Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| L 555 BAT
 | | Član od: 20 Lis 2008 | | Poruke: 323 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Lip 19, 2012 5:08 pm Naslov poruke: Dva ratna druga |
|
|
Istoimena dokumentarna emisija o preletu posade Do-17 u rusiju, u petak u 16:55 na prvom ili drugom programu HTV-a, u najavi emisije korištena i maketa kolege s foruma... _________________ MAK Reoplan - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lip 20, 2012 1:02 am Naslov poruke: |
|
|
S obzirom sam od začetka involviran u ovaj projekt tj. od sâme zamisli preko izvedbe (kao stručni suradnik filma), pa sve do realizacije cjelokupnog projekta, zamoljen sam da zainteresiranima na ovom forumu, a pored najave sâmog filma, koji će biti prikazan na HRT 2 u petak 22. lipnja u 16,55 sati, prenesem odn. uputim i sljedeći poziv:
HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA - Dokumentarni program
i HRVATSKO SLOVO, tjednik za kulturu
pozivaju Vas na premijerno prikazivanje
dokumentarnog filma
DVA RATNA DRUGA
redatelja VLADIMIRA BRNARDIĆA
u četvrtak, 21. lipnja 2012., u 19 sati
u prostorijama / galeriji HKZ - HRVATSKO SLOVO d.o.o.
Hrvatske bratske zajednice 4 (aneks s istočne strane zgrade NSB-a)
HRT-ov “trailer” možete skinuti i na ovom linku (oko 70 MB, trajanje 20-ak sekundi): http://wtrns.fr/N4tLVLfc2PXuuaB
O sadržaju:
U Zagrebu već gotovo 70 godina žive negdašnji ratni drugovi iz Drugog svjetskog rata, Milivoj Boroša i Marko Zeljak. Obojica su već ušla u deseto desetljeće svojih života. No, bivši kolege ne razgovaraju i ne žele se susresti već gotovo sedamdeset godina. A sve zbog dramatičnog događaja krajem lipnja 1942. godine, koji je dramatično izokrenuo i usmjerio njihove živote ...
Tijekom polaska Hrvatske bombarderske legije na Istočnu bojišnicu, jedan bombarder s njemačko-hrvatskim oznakama je 25. lipnja 1942. preletio crtu bojišnice i spustio se na sovjetsku stranu. Četveročlana posada hrvatskih legionara predala se Sovjetima. Trojica članova posade; braća Lav i Oleg Okševski te Milivoj Boroša, odlučili su prebjeći Sovjetima i pridružiti im se u borbi protiv njemačke invazije, dok je četvrti među njima - krugovalničar Marko Zeljak praktički otet od strane trojke koja je isplanirala prelet. No, unatoč dragovoljnom preletu glavnine svi su zajedno još godinu i pol dana “zapeli” i čamili u sovjetskom zarobljeništvu, a braća Okševski i Marko Zeljak i duže … Naime, trojici “dobrovoljaca” nije se vjerovalo, a u zloglasnom ih je moskovskom zatvoru Lubjanki među ostalima, osobno ispitao i sâm čelnik tajne sovjetske policije NKVD-a, zloglasni Lavrentij Berija. Štoviše, braća Okševski su tijekom zarobljeništva preživjeli tešku kalvariju, a tek se Milivoj Boroša uspio priključiti Prvom jugoslavenskom odredu u Sovjetskom Savezu. Potom je ondje završio i pilotsku školu, a po završetku rata nastavio je letjeti u jugoslavenskom ratnom zrakoplovstvu. Oteti Marko Zeljak je pak odbio prijeći u jugoslavensku brigadu sastavljenu od ratnih zarobljenika, pa se iz zarobljeništva vratio tek 1947. godine.
I tako se još od tih ratnih dana dva negdašnja ratna druga, Milivoj Boroša i Marko Zeljak, više nikada nisu susreli. Svaki drugačije gleda na presudni događaj njihova života, a kroz njihove se poglede reflektira i podvojenost hrvatskog društva za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Jer dok se negdašnji ljuti protivnici, primjerice njemački i britanski piloti već odavno redovito sastaju i razmjenjuju sjećanja, Drugi svjetski rat u Hrvatskoj još nije završio ...
Milivoj Boroša, kao Unteroffizier (vodnik) - izvidnik 5. bombaške skupine HZL, na bojišnici u prosincu 1941., i danas - umirovljeni pukovnik RViPVO:
Marko Zeljak, kao Feldwebel (narednik) - krugovalničar 5. bombaške skupine HZL, i danas - pokazuje svoju "smrtovnicu" iz lipnja 1942. godine:
Na koncu, a s obzirom na možda i nedovršenu “poantu” filma (koju ste moguće pročitati i u članku kolege V. Brnardića u zadnjem broju magazina VP), ostaje za vidjeti da li će ova priča ipak imati sretan završetak, a koji bismo svi mi koji smo pripremali ovaj projekt željeli ...
Naime, obojica vinovnika ove jedinstvene priče pozvani su na premijeru filma …
R. Čopec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Sri Lip 20, 2012 10:26 am Naslov poruke: |
|
|
Pohvale tvorcima ovog projekta.Ovo će biti interesantno pogledati.
Samo jedan mali ispravak kolega Prelude...bez nervoze molim
"Jer dok se negdašnji ljuti protivnici, primjerice njemački i britanski piloti već odavno redovito sastaju i razmjenjuju sjećanja, Drugi svjetski rat u Hrvatskoj još nije završio ...
Tu su u pitanju hrvat i hrvat...
Npr:
Englezi su svoje engleze koji su bili u ss postrojbama većinom osudili na dugogodišnje robije ali se zato bez problema druže sa njemcima koji su ih bombardirali...
Ja mislim da se ovi naši nikad neće pomiriti.Dao bog da sam u krivu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sri Lip 20, 2012 12:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: |
Samo jedan mali ispravak kolega Prelude ... bez nervoze molim
"Jer dok se negdašnji ljuti protivnici, primjerice njemački i britanski piloti već odavno redovito sastaju i razmjenjuju sjećanja, Drugi svjetski rat u Hrvatskoj još nije završio ...
Tu su u pitanju hrvat i hrvat ...
Još gore, ovi ovde su oba Zagorci ...
(nadam se da neko od "zemljaka" nebu zameril na ovoj šaljivoj opazci ... ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lip 20, 2012 12:48 pm Naslov poruke: Antifašist Boroša Milivoj stvarao je povijest |
|
|
Poštovani
Imadoh čast upoznati kao radnik na kopiranju blizu jedne zgrade Radio televizije Zagreb (danas HRT) u Dežmanovom prolazu u Zagrebu, jednog gospodina što je prikupljao podatke o svojem zapovjedniku Arkadiju Popovu. S osobitom ljubavlju smo iste materijale bili fotokopirali i pozdravili se, budući da nije bio raspoređen na lovačke zrakoplove po vlastitom iskazu. Viđao sam istog gospodina po člancima u raznim novinama i moram priznati da me razveselio dolaskom na izložbu u sjećanje na završetak 2. svjetskog rata i golem doprinos na strani pobjednika od Sovjetskih naroda bivšeg SSSRa, koju sam postavio i ove godine uz pomoć suorganizatora Ruskog veleposlanstva: "Sila tehnike-2". Lijepo je bilo jako dugo slušati istinite događaje i podsjećanja na veliku borbu samih sudionika. Kako život piše najnevjerojatnije priče, tako nije bilo više vremena da g. Boroša ispriča svoju na Istočnom bojištu, pa smo popričali ukratko nakon zvaničnog predavanja. Dosta dobro poznajem njegovu priču jer je već podrobno objavljena na slovenštini.
Svakako mu želim da poživi i mladim generacijama dočara stvarnost Svjetskog rata. Današnja ubojna sredstva su još učinkovitija i ima sve manje prostora za pravljenje pravih podviga ili pojedinačno junačenje. Ne ponovilo se nešto kao 2. svjetski rat!
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________

dragisa1956: poruka promijenjena dana: Sri Lip 20, 2012 6:25 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Sri Lip 20, 2012 2:23 pm Naslov poruke: |
|
|
svaka čast, pročitao sam članak u VP a svakako treba pogledati i TV dokumentarac. Kad je Prelude angažiran kao konzultant, onda je to garancija da će podaci biti na najvišoj razini  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sri Lip 20, 2012 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| frka Napisao/la: | svaka čast, pročitao sam članak u VP a svakako treba pogledati i TV dokumentarac. Kad je Prelude angažiran kao konzultant, onda je to garancija da će podaci biti na najvišoj razini  |
Hvala unaprijed ... ... ali pričekaj ipak do petka s time ...
No, zapravo su "podaci" ono što će oni ispričati u filmu, odn. njihova pripovijest koju su mi/nam ispripovijedali u kameru, tako da je u fokusu njihov subjektivan doživljaj i poimanje, dok je (zvanična) faktografija koja je pratila te događaje tek kulisa odn. sporedna je u filmu ... Time se nastojala postići dinamičnost i autentičnost (barem subjektivna) ... Uostalom, pogledat ćete, pa se javite ovdje s dojmovima i dapače s recenzijom, da ja sad ne radim auto-recenziju nečega pri čemu sam sâm sudjelovao ...
prelude: poruka promijenjena dana: Čet Lip 21, 2012 1:45 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
Upisano: Sri Lip 20, 2012 11:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: | | Tu su u pitanju hrvat i hrvat... |
Baš tak, zagorska posla... _________________ www.HRCappuccino.org |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Špicfajer
| | Član od: 09 Pro 2009 | | Poruke: 326 | | Mjesto: Kastela,Croatia |
|
Upisano: Čet Lip 21, 2012 3:22 am Naslov poruke: |
|
|
| E da se i ja nadovežem, o tome je pisano i u knjizi Zrakoplovstvo NDH 41-45, u članku od VP-a nije ništa spomenuto o sudbini druge 2oice članova posade inače Rusa(kao djeca izbegli pred Oktobarskom revolucijom, povratkom u SSSR naknadno nastradali, koliko se sjećam). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Čet Lip 21, 2012 12:32 pm Naslov poruke: |
|
|
ali nije mi jasan ovaj boroša...
prijavio se kao dobrovoljac u avijaciju oteo kolegu i uteko rusima... i onda se prijavio u jugoslavensku brigadu koja je bila topovsko meso...imao je vrašku sreću što je uopće preživio... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Lip 21, 2012 1:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | dog Napisao/la: |
Samo jedan mali ispravak kolega Prelude ... bez nervoze molim
Tu su u pitanju hrvat i hrvat ...
a glec, prije par godina radil sam u firmi di su radili u istoj kancelariji ljudi s dva razlicita brijega...i dan danas se nemreju vidit...jer su ovi s jednog brijega bili partizani, drugi ustase......tvoj deda je mog dedu......( upisati proizvoljni glagol)....
fascinantno, al me vise ne cudi  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Lip 21, 2012 3:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: |
a glec, prije par godina radil sam u firmi di su radili u istoj kancelariji ljudi s dva razlicita brijega...i dan danas se nemreju vidit...jer su ovi s jednog brijega bili partizani, drugi ustase......tvoj deda je mog dedu......( upisati proizvoljni glagol)....
fascinantno, al me vise ne cudi  |
Ja sam prije tri godine ležao u bolnici u sobi u kojoj su također ležala dvojica djedica sa kateterima i infuzijama i svaki sekund kad su bili budni su iskoristili da gađaju jedan drugoga bananama, kruškama, i drugim voćem i časte se svom silom slikovitih epiteta. Jedan je bio u prvoj proleterskoj a drugi je iz domobrana prešao u ustaše.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lip 21, 2012 4:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | Slider Napisao/la: |
fascinantno, al me vise ne cudi  |
Ja sam prije tri godine ležao u bolnici u sobi u kojoj su također ležala dvojica djedica sa kateterima i infuzijama i svaki sekund kad su bili budni su iskoristili da gađaju jedan drugoga bananama, kruškama, i drugim voćem i časte se svom silom slikovitih epiteta. Jedan je bio u prvoj proleterskoj a drugi je iz domobrana prešao u ustaše.  |
to razumijem, al ovo o cem ja pricam su ljudi nasih godina ( tvojih i mojih ) i mladji...tak su odgojeni, i nakon 60 godina oni mrze ove iz drugog sela..koja se uda u drugo selo, nemre se vratit u svoje...brdjani  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lip 21, 2012 5:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: |
Znam da ti nije bila losa namjera, ali ja ti ovo ipak zamjeram. Da su neki drugi stereotipi primjenjeni na neke druge hrvatske regije (ne daj Boze druge nacinalnosti), vjerojatno bi uslijedile sankcije. Nije fer da se samo neki zavicaji mogu slobodno uvaljivati u sale i posalice...
No, ono bitnije - svala cast na temi, cini se da ce biti izvrsno. Meni je to prava bomba, u pozitivnom smislu. Javi kako je proslo danas (hoce li obojica doci). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Lip 21, 2012 5:33 pm Naslov poruke: |
|
|
ja cekam film.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|