Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

MiG-25 pitanjce
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Managarium

Član od: 24 Kol 2012
Mjesto: Koprivnica Đurđevac
PorukaUpisano: Pet Sij 04, 2013 11:53 am    Naslov poruke: MiG-25 pitanjce Citiraj ovaj komentar

Pozdrav
Naime, radim 25-icu u 1/72 (Condorova maketa), pa me zanima pošto avion ima dugački nos i ogromni stražnji dio, jel treba staviti uteg? Kolko otprile grama?

Hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pet Sij 04, 2013 12:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja osobno uvijek stavljam uteg - zlu ne trebalo.
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Sij 04, 2013 5:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

polijepi ga ugrubo selotejpom, glavne dijelove, trup, rep, krila, stabilizatori
i stavi dva prata na tocke di se lijepi main gear....pa vidi na koju stranu ce past....ak padne na rep, stavljaj olovo
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Sij 04, 2013 6:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sa malo olova ili slicnog "utega" u nosu nikada ne mozes faliti, a odmah si rijesio moguci problem sjedanja na rep kojeg tek kasno mozes otkriti.
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Managarium

PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 12:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, tak si i ja mislim... bum stavil utega, ništ me ne košta...
nego samo da još pitam s kojim ljepilom zaljepiti olova za ribičiju,
ako se ne varam negdi sam pročital da je najbolje s nekim super ljepilom ili nekaj drugo možda?
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 4:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Managarium Napisao/la:
Da, tak si i ja mislim... bum stavil utega, ništ me ne košta...
nego samo da još pitam s kojim ljepilom zaljepiti olova za ribičiju,
ako se ne varam negdi sam pročital da je najbolje s nekim super ljepilom ili nekaj drugo možda?

Ja uvik vec godinama olovne komadice unutar trupa lipim Revell Contacta Special ljepilom u velikoj boci sa pinelom na ćepu i do sada nikada nisam imao problema. Najvjerovatnije ce netko drugi imati i bolje prijedloge.

su27rules: poruka promijenjena dana: Sub Sij 05, 2013 5:11 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 4:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako ljepiš ljepilom kao što je revell contacta pazi da ga ne staviš previše da ti ne smekša previše okolne plastike jer ti se onda može deformirati. Ja sam bio u nos stavio masu tekuće contacte pa mi se lagano uništio, mislim da s trenutnim ljepilom nebi trebalo biti problema.
Natrag na vrh
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 5:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja olovo lijepim sa patafixom i nikad nisam imao problema.

Jednom je naš kolega Aces High postavio ovaj link u jednu moju temu. Radi se o olovu u kombinaciji sa CA ljepilima Confused . Izgleda da vremenom olovo buja, pa dolazi do rastavljanja i pucanja plastike. Evo pogledajte:

http://www.ratomodeling.com/articles/lead_ca/lead_ca.html

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
Managarium

PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 6:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vedran Napisao/la:
Ako ljepiš ljepilom kao što je revell contacta pazi da ga ne staviš previše da ti ne smekša previše okolne plastike jer ti se onda može deformirati. Ja sam bio u nos stavio masu tekuće contacte pa mi se lagano uništio, mislim da s trenutnim ljepilom nebi trebalo biti problema.

To je istina imenjače! Zalepil sam ja olovo na MiG - 21 sa contactom (ona kaj ima iglicu) i smežurila mi se plastika pa sam moral kitati, budem probal sa patafixom kaj preporučuje kolega pa bum videl kak bu to prešlo
Natrag na vrh
Managarium

PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 6:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

u-boat Napisao/la:
Ja olovo lijepim sa patafixom i nikad nisam imao problema.

Jednom je naš kolega Aces High postavio ovaj link u jednu moju temu. Radi se o olovu u kombinaciji sa CA ljepilima Confused . Izgleda da vremenom olovo buja, pa dolazi do rastavljanja i pucanja plastike. Evo pogledajte:

http://www.ratomodeling.com/articles/lead_ca/lead_ca.html

Da zanimljivo je. Nego piše tu da je dobro koristiti white glue, kakvo je to ljepilo? Isto tako piše da je poželjno izbjegavati olovo, postoj li možda neka alternativa olovu?
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 7:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Managarium Napisao/la:
[Da zanimljivo je. Nego piše tu da je dobro koristiti white glue, kakvo je to ljepilo? Isto tako piše da je poželjno izbjegavati olovo, postoj li možda neka alternativa olovu?

drvofix
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 7:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

olovo bubri ??

u zadnju maketu sam utrpo matice pošto mi ponestalo olova.
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Sub Sij 05, 2013 8:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Managarium Napisao/la:
Vedran Napisao/la:

To je istina imenjače! Zalepil sam ja olovo na MiG - 21 sa contactom (ona kaj ima iglicu) i smežurila mi se plastika pa sam moral kitati, budem probal sa patafixom kaj preporučuje kolega pa bum videl kak bu to prešlo

Napisao sam Revell Contacta Special lipilo u onoj velikoj debeloj boci sa pinelom/kistom na poklopcu, a to lipilo ni po svom sastavu ni po gustoći nije isto kao Revell Contacta sa iglicom, meni ovo Special nikada nije otopilo niti omekšalo plastiku.......ali svatko lipi sa onim sta milsi da je najbolje.

Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2013 1:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

možeš lijepiti i 5-minutnim dvokomponentnim ljepilom, a možeš i drvofixom, samo njemu treba puno više vremena da veže, i to ovisno o količini. ne bih preporučio CA ljepila, jer rade krhak spoj, pa se olovo poslije može odvojit, onda više nemaš maketu, nego zvečku Smile
ljudi su to znali radit i plastelinom, al negdje sam čitao da se plastelin nakon par godina počne raspadati na sastavne spojeve, pa iscuri iz makete.
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Sij 06, 2013 10:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uteg ne mora bit olovo, ovisi o mjerilu i veličini makete. Za 72-ojke je obično dovoljno par grama težine a za to može poslužit bilo kakav metalni predmet, matica, vijak, kuglica iz kugličnog ležaja. Ja često koristim sačmu uvaljanu u patafiks. Zgodno je jer se prilagođava obliku tj. prostoru u nosu makete. Za veća mjerila koristim olovne ribolovne utege, ali ih nikad ne ljepim za maketu nego ih fiksiram pomoću komadića sprua koje lijepim ljepilom kojim inače lijepim makete, Tamiya super thin.
To recimo na F-16 izgleda ovako:

ali moguće su razne kombinacije. U svakom slučaju, puno je čvršće i sigurnije nego lijepljenje samog utega za plastiku.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma