Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Tehnologija izrade decala ????

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Kol 03, 2012 11:30 am    Naslov poruke: Tehnologija izrade decala ???? Citiraj ovaj komentar

Zanima me ukoliko mi netko može objasniti koji je postupak izrade decala.

Pod izradom smatram proizvodnju uobičajenih decala koji se dobiju uz makete a ne printane. Te printane razumijem to je klasični print na ink-jet ili laserski decal papir samo je caka u printeru (ink-jet, laser, ALPS).

Također me zanima da li je netko probao kombinirati izradu decala tako što je printao bijelu podlogu sa ALPS-om a ostale boje na LASERU i da li je imao kakvih problema pri usklađenju ?
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Kol 03, 2012 12:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sitotisak
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Kol 04, 2012 5:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A sto ta kombinacija kad postoji beli dekal papir (nabavio Tangopapa) pa na njemu mozes laserom. Tu imas dva problema:
- precizno potrefiti boju
- precizno secenje nakon stampe

Ili kad vec radis na Alpsu onda ga odradi komplet na njemu?

Sam ne pokusavaj sito stampu jer je suvise komplikovano za jedan visebojni otisak.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mpuky1

PorukaUpisano: Sub Kol 04, 2012 6:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma to ja za sada planiram sa ALPS-om jer sam napokon nakon dva pokvarena izgleda uspio nabaviti jedan dobar ali se još uvjek mučim oko instalacije u XP. Probao sam ga spojili preko ltp na usb kabla ali nema šanse. Moram pronaći onaj original LTP kabl pa probati ponovo u XP-u a ako ne ide ni to morati ću ići preko win 98.

Ovo sa kombinacijom Alps-bijela a LASER-ostale boje mi zvuči najbolje zbog štednje print glave Alps-a samo ne znam kako to u stvarnosti funkcionira.
Jolly Rogers

Član od: 04 Sij 2011
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Sub Kol 04, 2012 7:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:

Ovo sa kombinacijom Alps-bijela a LASER-ostale boje mi zvuči najbolje zbog štednje print glave Alps-a samo ne znam kako to u stvarnosti funkcionira.

U stvarnosti funkcionira gotovo pa nikako. Samo jedna od sitnica; isti printer ti nece dva puta jednako povuci papir, a kad u pricu uleti jos jedan printer.....
Radi sve na jednom printeru (u ovom slucaju Alps zbog bijele), ili tisak.
mpuky1

PorukaUpisano: Ned Kol 05, 2012 11:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nažalost sve mi je palo u vodu. Već imam treći Alps sa smrdanom glavom printera. Crying or Very sad
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Kol 06, 2012 12:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

možda da probaš na jednom printeru isprintat decale, a na drugom samo bijele pozadine? pa da se onda stavljaju jedni preko drugih... ako ti na ovom trećem glava nije baš skroz smrdana... jest malo kompliciranije, ali ljudi su već tako i radili... a ak baš ne možeš već negdje nabavit te decale koji ti trebaju, onda je to jedini način...
inače, kad smo već na temi decala, ja imam doma na kompu neke decale koji bi se dali isprintati (svašta nešto što sam godinama skupljao), pa mi je palo na pamet odnijet to u neku kopiraonu gdje printaju nacrte, donijet im svoj decal paper, pa tražit da mi isprintaju na njega. mislim, njima je valjda isto ko i da printaju običan kolor crtež na papir. pa sam pitao u jednoj kopiraoni kaj mi je tu blizu, tam su mi rekli da printaju samo (isključivo) na njihov papir... a, budući da nemaju decal papir, tu mi je ta ideja pala u vodu... e sad, ima li ko ovdje na forumu da možda radi u nekoj takvoj kopiraoni, ili da bar ima pristup, pa da vidimo koliko je ta ideja izvediva?
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Pon Kol 06, 2012 6:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

daneel Napisao/la:
možda da probaš na jednom printeru isprintat decale, a na drugom samo bijele pozadine? pa da se onda stavljaju jedni preko drugih... ako ti na ovom trećem glava nije baš skroz smrdana... jest malo kompliciranije, ali ljudi su već tako i radili... a ak baš ne možeš već negdje nabavit te decale koji ti trebaju, onda je to jedini način...
inače, kad smo već na temi decala, ja imam doma na kompu neke decale koji bi se dali isprintati (svašta nešto što sam godinama skupljao), pa mi je palo na pamet odnijet to u neku kopiraonu gdje printaju nacrte, donijet im svoj decal paper, pa tražit da mi isprintaju na njega. mislim, njima je valjda isto ko i da printaju običan kolor crtež na papir. pa sam pitao u jednoj kopiraoni kaj mi je tu blizu, tam su mi rekli da printaju samo (isključivo) na njihov papir... a, budući da nemaju decal papir, tu mi je ta ideja pala u vodu... e sad, ima li ko ovdje na forumu da možda radi u nekoj takvoj kopiraoni, ili da bar ima pristup, pa da vidimo koliko je ta ideja izvediva?

Istina, najbolja opcija je na jednom papiru isprintati bijele pozadine, a na drugom ostatak dekala. U tom slucaju sve savrseno nalijeze jedno na drugo.

Sa fotokopiraonama sam ja imao slicno iskustvo, s tim da kad pitas u 10 njih, u 9 ce ti reci da ne printaju na tvoj decal-papir (iz bezrazloznog straha, nemaju pojma sto je to, pa se boje da im ne unisti fotokopirku), a u 1 ti isprintaju.
Natrag na vrh
anki

PorukaUpisano: Uto Kol 07, 2012 9:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ali i kad ti izadju u susret i odstampaju imas problem sto nema bele boje, a tek kad stavis belu podlogu znaces da li si uopste potrefio potrebnu nijansu. Kao sto verovatno znas dok ne isprobas i stvarno ne odstampas prvi put neces znati da li si potrefio nijansu, a kad jednom odstampas sa pogresnom nijansom onda ode taj list dekal papira u propast. Dakle jednostavnije ti je da ipak kupis gotove dekale. Po meni ovo stampanje u kucnoj radinosti ima smisla samo za crne alfanumericke i druge simbole jer je crna crna i posle sa lakom i sminkom mozes da podesis sjaj i krajnji izgled.

U krajnjij liniji lakse i lepse ces draditi sa maskama i direktnim prskanjem boje i farbanjem oznake direktno na maketi. Za sablone koristi samolepive folije a precizno ih mozes seci na kateru.
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Kol 07, 2012 11:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

anki, pa zato se prvo isprinta sve na običan papir, pa se onda podešava dok se ne dobije zadovoljavajući rezultat. tek onda se printa na decal papir
Natrag na vrh
anki

PorukaUpisano: Sri Kol 08, 2012 5:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma moje iskustvo je da to nije isto. Da li zato sto je povrsina papira drugacija od ove na dekalu ili je bela drugacija ili je do stampe ali boja mi nije ispadala potpuno ista na papir testu i uzivo na dekalu tako da sam taj eksperiment ostavio iza sebe. Stampam samo crnu laserom a sve ostalo kupujem. Naravno ko hoce da isprobava navijam da mu uspe.
Natrag na vrh
messerschmitt

Član od: 31 Jul 2010
Mjesto: Ruma, Srbija
PorukaUpisano: Ned Kol 12, 2012 3:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.onthewaymodels.com/articles/makingdecals.htm

Možda pomogne...
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma