Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Pon Stu 19, 2012 8:49 pm    Naslov poruke: damac Citiraj ovaj komentar

kako sam izbusio ove rupe, prvo sam ostavio da se osusi 24 sata sve a onda probijo turpijom rupe po sredini, i onda povlaceci turpiju samo prema unutra, lagano i strpljivo skinuo visak, nije nikakv problem, samo ostavite da se osusi dobro i krajeve oko rupa dobro namazite ljepilom, tako da sve bude jedan komad, nije problem
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Sokol

Član od: 16 Lis 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pon Stu 19, 2012 9:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na odgovoru!
Ja još dotjerujem prvu oplatu sa kitom za drvo pa polako šmirglanje.
Međutim kupim savjete za slijedeću fazu.
Sokol

Član od: 16 Lis 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pon Stu 19, 2012 9:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaboravih pitati,može li se i furnir lijepiti drvofiksom što sam napravio sa prvom oplatom ili ipak uzeti epoxi što je navodno kvalitetnije?
OutOfFocus

Član od: 22 Tra 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Stu 21, 2012 12:50 pm    Naslov poruke: Re: Otvaranje vrata Citiraj ovaj komentar

marin Napisao/la:
Na našem brodu vrata se otvaraju prema vani, pa se vide šarke. Dali netko zna dali bi se trebala otvarati prema unutra? Ipak je ovo veći brod i vidim na nekim fotkama da vrata baš nemaju šarke.

Pozdrav Confused

prema zakonu o zaštiti na radu vrata se moraju otvarati prema van Cekic u glavu al ne znam kak je prema Lloyd's Register koji vrijedi na moru Malo lud
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Stu 21, 2012 1:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako je bilo u ono doba??
logika bi bila da se otvaraju prema van jer se time olakšavalo "brtvljenje" od prodora mora, kiše , jednostavno su vrata šira pa naliježu, a okolo nekakav rub koji štitit s boka, ali ovo su samo puke pretpostavke.

pogledajte malo ovdje:
http://modelshipwrightsdatabase.com/Page/01pr.htm

ima hrpu zanimljivih nacrta detalja, i odličnih objašnjenja, stvarno vrijedi pogledat.
Natrag na vrh
OutOfFocus

PorukaUpisano: Uto Stu 27, 2012 12:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - hvala za link....puno lijepih stvari ali ništa o vratima, barem ja nisam našao

Nakon opsežne potrage po netu, gdje sam vidio samo dvije stvari, replike i makete, zaključujem da ni jedno ni drugo nije dovoljno vjerodostojno za donijet konkretan zaključako o tome kako vrata stvarno izgledala. Uspoređivanje je još manje vjerodostojno jer su brodovi različitih brodograditelja istog doba izgledali - različito, s obzirom da nije postojala standardizacija. Na maketa pak mou se vidjet i pravokutna i obla vrata, riblja kost i "poljski wc" dezen, ima svega.

Kaj se mene tiče, ja sam odlučio - poljski wc. Preinaka na obla vrata u ovoj fazi bi bila prekomplicirana za mene, ipak su pregrade već montirane i nedostupne.

Htio sam to podijelit s Vama
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Stu 27, 2012 12:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ajde pokušat ću postaviti pitanje na jednom forumu na kojem ima dosta zaljubljenika u taj tip brodova (galijuni), možda netko zna? Cool
Natrag na vrh
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Uto Stu 27, 2012 10:41 pm    Naslov poruke: jedrenjak Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima. Najzad mi je stigao materijal i evo , napreduje i moj jedrenjak.

[img][/img][img][/img]

Oplata je uradjena sa samo dve korekcije u vidu klinastog umetka, doduše , moglo je i bez toga , da sam se malo više potrudio. Na završnoj oplati ću pokušati da i toga ne bude ( sada imam malo više iskustva).
Za sve ovo je u mnogome zaslužan gospodin Leo-zd, koji mi je detaljno objasnio kako se pravilno formira oplata korita i koji me je uputio na literaturu iz koje se to može videti.[/b]
bukle

Član od: 08 Ruj 2012
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Stu 27, 2012 11:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo ja sam se nakon nekoliko pokušaja odlučio za ovakva vrata.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sri Stu 28, 2012 1:53 am    Naslov poruke: Damac Citiraj ovaj komentar

Pru svaka ti cast, predobro, pozz
Natrag na vrh
antolic

Član od: 21 Ožu 2012
PorukaUpisano: Sri Stu 28, 2012 2:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

svaka čast, slušamo kako si izveo to.
Natrag na vrh
OutOfFocus

PorukaUpisano: Sri Stu 28, 2012 10:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dvije stvari - pru je ovo odradio vrhunski, zavidim ti malo....moje izgleda kao rani teheranski stil Embarassed

bukle - super vrata Very Happy i to mi je dalo ideju Idea takva mogu i ja napravit i prekrit pravokutne rupe na pregradama Headbanger

i to nas vodi na prehodnu dilemu - na koju se stranu otvaraju vrata? Marin je par postova ranije, između ostalog, napisao da su vrata imala prag radi vode - to znači da se vrata radi tog praga mogla otvarat jedino prema unutra

bukle stavi još prag i imaš vrhunski proizvod
marin

Član od: 14 Svi 2012
PorukaUpisano: Sri Stu 28, 2012 7:27 pm    Naslov poruke: Vrata na jedrenjaku Citiraj ovaj komentar

[quote="OutOfFocus"]dvije stvari - pru je ovo odradio vrhunski, zavidim ti malo....moje izgleda kao rani teheranski stil Embarassed

bukle - super vrata Very Happy i to mi je dalo ideju Idea takva mogu i ja napravit i prekrit pravokutne rupe na pregradama Headbanger

i to nas vodi na prehodnu dilemu - na koju se stranu otvaraju vrata? Marin je par postova ranije, između ostalog, napisao da su vrata imala prag radi vode - to znači da se vrata radi tog praga mogla otvarat jedino prema unutra
bukle stavi još prag i imaš vrhunski proizvod[/quote] Da pojasnim u vezi praga na vratima. Vrata mogu sezati do praga, odnosno prelaziti ga taman da mogu brtviti. Znači da se mogu otvarati i prema vani i prema unutra. Važno je da se što bolje uklope u prostor. Kod manjih brodova otvaraju se prema vani jer bi uzimala puno mjesta pri otvaranju unutra. I prema vani i unutra ima svoje prednosti. Question Confused Pozdrav Marin
Natrag na vrh
bukle

PorukaUpisano: Sri Stu 28, 2012 7:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo pokušao po savjetu kolege napraviti prag, ali nisam zadovoljan tako da ću vjerovatno napraviti novih 6 okvira sa pragom. Previše do izražaja dolazi prelaz, mislim da bi bilo bolje u komadu napraviti prag.

i evo zadnja faza

Pozdrav.
Natrag na vrh
bukle

PorukaUpisano: Sri Stu 28, 2012 7:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

i naravno ide brušenje oplate, ima dosta neravnina.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 32/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma