Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| SZVO
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1055 | | Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb |
|
Upisano: Čet Tra 26, 2012 8:34 am Naslov poruke: NOB Spitfire - Slavonac |
|
|
Vidio sam da Balkan models najavljuje dekale za NOB i JRV Spitfire-e i među njima bi trebali biti dekali za Spit koji je imao natpris "Slavonac". S obzirom da mi WWII nije primarna tema a jaaako me zanima sve sto ima veze sa Slavonijom, moze li mi netko od poznavatelja teme nesto vise reci o ovom Spitfireu. Slike i crtezi su dobrodosli.
S postovanjem,
vas Slavonac _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1728 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Tra 26, 2012 9:10 am Naslov poruke: |
|
|
O samom avionu se nema puno za reć. Spitovi 352. Sqn su često imali natpise na filteru zraka na nosu. Fotke postoje za "Slavonca", "Slovenca" (Vb), "Srbina" (kasnije preimenovan u "Srbina Vukovića" po poginulom pilotu), "Makedonca", "Goričana", "Dalmatinca", "Osvetnika V. ofenzive" i sad nisam sigurna jer se ne vidi na fotki ali navodno je bio i "Hrvat" "Slavonac je u 352. Sqn bio od kolovoza do rujna 1944. No moram ti reći da nije bilo "osobnih" aviona, dakle bez obzira što piše na njemu svi su letjeli sve.
Probaj nabavit knjigu "No. 352. (Y) R.A.F. Squadron", Tine Jelavića.
Tamo imaš fotku na stranici 52. Istina minijaturnu, ali se lijepo vidi profil i natpis. Također u istoj knjigi ima i crtež (profil) ovog aviona kojeg je crtao Likso.
A dotle, evo ti moj pokušaj "Slavonca" još tamo iz davnih 90-tih (i fotke datiraju od tada pa su takve kakve jesu). 1/48 Tamiyin trup s Academijevim krilima, puno kita, i još kojem čim.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Čet Tra 26, 2012 9:21 am Naslov poruke: |
|
|
Toplo preporućam gore spomenutu knjigu.
Osim toga ako kupiš knjigu, možeš se javiti g.Jelaviću, uvjeren sam da će ti pomoći sa fotkama u većoj rezoluciji (kao što je meni pomogao sa fotkama onog Zrakoplova za koji se pretpostavlja da je bio Hrvat).
Iako su fotke skenovi starih fotografija, ipak se vidi mnogo bolje nego u knjizi.
Ja sam npr. 90% siguran na osnovu dobivene slike da ono što vidim na njoj doista i je Hrvat
"Dobra" slika Hrvata na kojoj se vidi natpis na nosu ne postoji - ali se "zna" da je nosio registraciju EP-886... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Tra 26, 2012 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| darko Napisao/la: | Toplo preporućam gore spomenutu knjigu.
Osim toga ako kupiš knjigu, možeš se javiti g.Jelaviću, uvjeren sam da će ti pomoći sa fotkama u većoj rezoluciji (kao što je meni pomogao sa fotkama onog Zrakoplova za koji se pretpostavlja da je bio Hrvat).
Iako su fotke skenovi starih fotografija, ipak se vidi mnogo bolje nego u knjizi.
Ja sam npr. 90% siguran na osnovu dobivene slike da ono što vidim na njoj doista i je Hrvat
"Dobra" slika Hrvata na kojoj se vidi natpis na nosu ne postoji - ali se "zna" da je nosio registraciju EP-886... | U vezi sa EP886 "G" "Hrvat", bi li mogao staviti detalj slike za koji navodiš da se bolje vidi avion? Balkan models je nedavno napravio dekale za Spitove koji sadržavaju i "Hrvata", ali gledajući u fotografije tog aviona, nisam uspio vidjeti ni nekakve mrlje koje bi ukazale na natpis ili njegov položaj. Navodi se da je to bio Vb trop kao i "Slovenec" i da je prebačen Talijanima u zamjenu za Vc trop. Na slikama ovog "G/Hrvata" se vidi da ima "C" krilo, a ne "B", što još više zbunjuje (drugačiji top i izbočina koja prekriva drugi top se dobro vide). Jelavićeva knjiga je jako dobar izvor podataka, jedino je šteta da su neke fotografije male i što engleski jezik na kojemu je štampan tekst nije baš dobar. Kad sam malo ušao u temu, našao sam i još poneki krivi podatak koji se provlači i kroz druge knjige i članke o ovoj temi, tako da sam sumnjičav što se tiče "G/Hrvata" dok se ne pojavi nekakva fotografija. Sreća što postoji niz odličnih fotografija drugog "G" od Hinka Šoića, ali i tu ima prostora za raspravu o kamuflaži... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Tra 26, 2012 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
evo ja tek sad sazna da je postoja dalmatinac,jel moze neka slika dalmatinca
P.S.SZV= ja se izvinjavam ako tema ide u OT  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
|
Upisano: Čet Tra 26, 2012 11:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | darko Napisao/la: | Toplo preporućam gore spomenutu knjigu.
