Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 04, 2012 2:27 pm Naslov poruke: Pitanje-JAT DC-9 |
|
|
Da li netko ima dobre podatke o tome kako su bojani JAT-ovi DC-9? Koliko sam vidio po fotografijama, neki su odozdo bili u boji poliranog aluminija, a neki svijetlo sivi (kako mi izgleda u kasnijoj fazi eksploatacije). Nije mi sasvim jasno kako su bojana krila-cijela u boji metala, ili sredina krila svijetlo sivo? Naišao sam po netu na više tumačenja, pa me zanima da li netko tko se razumije u civilno zrakoplovstvo zna ili ima kakve šeme bojanja (FS-ove i sl.). Imam maketu od AZ models-a i već mi je na prvi pogled jasno da ponuđena šema proizvođača ima propusta i netočnosti, a volio bi baš raditi JAT DC-9 koji bi bio odozdo u boji poliranog aluminija-konkretni avion bi bio YU-AHT. Poskidao sam što sam mogao od fotografija po netu, ali iz njih ne mogu sve sa sigurnošću točno vidjeti, posebno krila koja se redovito ne vide odozgo. Kolege Sivčev, Frka, imate li kakav savjet? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
| | Član od: 22 Stu 2010 | | Poruke: 650 | |
|
Upisano: Pon Lip 04, 2012 3:26 pm Naslov poruke: |
|
|
pročvrljao sam kroz svoju zbirku (sorry, ne radi mi skener).
Imam veliku fotku od Douglas Corporation izmdeju ostalog...prvi DC-9 bili su farbani:
donji dio trupa natur aluminijum, gornji bjela, krila - unutrašnji dio siv (kao migovi kasnije), ostalo natur aluminijum.
kasnije donji dio trupa ofarban je u sivu boju
imam i ovu raglednicu
dalibor: poruka promijenjena dana: Uto Lip 05, 2012 3:54 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Airbus89
 | | Član od: 02 Velj 2011 | | Poruke: 294 | | Mjesto: Dubrovnik/Bec |
|
Upisano: Pon Lip 04, 2012 11:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Puno se bavim civilnim zrakoplovstvom, ali ne mogu dati konkretan odgovor, samo neka moja zapazanja. Kako sam kazes na netu je tesko naci sliku krila odozgo, slika JAT-ovih devetki sa srebrenim trbuhom (kako su letjeli u pocetku)
je jos manje. Medjutim ima nesto slika devetki Austriana na kojima se moze sa prilicnom sigurnoscu utvrditi da je sredina krila bojana sivom. kako je dio trrupa oko korijena krila identicno obojan i na JAT-ovim i na Austrianovim devetkama je za pretpostaviti da je i krilo DC-9 JAT-a isto bilo sivo u sredini. Sad koja siva je vec drugo pitanje. Trenutno zavrsavam obje devetke, Austrian iz 70-tih i JAT iz 80-tih pa cu postirati za koji dan u "dovrsenim maketama" pa ti ocijeni koliko sam pogodio boje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Lip 05, 2012 9:19 am Naslov poruke: |
|
|
| Airbus89 Napisao/la: | Puno se bavim civilnim zrakoplovstvom, ali ne mogu dati konkretan odgovor, samo neka moja zapazanja. Kako sam kazes na netu je tesko naci sliku krila odozgo, slika JAT-ovih devetki sa srebrenim trbuhom (kako su letjeli u pocetku)
je jos manje. Medjutim ima nesto slika devetki Austriana na kojima se moze sa prilicnom sigurnoscu utvrditi da je sredina krila bojana sivom. kako je dio trrupa oko korijena krila identicno obojan i na JAT-ovim i na Austrianovim devetkama je za pretpostaviti da je i krilo DC-9 JAT-a isto bilo sivo u sredini. Sad koja siva je vec drugo pitanje. Trenutno zavrsavam obje devetke, Austrian iz 70-tih i JAT iz 80-tih pa cu postirati za koji dan u "dovrsenim maketama" pa ti ocijeni koliko sam pogodio boje. | Da li misliš da je dio trupa oko korjena krila isto bojan sivo na ranijim DC-9, i koliko je ta siva prelazila ispod? Na nekim su avionima i krajevi krila bojani crveno... Ima i dosta razlike što setiče antena i sl. detalja, kao i bojanja "nosa". Da li možda još netko zna nešto više, ili ima fotografiju YU-AHT? Našao sam samo jednu fotografiju tog aviona i nije loša, ali se ne vidi ništa od krila. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Airbus89
|
Upisano: Uto Lip 05, 2012 10:27 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Airbus89 Napisao/la: | Puno se bavim civilnim zrakoplovstvom, ali ne mogu dati konkretan odgovor, samo neka moja zapazanja. Kako sam kazes na netu je tesko naci sliku krila odozgo, slika JAT-ovih devetki sa srebrenim trbuhom (kako su letjeli u pocetku)
je jos manje. Medjutim ima nesto slika devetki Austriana na kojima se moze sa prilicnom sigurnoscu utvrditi da je sredina krila bojana sivom. kako je dio trrupa oko korijena krila identicno obojan i na JAT-ovim i na Austrianovim devetkama je za pretpostaviti da je i krilo DC-9 JAT-a isto bilo sivo u sredini. Sad koja siva je vec drugo pitanje. Trenutno zavrsavam obje devetke, Austrian iz 70-tih i JAT iz 80-tih pa cu postirati za koji dan u "dovrsenim maketama" pa ti ocijeni koliko sam pogodio boje. | Da li misliš da je dio trupa oko korjena krila isto bojan sivo na ranijim DC-9, i koliko je ta siva prelazila ispod? Na nekim su avionima i krajevi krila bojani crveno... Ima i dosta razlike što setiče antena i sl. detalja, kao i bojanja "nosa". Da li možda još netko zna nešto više, ili ima fotografiju YU-AHT? Našao sam samo jednu fotografiju tog aviona i nije loša, ali se ne vidi ništa od krila. |
Imas li vec ovu fotku
http://www.airliners.net/photo/JAT---Yugoslav/McDonnell-Douglas-DC-9-32/0287833/L/&sid=f8e3a881c30b515d33598ac19ca2a4a0
Tu se lijepo vidi siva boja oko krila, antene su isto vidljive. Crveni krajevi krila su tek u kasnijoj sluzbi. Evo jos fotke moje devetke od Austriana u radu, sivu sam nanio po uzoru na devetku koju je radio austrijski maketar Selisko, JAT-ova je
iz 80-tih pa je trbuh cijeli siv.
nadam se da ce ti sto pomoci, kako sam rekao za koji dan ce biti obje makete u "dovrsenim radovima" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Lip 05, 2012 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala za informacije. Imam tu fotku AHT sa Airliners net-a-to je prva stranica koju sam pročešljao. Koju si boju koristio za sivu? Po forumima pričaju o Boeing Grey? _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
|
Upisano: Uto Lip 05, 2012 4:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| airbus, tvoja siva je vrlo točna (na maketi), ali je jatov trup skroz natur aluminijum. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
 | | Član od: 28 Ruj 2010 | | Poruke: 307 | |
|
Upisano: Uto Lip 05, 2012 6:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Grunf, mislim da to nije siva na sredini krila vec neki anodizovani aluminijum, kao na Sejbrovima F-86 E i D sto se videla razlika u boji na krilima.
Moje kolege su to resavale dodavanjem malo sive boje u srebrnu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Airbus89
|
Upisano: Uto Lip 05, 2012 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Grunfe-ovo na austrianu je gunze 315 tj. FS16440, na JAT sam mjesao Gunze 306 sa bijelom- Uspredjivao sam sa mnogim fotkama i to mi se cini naslicnija. Moram priznat da se puno ne opterecujem sa ti tonovima, na svakoj fotki je to drugacije. Naravno da je autenticnost i meni vazna ali mislim da je to tek moguce kad bi usporedio boju sa onom na pravom zrakoplovu.
Dalibore- samo su u prvoj fazi koristenja devetke bile sa srebrenim trbuhom-poslije je bio siv. To se lijpo vidi in ovoj fotki (trup u uspredbi sa motorima):
http://www.airliners.net/photo/JAT---Yugoslav/McDonnell-Douglas-DC-9-32/1649532/L/&sid=81b31dab306cb2272764b71c17975c8e
husky-zanimljiva teorija, samo je to tesko danas provjeriti. Moje zapazanje od neki dan mozda ipak potkrepljuje tvoju tezu- na svim fotkama odozgo Airbuseva Austriana je sredina krila tamno siva, sve moguce makete koje sam vidio imaju tamno sivu sredinu krila. Ali neki dan sam letio DBV-VIE sa Austrianovim A321 i kako sam stajao na repnom ulazu na nivou krila mi se sredina krila cinila svijetljom od ostalog dijela i imala metalni odsjaj. Mozda je to stvarno neki metalni zastitni premaz koji je mozda stitio tada i krila devetki. Ali kako je to sada tesko ustvriditi cu ostati kod sive boje. Mozda jos netko moze pripomoci-mozda kolega sivcev -on je isto radio devetku . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
 | | Član od: 28 Ruj 2010 | | Poruke: 307 | |
|
Upisano: Uto Lip 05, 2012 10:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je 90% anodizovani aluminijum, cini mi se da sam to cak negde i procitao.
Ali Sivi je ipak siva eminencija za putnicku avijaciju, pa ce potvrditi ili opovrgnuti ovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
|
Upisano: Uto Lip 05, 2012 10:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| slažem se sa gore napisanim, a Airbus - znam, da su kasnije drukčije bojani. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Lip 06, 2012 9:09 am Naslov poruke: |
|
|
| husky011 Napisao/la: | Mislim da je 90% anodizovani aluminijum, cini mi se da sam to cak negde i procitao.
Ali Sivi je ipak siva eminencija za putnicku avijaciju, pa ce potvrditi ili opovrgnuti ovo. | Ima ovdje na forumu slika baš YU-AHT od kolege Sivčeva čije sam slike i skinuo za referencu, ali se nadam da će netko argumentirano nešto reći o toj boji na krilima... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YU-AMB
| | Član od: 06 Pro 2011 | | Poruke: 18 | |
|
Upisano: Čet Pro 20, 2012 5:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo jos jednog primera makete YU-AHT sa poljskog foruma. Malo me buni ova zuckasta nijansa.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|