Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 3:00 am Naslov poruke: Butil acetat |
|
|
Gdje ga nabaviti...čistog...u količinama do litre? Želim pokušati napraviti vlastito ljepilo...a ne da mi ga se ekstrahirati iz kore jabuka ili iz izlučevina pčelinjih feromonskih žlijezda.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 7:10 am Naslov poruke: |
|
|
Kemika možda:
http://kemika.hr/default.asp?page=detaljno&ID=0243644
Ako ti budu htjeli prodati tako malu količinu.
U maloprodaji se ne sjećam da sam ga igdje vidio...
Ako ti ne uspije preko Kemike, javi mi se na PM. _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 4:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala ti Grome. Pogledao sam njihovu stranicu...i javit ću im se...pa ćemo vidjeti. Obzirom da opskrbljuju i labose, vjerujem da nije problem da mi prodaju i tako malu količinu. Jedini bi problem mogao biti činjenica da sam ja fizička osoba bez papira i potvrda koje su, možda, potrebne za to, a koje industrija i labosi imaju. No, vidjet ćemo.
Palo mi je na pamet da se obratim i našoj Saponiji...i jesam jer imam poznanike tamo...no, oni imaju stroge kontrole na izlazu...i ništa se ne može iznijeti iz labosa niti pogona. Kupiti se ne može jer oni ne prodaju kemikalije koje su im sirovina i/ili sastavni dio skladišta labosa. Vjerujem da Zagrepčani imaju sličnu situaciju s Labudom kao i ostali s drugim lokalnim kemijskim industrijama u zemlji.
Ako uspijem...rado ću s ostalima podijeliti iskustva s nabavkom butil acetata. Vjerujem da će tada svi lokalni maketariusi vulgarisi domesticusi dobiti izvor visokokvalitetnog, a vjerujem, jeftinog ljepila u količinama koje god žele.
Za one koji ne znaju..."klasično" maketarsko tekuće ljepilo je butil acetat i ništa više. Gustoću mu određuje postotak polistirena otopljenog u butil acetatu. Svi ostali dodaci su samo šminka.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Sri Lis 03, 2012 11:52 am Naslov poruke: |
|
|
Cijena butil acetata u Kemiki Zagreb je 100,00kn + PDV za litru...i mogu ga prodati fizičkoj osobi. No, minimalna narudžba kod njih je 1000,00kn + PDV (znači minimalno 10 litara).
Ali...gospodin iz marketinga Kemike me uputio na Medical Intertrade Osijek. Otkrio sam da je to poduzeće još prije nekoliko godina preselilo u Vukovar. Dakle, Medical Intertrade VUKOVAR (inače Medical Intertrade postoji i u Solinu...pa želim sreću zainteresiranim Dalmatincima).
E sad...gospođa iz Medical Intertrade Vukovar mi je rekla da oni ne žele/ne mogu prodati butil acetat meni kao fizičkoj osobi...ali i da bih ja mogao naručiti bilo koje MALE količine butil acetata preko bilo koje ljekarne u Vukovaru ili u Borovu.
I naravno...yebiga. Ljekarne mogu prodavati kemikalije ako su one dio ljekarničkog pripravka...ali NE MOGU u obliku čiste supstance. Dakle, u skladu sa zakonima o ljekarništvu RH, butil acetat se NE MOŽE kupiti u ljekarnama niti naručiti preko ljekarni.
Kasnije ću podijeliti s vama rezultate nastavka istraživanja. _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Sri Lis 03, 2012 2:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: |
I naravno...yebiga. Ljekarne mogu prodavati kemikalije ako su one dio ljekarničkog pripravka...ali NE MOGU u obliku čiste supstance. |
Ovo naprosto nije istina. Ljekarne i galenski laboratoriji nisu spriječeni zakonom da prodaju svoju sirovinu. Radim softver za ljekarne pa ovo sa sigurnošću znam. Uzmi na primjer 100%-tni alkohol, vazelin ili destiliranu vodu - one JESU repromaterijal za pripravke ali se mogu prodavati fizičkim osobama. Isto vrijedi i za sve ostale repromaterijale koji nisu nekakvim specijalnim pravilnikom ili zakonom regulirani (otvrovi, opasne i eksplozivne tvari, narkotici itd...)
Naravno ne znam, da li Butil acetat spada među te, iako Butil acetat jeste "opasna tvar" i pakovanja moraju sadržavati upozorenja:
Sadrži: n-butil-acetat
Oznake upozorenja:
R: 10-20/21-66-67 (zapaljivo; štetno ako se udiše i u dodiru s
kožom; učestalo izlaganje može prouzročiti sušenje ili pucanje
kože; pare mogu izazvati pospanost ili vrtoglavicu)
Oznake obavijesti:
S: 23-38-46-36/37 (ne udisati pare, u slučaju nedovoljnog prozračivanja nositi
odgovarajuća zaštitna sredstva za dišni sustav, ako se proguta hitno zatražiti savjet
liječnika i pokazati naljepnicu ili spremnik, nositi odgovarajuću zaštitnu odjeću
i rukavice)
Vjerovatno je ipak da im se naprosto ne da zafrkavat s tobom, jer u slučaju prodaje repromaterijala imaju dodatnog posla (papirologije)  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | | Član od: 15 Stu 2009 | | Poruke: 583 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Sri Lis 03, 2012 3:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je zanimljiva tema koju treba pratit a usput i uštedit.
Ako ovo uspije,a neki več kupuju nožiče za skalpele u apoteci,injekcijske igle,zavoje i dr,uskoro bi mogli tamo kupovat i stiren,resin,makete.
Nije šala,prije nekog vremena u obližnjoj železariji nije bilo Boraks praška za tvrdo lemljenje pa je moj kolega bravar otišao u najbližu apoteku i kupio.
Pozdrav i oprostite. _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Čet Lis 04, 2012 1:53 am Naslov poruke: |
|
|
Da Darko. Znam. Citiram što mi je rekla gospođa iz jedne vukovarske ljekarne...a svoju je tvrdnju potkrijepila pričom da je jedan lokalni liječnik od nje tražio fosfornu kiselinu (navodno je nešto čačkao oko bojanja nekakve ograde) i ona mu je, sirota, nije mogla prodati u obliku čiste supstance. Moj prijevod te priče je otprilike nešto kao "Znate...ja, u stvari, nemam pojma kako da knjigovotstveno provedem izlaz butil acetata...pa neću ni da ga prodajem.". Zato se u potpunosti slažem s tvojom pretpostavkom.
Kao što rekoh...idem dalje...pa vam javim rezultat.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Pet Lis 12, 2012 5:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala kolegi Morozovu za info, stvar zbilja radi poput Tamiya Extra Thin ljepila!
Štoviše, miris im je isti. Sofisticiranije analitičke tehnike nisam još imao prilike primijeniti na Tamiyinom ljepilu, ali reklo bi se - to je to.
I da preduhitrim pitanja, nisam nabavio butil-acetat u slobodnoj prodaji. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lis 22, 2012 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Da. Radi. Potvrđujem. No, izvor me zamolio da ga ne dijelim pa moram poštovati molbu. Ako ga nađem kod nekog drugog, podijelit ću to s vama.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zaki
 | | Član od: 17 Lis 2010 | | Poruke: 101 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Lis 23, 2012 5:59 am Naslov poruke: |
|
|
| Koliko vam se isplati petljati oko tog lepila kada bočica Tamiya Extra Thin lepila košta oko 3$ i traje dugo, dugo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Lis 23, 2012 10:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Pola litre butil acetata košta 0 dolara i traje do kraja unukovog života.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|