Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Pon Stu 19, 2012 8:49 pm Naslov poruke: damac |
|
|
| kako sam izbusio ove rupe, prvo sam ostavio da se osusi 24 sata sve a onda probijo turpijom rupe po sredini, i onda povlaceci turpiju samo prema unutra, lagano i strpljivo skinuo visak, nije nikakv problem, samo ostavite da se osusi dobro i krajeve oko rupa dobro namazite ljepilom, tako da sve bude jedan komad, nije problem |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sokol
| | Član od: 16 Lis 2012 | | Poruke: 30 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Stu 19, 2012 9:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala svima na odgovoru!
Ja još dotjerujem prvu oplatu sa kitom za drvo pa polako šmirglanje.
Međutim kupim savjete za slijedeću fazu. _________________ Sokol |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sokol
| | Član od: 16 Lis 2012 | | Poruke: 30 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Stu 19, 2012 9:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Zaboravih pitati,može li se i furnir lijepiti drvofiksom što sam napravio sa prvom oplatom ili ipak uzeti epoxi što je navodno kvalitetnije? _________________ Sokol |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| OutOfFocus
 | | Član od: 22 Tra 2012 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 21, 2012 12:50 pm Naslov poruke: Re: Otvaranje vrata |
|
|
| marin Napisao/la: | Na našem brodu vrata se otvaraju prema vani, pa se vide šarke. Dali netko zna dali bi se trebala otvarati prema unutra? Ipak je ovo veći brod i vidim na nekim fotkama da vrata baš nemaju šarke.
Pozdrav  |
prema zakonu o zaštiti na radu vrata se moraju otvarati prema van al ne znam kak je prema Lloyd's Register koji vrijedi na moru  _________________ Brzina X krivina = slobodno vrijeme |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Stu 21, 2012 1:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Kako je bilo u ono doba??
logika bi bila da se otvaraju prema van jer se time olakšavalo "brtvljenje" od prodora mora, kiše , jednostavno su vrata šira pa naliježu, a okolo nekakav rub koji štitit s boka, ali ovo su samo puke pretpostavke.
pogledajte malo ovdje:
http://modelshipwrightsdatabase.com/Page/01pr.htm
ima hrpu zanimljivih nacrta detalja, i odličnih objašnjenja, stvarno vrijedi pogledat. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| OutOfFocus
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 12:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo - hvala za link....puno lijepih stvari ali ništa o vratima, barem ja nisam našao
Nakon opsežne potrage po netu, gdje sam vidio samo dvije stvari, replike i makete, zaključujem da ni jedno ni drugo nije dovoljno vjerodostojno za donijet konkretan zaključako o tome kako vrata stvarno izgledala. Uspoređivanje je još manje vjerodostojno jer su brodovi različitih brodograditelja istog doba izgledali - različito, s obzirom da nije postojala standardizacija. Na maketa pak mou se vidjet i pravokutna i obla vrata, riblja kost i "poljski wc" dezen, ima svega.
Kaj se mene tiče, ja sam odlučio - poljski wc. Preinaka na obla vrata u ovoj fazi bi bila prekomplicirana za mene, ipak su pregrade već montirane i nedostupne.
Htio sam to podijelit s Vama _________________ Brzina X krivina = slobodno vrijeme |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 12:49 pm Naslov poruke: |
|
|
ajde pokušat ću postaviti pitanje na jednom forumu na kojem ima dosta zaljubljenika u taj tip brodova (galijuni), možda netko zna?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 10:41 pm Naslov poruke: jedrenjak |
|
|
Pozdrav svima. Najzad mi je stigao materijal i evo , napreduje i moj jedrenjak.
[img] [/img][img] [/img]
Oplata je uradjena sa samo dve korekcije u vidu klinastog umetka, doduše , moglo je i bez toga , da sam se malo više potrudio. Na završnoj oplati ću pokušati da i toga ne bude ( sada imam malo više iskustva).
Za sve ovo je u mnogome zaslužan gospodin Leo-zd, koji mi je detaljno objasnio kako se pravilno formira oplata korita i koji me je uputio na literaturu iz koje se to može videti.[/b] _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bukle
 | | Član od: 08 Ruj 2012 | | Poruke: 25 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 11:48 pm Naslov poruke: |
|
|
evo ja sam se nakon nekoliko pokušaja odlučio za ovakva vrata.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 1:53 am Naslov poruke: Damac |
|
|
| Pru svaka ti cast, predobro, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
 | | Član od: 21 Ožu 2012 | | Poruke: 99 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 2:15 am Naslov poruke: |
|
|
| svaka čast, slušamo kako si izveo to. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| OutOfFocus
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 10:10 am Naslov poruke: |
|
|
dvije stvari - pru je ovo odradio vrhunski, zavidim ti malo....moje izgleda kao rani teheranski stil
bukle - super vrata i to mi je dalo ideju takva mogu i ja napravit i prekrit pravokutne rupe na pregradama
i to nas vodi na prehodnu dilemu - na koju se stranu otvaraju vrata? Marin je par postova ranije, između ostalog, napisao da su vrata imala prag radi vode - to znači da se vrata radi tog praga mogla otvarat jedino prema unutra
bukle stavi još prag i imaš vrhunski proizvod _________________ Brzina X krivina = slobodno vrijeme |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| marin
| | Član od: 14 Svi 2012 | | Poruke: 39 | |
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 7:27 pm Naslov poruke: Vrata na jedrenjaku |
|
|
[quote="OutOfFocus"]dvije stvari - pru je ovo odradio vrhunski, zavidim ti malo....moje izgleda kao rani teheranski stil
bukle - super vrata i to mi je dalo ideju takva mogu i ja napravit i prekrit pravokutne rupe na pregradama
i to nas vodi na prehodnu dilemu - na koju se stranu otvaraju vrata? Marin je par postova ranije, između ostalog, napisao da su vrata imala prag radi vode - to znači da se vrata radi tog praga mogla otvarat jedino prema unutra
bukle stavi još prag i imaš vrhunski proizvod[/quote] Da pojasnim u vezi praga na vratima. Vrata mogu sezati do praga, odnosno prelaziti ga taman da mogu brtviti. Znači da se mogu otvarati i prema vani i prema unutra. Važno je da se što bolje uklope u prostor. Kod manjih brodova otvaraju se prema vani jer bi uzimala puno mjesta pri otvaranju unutra. I prema vani i unutra ima svoje prednosti. Pozdrav Marin |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bukle
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 7:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo pokušao po savjetu kolege napraviti prag, ali nisam zadovoljan tako da ću vjerovatno napraviti novih 6 okvira sa pragom. Previše do izražaja dolazi prelaz, mislim da bi bilo bolje u komadu napraviti prag.
i evo zadnja faza
Pozdrav. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bukle
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 7:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| i naravno ide brušenje oplate, ima dosta neravnina. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|