Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Trabakul
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
zvjezdan

Član od: 07 Velj 2010
Mjesto: Vitez BiH
PorukaUpisano: Sri Stu 14, 2012 1:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znam da je mnogo osoba na ovom forumu radili Trabakul , to me je malo i usporilo u mom radu. Mislio sam zašto da se ponavljamo,ali onda sam shvatio da svaka maketa, svaki rad ima svoju osobnost i različitost. Te se trudim raditi istu temu na drugi način , nadam se uspješno.

Odgovor Barbi , za dorazmenu platicu, kako da se nisam napatio, kada sam nju riješio mislim da sam četvrtinu posla obavio , i opet nisam zadovoljan kako je ispalo ,ali idemo dalje , ovo nije uradak za natjecanja već za moj gušt.

Pokušat ću slijediti upute iz knjige i raditi na moj način , vjerojatno neću bojiti maketu , osim ispod vodene linije. Platice od bukve su se dobro savijale tako da nisam imao problema oko pribijanja na trup, mada su po meni trebale biti manjih dimenzija od zadanih 2x8 mm.

Platice sam radio iz komada tj.prekidao ih, i pokušat ću naglasiti mjesta gdje su bile brokve-čavli.

zvjezdan: poruka promijenjena dana: Ned Ožu 03, 2013 2:56 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Stu 14, 2012 9:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve po knjizi!! Razma je lijepo ispala, linica isto. A vidi se da guštaš

Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
willer

Član od: 03 Tra 2012
Mjesto: Omis/Zadar
PorukaUpisano: Sri Stu 14, 2012 9:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eh, kad nitko nebi radio ono šta je radio netko drugi... Very Happy
Pokušajte zato malo sami neke stvari izraditi ili kombinirati neke detalje sa drugih trabakula ili sa fotografija.

Vidim da vam gradnja ide brzo i jako mi se sviđa pa ću pratiti ovo sa zanimanjem.
Nonić

Član od: 05 Kol 2012
Mjesto: Rc
PorukaUpisano: Sri Stu 14, 2012 7:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koju tehnologiju savijanja letvica imaš?Močiš,griješ,na suho,ili....,u svakom slučaju super ispada.Ne ustručavaj se dati čim više detalja, pomažes starim trabakulašiuma a i budućim.
Pozdrav-Nonić
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Stu 14, 2012 8:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zamjerka.... platce iliti madiri nisu u stvarnosti bili iste širine na provi ili pramcu, na bokovima i na krmi. Najširi su na boku a uži na krajevima. Svi madiri moraju završavati na provenoj i krmenoj ašti a ne da završavaju na boku. Bolje da trup prefarbaš pa se ta greška neće vidjet.
Pozdrav !
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Stu 14, 2012 8:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaboravil napisat, pogledaj trabakul od barbe pa ćeš vidjet na što san mislel.
willer

PorukaUpisano: Sri Stu 14, 2012 8:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uf! Da, nebih to ni primjetio a takva greška!
Ako mogu biti slobodan pa zaključiti da vam se to dogodilo zbog toga jer ste ih počeli slagati od kobilice prema razmi, a bolje bi bilo obrnutim redosljedom.
Ma, ako imate materijala onda pažljivo poskidajte madire (platice). Pobrusite i pripremite površinu za novo ljepljenje. Nema žurbe.
barba

PorukaUpisano: Sri Stu 14, 2012 8:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moram se složiti sa Grofom i Wilerom, a pogotovo sa Wilerom, kako si odradio neke dijelove bilo bi šteta da ovako pustiš.
Natrag na vrh
zvjezdan

PorukaUpisano: Čet Stu 15, 2012 1:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je velika greška što nisam krojio madire, to se sakriti ne da , što je tu je, malo sam požurio . Možda da maketu i opituram ????
Letvice su u biti bukov furnir 1.8 mm debljine te ga pilam na zadanu mjeru . proizvodi ga jedna firma u Travniku. Letvice se lijepo savijaju kada ih namočim u vodi pa , na plamenu svijeće savijem. Hvala na prijedlozima i sugestijma , ja idem dalje , kada bi ovo sa madirima bio jedini propust ja bih bio zadovoljan.

zvjezdan: poruka promijenjena dana: Ned Ožu 03, 2013 2:57 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
barba

PorukaUpisano: Čet Stu 15, 2012 9:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A možeš ovo i pustiti kao prvu oplatu pa još jednom navući tanji furnir, ovako kako to rade na Sv. Ivanu Krstitelju!
Natrag na vrh
willer

PorukaUpisano: Čet Stu 15, 2012 9:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, ja osobno nebi očajavao jer ja bojam brodove.
Jeste razmišljali da dio trupa do bokoštitnice pobrusite i naljepite tanki furnir kao imitaciju madira? (ovako kako se radi na DeAgostinijevom Ivanu Krstitelju)

A možete i trup obojati do razme a razmu izvesti fino i precizno u drvu pa ju i ostaviti u boji drva.
miro

Član od: 16 Svi 2010
Mjesto: st. toplice
PorukaUpisano: Čet Stu 15, 2012 9:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[već sam par puti na forumu objasni ,pravi madir nije ravna daska jednake širine već je obradjena tako kako linija broda odredjuje.kad zatvaraš brod nesmiješ natezati letvicu prema gore niti prema dole ,već je treba iskrojit tako da kad stavješ madir imaš samo otpor krivljenja prema unuta,što se tiče širine logika je ta da je madir širi prema sredini broda gledano od prove i krme.zato najprije na rebrima moraš ucrtat razmjerena provi krmi i na sridiali na jednaki broj razmaka,to bi bilo po zanati a i lakše je radit..kad ideš savijat madir prema boku u provi će ti bižat put gore zato moraš krivulju madira ucrtat na dasci-letvici prema dole za onoliko koliko biži gorei naravno pratit razmjere ucrtanih razmjera širina koje su različite na provi i krmi u odnosu na sridu.kad uđeš u šemu ide lako upočetku ćeš se iznenadit koliko je to daleko od ravne letvice.ali tako se jedino na pravemu brodu može radit,zamisli kako bi bilo moguće madir dužine4,5metri debjine6,7cm natezat kao letvicu,jedino je moguće samo prema boku i to s mukamasatima voda vatra utezi stezaljke poluge a kad ga zabijaš i na mistu pališ hladiš još par brokava do kraja pa pukne.nema veze -isto ispočetka.napomena u provi i krmi na madirima pri dnu potrebno je madir reversat,tj učinit malo na propelujer u tom području madir iz krivljenja prema boku postepeno prelazi u zakretanje prema vani. Rolling Eyes
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zvjezdan

PorukaUpisano: Čet Stu 29, 2012 1:16 am    Naslov poruke: paluba Citiraj ovaj komentar

Trenice linice sam izradio od letvica 1x5 mm.od ariša. Da dobijem malo na različitosti od ostale oplate od bukve, ariš je sitnijih godova-žilica.,

Palubne trenice sam izradio od lipe 2x5mm, sam sam ih pilao , te na njih lijepio papir crni 0.10mm ,prvi put sam radio ovim načinom i svidjelo mi se.Lipa je svijetla ali znam da će potamniti kada je premažem lanenim uljem.

Malo je zafrkano rastaviti letvice od papira-skalpelom , ali polako,sve ispadne dobro uz malo pozornosti.

Bitno je da je alat oštar , inače kod svih radova na maketi kvalitetan i oštar alat je preduvjet kvalitetnog rada u konačnici .

Trenica po trenica i eto palube.

zvjezdan: poruka promijenjena dana: Uto Ožu 05, 2013 8:25 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
barba

PorukaUpisano: Čet Stu 29, 2012 9:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav Zvjezdane

Dobro to napreduje. U vezi lanenog ulja, ja sam radio sve od bukve i koristio sam laneno ulje i drvocid, to su sredstva za impregnaciju. E sada laneno ulje potamni drvo, drvocid ne!! Ima više verzija tog drvocida, bezbojni i zeleni, taj zeneni nije za nas!! Uglavnom, odlučio sam da ću oplatu namazati lanenim uljem da bude tamnija, a linicu drvocidom da bude svjetlija, to sam i napravio. KAda sam na kraju lakirao trabakul sve je došlo na isti ton.

Što sam naučio, treba probati sa par letvica sve premaze do kraja.

podrav
barba
Natrag na vrh
knut

Član od: 12 Stu 2012
PorukaUpisano: Čet Stu 29, 2012 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav Zvjezdane,
Divno ti napreduje posao Laughing Cestitam !
Stari slikarski i restauratorski "fazon " : naneses laneno ulje (nemoj skrtarit ) pa kad malo upije mozes na to jos vlazno nanijeti jos jedan sloj lanenog ulja u koju ubacis malo ko mrvicu uljane boje ( braon npr vandayck braon i malo crne ) i to nanijeti ! sto manje boje to bolje ! Tako se postize jos bolji prirodniji izgled drveta i naglasava struktura drveta ! Nakon par min. sa krpicom izbrisi sto vise mozes u drvetu ce ostati ulje i malo boje a ostatak ce se skinuti ! Probaj na nekom komadicu drveta !
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed
Stranica 2/6

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma