Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dalmacija 1944
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Agram

Član od: 23 Ruj 2012
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Ruj 29, 2012 12:43 pm    Naslov poruke: Dalmacija 1944 Citiraj ovaj komentar

Da prikažem neke od mojih radova.
Tema za dioramu bila mi je povlačenje Nemačke vojske sa Balkana u toku 1944.godine i svo šarenilo jedinica i tehnike, koji su se povlačili i bili ostavljani uz put.
Jedan od pravaca za povlačenje bila je i Dalmacija.Mislio sam da je dobro prikazati dioramu našeg terena.
Za dioramu sam koristio sledeće setove:
-Italeri- Country house with porch 1:72
-Revellov - Deutsche artillerie WWII 1:72
-Revell - Deutsche infanterie WWII 1:72
-Revell - Deutsche panzergrenadiere 1:72
-Revell - Anti-tank gun 1:72
Diorama je izrađena relativno brzo.Tek kad sam je završio, setio sam se da nisam slikao faze izrade, ali objasniću vrlo rado.

Znam da ima grešaka, treba poraditi na tehnici i detaljima diorame.
Zato očekujem savete iskusnijih kolega. Smile Smile Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
XVI

Član od: 28 Kol 2012
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sub Ruj 29, 2012 1:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se ovo sviđa, još sam početnik pa neznam baš puno ali mislim da je dalmatinski krš više onako "oštar" nije baš tako zaoblit i crvenkast ako me razumijete.Možda grješim nek me ostali isprave.Zanima me kako ste napravili stjene i kuću jel kupita ili ?
Natrag na vrh
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Sub Ruj 29, 2012 2:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zanimljivo, je tlo je više crveno
Natrag na vrh
Kekso

Član od: 18 Lip 2011
Mjesto: Bjelovar
PorukaUpisano: Sub Ruj 29, 2012 2:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima prostora za poboljšanje, ali i bez toga mi se jako sviđa. Lijepo si to napravio, bravo.
Natrag na vrh
Špicfajer

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Kastela,Croatia
PorukaUpisano: Sub Ruj 29, 2012 2:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična ideja i izvedba, samo, zašto je kuća od cigle Confused ? U Dalmaciji su u to vrime samo balkonske ograde bile od cigle.
Natrag na vrh
Loha
Gost
PorukaUpisano: Sub Ruj 29, 2012 3:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo zanimljivo... Wink
Natrag na vrh
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sub Ruj 29, 2012 5:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svidja mi se, samo naprijed sa buducim radovima
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
casandares

Član od: 25 Lis 2009
PorukaUpisano: Pon Lis 01, 2012 8:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast , momak! Very Happy Super tema za dioramu. Klanjanje
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pon Lis 01, 2012 8:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pohvaljujem izbor teme i trud, jer Dalmacija je stvarno rijetko viđa u temama, pogotovo dioramica.

Ipak, treba nadodati par sugestija.
Prvo kuča definitivno nije dalmatinska, ni po stilu ni po gradnji. Trebao si pokušat neku skromniju kučicu sam napraviti, možda i koji suhozid.
Dalje kao što je kolega več napomenuo stijene su dosta zaobljene, a ja bih dodao da nedostaje sitnih stijena, koje prevladavaju po cestama neasfaltiranim u Dalmaciji. Probaj nešto od gipsa napraviti, onda to razbiti, pa prosijati, da imaš razičite gradacije.
i još jedno, haubice i PAK-ovi se rijetko miješaju, osim ako vrag nije odnio šalu ono šta se kaže. Ovi PAK-ovi su nepotrebni, posebno naj mali, koji je 44 več bio rijedak kod Njemaca.

Ovo su čisto moja viđenja, napominjem da mi je drago da netko radi i ovakvu dioramicu, jer se ove stvarno rijetko susreču.

Pozdrav, Đani
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
gormit

Član od: 21 Lip 2012
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Lis 02, 2012 2:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sviđa mi se kompozicija, ali kao što su već neki ukazali ne nalikuje Dalmaciji. Lipa je za vidit!
Natrag na vrh
gormit

Član od: 21 Lip 2012
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Lis 02, 2012 2:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako si napravio krov kuće?
Natrag na vrh
vukii

Član od: 30 Pro 2006
PorukaUpisano: Uto Lis 02, 2012 7:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.google.hr/imgres?hl=hr&client=firefox-a&hs=Dmm&sa=X&rls=org.mozilla:hr:official&biw=1173&bih=786&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=kFtd_upjoW2HqM:&imgrefurl=http://www.importhobby.com/sku35561_italeri_06075_country_house_with_porch_1-72_italer&docid=aVYFjynHE41XkM&imgurl=http://www.importhobby.com/u/31/35561/cache/1280421_640_480.jpg&w=640&h=480&ei=rSJrUPrSMsHJtAao_YHQAg&zoom=1&iact=rc&dur=342&sig=117017930246680921905&page=1&tbnh=143&tbnw=258&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:1,s:0,i:70&tx=92&ty=80
Natrag na vrh
Agram

Član od: 23 Ruj 2012
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sri Lis 03, 2012 7:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima

Drago mi je što su kritike pozitivne.
Još više očekujem kritike, da bi sledeće diorame bile bolje.

Da ponovim da je diorama Dalmacije moja prva diorama i prosto sam sve tehnike i materijale otkrivao u toku rada.Puno toga ima za promjenu, ali...
Primetio sam interesovanje za postupak izrade

Ukratko ću opisati postupak izrade.
Diorama je izrađena na ploči iverice.

Izrada podloge.
Prvo sam novinskim papirom oblikovao reljef.Koristio sam novinski papir, umotao sam ga sa svih strana ka sredini.Dobijene lopte papira postavio sam na planirano mesto.
Način uvijanja vidio sam na nekom forumu.Pretpostavljam da bi ostao papir u umotanom položaju.Valjda!?
Preko papira se lepe trake da bi se reljef učvrstio i zadržao predviđeni oblik.Sa trakom ne preterujte.Nema koristi.
Sledeća faza izrade je gips.
Nabavio sam gip-zavoj koji se koristi u medicini za gipsanje preloma.To je zavoj širine 25 cm preko koga je nanesen suvi gips.Zavoj sam sekao na trake 5cm i krenuo sam u gipsanje terena.
Traku gips-zavoja samo provučeš kroz posudu sa vodom i odmah nanosiš na pripremljen teren.Sa prstima dodatno oblikuješ reljef i doslovce uglačaš gips koji se lako razmazuje po zavoju.
Cela operacija ide brzo i opušteno.
Dobro je da nisi opterećen brzinom sušenja gipsa jer pripremljene suve trake gipsa mogu da čekaju da popiješ kafu, pivo ili neki osvežavajući maketarski napitak...

Sačekao sam da se gips osuši pa sam ponovio postupak da bi teren bio čvšći.
Zatim sam u posudu sa vodom dodao gips u prahu.Dobio sam kremastu gips masu.
Sa prstima sam je nanosio po vrhovima stena koje sam planirao da ostanu imitacija kamena.Gips masa je bila malo retka pa mi se razlila.
Već skoro osušenu gips masu pomalo sam urezao mehaničarskom metalnom četkom za skidanje rđe.Pokušao sam da dobijem kanale u stenama.Nije mi baš ispalo dobro jer sam kasno krenuo sa četkom pa je gips bio tvrd.
Sačekao sam da se sve dobro osuši.

Za boje terena (imitacija kamena) koristio sam školske tempere.
Najjeftinije su OK.
Prvo sam razmutio žuto-braon boju.Treba da bude mutna voda, jako razređena.
Sa komadom spužve, koju sam umočio u boju, tapkao sam naizmenično po reljefu.Sačekati da se osuši boja.
Prvi utisak je grozan....

Sledeća je braon boja.
Takođe sa spužvom tapkaš po terenu i pokrivaš praznine između žute boje boje.Sačekaj da se osuši....

Na kraju crna boja.
Sa crnom razređenom bojom pređeš preko čitavog terena.Efekat je trenutni i odmah se vidi rezultat.
Sa ovom tehnikom sada mogu da imitiram betonske bunkere, pistu na aerodromu, luku...

I na kraju savet je da sedneš u fotelju, otvoriš hladno pivo, gledaš u dioramu i diviš se sam sebi...

Što se tiče kuće od cigle.
Koristio sam Italerijev set, prvenstveno jer je u 72-ci teško izraditi preciznu dalmatinsku kuću.Nisam mislio da je problem u materijalu kojim je izrađena jer sam "zamislio" da je kuća nekih bogatih vlasnika.Napuštena je zbog rata i godinama je zapuštena.
Sama kuća ima fasadu dosta oštećenu.
Samu kuću sam ofarbao po ličnoj proceni i da bi je uklopio u teren, dodao sam lozu koja je obrasla po zidovima kuće.
Za materijal koristio sam vodoinstalatersku kudelju, koju sam ofarbao u braon boju.Pomalo sam je ukrstio i zalepio po zidovima.
Pažljivo sam prešao preko loze sa lepilom.
Lepak za drvo, razređen vodom.
Imitacija listova loze je origano koji sam posuo po svežem lepku.Kad se osušilo, višak je sam pao na zemlju.
Mislim da sam trebao, da origano usitnim u nekom mlinu jer mi se čini krupan za razmeru.Drugi put biće bolje.

Toliko za sada.
Ako Vas interesuje nastavak recite i pitajte.
Natrag na vrh
XVI

Član od: 28 Kol 2012
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sri Lis 03, 2012 7:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Agram Napisao/la:

Prvo sam razmutio žuto-braon boju.Treba da bude mutna voda, jako razređena.
Sa komadom spužve, koju sam umočio u boju, tapkao sam naizmenično po reljefu.Sačekati da se osuši boja.
Prvi utisak je grozan....

Sledeća je braon boja.
Takođe sa spužvom tapkaš po terenu i pokrivaš praznine između žute boje boje.Sačekaj da se osuši....

Na kraju crna boja.
Sa crnom razređenom bojom pređeš preko čitavog terena.Efekat je trenutni i odmah se vidi rezultat.

To sam vidio ovdje izvrstan efekt se dobije.
http://www.youtube.com/watch?v=i_QcPt-OC9w
Natrag na vrh
Kekso

Član od: 18 Lip 2011
PorukaUpisano: Sri Lis 03, 2012 8:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Takozvana "leopard spotting" tehnika... i meni je dala odlične rezultate... jedino što nisam čekao da se svaka boja osuši već sam išao na mokro jedno preko drugog

http://imageshack.us/a/img687/9376/p8120321.jpg basecoat

http://imageshack.us/a/img214/6637/p8120325.jpg spotting

http://imageshack.us/a/img689/8912/p8120326.jpg crni wash

http://imageshack.us/a/img15/6396/p8120329o.jpg drybrush

Uz isprike Agramu što sam okupirao njegov topic Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma