Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dule
 | | Član od: 12 Sij 2009 | | Poruke: 907 | | Mjesto: Plandiste |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 9:48 am Naslov poruke: Stampa nacrta. |
|
|
Kako prilagoditi pre stampe neki crtez aviona a da bude u odredjenom merilu kada se odstampa jer su maketrstvu i mlimetri od znacaja, na primer 1:48 kako se to radi posto nisam bas najvestiji u tim stvarima nadam se da ste razumeli pitanje i na koji problem nailazim?
I drugo ima li negde neka sema kako mesati boje tj.od kojih boja je sastavljena neka boja ? Pozdrav i hvala na citanju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marin123
| | Član od: 05 Sij 2012 | | Poruke: 152 | |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 11:48 am Naslov poruke: |
|
|
Najjednostavnije ti je u Autocadu ii nečem sličnom, nacrt učitaš ko vanjsku referencu unutra ga izmjeriš, selektiraš i kasnije sa nardbom scale sve podesiš na točne mjere.
Printaš iz layouta. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 11:54 am Naslov poruke: |
|
|
OK, to je kad se radi o pravom nacrtu, a št oako se radi o skeniranoj shemi ili nacrtu?
Konkretno (jer i mene zanima): skeniram sastavnicu tj. željenu shemu bojanja koja je nacrtana u sastavnici i sad želim da mi isprintana slika te sheme tj. zrakoplova bude u određenom mjerilu, recimo 1:72? _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 12:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Marin123 Napisao/la: | Najjednostavnije ti je u Autocadu ii nečem sličnom, nacrt učitaš ko vanjsku referencu unutra ga izmjeriš, selektiraš i kasnije sa nardbom scale sve podesiš na točne mjere.
Printaš iz layouta. |
Dakle, nacrt (shema, whatever) se prvo skenira pa se učita kao vanjska referenca, pa se dalje u autocadu s njim manipulira i pošalje na printanje. Ovako direktno iz jpg-a ili pdf-a ne znam neki brži način, osim metodom pokušaja i pogreške... znači isprinta se po defaultu kak je, pa onda mjeriš odnos neke veličine na isprintanom nacrtu i u 1:1 ili koliko želiš da ti ta veličina bude na printu, pa kad printaš uneseš tu vrijednost kao scale, i vidiš kak je ispalo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dule
 | | Član od: 12 Sij 2009 | | Poruke: 907 | | Mjesto: Plandiste |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 12:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Bas tako probao sam metodom pokusaja i gresaka direktno iz pdf-a nazalost auto cad i njegova upotreba su za mene misaona imenica  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 1:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| dule Napisao/la: | Bas tako probao sam metodom pokusaja i gresaka direktno iz pdf-a nazalost auto cad i njegova upotreba su za mene misaona imenica  |
Točno, i ja sam mislio da ima neki jednostavniji način. Nema svatko Auto cad, a i s njim treba znat radit, nije to Irfan pa da ćeš u pola sata skužit kako nešto radi. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marin123
| | Član od: 05 Sij 2012 | | Poruke: 152 | |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 1:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ili probajte skenirati sliku pa ju izrežite (crop) točno na vanjske obrise aviona, onda sliku učitate u wordu i zadate joj željenu veličinu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sirka666
 | | Član od: 30 Jul 2011 | | Poruke: 18 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 1:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja to ovako radim.
Potreban je program paint.net, besplatan je i relativno malen pa ga je lako nabavit.
http://www.getpaint.net/
1. Ručno izračunam kako bi bilo u nekom mjerilu. Znači odem na Wikipediu ili negdje drugo, vidim dimenzije tenka/aviona itd te digitronom izračunam koliko je to u mjerilu.
2. Nađem nacrt, poželjno bi bilo da je u nekom od vektorskih formata, no jpeg će također proći iako će izgubit malo na oštrini, gledajte da slika bude što većih dimenzija.
3. Označite što preciznije (odabrani alat se vidi na slici) možete objekt na nacrtu. Kopirate ga i stavite u novu sliku. Najkraće CTRL+C zatim CTRL+N te CTRL+V
4. Promijenite veličinu slike. Image > Resize (CTRL+R).
Tu namjestite print size koliko vam odgovara za vaše mjerilo.
Kao što vidite glavno je dobro selektirati vaš nacrt, istina ovo nije najsretniji način za riješavanje ovog problema ali eto, mislim da nije ni toliko teško ukoliko se malo potrudi. _________________ Ante |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 2:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije loše, a u stvari potpunom istom metodom ovo se može napravit i u Irfan View-u.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sirka666
 | | Član od: 30 Jul 2011 | | Poruke: 18 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 2:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, zapravo tako je na većini programa za obradu fotografija, samo eto, naviknuh se na paint.net.  _________________ Ante |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|