Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| x wing
| | Član od: 08 Stu 2009 | | Poruke: 813 | | Mjesto: Makarska |
|
Upisano: Sub Lis 20, 2012 12:10 am Naslov poruke: Dekali problem |
|
|
| Dekali iz kutije,maketa Revell mi ne reagiraju na tekučinu Mr Mark softer,ostaju ravni i tvrdi ko daska,ne žele se zaljepit za podlogu ni prilagodit linijama i zakovicama ni nakon pritiska.Isprobao sam na Hasegawa dekalu da vidim da li je tekučina ok i taj se stopio sa površinom doslovno se razvalio,šta da pokušam da ih omekšam,neki koriste ocat šta sam vidio davno na forumu,koji,kako ga miksat ili ima neka bolja tekučina od ove koju koristim,javite se znalci pomoć je potrebna. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 20, 2012 7:48 am Naslov poruke: |
|
|
| Ja koristim Agama Tensol i Hipersol i do sada su mi se pokazali najboljima, a isprobao sam puno raznih softera za decale. Inače, kod postavljanja decala, u vodu stavim obični alkoholni ocat, kod lošijih decala omjer voda ocat je 60/40%. Pokušaj lagano zagrijavai sa fenom, možda ipak malo popusti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Sub Lis 20, 2012 2:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Prosto neverovatno jer Revel danas pakuje jako dobre dekale koji lezu cak i bez tekucina. Jel to neka stara maketa iz rezervi?
A jel ti podloga glatk - sjajni lak ili Pronto? Bez ovoga dzabe bilo koja tekucina.
Ako jeste mozes svasta probati iz kucne radinosti, apotekarski alkohol, sirce i kao ultimativno sredstvo nitro razredjivac (jako oprezno jer moze sve da unisti i nagrize). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sub Lis 20, 2012 4:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| anki Napisao/la: | Prosto neverovatno jer Revel danas pakuje jako dobre dekale koji lezu cak i bez tekucina. Jel to neka stara maketa iz rezervi?
A jel ti podloga glatk - sjajni lak ili Pronto? Bez ovoga dzabe bilo koja tekucina.
Ako jeste mozes svasta probati iz kucne radinosti, apotekarski alkohol, sirce i kao ultimativno sredstvo nitro razredjivac (jako oprezno jer moze sve da unisti i nagrize). |
Ovde misliš na 70% alkohol i na sirće bez dodavanja vode, direkt na dekal? Naravno ne i jedno i drugo u isto vrijeme! _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Sub Lis 20, 2012 9:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da ali to sve ne isprobavas na maketi nego na visku dekala sa istog listica koji je dosao uz maketu. Neko parce plastike ili staru rashodovanu maketu pripremis kao sto ti je pripremljena podloga na maketi, naneses taj visak dekal i eksperimentisi. Jedino tako mozes bezbedno da dodjes do resenja sta ga radi a sta ne. Na maketu samo ono sto si siguran da nece unistiti, upropastiti i slicno ne samo dekal nego i samu povrsinu makete jer je sada ona vec u zavrsnoj fazi i nema smisla pokvariti je. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| x wing
| | Član od: 08 Stu 2009 | | Poruke: 813 | | Mjesto: Makarska |
|
Upisano: Sub Lis 20, 2012 10:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| Radi se o Rafale 1:48,prva serija cca 10g,odlično čuvani u ormaru u kutiji,stalno ista temperatura.Sad sam dobio Humbrol decal fix,to ih je stvarno zaljepiloza površinu ali ništa ne ide u linije panela,a i pojavilo se dosta sitnog silveringa na cjelom dekalu,onda sam to sve pobušio vrhom skalpela i pustio tekučinu da uđe ispod i to popravi.Morao sam skalpelom rezat po linijama panela da ne stoji u zraku jer ispod daje refleksiju.Eto ni meni nije jasno,probao sam još par raznih iz ostalih kutija i stvarno ih Gunze razvali bez problema a ovi kao da su od selotep trake,ništa to je do njih i kako bude,probat ču još alkohol eto više iz radoznalosti.Šta se tiče podloge ima sjajnog laka i površina je glatka. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Ned Lis 21, 2012 1:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| anki Napisao/la: | | Da ali to sve ne isprobavas na maketi nego na visku dekala sa istog listica koji je dosao uz maketu. Neko parce plastike ili staru rashodovanu maketu pripremis kao sto ti je pripremljena podloga na maketi, naneses taj visak dekal i eksperimentisi. Jedino tako mozes bezbedno da dodjes do resenja sta ga radi a sta ne. Na maketu samo ono sto si siguran da nece unistiti, upropastiti i slicno ne samo dekal nego i samu povrsinu makete jer je sada ona vec u zavrsnoj fazi i nema smisla pokvariti je. |
Mnogo hvala na odgovoru i pojašnjenju! _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|