Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 8:32 pm Naslov poruke: jedrenjak |
|
|
Hvala svima na pohvalama, zadovoljstvo je veće . Iz tog razloga i osećam obavezu da se još jednom zahvalim gospodinu Leonardu iz Zadra ( Leo-zd ), koji mi je svesrdno pomogao i dao objašnjenja , kako da što realnije odradim oplatu . Da ne bih prenosio i prepričavao njegove reči ja ću za one koje to interesuje ( a mislim da može biti od velike koristi pri formiranju završne oplate , koja se u stvari i vidi) preneti njegovu kompletnu poruku koja je bila odgovor na moje putanje , kako što realnije odraditi oplatu korita. Dakle :
Pokušat ću ti objasniti ali ću te uputiti na literaturu koja će ti pomoći i pojasniti
(šalji mi mail pa ti je proslijeđujem, nažalost imam samo na engleskom ali uz osnovna objašnjenja i slike ćeš razumijeti)
Uzmimo rebra koja koristiš (ja ču samo radi primjera dati oznake i mjere iz mašte ali mislim da češ razumijeti)
Prvo rebro prema pramcu (označimo ga 1) srednje (najveće rebro) označimo ga 5 i krajnje rebro prije krmenog zrcala oznaćimo 9 - pretpostavio sam da imaš 9 rebara (više ili manje nije bitno)
Sada izmjeriš duljinu po dijelu rebra po kojem se polažu letvice. (od vrha ograde do kobilice)
Kako je pramac najuži rebro 1 bit će najkraće i imat će recimo duljinu razvoja oplate od 18
Srednje rebro 5 je najšire, najtrbušastije i recimo da je njegov razvoj 30
Rebro 9 je manje od glavnog ali veće od pramčanog i imat će recimo razvoj 24
da rezimiramo:
r1 - 18; r5 - 30 ; r9 - 24
E sad recimo da su letvice kojima oblažeš širine 3
najmanji broj letvica za oblaganje najšireg rebra r5 > 30/3 =10 letvica.
Kako se i u realnosti vodi jednak broj letava oplate od početka do kraja jasno je da se letvice moraju stanjiti prema pramcu.
tj kako bi se provuklo 10 letvica do pramca letvice se moraju stanjiti na 18/10 = 1,8
Isto tako slijedi da bi na krmi trebala širina od 24/10 = 2,4
E sad ovo je vrlo pojednostavljeno.
Zapravo obično je krma šira od glavnog rebra pa se tu dodaju umetci. Koji su potrebni i zbog toga da se letvice vode "prirodnije" tj da se polože bez prevelikih izvijanja.
Važno pravilo (a iz problema da se preuski elementi ne mogu čavlati - cijepaju se) letvice se nikad ne sužuju na manje od 1/2 početne širine.
Evo za početak
Leo
To je bilo to što mi je Leo poslao. Ovo predzadnje zapažanje , da je " krma šira od glavnog rebra" je situacija i kod našeg jedrenjaka i to je bilo ono što mi je najviše zakomplikovalo rad.
Počeo sam tako što sam se držao uputstava De Agostinija i prva dva reda platica ( ona koji su do kobilice) postavio upravo onako kao što su oni preporučili ( tu je prva greška -mislim da su i te prve dve , odnosno četiri platice , morale biti konusne, a ne iste širine po celoj dužini). Sve sledeće platice sam pravio konusne i praktično dobio rezultat da se svalka platica proteže od pramca do krme po celoj dužini bez da se završi negde ranije . Onaj dodatni problem koji sam na početku pomenuo je da je krmena dužina veća od dužine na dva prethodna rebra što se manifestuje time da platice koje se prostiru od sredine prema krmi do 13 rebra im se smanjuje širina , a na 14 -om i krmi rasti. Ova forma opadajuće-rastuće širine se može izbeći i kompenzovati trouglastim umecima, koje ja nisam želeo da koristim.
Konusne platice sam pravio tako što sam ih skalpelom rezao uz metalni lenjir, a kasnije šmirglom doterivao i poravnavao.
To bi bilo to. Veliki pozdrav! _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| marin
| | Član od: 14 Svi 2012 | | Poruke: 39 | |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2012 10:10 am Naslov poruke: Pražnica na vratima |
|
|
[quote="bukle"]Evo pokušao po savjetu kolege napraviti prag, ali nisam zadovoljan tako da ću vjerovatno napraviti novih 6 okvira sa pragom. Previše do izražaja dolazi prelaz, mislim da bi bilo bolje u komadu napraviti prag.
[img]http://img842.imageshack.us/img842/8506/281120121359.jpg[/img]
i evo zadnja faza
[img]http://img838.imageshack.us/img838/9012/281120121350.jpg[/img]
[img]http://img17.imageshack.us/img17/821/281120121349.jpg[/img]
[img]http://img855.imageshack.us/img855/2863/281120121354.jpg[/img]
Pozdrav.[/quote]
Bukle - radiš brže nego što možemo odgovoriti. Nemoj raditi nove pragove sa dovratnicima (osim ako ti se tako zaista sviđa). Pražnica kod brodskih vrata ima visinu npr. 25 cm u naravi, što je kod nas 25/50 = 0.5 cm= 5 mm, što je približno i ostavljeno u otvoru na pregradi.
Debljina pražnice je kao i pregrada, da se može lakše prekoračiti. Znači nije dobro ako je prag debeo kao i cijeli ukrasni dovratnik oko vrata.
U našem slučaju dovoljno je da ispod vrata postoju visina pražnice od 5.0 mm koja je debljine vrata.
Gledajući fotke izrađenih modela vidim da je rijetko tko ostavljao pražnicu, već su išli sa vratima sve do palube?!
Tvoj prag izgleda lijepo ali bi bio nezgodan za prekoračivanje ako ima debljinu okvira. Lijepo ostavi kako si napravio - ukrasni dovratnik do palube, vrata do palube ili sa pražnicom ispod njih ako ne bi pokvarilo izgled.
Pozdrav marin |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2012 2:10 pm Naslov poruke: |
|
|
ajde kad me "prozvalo" da i odgovorim, hvala pru, ma jednostavno mislim da kad netko nešto dozna vidi čuje nađe to podijeli s drugima uz primjedbe slaganje ili ne, bit ovog foruma je ta a ne samo "tapšanja" ili "popljuvavanja"
Nego evo linka na kojem imate lijepo i jasno objašnjeno (ko za amere/engleze) krojenje oplate i ostale "sitnice" koje mogu uštedjeti hrpu vremena, kilometre živaca i tone bačenog materijala. Link na drugi dio manuala sam već stavio.
http://modelshipwrightsdatabase.com/Page/03fp.htm
Što se tiće praga, (postavio pitanje i na drugom forumu ali se nitko time nije očigledno bavio ) ostaje moje skromno mišljenje da su se ta vrata otvarala na van i da se zato i ne vidi prag koji sigurno postoji kao što i dan danas postoji na svim brodovima. Jasno da može biti predmet diskusije otvaranje na vani ili na unutra ali ako su vrata zaštićena odozgo od kiše (ispod gornje palube) tada ostaje samo problem vala koji udari i tada zatvaranje izvana s prislanjanjem cijelim obodom vrata na stijenu osigurava "nepropusnost" dok u obrnutom slučaju ako su vrata iznutra jedino što drži vrata i spriječava ulaz vode su šarke i kvaka. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| millo
 | | Član od: 13 Pro 2009 | | Poruke: 142 | | Mjesto: zagorje zeleno |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2012 7:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo mojih vrata. Napominjem da sam početnik u drvenom maketarstvu i da ovom prilikom učim "zanat". No nekako mi nije do pretjeranog kompliciranja pa moja vrata ovako izgledaju:
Jedino još "štokovi" fale, a prag neću raditi.
Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bukle
 | | Član od: 08 Ruj 2012 | | Poruke: 25 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2012 9:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Marine, hvala na savjetu. ostavit ću vrata ovakva kakva jesu. Tek sam krenuo u ove vode tako da imam vremena za naučiti detalje. Ima dosta literature, pomalo se čita i uči.
Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| marin
| | Član od: 14 Svi 2012 | | Poruke: 39 | |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2012 10:08 pm Naslov poruke: Vrata na jedrenjaku |
|
|
Bukle, pomažemo jedni drugima i tako smo jači. Svak od nekoga nešto nauči i pomalo širi saznanja. Nikad dovoljno - o obradi drva, brodskim elementima, povijesti itd.
Idemo naprid.
Pozdrav marin |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Stu 30, 2012 11:30 am Naslov poruke: |
|
|
@Milo
vrata izgledaju dobro, jedino možda razmisli o zakovicama na šarkama, čini mi se da su prevelike u odnosu na ručku ali i sama vrata.
Prijedlog je da pokušaš ukloniti ove i postaviti manje (npr. probušiš skroz kroz šarku i drvo i ubaciš komadić bakrene žice koji na vrhu oturpijaš) ili da na šarkama ako su pune tj bez rupice s kontra strane tucneš nekim špicastim predmetom da dobiješ ispupčenje.
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Sub Pro 08, 2012 1:57 pm Naslov poruke: jedrenjak |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dama7
| | Član od: 23 Svi 2012 | | Poruke: 37 | | Mjesto: split |
|
Upisano: Čet Pro 13, 2012 12:42 pm Naslov poruke: Re: jedrenjak |
|
|
| vidili ste da su u novom br.41 djelovi br. 42 jeli neko upućen o ćemu se radi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Čet Pro 13, 2012 1:15 pm Naslov poruke: Re: jedrenjak |
|
|
| dama7 Napisao/la: | | vidili ste da su u novom br.41 djelovi br. 42 jeli neko upućen o ćemu se radi |
U tiskanom prilogu je objašnjenje. _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dama7
| | Član od: 23 Svi 2012 | | Poruke: 37 | | Mjesto: split |
|
Upisano: Čet Pro 13, 2012 1:47 pm Naslov poruke: Re: jedrenjak |
|
|
| zahvaljujem nisan tija otvarat pa nisan vidija |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pero
| | Član od: 12 Kol 2012 | | Poruke: 3 | |
|
Upisano: Sub Pro 15, 2012 7:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja nisam shvatio iako sam otvorio broj 40 i 41.
Može pojašnjenje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
 | | Član od: 21 Ožu 2012 | | Poruke: 99 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 15, 2012 7:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| pero Napisao/la: | Ja nisam shvatio iako sam otvorio broj 40 i 41.
Može pojašnjenje. |
u tiskanom izdanju broj 41 ima jedan papir kao letak, na kojem piše da zbog tehničkih poteškoća u proizvodnji s brojem 41 nećemo dobiti dijelove prikazane na fotografijima, laserski izrezane dijelove desne pramačne ispune. dijelovi iz broja 41 biti će ponuđeni u nekom od idućih brojeva serijala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pero
| | Član od: 12 Kol 2012 | | Poruke: 3 | |
|
Upisano: Sub Pro 15, 2012 7:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala ti na brzom odgovoru.
Upravo prelistao broj 41 i našao taj letak. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
 | | Član od: 21 Ožu 2012 | | Poruke: 99 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 15, 2012 8:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| pero Napisao/la: | Hvala ti na brzom odgovoru.
Upravo prelistao broj 41 i našao taj letak. |
ma nista |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|