Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Miroslav
| | Član od: 21 Ruj 2012 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 12:23 am Naslov poruke: forumski udžbenik |
|
|
Poštovani,
kad sam se nedavno predstavljao, rekao sam da sam apsolutni početnik, i da se ne ljutite kad pitam nešto naivno i glupo. Dakle, mene interesuje drveno brodomaketarstvo, a na ovom podforumu namenjenom početnicima, uglavnom je reč o aviomodelarstvu, a koliko razumem namenjen je svim maketarima.
Molio bih da, ako neko od iskusnijih ima vremena, ponekad svoj boravak na forumu posveti i edukaciji nas neukih. Ja, kao i sve u životu volim da svaku ideju prvo razradim i onda pristupim realizaciji. Tako da sam došao do faze da sam prikupio informacije teorijskog tipa, pribavio više nacrta elektronskim putem, neke sam, a neke su mi poslale dobre duše, pa osećam moralnu obavezu da i to podelim.
Mene konkretno interesuje bukvalno abeceda - sve što ide nakon pribavljanja nacrta, kako se štampa, kako se prenosi na materijal, koji je alat nužan i dovoljan za početak, kakva se improvizovana pomagala mogu koristiti, koje vrste drveta su pogodne. Bilo bi zgodno propratiti i fotografijama. Pažljivo sam pratio opise pojedinih radova koji su objavljivani, ali oni nikad ne idu od samog početka, a autori podrazumevaju neko predznanje pa mi to nekako nije dovoljno.
Mislim da će moja ideja koristiti i drugim početnicima koji pažljivo prate oovaj forum.
Hvala unapred |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
 | | Član od: 21 Ožu 2012 | | Poruke: 99 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 1:54 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav
potpuno te razumijem i podržavam. Neku sličnu ideju sam imao i ja. Da navedemo naslov i detaljno (koliko možemo) opišemo neki postupak, alat, pribor ili materijal. Da složimo recenzije i da bude sve na jednom mjestu.
Znam nešto o maketarstvu, to je kap u moru, donjet cu svoj doprinos tako što ću napraviti recenziju alata koji često koristim, kojim sam zadovoljan, a isto tako skupljao sam informacije o njemu na više strana. Radi se o višenamjenskom alatu Dremel 3000. Stavit cu slike, cijenu, opcije i sve ostalo.
Mene konkretno zanima kada bi netko mogao opisati kako se npr čuva boja. Uzeo sam neki dan 15ak 14ml revell email boja. Kako ih čuvati, da traju što duže.
Još jednom pohvale za ideju |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 2:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| antolic Napisao/la: | Pozdrav
Mene konkretno zanima kada bi netko mogao opisati kako se npr čuva boja. Uzeo sam neki dan 15ak 14ml revell email boja. Kako ih čuvati, da traju što duže.
|
okreni ih naopačke |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 2:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja ih okrecem svako malo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sub Stu 03, 2012 5:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja svoje boje mućkam bar jednom u petnaest dana. Nakon svakog ali bukvalno svakog korištenja, dobro očistim rub i poklopac kantice. Kad ih zatvorim upalim svijeću te kapam vosak na njih (Revell i Humbrol), dok MM okrećem naopako. _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Stu 06, 2012 3:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Ono šta ti sigurno triba je mala bušilica po meni proxxon Br. 1 i ako imaš mogućnosti tračna pila Einhel i sl _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| antolic
 | | Član od: 21 Ožu 2012 | | Poruke: 99 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Stu 06, 2012 4:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Očistio sam ih nakon zadnjeg rada, dobro zatvorio i okrenuo naopačke ima već par dana. Ne mučkam ih, ali i to ćemo napraviti s vremena na vrijeme.
Stoje na polici kod radnog stola, u garaži/podrumu, tu etažu ne grijem, pa se nadam da ne smeta to, jer tu držim već duže vrijeme boje za fasadu, drvo i sl. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Stu 07, 2012 11:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Što se tiće drva bilo je već govora na forumu, uglavnom se za izradu rebara koristi bukvina šperploća različitih debljina. Za oplatu kruška, orah i sl. Paluba javor ili breza. Ako znaš engleski skini knjigu Hystoric Ship Models. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Pon Stu 12, 2012 8:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| daneel Napisao/la: | | antolic Napisao/la: | Pozdrav
|
okreni ih naopačke |
Ali prvo začepi poklopcem!  _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|