Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 3:11 pm Naslov poruke: vrata |
|
|
nema ljutnje, tu smo da ponudimo razna razmišljanja i ideje.
Na maketi upravo onakva vrata i izgledaju kao vrata.
[/img]
I danas ih ima po objektima koji trebaju da deluju rustično i podsećaju na ona stara vremena , kada tehnologija nije bila na ovom nivou i kada nisu postojala " kraft master" i "one touch loock" vrata. Naravno da su i tada majstori znali da ( možda i pre nego danas) u masivu izrade velelepnu stolariju sa koje- kakvim duborezom i profilacijom i da su upravo takva velelepna vrata postavljali na brodove , ali mi to na maketama teško možemo izvesti, pa je po meni bolje da vrata budu ovakava i ovoliko prepoznatljiva.
U vezi " Z stylea" upravo takav i mora da bude na vratima gde su daske poređane vertikalno jedna uz drugu bilo da imaju nut i pero ili ne, jedino tako mogu da budu čvrsta i stabilna i postojane forme. Šarke se montiraju na horizontalnim veznim daskama i to uglavnom sa one strane na koju se otvaraju. Štok je u ravni sa zidom, a krilo može da bude unutra ili spolja opet u zavisnosti od strane na koju se ono otvara.
Pozdrav! _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 3:19 pm Naslov poruke: Re: vrata |
|
|
| pru959 Napisao/la: | nema ljutnje, tu smo da ponudimo razna razmišljanja i ideje.
Pozdrav! |
ne citas moj post ili se ne zelis osvrtati na njega- od volje ti
ti stavi takva vrata na svoju maketu, ako ti je to super
ali nemoj to onda zvat maketom, onda je to model jedrenjaka....
stavljas sliku pravih vrata- hvala , ali znam kako izgledaju, nekoliko sam ih i napravio 1:1
ono kaj ja tebi pokusavam rec da takvih vrata nije bilo na brodovima, a da su brodograditelji bili i te kako dobri tesari , zato su i vecina vrata gradjena sistemom riblja kost/utor....
al dobro, ti radi kako tebi pase
to ti je ko da na bokove recimo bojnog broda iz wwII stavis cetvrtaste prozore.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 4:36 pm Naslov poruke: vrata |
|
|
U redu, slažem se. Nadam se samo da je postupak koji sam predložio za izradu, pa bilo kakva da su na izgled, ima nekog smisla i da će koristiti. Uostalom to mi je i bila namera.
Ovo će me naterati da potražim malo po netu i valjda uspem da pronadjem nešto što više paše ovoj maketi. Ako ti ( slider ) imaš kakav nacrt, mnogo bi koristilo. Svako dobro! _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 4:44 pm Naslov poruke: Re: vrata |
|
|
| pru959 Napisao/la: | U redu, slažem se. Nadam se samo da je postupak koji sam predložio za izradu, pa bilo kakva da su na izgled, ima nekog smisla i da će koristiti. Uostalom to mi je i bila namera.
Ovo će me naterati da potražim malo po netu i valjda uspem da pronadjem nešto što više paše ovoj maketi. Ako ti ( slider ) imaš kakav nacrt, mnogo bi koristilo. Svako dobro! |
Slider
nacrte cega, vrata?? pa vjerojatno imam,daj mi par dana vremena da pregledam dvdove s nacrtima, pa cemo nesto nac....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 5:05 pm Naslov poruke: |
|
|
evo vrata s engleskog galeona...spanjolski su jako slicni....
a gledam bas, vrata na dubrovackoj su cetvrtasta...ali oblik 8, a ne Z
enivej- tu su i ukrasni stokovi
 _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 5:35 pm Naslov poruke: vrata |
|
|
Stavljaš me pred izazov da napravim baš takva vrata kao što su na ovom galeonu, zasvođena sa bogatim kapitolom i stubovima levo i desno na štoku, jedina mi je nedoumica vredi li truda , s obzirom da to podrazumeva da i svaki sledeći , pa i prethodno urađeni detalj, treba da bude na tom nivou, a onda to prevazilazi zahteve postevljene na početku ovog projekta pred nas početnike i dakako naše mogućnosti. pitaje koliko bi početnika ovo moglo da odradi.
