Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Kol 12, 2006 2:35 pm Naslov poruke: Avio prebjezi u YU nakon II. svj. rata |
|
|
Nedavno sam pročitao zanimljivost da je 13. ožujka 1952. na zemunski aerodrom sletio He-111 (oznake AG-58) iz sastava 17. bombarderskog puka rumunjskog ratnog zrakoplovstva, te da je šest ljudi iz aviona zatražilo politički azil u Jugoslaviji.
Zna li netko ili je čuo nešto više o tom zanimljivom prebjegu, a bilo bi zanimljivo i rekonstruirati taj avion... jer sumnjam da je dostupna fotografija.
Podredno, mogli bi prodiskutirati i o ostalih nekoliko poznatih prebjega iz tog razdoblja krize oko rezolucije Informbiroa? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alex
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 271 | | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Pon Kol 14, 2006 4:10 am Naslov poruke: |
|
|
Vrlo interesantno,prvi put cujem za to!
Znam da su bila dva prebjega,jedan Jak-23 iz Rumunjskog AF
i jedan Mig-15 iz Madjarskog AF.
Fotke su bile izlozene na starom sajtu VOC Batajnica,ali ih vise
nema.Nazalost nisam ih skinuo.
Jak-23 je bio od poliranog aluminija,isto kao i Mig-15
koji je na sebi imao veliki broj 25.
Na fotki se vidi kako Tito razgledava Miga-15.
Iznenadjen sam da su Rumuni koristili He-111,doduse Spanjolci
su povukli iz upotrebe Junkers-290 sezdesetih godina.
Legendarni avion koji je preletio 1943. do New Yorka i natrag
i koji je u nekoliko navrata preletio od Ukrajine do Mandzurije
i odrzavao vezu izmedju Njemaca i Japanaca
(ups,izvinjavam se sto sam malo skrenuo sa teme) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pon Kol 14, 2006 12:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Priču o He-111 sam pročitao u knjizi B. Dimitrijevića "JNA od Staljina do NATO pakta". Ima zanimljivih informacija, jedino je šteta što je sve pisano ukratkim crticama i bez daljnje razrade - pogotovo kaj se tiče zrakoplovstva, a to me najviše zanima. Isto je tako i s poznatom pričom o MiGu-15 i Jak-23. Ja samo čekam da netko iznjedri kakvu novu zanimljivu fotku o tome, eventualno iz situacije kad su isti još nosili strane oznake. Jak-23 je isto tako bio (rumunjski) azilant, a Mađar je s MiG-om zalutao te se prisilno spustio pri čemu je polomio jednu nogu stajnog trapa i dio krila. Naši su to popravili, a zatim su na njemu vršena ispitivanja i probni letovi (par sati naleta), kao i na Jaku-23. Na kraju su oba vraćena vlasnicima, jedino je Jak vraćen preko Amera kojima smo tog Jaka "dali u "leasing" na par godina"...
Međutim Rumunjima nismo vratili i dva Gustava kojima su također rumunjski piloti 5.7.1952. prebjegli u Jugu, s time što je jedan od istih (na slici) imao nezgodu pri slijetanju, ali i to je popravljeno i oba su uključena u JRV. Ima u Liksovoj monografiji o Miljenku Lipovšćaku zgodna anegdota o tome da je Lipovšćak (koji je tada bio na visokom operativnom položaju u JRV) tada upoznao te pilote, a jednog od njih je puno godina kasnije kao turista sreo u marini na Puntu gdje je ovaj Rumunj (koji je u međuvremenu dobio amer. državljanstvo i letio tkđ. u USAF-u, odn. kasnije se dobro financ. "potkožio") došao s ogromnim gliserom na ljetovanje...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alex
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 271 | | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Uto Kol 15, 2006 7:16 am Naslov poruke: |
|
|
OK ,imam par podpitanja i primjedbi!
Cuo sam neke glasine da je 1958. godine jedan JRV Sabre
oborio madjarskog Miga-15.Da li su to samo glasine ili istina?
Ovaj covjek ispred Me-109 mi ne lici na pilota,izgleda
kao seljak-zemljoradnik.
Drugo,nevjerojatno mi zvuci to je je USAF uvrstio u svoje redove
odbjeglog rumunjskog pilota.
Npr.znam da je odbjegli sjevernokorejski pilot koji je preletio
Amerikancima sa Migom-15 za vrijeme korejskog rata
dobio 150 000 dolara i naravno Green card.
Ne znam kako je prosao Viktor Belenko koji je 1976 preletio
Amerima u Japan sa Migom-25 ali siguran sam da mu to
Rusi ni danas nisu oprostili. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Uto Kol 15, 2006 12:38 pm Naslov poruke: |
|
|
1. Ovo s obaranjem mađarskog MiG-15 je koliko znam (još uvijek i zasada) samo mit...
2. Ne znam na kaj se odnose tvoje primjedbe, ali ono ispred Messera definitivno jest neki "lala" koji se moguće našao kod aviona koji je zaorao njegovu njivu, možda sa svojim slikanjem prikuplja dokazni materijal za odštetu od države zbog "(ne)prirodne nepogode" koja je zadesila njegov posjed...
Nitko nije ni spomenuo da bi to bio pilot...
3. Mislim da si svojim daljnjim pitanjima otišao izvan okvira ovog topica i rubrike "Hrvatske vojne povijesti"... Al, dobro, ako netko zna nešto neka ti odgovori, ali kao pokretač ove teme ipak ne bi volio da idemo izvan okvira - do Koreje etc., pa ti predlažem da otvoriš topic pod nekom drugom rubrikom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|