Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dragon 1/35 Brumbar Strumpanzer IV

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Iron

Član od: 15 Ruj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ruj 23, 2012 11:25 am    Naslov poruke: Dragon 1/35 Brumbar Strumpanzer IV Citiraj ovaj komentar

Evo za rođendan sam dobio ovu maketu i moram priznat da mi je zadala dosta problema i muka, zapravo ovo je moja najduže slagana maketa (11 mjeseca i 23 dana), naravno nije slagana intezivno već malo po malo. Nakon 3 mjeseca već mi je polako išla na živce i nije mi se viže dalo slagati ju uopće, djelovi se ne poklapaju, imao sam problema oko PE-a, decali su užasni... Ljutita žena No najveće mike su mi zadali limići, oko bojanja pogotovo. No šta ja to blebećem evo kako je nakraju ispala:

Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Ned Ruj 23, 2012 11:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

čika izgleda ko da je 1/72
Natrag na vrh
Iron

Član od: 15 Ruj 2012
PorukaUpisano: Ned Ruj 23, 2012 11:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nono_zg Napisao/la:
čika izgleda ko da je 1/72

A-a nije, čini se jer ga nisam s ničim uspoređivo Rolling Eyes
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Čet Lis 25, 2012 12:28 am    Naslov poruke: Makete Dragon u mjerilu 1/35 nisu za prebrze! Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
-Imam sreću pregledavati makete na policama naših prodavaoica, pa sam tako pregledao i ovu. Meni izgleda kao vrlo zanimljiva i ne previše zahtjevna za izradu, osim što ima puno dijelova od kojih se neki ne rabe jer su za druge makete na istom podvozju. rekli bismo: Odlično! Možemo se zabavljati s tim "viškom dijelova", kao i s ostatkom "pleha" tj. nosaćem kovinastih dijelova koji su u ovom slučaju aluminijski.
-Osnovni maketarski pribor bi svakom maketaru trebao biti nožić na uvlačenje s otkidivim dijelovima sječiva, turpijice za nokte i veeliki brusni papir koji možemo zaljepiti na neku ravnu plohu ako moramo pobrusiti veće dijelove da budu usporedni i međusobno uklopivi na maketi. Sve se radi čitajući sastavnicu i razdijeli posao na manje cjeline. Zadovoljstvo je raditi različite dijelove i zatim iskušavati kako se međusobno uklapaju. Privremeno iste spojimo lakirerskom vrpcom ili kirurškom vrpcom ( "rahli" flaster na kolutu ). Ako se dijelovi ne uklapaju kako treba, mi uzmemo flomaster u kontrastnoj boji i označimo sva mjesta koja se trljau ili "zapinju". Ponovimo brušenje tih mjesta s ravnom ili kakvom drugom turpijom ovisno o pravcu ili krivulji spoja, (ravna ili obla turpija u presjeku). Kada postignemo dovoljno zadovoljstvo izgledom nasjedanja tj. dosjedima dijelova, krenemo u trgovinu i kupimo neko ljepilo za polistirensku plastiku.
-Najbolje je za početak imati ljepilo na šuplju iglu kao medicinska što je podkožna (hipodermalna) igla. Za manje dijelove koje bi ovakvo srednje jako ljepilo moglo rastopiti i previše deformirati, savjetujemo rabiti još blaže ljepilo vodenastog izgleda tzv. teruće ljepilo koje se nanosi kistom. Pakirano je ponajčešće s kistom u čepu. Većina nas sve na maketama voli raditi baš s tim ljepilom, jer se može odlično dozirati. Namažu se površine koje želimo spojiti i pozorno iste primaknemo , pa spoj uskladimo te ostvarimo lagani pritisak da se čestice plastike izmješaju tj. "zavare". Nakon minute što pušemo u spoj da se što brže osuši, krenemo na drugi spoj.
-Kitanje punilima engleskog naziva "putty" za našu namjenu može se rabiti akrilne automobilske koji su jeftiniji i puno bolji od raznih maketarskih što se nude uz boje poznatih proizvođača maketarskih potrepština. Kitamo tko da predhodno prekrijemo tj. obljepimo lakirerskom vrpcom sve uz samo mjesto kitanja. Tako izbjegnemo nepotrebno brušenje i oštečanja koja bi mogli prouzročiti u dodatnoj obradi. Brusi se grubljim pa sitnijim brusnim plohama, turpijama ili "spužvicama". Puno je toga na tržištu za kozmetiku i makete.
-Temeljne boje za plastiku nazivamo po engleski "primer" i posebno se kupuju uz boje. Neki od znalaca rabe razređeni automobilski primer jer je jeftiniji a čvršći od ovog "ukrasnog" maketarskoga. Taj služi da se boje bolje primaju tj. "zagrizu" površone. Aluminij se mora prekriti primerom također. U ovom slučaju bi taj autoprimer bio idealan, jer je onaj za plastiku nešto slabiji na kovinama.
Samo obojenje se radi tako da se što manje "sakrije" hrapavost i oblih makete i svih spojeva makete. Što tanje prskamo aerografom/zračnim kistom. Ako nemamo 800.-kn (plativo na mjesečne obroke tijekom pola godine), za komplet tihog kompresora uz zračni kist (vidi kataloge "Pevec" i druge s ponudom kineske kopije renomiranog dizajna Iwata), radimo srednje skupim plosnatim većim kistom. Nastojimo raditi s dovoljno razređenom bojom da imamo dugačke neprekinute poteze kojima prekrivamo "odjednom" cijelu željenu plohu. Ako je potrebno ponovimo "još jednu ruku boje" u koso na smjer već nanešene boje, s ciljem ujednačenog prekrivanja.
-To je u biti sve štoje temeljno za "moju prvu maketu". Svi smo počeli s manjim maketama u mjerilu M 1/72, pa smo krenuli na nešto veće. Maketarenje mora biti pomalo zabava a pomalo ozbiljnije proučavanje svega o maketi i priboru koji rabimo. To je recimo kao ribički sport/druženje za one i nas što vole tehniku u malome pakiranju pristupačnom i zanimljivom.
-Postarivanje i zamazanja maketa su za iskusnije maketare, te se preporuča pogledati video uratke tvrtke "Mig". Potrebni "filteri" i pastele nisu jeftini proizvodi, pa se najbolje posavjetovati s dugogodišnjim natjecateljima.
-Sve predebelo obojene makete se mogu "reciklirati" uz uporabu sredstva za skidanje boje za makete. Druga sredstva koja skidaju svu boju su jeftinija ulja za kočnice motornih vozila. Maketu u svakom slučaju treba oprati i odmastiti deterđentima i isprati vodom.
-Kušajte opisano kad budete imali vremena barem jedan sat dnevno.
-Pročitajte sve što piše pod rubrikama o školi maketarstva na ovom "omf", pa dalje gledajte filmiće kako se rade osnovne tehnike sklapanja Pz.Kmfw.-IV. u mjerilu M 1/72 na You Tube. Google pretraživać je koristan također. Uživajte u maketi! uz maštanje što joj sve možete uraditi.
-Pogledaj ovaj rad:

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=22213

-Lijep pozdrav od povremenog voditelja male škole maketarstva za klubove "M.k. Slavoljub Penkala-Zagreb" kao i trešnjevački "KMT-TS". -Dragiša.
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma