Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dva ratna druga
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 6:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se nekako cini da nisu do kraja ispricane pojedinosti i prije leta i poslije slijetanja. Malo je nevjerojatno da u njihovom slucaju nije postojala javka i dogovorena lozinka za prelet kao u slucaju Cvikica i Vujcica. Nadalje cini mi se da je Borosa sudjelovao u stvaranju jugoslavenske brigade ali da nije i sudjelovao u borbama. Pored toga mozda bi bilo dobro saznati zbog cega je nastradao Egon Zitnik i zbog cega su Marka Mesica zvali u Beograd.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 21, 2012 6:42 pm    Naslov poruke: Dokumentarni film na HRT se čeka Citiraj ovaj komentar

Poštovani
Dopustimo samom dokumentarnom filmu da ispriča jedinstvenu ratnu priču, nadajmo se s dovoljno vremenskog odmaka i dostojanstveno. Sve ove priče oko pričanja priče su puno manje važne u ovom razdoblju prije premjere.

Lijep pozdrav, Dragiša.
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Pet Lip 22, 2012 3:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tek za informaciju, sinoć je održana svečana premijera filma; a epilog onoga što sam naznačio u zadnjem stavku svog najavnog posta, moći ćete izgleda pogledati već večeras, i to kao prilog na dnevniku u 19,30 sati (HRT1) i(li) možda poslije u trećem dnevniku odnosno u posebnom dodatku "Vijesti iz kulture". Nemam dakle točnu info, pa ako ste u prilici ispratite i to ...
Neću ništa više za sada pisati, ali bilo (nam) je dramatski napeto i zanimljivo ... Cool
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Pet Lip 22, 2012 3:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jesu li obojica bila na premijeri?

Ako da, jel' bilo vatreno? Cool

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Pet Lip 22, 2012 4:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Repriza najavljena za danas u 16:52 na HRT2 - super jer juće nisam mogao gledati Smile
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Lip 22, 2012 4:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Thundercat Napisao/la:
Jesu li obojica bila na premijeri?

Ako da, jel' bilo vatreno? Cool
bas si nekaj mislim - da mene netko pokusa ubit ( a stavljanje pistolja na celo znaci upravo to), ne bi ni ja bas s njim stel razgovarat nikad vise Cool
ali film jedva cekam, vec sam u fotelji i cekam... Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 8:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kako kaže Slider,nakon prijetnje smrču neznam tko bi mogao oprostit tako nešto.
No ja mislim da je kod njih dvojice nešto drugo u pitanju i teško se je staviti na nečiju stranu.Na samom kraju filma obojica stavljaju na glavu svoju kapu i time pokazuju svoje opredjeljenje,kako onda tako i sada.
Ovo je samo moje mišljenje,možda i griješim.
Osobno poznajem još živučih partizana,ustaša i domobrana i večina ne razgovara ili su uvijek na ratnoj nozi.
Pozdrav Marijan.
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 1:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nažalost nisam uspio gledati dokumentarac jel sam radio u to doba, al čestitke svim uključenim u njegovo snimanje.
Glede ovih dvojbi oko pomirenja, još nekak za njih dvojicu ,al ovi koji su se tu fajtali "po šumama i gorama" mislim da mnogi od nas nisu ni svjesni koliko su grozota oni vidjeli u tih 5g. ,koje sumljam da će ikad zaboravit il oprostiti drugoj strani, tako da sumljam da će se oni ikada pomiriti, pomirdba je nešto što bi naše generacije trebale učiniti i ostaviti to doba iza nas ,al nažalost i kod nas još ima onih koji nepotrebno raspiruju strasti....
prelude

PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 4:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A jel ima netko da je gledao film ... Question
Ili su maketari ono poput baba - najvažnija je foreplay, a ono poslije tek "odrađivanje" ... Cool Mada je takva praksa ovdje ionako već uobičajena, čini mi se ... Čeka se, propituje, raspravlja, pače i polemizira i na nekoliko stranica o nekoj knjizi, maketi, filmu ... a kad se to nešto pojavi, onda više nitko ni "beee" ... Čast iznimkama koji su me već sinoć zvali i iznijeli prve dojmove ...
Nije, da se pogrešno ne shvati, da očekujem kurtoaziju, odn. da se prosipaju pohvale i hvalospjevi, jer konačno moja je uloga u ovom projektu bila tek sporedna i entuzijastičke prirode odn. support ljudima koji su sve ovo iznijeli, ali moram priznati da od svih foruma na koje sam stavio najavu, tek ovdje nema nikakva, bilo pozitivna, bilo negativna reakcija ... Ali je isto tako ovdje bilo najviše postova prije filma ... Zbunjenko
Dapače, zanimljivo bi bilo počuti i koju kritiku, konačno i sâm sam uočio poneki detalj koji je možda mogao ili bih ga da sam u poziciji možda izveo drukčije ...

No, dobro, ako vas više zanimaju "sapunjare" tipa "jesu li se ili nisu pomirili", pogledajte ovaj HRT-ov link "na zahjev": http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=119&cHash=d7f45f87cb , gdje prilog u sinoćnjem dnevniku ide od min. 23:43, ili pak pročitajte vrlo dobar osvrt o tome u današnjem VL-u ...
Konačno, to je isključivo osobna stvar njih dvojice, koliko god se mi zabavljali time ili nagađali što će/se desiti/lo ...

I na kraju, možda ću i zažaliti zbog ovog napose bedastog posta i komentara, ponajprije zbog onih koji su ovaj vikend možda na plaži i(li) nisu još stigli biti on-line, ali bilo je jače od mene ...
Natrag na vrh
SZVO

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb
PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 4:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam gledao. WWII i sve prije njega nije moje primarno podrucje zanimanja ali zrakoplovstvo je. Kao sto napisah WWII ne poznajem previse pa neću prosipati pamet o toj temi ali nesto mi je ipak upalo u oci. To je kriminalna animacija. Da se pitalo ovdje ili na CAFu da li netko zna napraviti animaciju pronasao bi se barem jedan koji bi u FS9, FSX ili IL2 napravio pravo malo remek djelo a ne ovo sto je ponuđeno u dokumentarcu. Evo na brzinu sam pronasao radove dva hrvatska autora dobrih i kratkih filmica koji se nalaze na YT. Da su se autori samo javili mozda bismo imali odlican dokumentarac o nasoj povijesti...
Evo filmica:
http://www.youtube.com/watch?v=yrBqxz_zPxE

http://www.youtube.com/watch?v=SHOogbeqqa4&list=UU7EpLQkrwouQ2RuDD-bhdgw&index=9&feature=plcp

itd...

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 5:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, onda i ja.

Gledao sam sa zadovoljstvom svaki sekund iako sam za ovaj slučaj znao godinama prije. Naime, jedan od dvojice (ne sjećam se sad više koji) iz filma je ispričao svoju priču na Hrvatskom radiju u emisiji "Ljudi 20. stoljeća" koju sam uredno slušao subotom na prvom programu u 10.00. Emisija davno ukinuta, nažalost.

Meni se film svidio jer smo ipak "gladni" svega vezanog (dokumentiramog) uz ovaj period naše povijesti bez obzira na stranu obrađenu. Čini mi se prilično profi, nije otraljana za 20-tak minuta, što se zna dogoditi u našim projektima ovakve vrste, zna biti više muzike i slike nego riječi. Nemam zamjerki na animaciju aviona iako je zaista izgledala kao sa Sony Play Stationa 1. Meni, osobno, nije sjeo tanak povijesni uvod, odnosno, čitavu emisiju se malo po malo objašnjava što Legija, kako Legija, nema kontinuiteta objašnjavanja, nekom ko slabo poznaje materiju slabo šta će biti jasno, no naglasak je na ljudima pa - fala bogu.

Sa maketarske strane me smeta silovanje ekrana sa Ju-88 dok se u priči radi o drugom avionu.

Sve skupa - meni više nego dobro i ako hoćete, zabavno. Priče mi/ oni ne bih dirao, zadnji put sam spomenuo araličinu knjigu pa pošlo sve u ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 8:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

gledao i ja....
naravno, filmic je dobrodoslo ostvarenje, volim dokumentarce
ali, kao I P-51, smetaju me snimke Ju-88, ali dobro, na to smo navikli da je novinarima svaki dvomotorac isti
iako, mislim da je to greska,mogel je netko ljudima dat savjet da to nije dornijer
drugo kaj me zasmetalo je naslov Smile
kolko sam ja skuzil, oni nisu neki ratni drugovi uopce
igrom slucaja su se nasli u istom avionu
svaki je imao svoju zivotnu filozofiju/politicko opredjeljenje
i sa subjektivne strane svakog od njih, oba su u pravu
sve u svemu, pohvala kaj je netko uopce isprical tu pricu
malo mi je prepateticna izjava na kraju, da eto, englezi i svabe se druze, a mi rvati smo zadrti i tvrdoglavi, ali kaj je tu je
ona animacija dornijera- strava i uzas
od jedan do pet - nekakva cetvorka, ali vise za temu nego izvedbu
evo, ja sam iskren
nadam se da me to ne bu sad kostalo Cool
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 9:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo kad se tako "žestoko" traži izvješće o dojmovima nakon gledanja da kažem da sam pogledao i da sam ostao pomalo razočaran viđenim, od same animacije=makete?? do same montaže i cijelog filma.
Pohvalno je da se takve priče čuvaju, arhiviraju, snimaju i prikazuju i podržavam ih i u buduće.
Uglavnom ocijena od jedan do pet - nekakva trojka. Eto iskreno i "nadam se da na kraju neću zažaliti zbog ovog napisanog".......
A sad "prelude" mislim da bi bilo lipo da nama koji nismo bili u mogućnosti bit na premijeri i još uvijek ne znamo jesu li obojica bila na premijeri otkrij i kakav je kraj ove priče??
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 9:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro je ... uspjel sam vam malo razmrdati guzice, a nisam "dobil po prstima" ... Laughing Ma riječ je o tome da kod komentiranja ovakvih projekata ne valja biti pasivan, a pogotovo ne treba štediti na komplimentima ako ih je nešto takvo imalo zaslužilo, a mislim da će se većina ovdje složiti da ipak jest. I unatoč poneke primjedbe koje zasigurno stoje. Poslije ću malo o njima iz moje točke gledanja ... Jer ovakve stvari koštaju i za to je morao biti osiguran nekakav budžet, a da bi se to moglo opravdati i ujedno dobiti potporu za neki budući sličan projekt, jedini i najbolji način je dobra gledanost i pozitivni komentari. Jer u suprotnom smo osuđeni u perspektivi gledati kako neko "mijenja ženu" ili "živi na selu" ... Stoga, ako imate (pozitivne) komentare, ni ne morate ih komentirati ovdje ili ih pak c/p i pošaljite na neki od sljedećih naslova:
dokumentarni@hrt.hr
sluzba.gledatelja@hrt.hr
odnosi_s_javnoscu@hrt.hr
Jer samo tako će ova ili neka druga ekipa entuzijsta na HRT-u dobiti dobar vjetar u leđa da nastavi s ovakvim sličnim (povijesnim) temama iz domaće produkcije ...