PS ja ću jedna sigurno da uradim čisto treninga radi, a i da se oprobam  _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 8:46 pm Naslov poruke: Re: vrata |
|
|
| pru959 Napisao/la: | Stavljaš me pred izazov da napravim baš takva vrata kao što su na ovom galeonu, zasvođena sa bogatim kapitolom i stubovima levo i desno na štoku, jedina mi je nedoumica vredi li truda , s obzirom da to podrazumeva da i svaki sledeći , pa i prethodno urađeni detalj, treba da bude na tom nivou, a onda to prevazilazi zahteve postevljene na početku ovog projekta pred nas početnike i dakako naše mogućnosti. pitaje koliko bi početnika ovo moglo da odradi.
PS ja ću jedna sigurno da uradim čisto treninga radi, a i da se oprobam  |
ne.
nikakav izazov mi nije na pameti
ovo je samo dokaz moje tvrdnje da vrata na galeonu ne izgledaju kao vrata na poljskom WC-u i da su zaobljena
samo to
ako si pocetnik, izrezi takva vtata, riblju kost ( nema je ovdje na nacrtu) nacrtaj ravnalom i olovkom i lakiraj mat lakom
ili, na komad furnira tog oblika, ljepis trakice furnira u uzorak riblje kosti
nigdje nisam napisao da moras napraviti ovakva vrata _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Ned Stu 04, 2012 1:23 pm Naslov poruke: jedrenjak |
|
|
CRVENO-završena vrata
ŽUTO-otvoreni mali otvori za vodu koja ce se na palubi skupljati
PLAVO- pukla mi je ova mala ogradica, necu ej jos rijesavati dok ne zavrsim cijelu oplatu, e sada jel dovoljno namazati pateksom i zalijepiti il bi morao kakvo ojacanje napraviti da je drzi, volio bi cuti vase prijedloge
Hvala
pozzz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Ned Stu 04, 2012 3:48 pm Naslov poruke: |
|
|
mozes ubusiti rupe i palubi i stupicima pa u njih zalijepiti cianofixom mesingane sike, spenadle ili slicno, ak nisi siguran da neces tokom radova opet zakaciti ogradu
ili ju nalijepi na samom kraju _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Ned Stu 04, 2012 4:04 pm Naslov poruke: damac |
|
|
| Bojim se da cu opet slomiti ogradu, tako da cu je ostaviti za kraj, jer sam je na samom pocetku i slomio, kad je stavim sada na slomljeno mjesto ona nalijeze 100 posto, znaci na kraju kad zavrsim oplatu cu je zalijepiti, hvala na savjetu, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bukle
 | | Član od: 08 Ruj 2012 | | Poruke: 25 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Stu 04, 2012 9:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Kako Vam se ćine ova vrata, da li bi odgovarala na ovom modelu? Napravio sam samo jedna pa da se ne gnjavim. Može i kakav savjet? Unaprijed zahvaljujem!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Ned Stu 04, 2012 9:47 pm Naslov poruke: |
|
|
ako je ovo crno boja, previse je
mozes iscrtati razvak tj spoj letvi olovkom i ravnalom na furniru
ovako malo izgleda, sareno _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bukle
 | | Član od: 08 Ruj 2012 | | Poruke: 25 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Stu 04, 2012 10:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovo su tanke dašćice koje sam sa bokova prošao sa flomasterom ali puno su upile boju (drvo nije kvalitetno, možda sa kvalitetnijim), tako da ću probati drugu kombinaciju. Hvala na savjetu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| OutOfFocus
 | | Član od: 22 Tra 2012 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 05, 2012 3:23 pm Naslov poruke: |
|
|
a ja gledam na ruskom i rumunjskom forumu kak su se ljudi uzje..li oko vrata jako rano i nije mi bilo jasno zakaj...dok nisam dobio samo pante...onda mi je sve bilo jasno...kakvo je ovo seljačko rješenje, malo farbe i dva panta imitiraju vrata....baš si nisu dali truda, al ni malo....
i da podkrijepim slajderovu tvrdnju :
Half Moon, 1609 god. _________________ Brzina X krivina = slobodno vrijeme |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Pon Stu 05, 2012 5:22 pm Naslov poruke: vrata |
|
|
Pozdrav vrednim maketarima. Vidim da se zahuktala rasprava i stižu ideje sa svih strana , kako rešiti ta "famozna " vrata, e pa, ko ima strpljenja da ssačeka do sredine, a najkasnije do kraja ove nedeljem daću kompletan postupak kroz reč i sliku kako lako napraviti jedna slična ovim
a ustvari ovakva
[/img]IMG]http://i49.tinypic.com/ou7955.jpg[/IMG] _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|