Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| tupoljev
| | Član od: 01 Ruj 2009 | | Poruke: 353 | |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 3:52 am Naslov poruke: Ponašanje starješina u jna - nastavni film |
|
|
http://vimeo.com/46582654
mislim da je video zanimljiv, ako je admin protiv slobodno neka obriše, komentari nisu po meni osobno bitni čisto eto, iskopao iz prošlosti |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| FilipZG
 | | Član od: 10 Lis 2009 | | Poruke: 387 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 2:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zanimljiv filmić, mogli bi ga i danas prikazivat našim ''starešinama'' jer sam ih svakakvih vidio... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 4:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao da su se JNA "starešine" ponašali prema nastavnom filmu...  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | | Član od: 15 Stu 2009 | | Poruke: 583 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 6:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | Kao da su se JNA "starešine" ponašali prema nastavnom filmu...  |
Pa skoro da i jesu  _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
 | | Član od: 18 Lip 2011 | | Poruke: 961 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 7:27 pm Naslov poruke: |
|
|
"Zabranjeno je nošenje najlon kese, držanje jedne ruke u džepu može biti grupna pojava, a neki starešine zloupotrebljavaju čačkalicu"
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma koliko ovo arhaicno deluje ipak su to kanoni za pravog dzentlmena. Ako postujete civilni bonton ni tu nije kulturno drzati ruke u dzepovima , gurati se, pusiti u hodu itd, a jeste pozeljno ustupati mesto starijima i damama i pomagati im, biti uredan i cist itd.
Osim toga nosenje uniforme je cast i ona se mora postovati (tako je u svim ozbiljnim vojskama) a te kese stvarno izgledaju bezveze na uniformu. Ovaj film kao i pravilo sluzbe su bili neophodni da na jednostavan nacin ovaj dzentlmenski kodeks kao i bonton priblize svim oficirima koji su razlicitog porekla i kulturnog nivoa dolazili na akademiju.
Siguran sam da ovakvih pravilnika ima u svim vojskama i danas , naravno uskladjeno sa danasnjim vremenom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2012 11:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Epic  _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 8:23 am Naslov poruke: |
|
|
| Kekso Napisao/la: | "Zabranjeno je nošenje najlon kese, držanje jedne ruke u džepu može biti grupna pojava, a neki starešine zloupotrebljavaju čačkalicu"
 |
Zbog nošenja najlon kese bi te ubrala VP u roku 10 minuta u Kampanjolu, provjerio na sebi u Banja Luci pred mali miljon cura; zamisli, to mi je onda bio glavi problem?! Inače, bilo ih je dobrih, loših, ljudi, neljudi, budala...uostalom kao i svugdje. Jako velik broj ih je bio apsolutno nestručnih za oružje koje im je bilo povjereno (naš komadant čete je tražio od nas ročnika da ga malo podučimo T-55 jer je prošao obuku na T-34, pa je svako malo utvrđivao znanje a godina je 1989. - ovo kažem bez imalo političkih ili nekih drugih premisa, sve doživljeno i još dosta toga). Jaaaako veliki broj ih je bio jak na alkoholu.
Kad su bili stručni, bili su maheri za pokloniti se i gospoda od glave do pete a bilo ih je. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 8:41 am Naslov poruke: |
|
|
| P-51 Napisao/la: | Jaaaako veliki broj ih je bio jak na alkoholu.
|
Ja sam cijeli vojni rok proveo u mornaričkom nastavnom centru "Karlo Rojc" u Puli, klasa svibanj '85.
Tamo je 90% zapovjednog kadra radni dan započinjalo, provodilo i završavalo na žesticama u kantini. Pričalo se da većina njih ima neku tešku brodsku havariju na duši (nasukavanje, sudar, požari...) i da ih je većina "sklonjena" tu da ne prave štetu u floti. Bilo je nekoliko bivših podmorničara koji su stvarno bili pomorski oficiri velikog kalibra ali ostalo je sve bilo ajme majko. Ne bi im dao ni da odred skauta vode a kamoli vojnu postrojbu ili ratni brod.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Klasičan problem masovne narodne vojske uljuljkane u predug period mira i samodostatnost...u društvu u kojem vojni poziv znači silazak s brda i život u gradu...najčešće bez i jednog jedinog drugog motiva. Strogo uprosječeno, časnik JNA je seljačina. Na žalost, u takvom okruženju, talentirani, vrijedni i sposobni teško dolaze do izražaja.
Na žalost, "Adžići" su prevladavali brojnošću i utjecajem nad "Rašetama". Prosto se pitam kako bi tekao slijed događaja da se generalštab sastojao od "Rašeta", a ne od "Adžića"...da li bi razdruživanje Jugoslavije uopće eskaliralo u tako žestok i krvav rat.
Nedavno sam čitao intervju sa starim admiralom Mamulom. Uglavnom, djeda serucka...kao nešto da je ovo, onda bi ono...da je ovako, onda bi onako...mislim, klasičan "general nakon bitke". Ja sam stekao dojam da stari admiral još uvijek ne može vjerovato koliko lošoj vojsci je bio na čelu. Obzirom na performans koji je JNA izvodila početkom domovinskog rata, imam dojam da bi joj, u slučaju nekakvog napada iz vana 70-ih ili 80-ih, vrlo brzo bila slomljena kičma, a Jugoslavija okupirana...i opet bi narod sam vodio partizanski rat...u kojem bi većina (nikako svi) preostalih časnika poražene JNA bili beskorisni. _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
| | Član od: 22 Stu 2010 | | Poruke: 649 | |
|
Upisano: Sri Lis 31, 2012 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
kad sam prvi put vidio ovaj spot, zamalo sam se upišao od smijanja....LET3 su zakon... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
|
Upisano: Pet Stu 02, 2012 1:21 am Naslov poruke: |
|
|
Slažem se sa svim komentarima gore navedenim, najdraže mi je ako sam uspio nekog uz pomoć linka nasmijati , jasno je sve , to su bila druga vremena i drugi x faktor - čovjek, nebitno ,čisto po mom osobnom mišljenju Jna je od 1945-1991 bila i to ne smijemo zaboraviti i Hrvatska vojska da ne nabrajam ostale države Sfrj, imali smo bar najveću mornaricu u ex-yu i jedini brod razarač Split je gađao grad po svojem imenu , neka me netko ispravi,ako se netko ne slaže slobodno neka kaže, sve je dobrodošlo, polemike ,otac mi je osobno bio u rv i pvo 1973 uslijed trsčanske krize na dvini oliti Sa-2 po Nato kodu, da i bilo je plastičnih maketa 1:1, tako da ne smijemo,govorim u osobno ime zaboraviti prošlost kakva god bila od 1945 do 1991 jer tu je nekih 46 godina rupa za povjesničare al nek imaju oni bar posla ,nemojte da krenem od obitelji ,  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pet Stu 02, 2012 1:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Ispravak. TO SRH je bila Hrvatska vojska...uklopljena u zajednički sustav opće narodne obrane zajedno s TO-ima ostalih republika i naravno, JNA.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
|
Upisano: Pet Stu 02, 2012 4:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Može, slažem se sa kolegom Aleksandarom Morozovim, svaka čast za T-34
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|