Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Velj 13, 2013 10:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Taj efekt nije sigurno zakon fizike vec samo posljedica cestica u atmosferi sto nekako varaju oko da je taj objekt svijetli jer postoji distorzija.
Obican brod na 700m i kromirani brod na 700m bi drugacije svijetlost reflektirali, tako da nije samo velicina bitna.
Cijela ta teorija ima donekle smisla, recimo na maketi neces nikad koristit crnu boju, nego uvijek neku taaaamnu sivu, neces zarku crvenu nego crvenu sa kap smede itd itd, samo radi cinjenice da se detalji na maketi ne isticu previse nego da maketa gledana sa neke udaljenosti bude neka cijelina.
Ne slazem se toliko oko prosvijetljavanja boja cijele makete, samo radi toga jer su razlozi bazicno krivi. Ako gledamo brod sa 700m, vidimo svijetu boju palube recimo, ali sa 700m sigurno ne vidimo boju koze osoblja, ne vidimo crveni hidrant na palubi i slicnih detalji.
Zasto onda na maketi se trudimo dodat svaku ogradicu, svaki dio izdetaljirat, ljepit dekale na avionima i sl? Cemu sve to ako to se nebi smijelo vidjet sa nekih 1-2 metara udaljenosti od maketa?
Cijela nasa filozofija i trud su beznacajni ako tako pocinjemo razmisljat. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 26, 2013 2:42 am Naslov poruke: Opusti se i uzivaj u maketarenju! |
|
|
Poštovani.
Prije više od 20 godina je objavljen članak/tekst/esej u "Aero Svetu" o temi "Prava boja makete". Kako je napisan od autora na ekavici ja isti nisam isticao ako ga imam na svojem Photobucket nizu fotografiaja/slika/images, već sam samo postavio grafikon iz tog rada nakon što sam obradio grafikon. Dodajući iz popratnog članka osnovne podatke na grafikon koji pokazuje empirijske, objektivne podatke o naslovljnoj temi članka/teksta/eseja. -Istina je da na većim udaljenostima u neprozirnijoj atmosferi što navodi spomenuti rad, da uzduha/vazduha kakva zna vladati na nebu Europe/Evrope kada nam Sunce nije iza leđa, objekt udaljen 800metara izgleda tamniji siviji, a ne svjetliji od stvarne boje kakav je da ga gledamo s udaljenosti od 1 metar, 24m, 32m ili 35m, 48m ili 50m, 72m, 144m, 200m, 350m, 700m itd. Osobno sam provjerio da je vidljivost u slučaju prozirnosti neba bez ikakve naoblake i sa suncem iza leđa, na udaljenosti većoj od ukupne duzine piste Aerodroma Zagreb tolika da su boje i sve kompanijske oznake na zrakoplovu/avionu Koji slijeće uredno čitljive kroz 350mm teleobjektiv i da vrlo slično izgledaju gledano bez optičkog pomagala. Izgleda kao na dohvat ruke, onako izvorno jakih boja.
"Zakon posvjetljavanja boje u mjerilu" je empirijska zakonitost koju nisam matematički dokazivao, jer me postojeći grafikon zadovoljava.
Uvijek postoje pitanja kao npr. kako posvjetliti postojeće naljepnice, pa kako posvijetliti crnu da izgleda kao crna. Da li ima smisla proizvoditi naljepnice koje već jesu posvjetljenih boja točno za neko mjerilo. Apsolutno da to ima smisla, ali se jako rijetko moze nabaviti. Kako posvijetliti bijelu da bude u mjerilu? Zanimljivo je to pitanje, ali po meni je bijela na kraju niza posvjetljavanja kao npr. apsolutna nula u toplinskim mjerenjima.
Brzopotezni zaključak.
Dobronamjeran maketar neka samo radi kako najbolje zna i umije, a veselje i rezultati ne mogu izostati. Naša percepcija evoluira s iskustvom i radom, pa se sve dade naučiti ni prije ni kasnije već kada za to imamo potrebu. To je isto kao s hranom, samo hrana za našu dušu.
Lijep pozdrav iz "apoteke" ako ovoga nema na "Wikipediji", Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|