Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 26, 2012 4:04 pm Naslov poruke: Jugoslavenski Jak-1b "Osvoboždenji Donbas" |
|
|
Imam pitanje/molbu ekspertima za Jakove. Naime, imam nedoumice oko izgleda Jak-1b "41" sa parolom "Ovoboždenji Donbas". U Yu-vamu postoji rekonstrukcija u crtežu i fotografija pilota koji izlazi iz kokpita, a vidio sam i jednu vrlo lošu fotografiju na kojoj se u pozadini vidi avion sa tom parolom, ali se ne vidi dobro što je na repu. Na Lift Here dekalima koje sam kupio je to prikazano ovako:
Rusi daju drugo viđenje oznaka na koje sam naišao na nekoliko mjesta, a ovaj profil stavljam kao primjer:
Da li postoji uopće bilo kakva fotografija na kojoj se ovaj avion vidi dovoljno dobro, posebno rep? Naime, Lift here dekali su lijepi, ali mi je nelogična žuta bordura zvijezde, a i taktičke oznake na repu bi trebale biti kao ove na drugom profilu. Unaprijed hvala na pomoći. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1717 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Stu 26, 2012 5:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja druge fotke nisam vidio, ali također mislim da obrub zvijezda ne bi bio žut, a da bi mogao imati traku na repu jer su imaju i drugi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
| | Član od: 22 Stu 2010 | | Poruke: 648 | |
|
Upisano: Pon Stu 26, 2012 6:18 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 9:43 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala Dalibore. Nadam se da još netko ima neku fotografiju koja bi pokazivala rep ovog aviona. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 10:07 am Naslov poruke: |
|
|
Rusi su na profilu fulali bar ovaj dio kamuflaze koji je vidljiv na fotki, moguce je da su onda i vise "pretpostavljali" oko oznaka.
Postoji li sansa da su postojala 2 razlicita? Ili bar 2 razlicita izgleda u 2 razlicita vremena? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4219 | |
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 10:16 am Naslov poruke: |
|
|
nekaj tu meni ne stima..,..pogledajte na fotki skroz desno - u visini sake je nesto sto bi se dalo protumaciti kao desni krak zvijezde s bijelim rubom, ali sto je ovo bijelo zaobljeno u visini koljena?????
nit je 4, niti 1.......  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 10:18 am Naslov poruke: |
|
|
Naravno da postoji mogućnost i da je sigurno bilo više faza bojanja. Ne bi se previše hvatao za raspored kamuflaže-to se često griješi na profilima. Ono što me muči je konkretni avion sa brojem 41 i njegov rep. Bdw, bilo je više aviona sa ovom parolom i to i Jak-1b i Jak-9T.Viđenje izgleda repa na drugom profilu je logičnije, pa ako nema fotografije koja bi dokazivala suprotno, sklon sam se prikloniti toj varijanti... Znam da je na ovom forumu niz kolega koji sigurno puno znaju o ovoj temi, a ako ne žele javno postavljati čitave fotografije zbog copyrighta, bio bi sasvim dovoljan i samo dio na kojem se vidi stražnji dio trupa sa repom "41". Na slici koju je postavio Dalibor, vidi se djelić zvijezde na trupu i sad sam siguran da obrub nije bio žute boje... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4219 | |
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 10:20 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | , vidi se djelić zvijezde na trupu i sad sam siguran da obrub nije bio žute boje... |
bio je bijele, ali ja ne vidim i vanjski crveni.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| M-HOBBY
| | Član od: 06 Velj 2006 | | Poruke: 42 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 11:49 am Naslov poruke: |
|
|
| dalibor Napisao/la: |  |
Ne mucite se sa tumacenjem ove slike,na slici je Jak-9T!
U eskadrili "Osvoboždenji Donbas" sa ovim natpisom bili su pre svega Jak-9T.
Jedina (meni) poznata fotografija Jak-1b, i uopste jedina sa natpisom na desnom boku, je upravo fotografija Jak-1b sa brojem 41 po kome je i radjen crtez za dekale Lift Here!
Ruski crtez ne interpretira dobro postojecu fotografiju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Stu 27, 2012 3:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Da li je negdje dostupna/objavljena ta jedina postojeća fotografija? jedino imam ove dvije:
Na prvoj se vidi da avion u pozadini ima natpis, ali se ne vidi ništa drugo zbog loše kvalitete, ali avion u prvom planu ima pune taktičke oznake na repu, a druga fotografija je često viđena i objavljivana.
Volio bi raditi maketu tog aviona-imam jako dobru Modelsvit maketu 1/48 i Lift here dekale, ali i prilične dvojbe. Vjerujem da su u Lift here pažljivo proučili fotografije, ali dok ne vidim na svoje oči, maketa će stajati i čekati... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 6:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| @M-Hobby > kako si prokužio da je na fotki 9T? imam još par fotki, verovatno iz istog dana... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1823 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Sri Stu 28, 2012 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Položaj kabine? _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| M-HOBBY
| | Član od: 06 Velj 2006 | | Poruke: 42 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Čet Stu 29, 2012 10:25 am Naslov poruke: |
|
|
| dalibor Napisao/la: | | @M-Hobby > kako si prokužio da je na fotki 9T? imam još par fotki, verovatno iz istog dana... |
Polozaj stap antene (ukosen), paneli na nosu i bokovima (kabina na Jak-9 je pomerena unazad) ...
A imam i jos fotografija istog aviona ispred koga su se mnogi slikali  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
|
Upisano: Ned Pro 02, 2012 3:54 am Naslov poruke: |
|
|
| thx, nisam ni primjetio te detalje |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Pro 03, 2012 9:51 am Naslov poruke: |
|
|
Molio bi, ako je moguće tu jedinu dostupnu fotografiju ili samo njen detalj stražnjeg dijela aviona...Unaprijed zahvaljujem. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|