 0,10 i 0,20 Cool
ima toga u zg za sitnu lovu

Susjed mi radi kovane ograde pa ima tih mašina. Hvala ti na pozivu ali ti ja ne idem baš često u Zagreb.

Smile

Josip
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 57, 58, 59 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 58/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma