Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| SZVO
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1055 | | Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 27, 2012 11:05 am Naslov poruke: |
|
|
Koje su rakete na vanjskim nosacima na ovoj slici? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Uto Ožu 27, 2012 11:13 am Naslov poruke: |
|
|
| AA-2 atol raketa R-3R mislim verzija |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 27, 2012 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
| mariok Napisao/la: | | AA-2 atol raketa R-3R mislim verzija |
Da
http://www.airwar.ru/weapon/avv/r3.html
Inače, odličan topic, odlične fotke. Keep em coming  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 853 | |
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 12:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | I za kraj jos jedno pitanje, sto je na ovoj (unutarnji nosaci) fotki g. Brasnovica:
 |
Bas gledao tv kalendar i vidim migove na mimohodu koji ispustaju dim u bojama zastave.
Da ovo mozda nisu "generatori" dima? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MiGac
| | Član od: 31 Svi 2008 | | Poruke: 33 | |
|
Upisano: Sri Svi 02, 2012 9:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Generatori dima, "homemade" by tadašnji ZTZ, ex-ZMAJ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Lip 11, 2012 2:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je to vučena meta. Koliko se sječam, također jedan domaći dizajn.
Jel to klip iz dokumentarca baš o vučenoj meti? _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Uto Lip 12, 2012 11:30 am Naslov poruke: |
|
|
Ne znam odakle je isjecen klip, naisao na youtube-u, postoji jos i klip sa lansiranjem r-60. Vjerovatno su iz nekih filmica snimanih za potrebe HRZ-a.
Ovdje je u klipu potpisana (LupusRebel) ekipa sa Željava foruma, trebalo bi njih pitat. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo htio bih samo reci da je izasao clanak o HRZ-u u akciji Oluja u casopisu Vojna povijest, autor je Mario Werhas (fotke Vinko Šebrek).
http://vojnapovijest.vecernji.hr/clanak/broj-17/hrvatsko-ratno-zrakoplovstvo-u-oluji-272
Clanak je na 8 stranica, fotke su male i mislim da su vec bile na internetu (ispravite ako grijesim, na fotkama su migovi i mi-24).
Objavljene su tri fotke Udbine (pista iz zraka, utva-66 ako se ne varam i galeb).
Ono sto je vezano uz ovu temu, a objavljeno je u clanku su tablica sa popisom naoruzanja, brojevnim stanjem istog (Pleso, Pula) kao i tablice u kojima su navedene pojedine akcije zrakoplovstva, snage koje su izvrsavale zadacu (mig ili mi-24) i koristena ubojna sredstva.
Evo fotka samo da se vidi kako izgledaju tablice:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Tra 03, 2013 6:08 pm Naslov poruke: Migovi s generatorima dima nad Dalmacijom. |
|
|
Poštovani.
Osvrnuo bih se na opetovano postavljanu reprofotografiju dva od izvorno 3 MiG-21 bis s generatorima dima u bojama na proslavi u Zemuniku kod Zadra. Prikazani su i drugi zrakoplovi te podvjesna oprema i naoruzanje s te smotre dana otvorenih vrata. Moja izvorna fotografija je bitno kvalitetnija od ovdje preslikane stranice iz magazina. Na smotri nismo imali mogućnost snimiti te generatore dima jer nisu bili izlozeni.
Ovi spremnici bez vrhova na prednjoj strani bi trebali biti spremnici za zapaljivu smjesu-napalm, bez sklopa upaljaća.
Ja sam davno među prvima fotografirao dva tada prezivjela MiG-21 bisK ali uvijek bez naoruzanja pod krilima. Jako brzo sam došao u neku poziciju da mi se ne odobrava fotografiranje novopristiglih MiG-21bis iz bivših republika SSSR. Ponovno sam fotografirao na "Drugim danima zrakoplovnih entuzijasta" (zanesenjaka) ali nije bilo migova, pa zatim kada i svi ostali bolje obavješteni maketari i fotoreporteri.
Nadam se da će se ova zanimljiva rubrika povremeno osvjezavati otkrićima i raspravama.
Lijep pozgrav, Dragiša. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Uto Kol 06, 2013 4:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav
Malo istrazujem Osvetnika Vukovara i sada svugdje se provlaci informacija da je u zadnju misiju krenuo sa 4x fab-250 ili je samo naveden kalibar 250.
E sada, kalibar 250 i fab-250 je dosta opcenit pojam i obuhvaca vise raznih vrsta bombi ovog kalibra.
To nama maketarima ne bi bio problem kada bi se radilo o jedva vidljivim razlikama tipa vrste upaljaca, punjenja i ostalih sitnica, dok bi osnovni oblik same bombe bio isti. Medutim, to ovdje nije slucaj.
Postoji par fotografija 103 po internetu gdje na vanjskim nosacima nosi avio bombe kalibra 250.
Fotke su vjerovatno iz iste serije/ u isto vrijeme/prigodi napravljene. Na fotkama, odnosno na nosacu 103 je, ako se ne varam, CAB-250. To je vjezbovna, cementna bomba. Tijelo je od cementa, stabilizatori celicni, ima "ballistic ring" i umjesto e. punjenja/upaljaca ima "generator" dima radi lakse detekcije.
CAB-250 sa slika je oblikom ista kao i FAB-250M-54 odnosno prema nomenkalturi RO "Pretis" FAB-250M72. Za seriju iz 1954 je karakteristican (barem koliko sam ja uspio pohvatat, ako grijesim ispravite me) taj "ballistic ring" i stabilizatori - cetiri velika stabilizatora (veci raspon od promjera tijela bombe), dva koncenticna prstena i ovi mali paoci izmedu glavnih stabilizatora i dva koncenticna prstena.
I moguc prikaz FAB-250M54 ili M72 u HRZ-u:
Jos jedna vrsta FAB-ovki odnosno tocnije OFAB-ovki za koje imam fotku gdje su ovjeseni o nas mig-21 su i OFAB-250-270. Fragmentacijska bomba, ona ima oslabljen celicni plast s unutarnje strane raid stvaranja fragmenata:
One takoder imaju "ballistic ring" ali i nesto razlicit oblik tijela (krace tijelo) i same konfiguracije stabilizatora. Dakle, imaju ove manje stabilizatore (raspona jednakog tijelu bombe) izmedu ovih glavnih.
HRZ je izgleda imao i varijantu za napade u niskom letu s kucistem padobrana:
Naravno, postoji još verzija kalibra 250 (ovog iz FAB grupe):
FAB-250M43, to je verzija iz WWII. Zašto nju spominjem?
Citat pilota Borovića:
"14.10.93. nosio sam 4 bombe FUEBA od 250 kg proizvedene u
travnju 1943. godine. Njene kopče nisu bile predviđene za bombonosače na 21-inici ali su ih aviooružari za nekoliko milimetara sa svake strane izbrusili tj. stanjili i uspjeli ih prikopčati pod krilo."
Ja sam uspio nac samo crtez FAB-250 iz clanka g. Vaclava Bilickyog, "Letecka munice II. svetove valkypouzivana na uzemi ČR a SR". Pa slobodno ispravite ako sam pogrijesio s prikazom:
FAB-250M46, ne znam je li uopce bila u upotrebi u HRZ-u. Ako netko ima info, neka kaze nesto o tome. Sa slike se vidi da ima dva para koncentricnih prstenova u sklopu stabilizatora i elegantnije tijelo.
FAB-250M62, mislim da smo je imali bar nakon 1993.
BM-250, za ovu bombu nemam pojma cije je proizvodnje i kako izgleda, sve informacije dobrodosle. Podatke o njenom korištenju od strane HRZ-a sam nasao u Vojnoj povijesti (kolovoz, 2012.), clanak "HRZ u Oluji". Google izbacuje jednu rumunjsku stranicu za pretragu BM-250, zanimljivo oni tamo upravo koriste "FUEBA" naziv koji je koristio Borović u prici o bombi iz '43.
U clanku iz "Hrvatskog zrakoplovca" (travanj, 1992., "Fugaste avio bombe") navode i ova dva tipa proizvedena/doradena u "Pretisu". Ako netko ima fotke neka stavi. Zanimljive su ove preradene njemacke iz WWII, kako bi mogle izgledati?
Malo dimenzijskih podataka iz Yefim Gordonove "Soviet/Russian aircraft weapons since WWII"
Dakle, sto kazete, koja vrsta kalibra 250 je mogla biti korištena 14/09/1993? Ako tipujete, ecimo na OFAB-250, sto mislite je li imala kuciste s padobranom, s obzirom na karakter akcije (male visine) itd... Ajde nabacite par misljenja ako vam nije previse vruce  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1849 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sri Kol 07, 2013 6:45 am Naslov poruke: |
|
|
Evo mog doprinosa diskusiji -
Ne znam detalje (bombe), samo da je slikano 1995 pred vježbu Poseidon. Čini mi se da ovaj tip bombe još nije spomenut ....
Uploaded with ImageShack.us
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Sri Kol 07, 2013 12:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo i jedna mala revizija ovih iz kategorije kalibra 500.
Ovo na vasoj fotki bi mogla biti ZAB-500Š (šturmovaja) sa "aerodinamičkom kapom". Upravo ovaj tip bi mogao biti na fotki sa 117 ali bez spomenute "kape" i na onim fotkama s prethodne strane gdje sam je svrstao u isti kos sa ODAB-om:
O samoj bombi:
Osim nje na prethodnoj strani je i ODAB-500PM
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1984 | |
|
Upisano: Čet Kol 08, 2013 8:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Zar nije u vojinom postu u biti isjecak prve fotke iz tvog posta. Isti kut isti dan samo daleko ostrija fotka. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|