Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Sij 16, 2013 11:59 pm Naslov poruke: German Submarine type XXIII, ICM 1/144 |
|
|
Dobro veče svima!
Evo me malo i u ovim vodama. Nakon Ju-52 napravio sam malu pauzu i 03.01.2013. uzeo da radim ovu podmrnicu. Ja sam dosta tražio, gledao i čitao o ovoj maketi. Uglavnom nije neka "pljačka"! Da bi se dobio predloženi tip tj aparat koji daje ICM u svojoj maloj sastavnici U-2322, mora se dosta kitati i bušiti novih rupa! Uglavnom, čitajući i tražeći materijal ja sam (na osnovu stranih foruma, ali nisam siguran da li su podatci tačni) došao do zaključka da je ovaj izgled i raspored rupa na mostu i trupu podmornice bliži aparatu U-2321, ali me nemojte držati za riječ!
Što sam više gledao slike i tražio neke podatke, sve mi se manje radila podmornica! Tako da sam odlučio da pravim kako je dato, a vi ako mislite da to nije to, neka ide među what if! Kad dođe red da joj stavim oznake, tad ću početi da se "sekiram"
Evo i par slika uz neki komentar (pošto ima slika stavljaću ih u thumb verziji, pa kliknite ako vam nije mrsko )
Radi se o ovoj maketi
Sadržaj kutije
E sad. Ja sam mislio da nemam živce, ali sam pogriješio! Znam da nisu idealne, ali vjerujte da sam j ai više nego zadovoljan!
Kao što vidite ja sam izbušio sve što se moglo izbušiti na lijevoj strani podmornice!
Vjerujte da ovo uopšte nije lako i da je strašno monotono! Znam da nema smisla ovako nešto raditi na maketi 1/144 i da se mnogo toga neće vidjeti, ali ja sam naletio na par dobro urađenih u 1/72, pa sam morao da kopiram neke naše kolege. Ubaciću i neku unutrašnjost koj ase uopšte neće vidjeti! Glupost?! Da, definitivno!
Evo šta sam koristio od "alata"
Pošto imam nekih obaveza, mislim da će desna strana biti gotova za nekih 20-ak dana!
Eto tako.
Pozdrav,
Mladen! _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 17, 2013 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Samo naprijed. Da ti sad ne nabrajam svakakve savjete- vidi u dovršenim projektima moju istu tu maketu. Nadam se da će ti poslužiti kao referenca, posebno za bojanje. Ima dosta posla i problematičan je spoj na tornju koji je vrlo slabo detaljiran. Osim otplavnih otvora, ima razlika i u kojekavim rukohvatima i stepenicama po tornju... ja sam se dosta namučio oko makete koja je izgledala kao vikend projekt, ali se isplatilo jer sam i pokupio više medalja po natjecanjima uključujući i zlato u Mosonu. Po stranim forumima se uglavnom može vidjeti maketa od Special Hobby/navy 1/72 i te makete često obiluju krupnim pogreškama, pa i nisu neka referenca. Ako ti treba kakva pomoć/savjet ne ustručavaj se pitati.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Čet Sij 17, 2013 2:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Grunfe . Obratiću pažnju na ove stvari koje si napisao. Što se tiče bojenja iste, pratio sam uputstva iz sastavnice te sam takve boje i naručio uz podmornicu! Gledao sam tvoju i pohvatao neke stvari, ali kasno za boje, jer sam već primio narudžbu . Ali nema veze, moja neće na takmičenja, do police joj je maximalna plovidba
Za pitanja se neću ustručavati, pa evo da ti odmah postavim jedno. Moja logika je da, prateći detalje/rupe trebam ipak praviti U-2321? Znam da detalji sa ove makete nisu identični U-2321, ali mislim da su poprilično blizu!
Hvala! _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Sij 17, 2013 3:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam isto radio 2321 jer je bila najpribližnoja maketi i bila je zanimljiva zato što je doista ušla u borbu i potopila jedan teretni brod, ali moguće je napraviti još bar dvije oko kojih nema previše skrečanja (npr. 2323). Naime, bušenje otplavnih otvora na trupu je problematično jer je plastika vrlo debela i nejednako debela na nekim mjestima. Nemoj bojati prema sastavnici jer je to jako krivo. Gornje površine su na svim Typ XXIII su plavkasto-sive dunkelgrau 51 što uglavnom odgovara RLM 76, a donja boja je tamno sivi antikorozivni premaz Schiffboden grau kojemu ton odgovara Panzer Schwarzgrau. Imaš i od Revella približne nijanse koje možeš prilagoditi sa dodavanjem bijele da budu prihvatljive. Ionako su te nijanse dosta varirale, osobito krajem rata. Važno je da ne povjeruješ ICM-ovoj sastavnici koja tvrdi da je donja boja crna...Boje koje si naručio upotrijebi za nešto drugo...  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Čet Sij 17, 2013 3:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Slider i Grunf mnogo vam hvala
RLM 76 imam, pa ću je i uptrijebiti. Kad pričamo o Revelkama, da li bi se mogla koristiti Revell 9 Matt Anthracite Grey za donji dio podmornice ili i nju treba dodatno posvijetliti? Svakako nisam mislio koristiti crnu boju, koja navedena u ICM sastavnici, nego baš ovu Revell 9-ku.
Slider molim te da postaviš linkove o bojenju
Grunf 100% imaš pravo što se tiče debljine plastike, užas . Vjeruj da je to jedan od razloga što rupe koje sam pravio nisu iste!
Hvala još jednom na obojici na odvojenom vremenu  _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Sij 17, 2013 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| u-boat Napisao/la: | Slider molim te da postaviš linkove o bojenju
 | e fakat nemam pojma
negdje na forumu...ak najdem, stavim _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pet Sij 18, 2013 10:28 am Naslov poruke: |
|
|
| u-boat Napisao/la: | Slider i Grunf mnogo vam hvala
RLM 76 imam, pa ću je i uptrijebiti. Kad pričamo o Revelkama, da li bi se mogla koristiti Revell 9 Matt Anthracite Grey za donji dio podmornice ili i nju treba dodatno posvijetliti? Svakako nisam mislio koristiti crnu boju, koja navedena u ICM sastavnici, nego baš ovu Revell 9-ku.
Hvala još jednom na obojici na odvojenom vremenu  | Nije uopće u pitanju crna boja nego tamno siva - Revell 78 bi odgovarala za donji dio uz mrvicu bijele zbog efekta mjerila-npr. za 1/72 bi mogla ići direktno iz kantice. Za gornji dio bi približno odgovarala Revell 57, ali dosta posvijetljena sa bijelom, možda i do 20% za mjerilo 1/144. Sa Model Master RLM 76 bi mogao bojati bez dodavanja bijele. Za UAK prugu koja ide oko tornja isto možeš korustiti MM RLM žutu ili dodavati bijelu u Revellovu boju. Vidim da su ti te boje dostupne, pa ne ulazim u preporuke za druge proizvođače. Inače, UAK oznake na Typ XXIII se sastoje od žute trake i bijelog geometrijskog simbola koji je različit za svaku pojedinu podmornicu, a te su taktičke oznake podmornice nosile za vrijeme vježbanja posade u Baltiku. Kad su krenule u borbu, ove su oznake uklonjene, isto kao i poziciona crvena i zelena svjetla i pojasevi za spašavanje. Izgleda da te manje, obalne podmornice nisu na tornjevima imale nikakve natpise ili ambleme kao veće podmodrnice, pa je gornji dio podmornica bio uniformno bojan Dunkelgrau 51. Nakon zarobljavanja, saveznici su na tornjeve upisali velike bijele brojke službene četveroznamenkaste oznake podmornice npr. 2336. Te brojke su bojane kistom, prostoručno i varirale su oblikom i dimenzijama od podmornice do podmornice. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Pet Sij 18, 2013 11:54 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala Grunf na odgovru. Imam sve boje koje si nabrojao osim ove Revell 78. Imam od revela 77 i 79, ali na tablici boja vidim da nisu slične! Jedino da pravim neki mix, ali znam da je to vrlo teško! Za neke od podataka koje i napisao nisam imao pojma, pa ti se zahvaljujem na tome! Možda do bojenja bude i neka narudžba . Ako ne, ja napišem približne boje koje imam, a ti mi (ako bude moglo sa bojama koje imam) daj neki savjet šta i kako izmiksati za približnu nijansu!
Slider nema frke
Evo nastavka. Uradio sam panele na mostu a naprijed sam dodao sonar. Nije još gotova lijeva strana, ima još par stvari.
Ako nije ok, pišite da prepravljam
Pozdrav,
Mladen. _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Pon Sij 21, 2013 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro veče kolege.
Još malo dorada na mostu podmornice.
Dodao sam rukohvat koji ide oko mosta. Bilo je pipkavo, ali može se! Rukohvat sam napravio od razvčenog dijela grane. Prvo sam izbušio rupe za "nosače" a onda dodavao sve redom
A ovo je pokušaj da se napravi homemade eceraj . Možda su vrata ostala malo deblja, ali nema veze
Mislim da je to sve što se tiče lijeve strane podmornice. Ako imate nekih sugestija molim da napišete
Pozdrav,
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Ned Velj 10, 2013 11:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro veče svima.
Desna strana izbušena, paneli urezani, postavljeni sonari, vrata ali ne i rukohvat. Njega ću na ovoj strani zadnjeg jer sam onaj na lijevoj strani polomio par puta.
E pošto kopiram jednog kolegu sa dojče foruma (ja i "lijepi" njemači jezik nebo i zemlja) nisam 100% siguran, ali mislim da je ovo pumpa koja izbacuje višak vode, ali me ispravite ako griješim
Merdevine koje vode ka mostu
Ovo sam zamislio kao dio ispod koeg se nalazi sve u podmornici...
...i na njega ću lijepiti ovo
a to bi sve trebalo da izgleda ovako kad dođem do faze spajanja polutki
napravio sam i kutije za signalna svijetla
Naravano trebam ih još malo doraditi prije farbanja.
Svi otvori, na obje polutke su završeni
Na ovom radu sigurno ima stvari kojih nije bilo na pravoj podmornici, ali to meni nije bitno jer baš uživam radeći oko ove ljepotice . Kao i uvijek kritike, komentari, pitanja.... su dobrodošli!
Pozdrav,
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Ned Ožu 10, 2013 6:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro veče.
Evo malog nastavka. Iznutra, na otovre (bez mosta) sam naljepio komade plastike koje sam ofarbao u crno. Na slikama se teško vidi, ali je maketa dobila na "dubini" na mjestima gdje su rupe.
Za pod sam uzeo plastiku od pakovanja tablete. Pošto ICM nije poradi na tom detalju, morao sam ja
Na mostu sam postavio i drvene letvice napravljene od palidrvca šibice. Mislim da su malo predimenzionirane u odnosu na veličinu makete, ali sad je gotovo.
Unutrašnjost gotova i ofarbana u RLM 76
Nakoj spajanja polutki nanesen git
Prajmer je pkazao da sam prvi put u svojoj maketarskoj karijeri, konačno sastavio maketu koju nema potrebe popavljati na spojevima!
Ovo sam dobio sa postavljanjem plastičnih dijelova u unutrašnjost makete. Meni se ovako više sviđa nego da je šuplja na sve strane!
Odlučio sam da napravim i rukohvate na mostu. Patnja! Dva sata je bilo povuci-potegni, ali sam na kraju nešto sfušerio
Toliko za ovaj put!
Pozdrav,
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 10, 2013 7:09 pm Naslov poruke: |
|
|
...fino i precizno....  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zlikovac
 | | Član od: 10 Stu 2010 | | Poruke: 398 | |
|
Upisano: Ned Ožu 10, 2013 7:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Eh, ode ti u mikro-hirurge? Samo udri, vezbaj ruku, cak i da se nista od toga ne bude videlo na kraju, sigurno ces izvuci neko dragoceno iskustvo. A napredak se svakako primeti, kad covek pogleda hronoloski tvoje radove, ima sta da se vidi. Raduje me kad vidim ovakav trud i zaista mi je zao sto nisi uspeo da dodjes na izlozbu u BL, ali bice dana. _________________ http://zlikovacscale.blogspot.com/
http://www.facebook.com/MaketarskaEkipaBanjaLuke |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Sub Ožu 30, 2013 9:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro veče svima i mnogo vam hvala na javljanju i podršci
@ - Zlikovac hvala . I meni je žao, ali me raduje što će ih biti još, pa ću sigurno jednom da neletim
Nešto sam radio pa da vam pokažem
Stepenice na tornju sam uradio od razvučenog rama. Bilo je tu nekoliko pokušaja i isto toliko loše urađenih stepenica! Na kraju bio zadovoljan s ovim. Znam da nisu idealne, ali mogu proći.
Od drvenog štapića sladoleda napravio sam "stazu" na tijelu podmornice. Morao sam dobro da ga zbrusim i da ga dovedem na "prave" mjere. Bojeno je kombinacijom vodenih boja (smeđa, žuta i narančasta) da bih dobio zadovoljavajuću boju drveta. Pokušao sam i da dočaram uticaj slane vode i gaženja. Lakirao sam Prontom a wash je rađen temperom.
Bojenje završeno i veoma sam zadovoljan, baš me služila sreća! Po savjetu Grunfa gornji dio podmornice je obojen u RLM 76 (ModelMaster)a donji u Revell 78 sa dodatkom bijele (odnos 5/1)
Uradio sam i stubove za rukohvate na "stazi"
Eto toliko za ovaj put!
Pozdrav,
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|