Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| PELE
 | | Član od: 10 Kol 2008 | | Poruke: 287 | | Mjesto: Pancevo, Srbija |
|
Upisano: Ned Ruj 09, 2012 11:02 pm Naslov poruke: MiG-21 SMT Eduard 1/48 |
|
|
Pozdrav,
Pre svega nadam se da nije problem što ovaj put stavljam male slike, sledeći put ću drugačije!
Konačno reših da započnem maketu koju sam dugo imao u planu. Tačno se sećam u Mošonu pre 2 godine kako su ljudi jurili za kutijama Eduardovog MF-a, grabeći što više... imao sam želju da i ja nabavim jednog ali odlučio sam da budem strpljiv, jer sam znao da će ta fenomenalna maketa stići i u moje ruke, kad tad!
E pa stigla je, doduše pre par meseci... ali SMT verzija! Po meni još bolje, jer je avion sasvim neobičan i lep na svoj način sa tom grbinom i kamuflažom! Danas sam rešio da je započnem i da je završim do kraja jeseni, nadam se da ću uspeti!
Weekend edition... nije ona lepa kutija sa ecerajem, maskama i raznim čudesima, ali s obzirom da sam lik koji je sa Condor-a, KP-a, Mastercraft-a, SMER-a i ostalih praistorijskih maketa presao na Eduard... ovo je za mene nešto sasvim novo!
Kutija izgleda super, sviđa mi se!
Dekali... dati su samo za jednu verziju, maskirnu, MT, mašina koja je bila stacionirana u Dolgoju - Ledovu, SSSR-u :
Malo sam istraživao i pronašao sam da razlike između SMT i MT verzije skoro i da ne postoje, gledajući spolja. Elektronika se malo razlikuje i par instrumenata u kokpitu, nekih većih razlika nema. Mada kada budem došao do kokpita i sklapanja, onda ću se pozabaviti referencama...
Delovi slikani onako đuture :
Da pređem malo na detalje...
Prvo sam zagledao grbu, koja deluje jako ogromno na ramu, a kada se postavi na maketu deluje još veće! Po meni su detalji fenomenalno odrađeni, možda ću jednom skrajberom preći preko panela, jer mi nekako deluju kao da su previše plitki... no to sam samo ja, neko drugi ne bi čačkao ništa. Nitne takođe, bar iglicom jednom svaku pojedinačno, možda malo dosadno ali će vredeti! Krila su takođe fenomenalna, nemam komentar niti bilo kakvu kritiku što se ove makete tiče!
Što se rivetiranja tiče, ne znam... možda je najbolje da ostavim takva kakva je, ima sasvim dovoljno detalja... Panele i elektroniku ću možda otvarati, a i ako budem, postaviću slike završene... ( ako otvaram nešto, to će biti grba samo )

Kočnice, kokpit, naoružanje, tankovi, trup... sve deluje super, biće malo frke kod sklapanja trupa i donjeg dela krila, napred, ali ništa što malo šmirgle ne može da sredi ako pre toga tečni lepak ne reši stvar!

Sve glavne delove sam uklopio na suvo, pre toga ih lagano skinuo sa rama a ne onako krvnički kako to umem da radim ( valjda zato što je Eduard ;D ), išmirglao lagano i sve to uklopio, stavio malo trake i sve mi deluje super! Prosto mi je žao da skidam delove sa rama, deluju savršeno onako u celofanu, samo da ih covek gleda ( znam, lud sam, šta ću... )
Trup, krila, grba, mislim da je dovoljno za dryfit... verovatno će mi usput pasti još neka ideja šta bih eventualno mogao da doradim, napravim ili tako nešto slično, ali pokušaću da i ovaj put, kao i na MiG-u 17 ostane sve donekle jednostavno i da ne komplikujem previše, iako imam dosta ideja. Mada videću, nemam pojma koja daska po glavi još može da me opali dok ne krenem sa farbanjem...
Problematično mesto koje sam napomenuo, mada nije strašno, ipak krilo i trup drži samo parče trake...
I ostatak kako se uklopio...

Svaki put obećam da ću bombardovati sopstveni topic sa mnogo fotografija... e pa ovaj put stvarno hoću, planiram da ovaj rad bude malo ozbiljniji nego predhodni i potrudiću se da vam maketu predstavim što je bolje moguće!
Toliko od mene za sada! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PELE
|
Upisano: Ned Ruj 09, 2012 11:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Kokpit je dosta siromašan iako je Eduard u pitanju. Instrument ploče sa strane nisu date, tako da sam to napravio od stirena, kao i sve ostale instrumente u kokpitu. Zelena je mešavina određenih boja, bio sam jako blizu da pogodim Eduardovu sa dekala ali sam odustao, delovalo bi previše prazno da sam njih zalepio...
Instrument tablu sam uradio tako što sam satiće sekao posebno sa dekala i lepio, misim da bolje izgleda ovako nego da sam farbao...
Sve u svemu, nisam zadovoljan urađenim, videćemo ostatak... ima još dosta posla u kokpitu iako deluje da je većina završena...

Pozz! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Ned Ruj 09, 2012 11:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni izgleda jako dobro. _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| scarabei
 | | Član od: 08 Pro 2009 | | Poruke: 465 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Ned Ruj 09, 2012 11:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Neznam cemu toliko nezadovljstvo, meni za sad izgleda jako dobro  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2012 2:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovaj centralni dio ispupčeni na instrument tabli je crni, nije zeleni. Leča koja projicira na staklo HUD (amo nazvat HUD, jer je to ciljnik) je žučkasto.
Inaće nije loše s obzirom da je weekend edition. Inaće Eduradov kokpit izneneđujuće siromašan, bez reljefa, bezveze. Navijaju da uzmeš aftermarket. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PELE
|
Upisano: Sub Ruj 15, 2012 7:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: | Ovaj centralni dio ispupčeni na instrument tabli je crni, nije zeleni. Leča koja projicira na staklo HUD (amo nazvat HUD, jer je to ciljnik) je žučkasto.
Inaće nije loše s obzirom da je weekend edition. Inaće Eduradov kokpit izneneđujuće siromašan, bez reljefa, bezveze. Navijaju da uzmeš aftermarket. |
Hvala Vrso, ispraviću!
Došao je i na red da se trup spoji... dakle, prvo sam morao da sredim motor. Ima mnogo mesta za detaljisanje i jako se dobro uklapa, delovi su pametno izliveni tako da je rad na ovoj maketi čista uživancija!
Nosni konus: ( biće dodato malo chipping-a, prljanja, srebrni vrh, kao i par stensila )
I trup pred sklapanje i nakon sklapanja. Malo sam dotegao gumicama i za svaki slučaj ostavio preko noći da se sve to lepo stegne. Sve je leglo fenomenalno, spojevi za 10ku! :super
    |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Ruj 15, 2012 9:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako dobro  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|