Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Do-17
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 12:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nekoliko mjeseci poslije opet u Husaru 4 nove dosad neobjavljene fotke Do-17E, u potpisu fotki piše Borongaj pa kog zanima skok do kioska
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 2:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ,da zanimljive fotke ,ima svega na njima uniformi, "sustav" tankanja goriva...
Ali ono što mene zanima je dali tko može odgonetnuti broj na trupu?
Dakle na nosu se nalazi mali w.nr. 3067 ,a to bi po Ciglić/Savić knjizi o Do-17 trebao biti 0318 iz 7.jata (u potpisu fotki piše 3.jato),a ja ćoro baš ne vidim najbolje pa ako je tko vidio taj mikrofilm/negativ/fotku il bolje izrađenu fotku pa da potvrdi il demantira...
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Jul 14, 2010 2:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Dakle na nosu se nalazi mali w.nr. 3067 ,a to bi po Ciglić/Savić knjizi o Do-17 trebao biti 0318 iz 7.jata (u potpisu fotki piše 3.jato)...

Nema ti (nam) druge nego vjerovati podatcima iz ove knjige koja je trenutno (a vjerojatno još i dugo ubuduće...) najreferentnije i najsistematičnije štivo o hrvatskim Do-17.

Što se tiče Vukšića, svaka čast na objavljenim fotkama i onima koje se sprema (u najavi) objaviti, ali što se tiče akceptiranja navoda iz potpisa istih ja bih tu bio prilično rezerviran jer "Husar", barem dosad, nije bio "najfamilijarniji" s poviješću (hrvatskog) zrakoplovstva. Stoga ovo "Borongaj" treba uzeti s velikom rezervom, pače mislim da je netočno, jer meni pozadina (koliko se može nazrijeti) liči na Rajlovac, event. na Zalužane. Puno ovisi o datumu snimke, jer su Dornieri, a pogotovo iz 7. i 8. jata poprilično "šarali" po jatima i uvjetno matičnim im zračnim lukama (Rajlovac, Mostar, Zalužani ...). Da ne govorim o aparatima koji su preživjeli u naoružanju do posljednjih mjeseci rata.
Doduše, možda ovako piše i u HDA, ali treba vjerovati onome što na fotki vidimo, a ne ono što je netko napisao. To i jest smisao (i užitak) istraživanja.

Jest, ovaj na str. 45 i donji na str. 44 bi trebao biti 0318, dok ne znam da li ste zamijetili, na gornjoj fotki na str. 44 je po svemu sudeći drugi aparat (pod uvjetom da je snimka nastala iste zgode). "Odaju" ga položaji propelera, ali bi i se prema kutu aviona koji stoje u pozadini moglo zaključiti da je to upravo aparat koji je parkiran lijevo od 0318 (vidi se u ćošku gornje fotke na str. 45). Za identifikaciju istog bi u perspektivi mogao poslužiti i detalj improviziranog zabojavanja svastike na donjem dijelu vert. stabilizatora - što je rijetko na aparatima kojih fotke sam vidio. Da li je to baš unikatno ne znam, ali zamijetio sam to i na aparatu na mojoj fotki sa str. 101 u Ciglinoj knjizi (aparat iza Krenovog Do-17) te nešto slično, ali u decentnijoj mjeri i na vertikalcu Dorniera na str. 107 iste knjige.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Jul 14, 2010 5:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam dali nam se o tome isplati raspravljati ,ali meni se ćini da se radi o istom aparatu na svim fotkama jedino kaj je najvjerovatnije prva slikana sa malim vremenskim odmakom. Ok propeleri su su pomaknuti ,ali tu su iste "kajle" pod kotačima, iste"lojtre" ista "ekipa" ispred aparata,ista antena... ,a ono što mi se ćini kao najbolji dokaz je ista crta razdvajana boje na kamuflaži na motoru, odnosno rub zelene koji se spušta prema spineru ,a koji je jednak na svim fotkama, a koliko sam vidio na fotkama u knjizi tu ima odstupanja od aparata,do aparata.
Ali da se najvjerovatnije radi o Rajlovcu to se ćini i meni ,a što je najbolje na prvoj fotki sa 44str. se u čošku vidi ,ćini mi, se Blenheim.
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Čet Jul 15, 2010 12:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
... ali tu su iste "kajle" pod kotačima, iste"lojtre" ista "ekipa" ispred aparata,ista antena... ,a ono što mi se ćini kao najbolji dokaz je ista crta razdvajana boje na kamuflaži na motoru, odnosno rub zelene koji se spušta prema spineru ,a koji je jednak na svim fotkama, a koliko sam vidio na fotkama u knjizi tu ima odstupanja od aparata,do aparata.

S ovim me argumentima doduše i nisi uvjerio jer je sve to moglo biti i uz drugi aparat, pa čak i da je ta kamuflažna linija vrlo slična/ista, ali ne znači da nisi u pravu. Valjda postoji još koja fotka u HDA pa ćemo jednog dana vidjeti tko je imao bolji "nos" Wink Stoga si u pravu kad kažeš da ne vrijedi o tome puno raspravljati, barem dok se ne pojavi još koja fotka.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pet Kol 17, 2012 6:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram novi post, mislim da je ovo odgovarajuce mjesto za ovo sto me interesira...
Nisam do sad nigdje vidio ovu fotku pa pitam znalce ako mi neko moze reci:
1. gdje i kad je snimljena?
2. jeli orginal u boji ili je naknadno kolorisana?
3. broj je ocito prebojan, koji bi mogao biti?

Bio bih zahvalan da me neko spasi iz dubina mog neznanja Wink

Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
M-HOBBY

Član od: 06 Velj 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pet Kol 17, 2012 10:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slika je preuzeta iz Knjige Dornier Do-17 (The Yugoslav story) autora Borisa Ciglica i Dragana Savica.

Objavljena je na 157 strani gde su i ostale kolor slike iz NDH.
U potpisu pise: " Pilot cadet Bruno Južnić in front of the Do 17E-1 0309 W.Nr.842 of 7.ZJ at Rajlovac airfield, early summer 1944."

Slajd (Agfa) u posedu autora.
Natrag na vrh
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sub Kol 18, 2012 1:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ok, knjigu imam, sad kad si rekao pogledao sam u nju kako treba... Embarassed
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sub Kol 18, 2012 4:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dali bi bilo negdje za kupiti spomenutu knjigu ili ih vise nema?
Mozda kod autora direktno?
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Kol 18, 2012 11:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima jos uvek u poznatoj radnji:

http://www.spektar-mhobby.com/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=3&category_id=52&page=shop.browse&limit=20&limitstart=0
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5
Stranica 5/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma