Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Leteće tvrđave na Visu
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Ruj 17, 2012 12:36 am    Naslov poruke: Leteće tvrđave na Visu Citiraj ovaj komentar

U nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista objavljen je članak o američkom pilotu koji je za vrijeme drugog sv. rata Mustangom prisilno sletio na Vis:

http://www.jutarnji.hr/nevjerojatna-prica-o-americkom-pilotu-koji-se-konacno-vraca-na-otok-vis/1053989/

Gornja fotografija u kojoj je u na portalu Jutarnjeg ubačena slika pilota je u tiskanom izdanju objavljena kompletna i na njoj se jasno vide leteće vrđave i Liberatori na Viškom aerodromu. U članku piše da je Jutarnjem fotografiju ustupio sam pilot iz svog osobnog albuma pa je vrlo vjerojatno da do sada nije nikad objavljena. Ja sam kupio Jutarnji ali nemam skener, a bilo bi dobro to skenirati i sačuvati jer se očigledno radi o rijetkom dokumentu iz naše prošlosti.
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ruj 17, 2012 1:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/75764/Default.aspx
članak od prije 3 godine za posjeta kćeri i zeta
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pon Ruj 17, 2012 12:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo jedan stari američki filmić.

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=23013
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Varaždinec

Član od: 06 Sij 2010
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pon Ruj 17, 2012 9:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zavidim ljudima poput ovog pilota,imao je priliku da sudjeluje u mijenjanju svijeta,da dozivi,prezivi i postane po meni legenda jednog vaznog dijela nase povijesti.Zamislite sebe sa 22 god.ja sam mislio samo na zafrkanciju i gluposti i ono sve je easy life,a on je sjeo u najbolji lovac onog vremena i ganjao svabe po zraku na drugom kraju svijeta...skidam kapu i naklon do poda takvim tipovima
,imali su muda i puno srece!!
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Ruj 17, 2012 9:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Varaždinec Napisao/la:
Zavidim ljudima poput ovog pilota,imao je priliku da sudjeluje u mijenjanju svijeta,da dozivi,prezivi i postane po meni legenda jednog vaznog dijela nase povijesti.Zamislite sebe sa 22 god.ja sam mislio samo na zafrkanciju i gluposti i ono sve je easy life,a on je sjeo u najbolji lovac onog vremena i ganjao svabe po zraku na drugom kraju svijeta...skidam kapu i naklon do poda takvim tipovima
,imali su muda i puno srece!!

sused moj, to tak sad izgleda...a zamisli kak je njemu bilo dok su ga derali lovci i protuavinska artiljerija....pa zapaljeni avioni, ljudi gore....
nazalost ,rat nije film Sad
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Varaždinec

Član od: 06 Sij 2010
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pon Ruj 17, 2012 10:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma znam svjestan sam svega toga,zato sam i napisal da je imal puno srece da je izvlekel zivu glavu i ostal normalan i tak dugo pozivel da se s ponosom toga sjeca..mi bumo pamtili samo ovaj sugavi harac Evil or Very Mad
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Uto Ruj 18, 2012 2:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Varaždinec Napisao/la:
Ma znam svjestan sam svega toga,zato sam i napisal da je imal puno srece da je izvlekel zivu glavu i ostal normalan i tak dugo pozivel da se s ponosom toga sjeca..mi bumo pamtili samo ovaj sugavi harac Evil or Very Mad

Neki od nas buju pamtili i puno više od harača.

Misliš da će naši unuci moći zamisliti tog zgrbljenog djeda pred njima kao 16-ogodišnjaka? Pa teško...a kamoli da još s kanistrom benzina preko rafala trči na tenk. Ja mog djeda nisam mogao zamisliti kao 20-ogodišnjaka unatoč fotkama...a još manje da trči kroz snijeg ravno na virovitičke bunkere ili da, nakon bombe, uskače kroz prozore našičkih kuća. Pa taj matorac se jedva kretao, patilo ga je zakrečenje žila, a bez svakodnevne porcije kompota od suhih šljiva nije mogao srati...'alo. Wink

Slajo...de molim te, objasni mu u živo negdje u gradu na kavi. Wink
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Ruj 18, 2012 7:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
Varaždinec Napisao/la:

Neki od nas buju pamtili i puno više od harača.

Misliš da će naši unuci moći zamisliti tog zgrbljenog djeda pred njima kao 16-ogodišnjaka? Pa teško...a kamoli da još s kanistrom benzina preko rafala trči na tenk. Ja mog djeda nisam mogao zamisliti kao 20-ogodišnjaka unatoč fotkama...a još manje da trči kroz snijeg ravno na virovitičke bunkere ili da, nakon bombe, uskače kroz prozore našičkih kuća. Pa taj matorac se jedva kretao, patilo ga je zakrečenje žila, a bez svakodnevne porcije kompota od suhih šljiva nije mogao srati...'alo. Wink

Slajo...de molim te, objasni mu u živo negdje u gradu na kavi. Wink

hebate, ko da mene opisujes, matori Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
ma objasnil bi mu, al nece doc Very Happy
doma je jednu ulicu od mene, al tesko mu doc na kavu....
btw sused, prodaje ti se moja knjiga , vidi oglase...
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
zec 1

Član od: 02 Stu 2006
Mjesto: ivanic grad
PorukaUpisano: Uto Ruj 18, 2012 11:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jučerašnji poklon s Visa.

Uploaded with ImageShack.us
Natrag na vrh
Nick

Član od: 26 Stu 2006
Mjesto: VŽ
PorukaUpisano: Uto Ruj 18, 2012 11:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije nitko skenirao te fotke iz Jutarnjeg?
Boris G.

PorukaUpisano: Uto Ruj 18, 2012 11:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nick Napisao/la:
Nije nitko skenirao te fotke iz Jutarnjeg?

Imam ja fotku tj. Jutarnji( samo je jedna nama interesantna, ostale su slike pilota iz tog doba i sl.) pa ću se raspitat ima li tko od moje ekipe skener pa kad skeniram postavit ću ovdje.
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Ruj 18, 2012 4:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

negdi san vidija sliku tog pilota kako pozira ispred P-51D sa natpism honey.ima li kakvih informacija o tom avionu,ser.broj mozda?
Boris G.

PorukaUpisano: Uto Ruj 18, 2012 5:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

josipww2 Napisao/la:
negdi san vidija sliku tog pilota kako pozira ispred P-51D sa natpism honey.ima li kakvih informacija o tom avionu,ser.broj mozda?

U ovom Jutarnjem je fotografija ispred Mustanga kojem na nosu piše "GINGER", što je bio nadimak njegove tadašnje djevojke a kasnije supruge Virginije.
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Ruj 18, 2012 5:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
josipww2 Napisao/la:

U ovom Jutarnjem je fotografija ispred Mustanga kojem na nosu piše "GINGER", što je bio nadimak njegove tadašnje djevojke a kasnije supruge Virginije.

eee bravo,ja san napravija laspus,nije honey nego ginger Wink
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 19, 2012 9:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

O viškom aerodromu vidio sam nekoliko ratnih filmića, od kojih je najbolji jedan u boji, a na njemu se vide i naši Spitfirei i piloti iz 352.SQ! Radim na tome da dobijem skenove originalnih fotki iz albuma Melvina Hayesa pa ako uspijem stavit ću ih ovdje na forum.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma