Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 53, 54, 55 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Čet Velj 28, 2013 11:57 pm    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Iznijet cu svoje misljenje, ako bude sljedeci jedrenjak od DeAgostinija, ja ga definitivno necu raditi, mnogo problema, losa kvaliteta drveta, crtezi lose napravljeni, (od oka) ne mogu se sjetiti svega, moj iduci brod kako sada razmisljam bit ce trabakul iz kita, volio bi cuti misljenja i drugih.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 12:04 am    Naslov poruke: Re: Osovina (vratilo) palubnog vitla Citiraj ovaj komentar

Prema logici visina ručica treba biti ispod prsiju mornara tako da se može postići što veća sila guranja. Prema slici 52e visina ručica od palube je cca. 22 mm, što u naravi izbnosi 22 x 50 = 110 mm. Tu smo negdje.

Pozz[/quote]

Ispričavam se....treba biti 1100 mm, pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
graffa

Član od: 07 Stu 2011
Mjesto: velika gorica
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 12:12 am    Naslov poruke: Re: damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Iznijet cu svoje misljenje, ako bude sljedeci jedrenjak od DeAgostinija, ja ga definitivno necu raditi, mnogo problema, losa kvaliteta drveta, crtezi lose napravljeni, (od oka) ne mogu se sjetiti svega, moj iduci brod kako sada razmisljam bit ce trabakul iz kita, volio bi cuti misljenja i drugih.

Ako sada odustaneš kod ovih malih problema, koje u stvari trebaš riješiti sam tako da se malo napregneš i razmisliš (sjeti se NNNI) svaki će ti sljedeća maketa biti sve teža i teža.
Nema ni jednog nacrta u kojem nema pogrešaka koje moraš sam riješiti.
Malo proguglaj po drugim forumima, makar ne razumiješ možda jezik, vidit ćeš slike. Slika ipak govori više od riječi.
Pogledaj malo na kraju krajeva i onaj cd iz prvog broja. Ima mogućnosti.
Ako ćeš za svaku sitnicu tražiti nečiju pomoć, nečeš ništa naučiti. Drveno maketarstvo je drugačije od plastičnog. U plastičnim paketima je sve pripremljeno, samo bojaj i ljepi.
Kod drvenog maketarstva je potrebno uz malo mašte i truda oko pronalaženja rješenja. Nemaš ni jedne knjige koja bi ti dala odgovor na svako pitanje. Što ćeš više nailaziti na problemčiće i sam ih rješiti, povečavat će se tvoje znanje ali ćeš i dalje trebati pomoć literature.
Zato ne odustaj nego sam iznađi logično rješenje za problem sa vitlom.
damacn

PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 12:34 am    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Graffa hvala na pisanju, sve je to tako, na kraju vidio sma i tvoje vitlo, i vidio sam kako to profi rade, ali eto zapazam neke stvari, vjerujem i ostali , ali ih nekako volim ovdje staviti kad je ovo vec forum, radio sam batanelu, isto tako crtez nije bio idealan, ali moras i mene shvatiti, ja sma u povojima, mozda prvi put cujem rijec vitlo, onda neke stvari volim potvrditi, vjerojatno ako ostanem u ovome , uvidjet cu stvari i prilagoditi se situaciji, hvala ti na javljanju , pozz
Natrag na vrh
OutOfFocus

Član od: 22 Tra 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 10:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja osobno smatram da je ovaj koncept fantastičan. Dijelovi kapaju malo po malo, popraćeni su solidnim uputama i dodatnim, zanimljivim štivom. Predviđeno je za početnike, nije komplicirano nikome za napravit ali ako hoćeš ili ako si iskusniji maketar možeš napraviti i dodati u skladu sa svojim sposobnostima. Ni jedana maketa iliti kit nije savršena i bez grešaka, to se može pročitati na drugim forumuma. Uostalom, riješavanje takvih sitnih "problema" daje dodatnu čar/izazov u gradnji. Čovjek ima mogućnosta raditi makete na dva načina, težiti savršenstvu u svakom smislu ili ju sastaviti po uputama. Pitanje je samo kaj te zadovoljava.

Iskreno i ne razumijem Damaca zakaj se on tolko sekira oko toga, to nije ni poanta. Trebao bi biti užitak, zato - uživaj u tome!
Ja kad nisam zadovoljan sa riješenjem od DeA napravim po svome, nek mi neko veli da nije bilo tak prije 500 godina Cool

Dakle, ja bi slagao i dalje DeAgostinija Very Happy
graffa

Član od: 07 Stu 2011
Mjesto: velika gorica
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 5:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

OutOfFocus Napisao/la:
Ja osobno smatram da je ovaj koncept fantastičan. Dijelovi kapaju malo po malo, popraćeni su solidnim uputama i dodatnim, zanimljivim štivom. Predviđeno je za početnike, nije komplicirano nikome za napravit ali ako hoćeš ili ako si iskusniji maketar možeš napraviti i dodati u skladu sa svojim sposobnostima. Ni jedana maketa iliti kit nije savršena i bez grešaka, to se može pročitati na drugim forumuma. Uostalom, riješavanje takvih sitnih "problema" daje dodatnu čar/izazov u gradnji. Čovjek ima mogućnosta raditi makete na dva načina, težiti savršenstvu u svakom smislu ili ju sastaviti po uputama. Pitanje je samo kaj te zadovoljava.

Iskreno i ne razumijem Damaca zakaj se on tolko sekira oko toga, to nije ni poanta. Trebao bi biti užitak, zato - uživaj u tome!
Ja kad nisam zadovoljan sa riješenjem od DeA napravim po svome, nek mi neko veli da nije bilo tak prije 500 godina Cool

Podržavam u cijelosti.
dbezinov

PorukaUpisano: Sub Ožu 02, 2013 10:53 pm    Naslov poruke: Položaj vodilica i okova za pripone Citiraj ovaj komentar

[IMG]http://i1304.photobucket.com/albums/s534/dbezinov/DSC01271_zpsf9864f48.jpg[/IMG]
[IMG]http://i1304.photobucket.com/albums/s534/dbezinov/DSC01272_zps58af7226.jpg[/IMG]
[IMG]http://i1304.photobucket.com/albums/s534/dbezinov/DSC01273_zpsb2cbaf7e.jpg[/IMG]
[IMG]http://i1304.photobucket.com/albums/s534/dbezinov/DSC01274_zps05fc4707.jpg[/IMG]

Postavio sam ove privremene fotke na radnoj maketi, da se otprilike vidi položaj vodilica i smjer pripona i njihovih okova, koje se pružaju ispod vodilica i zakucavaju na oplatu.
Kao što se vidi, pramčana vodilica treba se postaviti tako da okovi pripona prođu s obje strane prvog topovskog okna donje palube. Čini mi se da sada na slikama u uputama tuče u okno, te bi je trebalo maknuti malo unazad, kako je ovdje prikazana.
Srednja vodilica izgleda da je dobro postavljena, užad treba proći sa svake strane zadnjeg topovskog okna na linici, a okovi oko predzadnjeg okna na donjoj palubi.
Krmena vodilica je visoko i nema smetnji.
Treba posvetiti pažnju da se poštuje smjer pripone, u kojem se treba pružati i okov ispod vodilice. Zato bi se sa zakucavanjem okova u oplatu trebalo pričekati dok se ne postave pripone, a to je pri kraju serije. U našim uputama u broju 62 prikazuje se izrada okova od mesingane žice koji se odmah zakucaju u oplatu, te onda ne idu u smjeru pripona, što je vidljivo na slikama gotove makete uz broj 1. No o tome kada dođe vrijeme.
Za jedno dvije sedmice kada se malo rasčiste poslovi oko prijevoda dovršiti ću kotiranje položaja vodilica, koje će se razlikovati samo kod pramčane. Do tada ovo može poslužiti kao orjentir na što treba paziti.
Pozz
Natrag na vrh
bukle

Član od: 08 Ruj 2012
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Ožu 03, 2013 6:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

OutOfFocus Napisao/la:

Slažem se!
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Ožu 03, 2013 7:09 pm    Naslov poruke: fotografije za vodilice Citiraj ovaj komentar

Može pomoć - postavio sam u skladu sa uputama fotografije sa photobuckleta, ali pojavio se samo link? Što bi trebao napraviti da se vidi fotka?
Pozz Rolling Eyes
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Ned Ožu 03, 2013 8:43 pm    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Pozz,
kako ja postavljam slike
Registirajte se ovdje i ovdje uploadujte sliku
http://imageshack.us/
Kad ste registrirate i kada napravite upload vase fotografije , ispod fotografije ce te vidjeti Forum Code, taj Forum Code kopirajte i ulijepiti ovdje na forum gdje vi zelite da objavite sliku, i ona ce se pojaviti, pozz Damir
Natrag na vrh
killa

Član od: 15 Ruj 2009
PorukaUpisano: Ned Ožu 03, 2013 9:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nije IMG, nego img.

Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Ožu 03, 2013 10:02 pm    Naslov poruke: vodilice pripona -slike Citiraj ovaj komentar

[quote="killa"]nije IMG, nego img.

[img]http://i1304.photobucket.com/albums/s534/dbezinov/DSC01271_zpsf9864f48.jpg[/img]
[img]http://i1304.photobucket.com/albums/s534/dbezinov/DSC01272_zps58af7226.jpg[/img]
[img]http://i1304.photobucket.com/albums/s534/dbezinov/DSC01273_zpsb2cbaf7e.jpg[/img]
[img]http://i1304.photobucket.com/albums/s534/dbezinov/DSC01274_zps05fc4707.jpg[/img][/quote]

Hvala damacn i hvala kill.
Imam sada oba načina i nadam se da ću ubuduće to obaviti bez greške.

Dakle na ovim fotkama se vidi ono o čemu sam pisao. Kad sredim trenutne poslove pretvoriti ću to u urednije slike sa kotama.
Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Pon Ožu 04, 2013 12:21 am    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Da li mi neko moze reci, podloga koju vidim na stolu u filmu deagostinija, ona zelena, na kojoj mogu raditi rezati skalpelom itd, kako se ona zove da mogu potraziti, gdje se to moze kupiti, hvala vam
Natrag na vrh
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ožu 04, 2013 12:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam je najjeftinije pronašao ovdje

http://www.dacco.hr/shop/kateg/pribor_za_rezanje_257/

ili

http://www.limes.hr/katalog/grupe/skalpeli_s-skalpeli/?sort=pop

ili

http://uredski-materijal.net/vmchk/Otprema-i-sredstva-za-odrzavanje/PRIBOR-ZA-REZANJE/skalperi-podloge-za-rezanje/View-all-products

ja sam se zeznuo i uzeo crnu. Mislim nije neki zez ali kada režem maskirnu traku za kamuflažu bilo bi bolje da je zelena ili plava.
damacn

PorukaUpisano: Pon Ožu 04, 2013 12:47 am    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Hvala ti
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 53, 54, 55 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 54/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma