Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 9:23 am Naslov poruke: |
|
|
Veći dio posla je iza tebe, još malo...
Odlično izgledaju! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 10:23 am Naslov poruke: |
|
|
Super! Sviđa mi se motling  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| franjo
| | Član od: 08 Svi 2012 | | Poruke: 92 | |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 12:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jako lijepo!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5774 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Satić
 | | Član od: 27 Svi 2009 | | Poruke: 407 | |
|
Upisano: Ned Pro 16, 2012 9:01 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav svim maketarima !
Vikend je donio i nešto slobodnog vremena , pa sam konačno krenuo sa decalima . Prije 2-3 dana sam makete prešpricao sa PRONTO-om , a sinoć sam krenuo u akciju decaliranja . Poslje ove faze ostaje još nabaciti wash , detalje , postaviti kotače , poklopce i sl . , te izefektirati . Uglavnom posao polako ide svome kraju , a sve sam sigurniji da ču se nakon ova dva Me 262 prihvatiti i sljedeća 2 !
Evo nekoliko slika !
 _________________ Radimo makete i zabavljajmo se ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gugy
 | | Član od: 16 Lis 2012 | | Poruke: 133 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Ned Pro 16, 2012 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlični su!
Reci jesi li sam radio i detaljirao motor. Ili si ga dobio sa maketama?  _________________ WW2 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 16, 2012 7:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Satić Napisao/la: | ... Poslje ove faze ostaje još nabaciti wash , detalje , postaviti kotače , poklopce i sl . , te izefektirati.
|
Gdje u ovom redoslijedu dolaze američke oznake? _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Satić
|
Upisano: Ned Pro 16, 2012 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| ZacP Napisao/la: | | Satić Napisao/la: | ... Poslje ove faze ostaje još nabaciti wash , detalje , postaviti kotače , poklopce i sl . , te izefektirati.
|
Gdje u ovom redoslijedu dolaze američke oznake? |
Vjerojatno nikada ! Ili će Wilma Jeanne ići dolje ili će ostati , ali takvo stanje kakvo je ! Maketarstvom se bavim od 1989. godine (sa manjim prekidima) i već jako dugo nisam radio maketu prema sastavnici . Sastavnica iz konverzijskog seta sadržava shemu bojenja , te decale koji ne sadrže Američke oznake . Pretražujući literaturu i internet nisam naišao na fotografije istog zrakoplova ( odnosi se na Wilma Jeanne ) koji prikazuju isti zrakoplov iz više kutova gledanja osim iz prednjeg lijevog , ali sam našao više fotografija koji V083 prikazuju prije zarobljavanja . Dilema je svakako bila i postoji , ali se itekako još uvijek može riješiti ukoliko nađem fotografije jer radovi sigurno stoje do sljedećeg vikenda . Postoje mnoge projekcije (ilustracije) koje prikazuju ovaj zrakoplov sa raznoraznim shemama bojenja . Također sam naišao i na makete mnogih autora koje u 90 % slučajeva imaju natpis Wilma Jeanne i Njemačke oznake . Priča koja se može naći vezano za ovaj zrakoplov je da je isti zarobljen u Njemačkoj 1945 , te da je dobio oznaku Wilma Jeanne od strane Watsona Whizzers-a , ali da je kasnije po dolasku u SAD preimenovan u Happy Hunter , te da je pao tijekom leta u blizini Jersey-a . Također nalazim i drugi podatak koji kaže da je avion pao na području Europe i da nikada nije prebačen u SAD , a da je u tom trenutku nosio naziv Happy Hunter . I sad budi pametan ..........što bi se reklo !
Proučavajući fotografije zarobljenih i transportiranih zrakoplova vrlo rijetko su im bojane Američke oznake još dok su bili na tlu Njemačke . Bilo je prebojavanja oznaka ili nekih drugih popravaka , ali ...............stvar odluke kad nemaš konkretan materijalni dokaz . HobbyBoss i CMK , pa i neki drugi proizvođaći daju isključivo Njemačke oznake i natpis Wilma Jeanne , te sam stoga u ovom slučaju poslušao sastavnicu . Tko može sa sigurnošću tvrditi da avion u određenom trenutku nije izgledao upravo ovako ?? Dok pišem ovo sjetim se MIG-a 21 br. 101 sa početka rata u RH koji je u nekoliko dana promjenio nekoliko bitnih obilježja .
No ukoliko imaš bilo kakav konkretan materijalni dokaz ( ili bilo tko drugi ) molio bih da to postavite ovdje ili mi se javite putem PM-a ! Hvala !
P.S. : Samo jedna mala digresija ! Objavljena tablica zarobljenigh zrakoplova kaže da je originalna identifikacijska oznaka zrakoplova bila V083 , a da je kasnije ( nakon prebojavanja ....vjerojatno ! ) dobio oznaku 000 ! Ovo također dovodi u sumnju da li je bilo Američkih obilježja ili ne u tom momentu ! Hvala ! _________________ Radimo makete i zabavljajmo se ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 18, 2012 12:02 am Naslov poruke: |
|
|
Ako radiš avion prije zarobljavanja, onda mislim da natpis "Wilma Jeanne" nema smisla. Ako se, pak, radio istom avionu poslije zarobljavanja, onda bi svakako trebalo ukloniti, u stvari prebojati, kukić na vertikalcu, to se vidi i na tim fotkama iz lijeve prednje polusfere. Možemo sad diskutirati da li su ga "krstili" prije ili poslije apliciranja američkih oznaka, pa je i moguće da je koju minutu izgledao tako (ali svakako bez kukića), no na nekim fotkama iz lijeve prednje polusfere, tamo gdje to nije zaklonjeno nekim "manekenom", se vidi američka oznaka. Ako imaš priliku, pogledaj knjigu o Me262 od Classic Publications, četvrti dio, tu imaš i fotku iz desne prednje polusfere, opet sa am. oznakama. Postoji i fotka jedno 8-9 komada Me262 u redu, svi sa prebojanim kukićima i sa američkim oznakama, sve snimljeno u Njemačkoj (Lechfeld, ako sam dobro napisao). Tako da, mislim, sumnja baš i ne postoji.
Moj savjet – makni natpis i napravi ga u originalnom vlasništvu. I tako je ispod natpisa "Wilma" bila silueta ženske glave, tako da mi ovo i nije najbolja interpretacija.
Pošalji mi na PP svoju e-adresu pa ću ti poslati nekoliko fotki na tu temu koje sam prikupio u bespućima interneta.
Poz, _________________ ZacP
"StoneHeart"
Ze-Ro Decals
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
Upisano: Uto Pro 18, 2012 12:59 am Naslov poruke: |
|
|
Evo :
a i tu se vidi američka rondela na trupu :
 _________________ www.HRCappuccino.org |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
Upisano: Uto Pro 18, 2012 1:13 am Naslov poruke: |
|
|
I još :
"Happy Hunter II"
 _________________ www.HRCappuccino.org |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Satić
|
Upisano: Čet Pro 20, 2012 5:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala svima ............odluka je pala ! Wilma Jeanne ide dolje sa makete ( več obavljeno ) i dovršavam makete zrakoplova kakvi su bili pod Luftwafe .  _________________ Radimo makete i zabavljajmo se ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Satić
|
Upisano: Sub Pro 29, 2012 8:54 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav svim maketarima !
Evo kao što sam i rekao , radove sam nastavio bez Wilma Jeanne natpisa na V 083 . U ovoj fazi makete su gotove oko 95 % . Ima tu dosta stvari koje nisam mogao ispraviti jer su posljedica loših dijelova ( kao vacuform kabine npr. koje su dijelom predimenzionirane , a dijelom poddimenzionirane ). Također sam svjestan da sam mogao i još pokoju stvar doraditi , ali evo makete su prikraju i biti će to dva lijepa primjerka za kolekcionarsku vitrinu !
 _________________ Radimo makete i zabavljajmo se ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sub Pro 29, 2012 12:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Divan rad  _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gugy
 | | Član od: 16 Lis 2012 | | Poruke: 133 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Sub Pro 29, 2012 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Odličan je! ! !  _________________ WW2 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|