No, ajmo na vaša zapažanja; što se tiče sâmog naslova filma, mogu se složiti da se produkcija na koncu odlučila za razmjerno nespretan naslov. Čak pomalo i otrcan ... Naime, radni naslov je čini mi se bio "Jedan let - dvije priče" i osobno mi je krivo što se nije ostalo kod istog, premda je i takav donekle upitan kada smo vidjeli da se njihove priče u osnovi odn. u faktografiji zapravo i ne razlikuju. Ali moguće je i produkcija imala neke razloge i argumente za odabrani naslov, no o njima mi ne znamo.
Što se tiče animacije, to je u osnovi bila dobra ideja, da se film vizuelno malo dinamizira odn. da se ubaci neki "break", ali također se slažem da se to moglo dotjerati. Mada morate biti svjesni da i to košta, a moguće se u nekom segmentu moralo i uštedjeti, ako je budžet filma u nekom trenutku bio dotaknut i sl. A to su sve stavke koje gledatelji ne vide/imo, i u konačnici niti nije na nama da o tome vodimo računa jer nas zanima samo rezultat. I to tako jest i mora biti ...
Junkers 88; ako ste već ranije gledali njemačke ratne filmske žurnale, primijetili ste da su ih i oni tada "priklopili" hrvatskoj zrakopl. legiji, pa ih je redatelj (posve svjesno) i ovdje ostavio u takvom izvornom obliku. Neki čistunac bi to možda rezao i prekrajao, ali za širu publiku - nestručnjake je to ionako posve nebitno. Konačno, svi ti stari žurnali su u biti tek atraktivna kulisa za glavnu priču ove dvojice junaka koja je ipak stavljena u fokus jer ona i jest najbitnija, odn. ideja filma je tako zamišljena i po meni uspješno atraktivno (napeto) prezentirana.
Ima u tom smislu još ponešto "umjetničke slobode" (koja je zbog atraktivnosti također svjesno ostavljena u filmu), a zapravo se kosi s faktografijom ... Pa se moguće nekom dobrom poznavatelju 5. bombaške skupine HZL moguće i "digla kosa na glavi" kada ide dio priče o povratku naših junaka s bojišta nakon prve ture početkom ožujka 1942. (zapravo su stigli vlakom), a snimke dočeka odn. smotre sa zrakoplovima su pred Pavelićem činjenično nastale 1. prosinca te godine ... Kada su dakle, Boroša, Zeljak i ekipa već odavno čamili u sovjetskom zatočeništvu ... Kažem, redatelj i moja malenkost kao stručni suradnik smo to dakako znali, ali zbog filmičnosti su se ti kadrovi jako dobro uklopili. A prosječni to gledatelj ionako neće zamijetiti, dok će nam znalci valjda otpustiti poneki takav "trik" i sitne grijehe ... Wink

Sve u svemu, mislim da su Brnardić i ekipa obuhvatno napravili jako dobar posao i plasirali jedan od (ako ne i naj)atraktivnijih filmova domaće produkcije iz teme (povijesti) zrakoplovstva ... I prava je šteta što film nije išao u nekom drugom terminu i u "prime time-u" (sreća jedino što je bio praznik) jer mislim da to itekako zaslužuje. A ne pričam to zato što sam i sâm surađivao pri ovome (odn. nadam se da nisam pretjerano subjektivan), već zbog toga (i to mi je posebice milo) što mi se poslije filma javilo nekoliko još živućih letača (veterana) iz tog vremena i(li) članova njihovih obitelji, a koji su bili oduševljeni pričom i nadaju se da bi/će sličnih moglo biti još ispričano u ovakvoj formi ...
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2012 10:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

su27rules Napisao/la:
A sad "prelude" mislim da bi bilo lipo da nama koji nismo bili u mogućnosti bit na premijeri i još uvijek ne znamo jesu li obojica bila na premijeri otkrij i kakav je kraj ove priče??

U predzadnjem stavku mog "žestokog" posta sam lijepo napisao gdje taj epilog možete pogledati, a gdje pročitati ... Ne čitaš s pažnjom kolega ... Wink
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 2/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma