Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| kum od barbe
| | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 57 | | Mjesto: Lepoglava |
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 2:13 am Naslov poruke: "space" trabakul |
|
|
Zašto "space"? Evo zašto:
A evo i još par fotki trabija u "prirodnom okruženju":
Nekoliko službenih:
I to je to. Trebao je biti samo test "uploada" - al me krenulo.
Kao što sam rekao u predstavljanju na forum, to je moja prva maketa broda. Projekt je započet negdje u isto vrijeme kada je i "barba" krenuo sa svojim. Ovakav leži više od godine, a on me nagovorio da se uključim ovdje i nastavim.
Iskusnije oko će vidjeti razne greške - što neznanje, što žurba "mladog" maketara - što je tu je. Ako mislite da se da spasiti, svaka konstruktivna kritika i sugestija je dobrodošla.
Od maketarskih razloga, što me najviše kočilo za nastaviti (čitaj - di sam si zakomplicirao život):
a) "apostoli" - na maketi izdanci kod pramčane i krmene statve - koliko ih je ustvari i kako su raspoređeni (za oponašati pravi brod, a ne ovaj moj "space")
b) paluba - od kojeg drva je bila rađena ona jača i šira "daska" na sredini, a što se koristilo za ostale trenice i koje drvo ide na maketu. Vidio sam već to negdje na forumu, ali sam toliko gledao da sam se pogubio - molim Vas uputite me di je to bilo
c) "Ono gore - špage i špažići" - pronašao sam dosta toga u priručniku g.Kebera (moram to još debelo obnoviti - puno je tu meni novih pojmova, a već pomalo zaboravljam i di sam zapisao).
Još nisam skroz definirao koje sve vezne točke idu na linicu, točnije izdanke (raspored i vrsta). To mi je trenutno bitno za maketu.
A evo di sam se zapetljao.
Skoro svaka slika koju imam je od nekog drugog broda ili makete. A koliko god je trabi isprva izgledao jednostavan, ima tu dosta varijacija - te različita razdoblja, te oprema za različite vremenske uvjete itd.
Osim toga volio bi detaljnije saznati o procedurama - u današnje vrijeme penti i motora teško je zamisliti kako su ti ljudi npr. otplovili sa mola samo na jedra (nije baš da su kao kum i ja sa kanu veslima - pretpostavljam) i druge operacije. Iz toga bi se lakše uvidio neki red - zašto su baš tu vezali fiksno, a zašto su baš tu stavili bitve i "one palice za koje sam kao mali mislio da se gusari sa njima tuku". Oprostite svi nevini i nedužni po tom pitanju, ali mene zanimaju takve stvari.
Možda je malo OT za maketu - a "neki tamo", neću "ga" navoditi bi rekli da previše picajzlam - što je vjerojatno i istina.
Uu, već sam debelo udavio, a nisam htio odmah za prvi put
Ako neko još ima volje i hrabrosti - pomozite.
I raspalite.
Pozdrav _________________ ako posudiš - vrati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 8:01 am Naslov poruke: |
|
|
Moje osobno mišljenje je da bi tvoju maketu trebalo spaliti , jer ima dobre šanse da bude puno bolja od moje kada bude gotova .
Ja bi volio da se mogu barem nakratko vratiti kroz vrijeme, ukrcati se na neki trabakul i isploviti (bez penti i motora) i vidjeti kako to izgleda. Naravno da bi probao zadržati status barbe u tom momentu.
Barba |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
 | | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 206 | | Mjesto: Omis/Zadar |
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 9:35 am Naslov poruke: |
|
|
Kume od b. moje mišljenje je da vam je start odličan! Katran između platica je odlično ispao! Samo jedno pitanje- zašto šupljine u lažnim rebrima?
Kumovi, biti ćete vi sretni ako budete mogli ploviti u ikakvim trabakulima.
Tih je brodova sve manje. _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kum od barbe
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 11:20 am Naslov poruke: |
|
|
Uf, uf. Već sam jednom rekao da ne smijem pisati kasno.
Willer - hvala, mada mislim da sam na lijevom boku malo pretjerao. I mene je oduševila ta za mene nova tehnika pa sam se zaigrao. A lijepo je šjor Keber rekao da krmene platice treba obavezno krojiti, a ja sam samo krivio. I to mi je bilo novo pa sam htio viditi koliko ide.
Rebra - to je vjerojatno relikt zrakoplovne prošlosti Svako rebro, pa makar i lažno, mora biti olakšano. Konstrukcija je izdržala i moje nećake (zasada).
Ozbiljno - ovako mi je lakši pristup kada budem radio detalje na palubi.
Kume ti si me po običaju odmah skužio
Ma samo nisam htio da bude čisti copy/paste i tu sam zabrljao.
Za status ne brini, samo nemoj mjenjati posadu (ima neki smajlić koji plaši ribe?)
Ok, za špagice mi dajte još koji dan fore da ponovim gradivo (nadam se da ovaj put neću izgubiti skice).
Ali za "apostole" i palubu molim vas pomognite čim prije da mogu nastaviti.
Pozdrav i hvala unaprijed _________________ ako posudiš - vrati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 11:29 am Naslov poruke: |
|
|
Pretpostavio sam da je po Keberovim uputstvima. Da, madiri se kroje, to sam i sam shvatio ali na kraju je kit uradio svoje. Ovo je više nego dobro! Šuplja rebra izgledaju super. _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 12:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijep rad
otvorena rebra, istina više posla ali može i kod ljepljenja oplate jako pomoć
Što se tiće manevara pristajanja i otplovljavanja na jedra postoji to i u raznim modernim jedriličarskim priručnicima.
I nije to nekakav "relikt", copy/paste ima to logike i nije loše znati jer često puta gdje motor više ne pomaže pomaže jedro, a činjenica je da kad motorni brodovi više ne mogu zbog uvjeta mora/vjetra jedrilice iste dužine još mogu normalno ploviti (jedrima naravno ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro
 | | Član od: 16 Svi 2010 | | Poruke: 46 | | Mjesto: st. toplice |
|
Upisano: Sub Tra 28, 2012 9:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| lipa ,šesna linija broda.što se tiče palube ,najčešće se je koristio bor ,a apostoli-buškamenat,tu ti nema pravila.ima jedna velikagreška ali ne u načinu izvedbe i rada već u omjeru tj mjerilu,a to je da su ti s obzirom na veličinu broda kakav je bio trabakul madiri ili ti oplata preeeširoka.pozdrav i samo naprid. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kum od barbe
|
Upisano: Ned Tra 29, 2012 3:02 am Naslov poruke: |
|
|
Leo i Miro, kasno je pa ću kratko sada, a čim ulovim minutu javim se još.
Pogledao sam vaše radove .. TO bi ja htio kad narastem. Skidam kapu obojci i tim više hvala.
Leo - tvoje su minijature zbilja iz nekog drugog svemira.
Miro - koje sam ja sreće ono st.toplice sigurno nisu Stubaki, nego si prije kod Splita? Smijem ti poslati jednu PP, a naslov bi bio nešto kao - hoćeš mi biti mentor? (ili bar nacrt)
Nemam te šanse ulovit, kao ni Lea, ali možda stvarno dobijem priliku jednom biti bolji od "barbe".
Pozdrav
Darko _________________ ako posudiš - vrati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 118 | | Mjesto: mostar |
|
Upisano: Ned Tra 29, 2012 10:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Mene malo zbunjuje obrušena krmena statva ( rubovi ). A rad obećava i čekamo nove fotke !  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Pon Tra 30, 2012 12:52 am Naslov poruke: |
|
|
Da li bi se ovakva pogreska u velicini madira dala ispraviti? Lomiti pa opet ljepiti? Staviti odgovarajuci furnir na taj dio a dalje ispravno raditi?
Pocetnik sam i ja pa razumim greske. Ja sam na braceri upropastio proveni dio palube jer su mi letvice otisle malo na lepezu. _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kum od barbe
|
Upisano: Pon Tra 30, 2012 5:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Vox - ja sam ti bio još više "zbunjen" u tom trenutku. Projekt je bio "bez vitra", a meni je bilo dosadno.. , pa pretjerah (još više izgleda na slici nego uživo).
Inače štorija "Oštri bridovi i ja" u dvije crte:
- deda zidar od moje "šefice" je radio štok na ulazu u podrum po svojoj mjeri (jaako nisko), pa još imam uspomene na tjemenu
- pravi meštar koji nam je radio pravi brod je bio škola - oštri rubovi. A ja friški "pater familias" - mala dica + oštri rubovi = no,no. Pa dok on okrene leđa - ja blanju i tupi braco. Zaprijetio je da će uzeti drugog malog ili napustiti gradnju, ali mi je do kraja oprostio jer sam mu uvijek sekundu prije dodao pravi alat i uvijek sam znao "di mi je ona pi..darija" (drveni metar u zadnjem žepu i tesarska olovka za uhom).
Molim te oprosti mi i ti.
Miro - copy/paste od willer-a MOŽEMO LI POPRAVITI?
Inače - mislio si na ukupnu širinu obje dorazmene platice/madire?
To je i meni bilo sumnjivo, ali radio sam po bokocrtu iz "Priručnika.." od Kebera. Provjeriti ću još jednom skalu, možda sam "u žaru borbe" nešto krivo ukucao u kalkulator (jedno 15 puta).
Moram ić ići ća na roditeljski
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Tra 30, 2012 9:44 pm Naslov poruke: |
|
|
u glavnom, sve se da ispraviti. Meni je svaka maketa škola za sebe i težim da svaka bude malo bolja. Doduše, kada radim maketu, negdje na terenu, to su poprilično teži uvjeti nego doma onda si i dopustim neke nepreciznosti koje doma sigurno ne bi. Kada doma vidim grešku, prva reakcija je ignoriranje, pa razni pakleni planovi kako ću to maskirati, onda ide razmišljanje o farbanju cijelog trupa. Na kraju shvatim da maketu uvijek gledam u taj dio i idem popraviti stvar.
Willer : Moram se složiti sa Vama, ali kako je moj kum u jednom rekao " ako o nečemu ne sanjariš to najverovatnije nećeš nikad ni imati ili ostvariti. Vremena su teška, svaka se lipa gleda. Ali možda jednog dana budemo kum i ja sjedili na nekoj rivi i jedan kaže "Idemo nešto raditi". Drugi kaže, "hajmo napraviti trabakul". I jedan ode iznajmiti halu, drugi ode kupiti SAV POTREBAN ALAT i drvo i to je to
Kume, za brušenje rubova samo ću reći --- ZNAŠ TI ZNAŠ
Barba |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Pon Tra 30, 2012 10:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa ja se iskreno nadam da cemo uz dvije falkuse, par bracera, nekoliko leuta i hvala Bogu, jos uvjek mnogo gajeta, u dogledno vrijeme dobiti i kakav lijepi trabakul  _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kum od barbe
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 12:20 am Naslov poruke: |
|
|
Barba - Prvi dio - potpisujem.
Drugi - DAJ BOŽE!! Vrijedan san i vjerujem da nismo jedini ovdje. Možda udruga jednom (trabakul ipak treba veću i iskusniju posadu)
Ono zadnje - znam, a znaš i ti dobro.
Miro - škužaj, evo da završim. Proračun još nisam napravio, ali možda sam otkrio grešku. Dvije stvari koje sam definitivno fulao i po nacrtu:
- obje dorazmene platice / madiri trebale su biti iste širine, a očito nisu. Izgleda sam zaboravio donji par suziti na istu širinu.
- ona letvica - "odbojnik" (ne znam pravi naziv) ispod njih, vjerojatno dodatno kvari dojam (još dodaje širine), a baš sam bio ponosan na nju. Naime imao sam samo par letvica koje mi je barba dao što mu je ostalo. Sve su bile iste - 8x2 ako se ne varam. A one prve dvije su trebale biti jače, deblje. Smislio ja pametan kako ću to prikriti sa tom letvicom, plus mi je to bilo ljepše (mada znam da trabakul nema svrhu biti lijep - ali je).
Vratimo se na bitno - KAKO popraviti? Kolega Willer je dao dvije dobre ideje, mada bi ja volio bez furnira na ovom dijelu.
Volio bi zadržati onu donju letvicu. E sad, ako skinem samo donji madir - opet neće biti iste širine. Moram li u tom slučaju skidati obje ili ima drugih ideja?
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Uto Svi 01, 2012 10:32 am Naslov poruke: |
|
|
| barba Napisao/la: | . Ali možda jednog dana budemo kum i ja sjedili na nekoj rivi i jedan kaže "Idemo nešto raditi". Drugi kaže, "hajmo napraviti trabakul". I jedan ode iznajmiti halu, drugi ode kupiti SAV POTREBAN ALAT i drvo i to je to
|
decki, to vam bez mene ne bu islo....
mora vem netko bit supervizor, a trebali bute i kapetana kad bude gotov...kapu vec imam
bas sam jucer sjedil na jednoj rivi i gruntal tak nekaj...
ali, gruba stvarnost je - za napravot obican camac 4.90m, treba toliko love i papirologije da za tu lovu kupis dve plasticne pasare....nazalost, provjereno u praksi  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|