Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

PZL P.43A KARAŠ, MIRAGE 1/48
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 9:20 pm    Naslov poruke: PZL P.43A KARAŠ, MIRAGE 1/48 Citiraj ovaj komentar

Sigurno ćete se zapitati otkud mi ovaj opskurni subjekt za moju prvu ovogodišnju maketu? Pa odgovor je relativno jednostavan: Moj poznanik Pjotr Mrozowski, inače glavni dizajner maketa u poljskoj firmi Mirage, poklonio mi je ovu maketu na prošlom sajmu igračaka u Nurnbergu, sa ciljem da je složim i da neki svoj sud objavim u časopisima. S druge strane meni se uvijek sviđao taj Karaš, inače izviđač i laki bombarder koji se sigurno ne može podičiti ljepotom i elegancijom, ali mi je nekako simpa zbog velikih zastakljenih površina i nekako nezgrapnog, ali ipak i "radnog" izgleda. Za razliku od poljskih Karaša P.23, ovo je pojačana inačica sa motorom Gnome-rhone 14N od 750 KW namijenjena za izvoz, koju su zarobili Nijemci nakon okupacije Poljske i testirali u svojem centru u Rechlinu, a poslije su ga predali Rumunjskom RZ koje je već koristilo PZL. P.43A u većem broju.

Inače, Mirage je relativno mlada poljska firma čiji je asortiman poznat brodomaketarima po njihovoj seriji njemačkih podmornica serije VIIc i IX, u 1/400, a u posljednje vrijeme rade te iste makete i u puno popularnijem mjerilu 1/350. Proizvode i makete poljskih aviona PZL P.11c, P.24 i bombarder Los, sve u 1/48, a kako sam od njih još ranije kupio maketu Halberstadta CL.II u 1/48, mogao sam se uvjeriti da im je kvaliteta stvarno visoka, a makete točne i sa puno detalja.

Pa što možemo reći o samoj maketi? Dakle, čim otvorite kutiju iznenadi vas da je, za razliku od nekih velikih i renomirajih prouzvođača maketa, do vrha puna okvira sa dijelovima koji su fino izliveni u svjetlo sivoj plastici. Još su tu i dva okvira sa zastakljenim dijelovima, tj. jedna zatvorena kabina a druga sa dijelovima za ulazak posade koji se mogu ostaviti otvorenima. zatim je tu ploča sa fotojetkanim dijelovima, upute u boji tiskane na sjajnom papiru i jedan list sa uputama za boje i oznake, također sav u boji. I na koncu, tu su i dva lista sa naljepnicama.
Dakle, ne treba vam baš ništa izvan kutije da biste složili vrhunsku maketu. Moram priznati da misam mjerio dijelove trupa i krila po nacrtima, ali uspoređujući ih sa nacrtima iz dostupne literature, izgledaju da su točni.
Samo sklapanje makete je klasično, iako toplo preporučam da najprije detaljno proučite sastavnicu jer je djelomice nepregledna pa sam se morao služiti drugom literaturom, a djelomice i intuicijom, kako bih sve stvari postavio na pravo mjesto. Motor je model za sebe, deflektori zraka koje inače proizvođači maketa stalno izostavljaju su svi tu, a komplicirani ispušni sustav daje posebno na vjerodostojnosti.
Kabina je nevjerojatno opremljena svime što ide i u pravi avion, tako da je pravi užitak za detaljiranje.
Ostalo sklapanje ide u redu, zbog malo debljih okvira treba paziti kod skidanja sitnih dijelova sa njih, a mnogi dijelovi i nisu za tu verziju već za "obični" PZL 23, pa obratite pažnju na sastavnicu.

Jedina stvarno slaba strana ove inače krasne makete su naljepnice. One su primjerno tanke i izgledaju dobro, osim što je registar kod nekih malo pobjegao, što se vidi kod svastike za rep. Nju sam zamijenio svastikom iz moje pričuve. No pravi sam problem naučio "the hard way" tako što sam normalno odrezao njemački križ za krilo i potopio ga u vodu. No naljepnica se prilikom prebacivanja na maketu počela kidati i praktično raspadati tako da sam odmah prešpricao oba lista sa naljepnicama sjajnim bezbojnim lakom. To im je dalo određenu kompaktnost ali i dalje je trebalo puno pažnje da se prebace na maketu i stave u pravi položaj, a da se ne raspadnu.

Inače tretman makete bojama išao je također klasično: bijeli primer, aluminij, lak za kosu, akril tamiya khaki, sjajni bezbojni lak, pa naljepnice, pa wash, pa polusjajni lak.

Rezultat? Jako zanimljiva, atraktivna i vjerna maketica ovog trosjednog izviđača i lakog bombardera, Mirage, da nije bilo problema sa naljepnicama, dobiva čistu peticu. Ovako, po meni, zasluženo dobra četvorka.

A evo i malo slika, pa uživajte!

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
rugby

Član od: 16 Pro 2010
Mjesto: Vodice
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlićan posao, inaće ova me maketa prisjetila na P 24 Los koju sam složio kao klinac davnih 80 doduše u 1:72 a maketa je kupljena od "poljaka" na Trešnjevačkom placu.
frka

PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 9:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kada gledaš fotke gotove makete onda najlakše vidiš što si možda zaboravio. tako sam vidio da nisam stavio prednji "ring" nišan za pilotske strojnice, pa je isti odmah dodan SmileSmileSmile
Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 10:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lipo odlicno izradjena maketa kao sto smo i navikli od velikog mestra!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vukic

Član od: 16 Stu 2010
Mjesto: 385 km predaleko
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 10:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni je ovo jedan od najboljih radova koje sam vidio. Atraktivno bojanje, taman weathering, super detalji.
Bravo:)
noname

Član od: 24 Stu 2009
Mjesto: kod Rudi-a i Bobi-a
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 10:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ima nesto u ovoj crvenoj boji... prezakon Very Happy

http://www.youtube.com/watch?v=qGyPuey-1Jw
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 10:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da da, ta crvena boja dodaje na atraktivnosti inače dosadne khaki sheme...napominjem da je slikano sa aparatom u "Vivid" modu tako da je crvena ispala malo prenaglašena, u stvarnosti na maketi je dosta zagasita, više karmin crvena.
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 10:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zna se tko je No1!
prekrasan je, i maketa i avion Winner
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Danny

Član od: 19 Pro 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 10:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasna maketa,odlicno zapoceta nova godina Very Happy !
Vukic

Član od: 16 Stu 2010
Mjesto: 385 km predaleko
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 10:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
zna se tko je No1!

Pa makar i 48-ica? Hehe
Slazem se u svemu:)
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 11:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vukic Napisao/la:
Slider Napisao/la:
zna se tko je No1!

Pa makar i 48-ica? Hehe
Slazem se u svemu:)

nema ti tu veze mjerilo, vec autor....... Cool
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
_Hobby M_

Član od: 01 Lip 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Sij 01, 2013 11:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Danijel, pohvale na radu i posebno na izboru zanimljivog aviona te ako dopustite dvije male faktografske korekcije:
Karas je bio P-23, a P-43 je Czaika
I korisnik nije bilo rumunjsko, nego bugarsko zrakoplovstvo (obratite pažnju na podatkovni trokutić kojeg ste stavili na vertikalac - to je svojstveno Bugarima Smile
Inače još mali podatak da su ga osim Bugara i Nijemaca na kraju koristi i sami Poljaci koji su u rujnu 1939. rekvirirali primjerke zatečene u PZL-u iz bugarske narudžbe (naravno samo one kompletirane) i upotrijebili ih u borbi.
Nedavno su se konačno pojavile fotografije tih Czaiki s poljskim oznakama.
Inače bih jako volio vidjeti P-43 i P-43A u 1/72.
Moja bi jedina primjedba bila na weathering, koji je u slučaju ovog aviona malo prenaglašen. Naime, Nijemci su u svojim oznakama vrlo kratko testirali potpuno novi P-43 iz PZL-a te ga vrlo brzo proslijedili Bugarima, tako da boja na gornjim površinama nije baš imala prilike izblijediti unutar panela Smile
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 02, 2013 12:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepo napravljena maketa.

No, s obzirom da se radi o nekakvoj polurecenziji makete, ja bih primijetio jedan detalj koji mi jako bode oci. To su ove silne brazgotine po krilima (tzv "linije panela"), koje, ako sam dobro iscitao nacrte i fotke, uopce u stvarnosti nisu nikakve linije panela (rubovi limova), vec se vecinom radi samo o linijama zakovica. Ponavljam - ako sam dobro iscitao nacrte. U Mushroom-ovoj knjizi su nacrti koji pokazuju da su krila prekrivena uglavnom dugackim poprecnim limovima, a ne s "tisucu malih limica".

Zaista je steta ako kod tako krasno i detaljno uradjenog cockpita i mjerila, za mene jako velikog, tako napadna stvar kakva je povrsina krila izgleda tako jako promaseno. Ponavljam - ako sam dobro iscitao nacrte i fotke.
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Sij 02, 2013 12:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hobby M, imaš posve pravo, radi se o bugarskom zrakoplovstvu u kojem je PZL.43A bio u naoružanju. Međutim službeni naziv za PZL.43A u Poljskoj je bio Karaš, a u bugarskom zrakoplovstvu je nazvan Czaika (galeb).
Što se tiče weatheringa na krilima slažem se da bi mogao biti malo blaži, naime wash na urezanim panelima je rađen sa tamno sivom iako bi bilo bolje da je neka srednje siva Smile
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Sij 02, 2013 12:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damire, nemam Mushroomovu knjigu pa ne mogu komentirati ali vjerujem da Poljaci kao što je Pjotr dobro poznaju svoje avione. Po mom ukusu linije panela na krilu su previše urezane, ali možda si u pravu u pogledu rasporeda, ne mogu tvrditi...

No ne bi mi padalo na pamet da kitam sve te linije i ponovno urezujem, uostalom ovako mi se baš sviđa... pokušavam uživati u svom hobiju Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma