Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Ned Lis 07, 2012 6:13 pm Naslov poruke: F-14A Tomcat Trumpeter 1/32 WIP |
|
|
Evo konačno da počnem stavljati slike ovog, za sad mog životnog dijela.
Već par godina sam razmišljao o ovome projektu, jer mi je ovo omiljeni avion, što sam već puno puta spomenuo.
Mislio sam početi stavljati slike kad nabavim decale, ali su oni još na putu, pa da iskoristim dugi produženi vikend bez škole.
Kad sam konačno odlučio da me nije briga gdje ću ga smjestiti, kupio sam ga, jer naime veličina makete je najveći problem. Pošto ću ovakav rad raditi jedan jedini put,planiram ga napraviti više onako "display", na podlozi sa zrcalom, otvorenim gun bay panelima i nešto avionics bayeva, stoga na nečiju radost, a nečiju žalost bit će onako malo "raskupusan", ali u granicama normale.
Što se tiče odabira squadrona nekima se možda neće svidjeti moj izbor ali...
Pošto su mi uvijeti bili da je Low Vis, stvarno letio i to prije nešto manje godina (00-te) te da je bio prljav odlučio sam se za VF-24, malo zapostavljen squadron u maketarstvu, ali eto. Za to ću koristiti Fightertown decale Last Rage Part 1, koji ga predstavljaju pred umirovljenjem squadrona.
Od aftermarketa su tu decali i nezaobilazni Aires cokpit, možda još uleti nešto od Eduardovog Undercarriaga ili Armamenta za F-14 D ili resin kotači,ali teško, ovo ostalo sam pogledao ali ne smatram potrebnim jer osim nekih rijetkih dijelova sve se može u scratchu, uostalom u tome je i bit.
Ovaj projekt će trajati jako dugo, tako da će mi trebati puno živaca.
Najprije sam odlučio se riješiti jačeg mesarenja oko upasavanja cokpita prije no što počnem s radom na njemu.Samo tu ima dva dana posla, tško paše i treba puno brusiti i piliti da bi sve sišlo na mjesto. Pa evo što je skinuto s cockpita:
Tu sam skoro i probio do cokpita, ali sam se na sreću na vrijeme zaustavio:
S unutarnje strane trupa najbolje je sve izbočine skinuti, ovako nekako:
Te zaobliti i izbrusiti druge strane gun baya:
Na bočnim stranicama cokpita potrbno je skinuti izbočine resina označene na slici, na sva 4 dijela:
Isto tako potrebno je provjeriti da li stane wheel bay ispod cokpita, na njemu je potrebno ukloniti označene izbočine:
I onda to izgleda ovako nekako, sve dryfit, a crta označava razmak između cokpita i wheel baya, u desetinku milimetra paše(samo treba dobro izbrusiti c-pit i w-bay).
Dryfit ugrubo, vidi se da su se neki dijelovi pomakli dok sam slikao, ali shvaćate bit:
Usput aires me razočarao malo u dvije stvari, drugu ostavimo za poslije, ali razmak između RIO-ve istrument table i ruba cokpita je prevelik, ali nemam živaca to popravljati:
Za sad su završeni radovi samo na sicevima (bez boje).
Najprije sam na ručicama izbušio rupe za žice:
Pa ih prepolovio kako bi ih suzio jer su bile preširoke:
Izbušio opet rupe na mjestima suženja, umetno žicu za ojačanje i zalijepio:
Način montaže:
Druga ručica je napravljena od žice te pobojana u žuto, crna će poslije:
I ostatak radova na sicevima:
Gotovi i pojasevi, oni će doć na mjesto kad pobojam njih i sjedala.
Druga stvar koja me razočarala, samo lagano, kod airesa je nedostatak ovih kukica, pa ću ih morati scratcati ili koristiti ove iz kita:
Ova stajališta za pilote su također bila kriva, preplitka i krivih oblika, zelenim je naznačen otprilike pravi oblik:
Crvenom su bojom označeni dijelovi koji će ostati otvoreni, a žutom oni koje ću zatvoriti (nije sve još 100% sigurno) :
Pozdrav od mene za sad! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Ned Lis 07, 2012 6:43 pm Naslov poruke: |
|
|
opaa...to se trazi! Dva tomcata na forumu!
Mrcina je ova 32ojka stvarno!
Trumpeter je malo pretjerao sa rivetiranjem panela gdje su boarding step i stepenice, nadam se da ces to popravit.
EDIT:
posto ces ga raskopat, oces barem skinut sav payload sa njega? I ako bas zelis, bar ga stavit na nekim nosacima kraj aviona? _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iron
 | | Član od: 15 Ruj 2012 | | Poruke: 72 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 07, 2012 7:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Za sad jako dobro,
Puno stracha hahahaha  _________________ Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome.
A.Einstein
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 07, 2012 7:36 pm Naslov poruke: |
|
|
...ovo zbilja pratim sa zanimanjem jer skoro mislim nabaviti HB F-14B....super kaj ima dvije 14-naestice u različitim mjerilima... _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Ned Lis 07, 2012 7:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Po meni ni dva Tomcata nisu dosta, trebalo bi ih još!
Da znam za taj problem sa zakovicama, negdje su nabacali nepostojeće, a negdje ih nema ni za lijeka, trebali su u trumpeteru to malo bolje srediti.
Za payload neznam još ništa, volio bi da ipak nešto visi, bilo ni neko klasično naoružanje. A i kad bi bilo na pisti trebalo bi scratchati nosače, ma vidimo još sve to.
Još sam zaboravio reći da će biti sa sklopljenim krilima samo zbog uštede na prostoru, jer zbilja neznam na koju bi policu stala maketa 60 x 60 cm, a i izbjegao sam posao oko flapseva, spoilera i ostalih dijelova na krilima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Ned Lis 07, 2012 8:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Istina, manje posla sa sklopljenim.
Moja osobna ideja, al neide bas skupa raskopan avion i istovremeno nakrcan bombama. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Ned Lis 07, 2012 8:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Pratim i učim . Samo naprijed |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| guuba
| | Član od: 12 Ruj 2009 | | Poruke: 114 | | Mjesto: Kopačevo |
|
Upisano: Pon Lis 08, 2012 12:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Dosta posla, ali ti si strpljiv i pedantan ako da će biti zanimljivo ovo pratiti. _________________ Cijanakrilna ljepila najbolje lijepe prste. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Uto Lis 09, 2012 12:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Mali nastavak priče...
Radilo se nešto na avionic bayevima, točnije samo prostori. Za detalje neznam kad će ići unutra jer mi je bilo važno da napravim kutije pa da trup mogu čim prije zatvoriti, ali ima još vremena jer treba još cockpit i wheel bay početi sređivati.
Također pokitao sam neke zakovice viška, ako sam koju zaboravio popraviti ću to, ima vremena.
Kako bi stale kutije za svaki slučaj, ili iz stvarne potrebe, morao sam skinuti još jedan komad stranice wheel baya i komad resina s cokpita:
A evo da s vama podijelim jednu metodu kako uzeti točnu veličinu krivulje ili sličnog, bez silnog mjerenja i dryfita.
Najprije na željeno zaobljenje zalijepim selotejp (mutni u mome slučaju, nije važno):
te ga zatim zaprašim bilo čime da se zalijepi:
zatim odljepim selotejp i stavim ga na stiren, te razrežem stiren uz rub zaprašenog dijela:
Dryfit direktno poslije rezanja, bez brušenja! Potrebno je jako malo dotjerivati brusnim papirom:
I još napretka...
Stanjen desni rub LOX baya:
Evo i kako je sve to nagurano u trupu, srećom sve paše:
Pokitane zakovice:
I gotove kutije avionike:
Ovaj bay nema desnu stranicu odmah do ruba jer je zapravo napola spojen sa susjednim bayem, pa će tu doći samo nešto malo stirena i lima kasnije:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Sri Lis 10, 2012 8:48 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast, ovo bi moglo biti vrhunski! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iron
 | | Član od: 15 Ruj 2012 | | Poruke: 72 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 10, 2012 9:49 am Naslov poruke: |
|
|
Ma ovo je pree dobro , pratim sa zanimanjem  _________________ Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome.
A.Einstein
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Lis 10, 2012 11:12 am Naslov poruke: |
|
|
| Vedran Napisao/la: | | Mali nastavak priče... |
Kažeš mali !
Svaka ti čast Vedrane  _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
|
Upisano: Sri Lis 10, 2012 8:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala svima na podršci.
Danas se još nešto radilo, ovaj jako dugi vikend i predah od škole su mi super došli, ali suta treba opet krenuti zako da će se radovi nastaviti tek u subotu.
Za početak sam samo uklonio plastični špic jer ne liči na ništa
Odlučio sam se pozabaviti i sa rubom wheel baya. Kako je rub na dva dijela trupa zapravo u ravnini sa stranicama kutije wheel baya ispada da to nije dobro, a usto je i prenapadan bio.
Kako bi pravi rub trebao ići malo preko, najprije sam dodao jednu usku traku stirena čisto radi popunjavanja kuta:
Na to je zatim išla jedna šira traka koja zapravo i tvori rub, te još jedna kraća na vrhu koju sam pobrusio kako bi bila u ravnini sa trupom:
Pobrušen kit koji je popunio zakovice, i dodano malo lima u prostore za stajališta stepenica (treba unutra još dodati pokoju izbočenu zakovicu):
Scratch stajališta:
Malo zabave oko ventilacije, uskim nožićem i brusilicom sam uspio doći do ovoga (možda djeluje malo neuredno ali s okom se i ne primjeti previše) :
Također, prvi prorez ventilacije sam mislio da treba zapuniti, ali je ispalo da ne treba jer sam krivo vidio na slici, sad to opet treba popraviti.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Čet Lis 11, 2012 12:39 am Naslov poruke: |
|
|
Ok do sad, resetke djeluju stvarno malo neuredno , al ako ti kazes da uzivo je bolje onda ce tako i bit.
Nabavi si pod hitno ako planiras bar jedan Eduardov set, Exterior barem. Znam da volis samogradnju, ali PE je PE..ako ti je stalo da napravis Tomcata i pol _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|