"Dobra" slika Hrvata na kojoj se vidi natpis na nosu ne postoji - ali se "zna" da je nosio registraciju EP-886... | U vezi sa EP886 "G" "Hrvat", bi li mogao staviti detalj slike za koji navodiš da se bolje vidi avion? Balkan models je nedavno napravio dekale za Spitove koji sadržavaju i "Hrvata", ali gledajući u fotografije tog aviona, nisam uspio vidjeti ni nekakve mrlje koje bi ukazale na natpis ili njegov položaj. Navodi se da je to bio Vb trop kao i "Slovenec" i da je prebačen Talijanima u zamjenu za Vc trop. Na slikama ovog "G/Hrvata" se vidi da ima "C" krilo, a ne "B", što još više zbunjuje (drugačiji top i izbočina koja prekriva drugi top se dobro vide). Jelavićeva knjiga je jako dobar izvor podataka, jedino je šteta da su neke fotografije male i što engleski jezik na kojemu je štampan tekst nije baš dobar. Kad sam malo ušao u temu, našao sam i još poneki krivi podatak koji se provlači i kroz druge knjige i članke o ovoj temi, tako da sam sumnjičav što se tiče "G/Hrvata" dok se ne pojavi nekakva fotografija. Sreća što postoji niz odličnih fotografija drugog "G" od Hinka Šoića, ali i tu ima prostora za raspravu o kamuflaži... |
Grunfe, to je ista slika koja je u knjizi, samo je rezolucija puno veća.
Natpis se ne vidi, ali se da naslutiti da je krilo stvarno "C" kako si napisao.
Tomo i ja smo jednom davno o tome raspravljali i složili se da bi krilo stvarno moglo biti "C"...naravno pod uvijetom da je to stvarno taj zrakoplov-ipak ne mogu 100% tvrditi da na toj mutnoj slici stvarno piše EP-886, bez obzira što autor tako tvrdi, uvjeri se sam:
malo sam se igrao filterima da mi znakovi budu što čitljiviji, gledao sam i po spisku registracija, malo je vjerovatno da je to išta drugo osim EP-886...ali je moguće.
Ne znam smijem li sliku postaviti javno u cijelosti budući da nije moja...
Ako hočeš pošaljem ti je na mail...pa možemo vidjeti koje zaključke češ ti iz nje izvući. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 9:00 am Naslov poruke: |
|
|
Darko, i ja se sjećam naše rasprave o "Hrvatu". Nije nemoguće da je "Hrvat" počeo svoj život kao Vb, a da su mu kasnije retrofitali c krilo, pa da to zbunjuje. Slično su napravili na onom superpoznatom AN-V za kojeg Tamija radi dekale.
JosipeWW2, "Dalmatinac" je bio Vc broja JG836 i slova "O" na trupu. Oboren je 05. rujna 1944 kod Kulen Vakufa dok je njime upravljao zastavnik Milan Delić. Avion je pogodio PZO i Delić je prinudno sletio. Do njega su prvo došli partizani koji su s njega skinuli sve što se da upotrijebiti, a ondaostatke uništili. Delić je preživio i vratio se u 352 sqn. Fotografija postoji u knjizi Aleksandra Kole "Spitfajer" str. 39
@SZVO, odosmo mi u OT, ali o "Slavoncu" se nema više što za dodati ionako. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 9:19 am Naslov poruke: |
|
|
| Nisam dovoljno upućen u temu o Spitfireima 352. Squadrona, te pojma nisam imao za ovog AN-V i moguću zamjenu krila na "Hrvatu" (dapače ne sjećam se da sam ikad do sad čuo da je mijenjan tip krila). Otud i moje pitanje: ako je "Hrvat" time postao efektivno Vc, zašto bi bio predan Talijanima, ako je razlog razmjene aviona bio da se Talijani standardiziraju na Vb a 352. Sq na Vc? Ne vjerujem da je zbog motora, jer je njihova zamjena bila po mojim saznanjima puno češća i lakša, dakle ne bi bio problem u Squadronu imati mix Vb i Vc s istim motorima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 10:34 am Naslov poruke: |
|
|
| Mirko S. Zlikovski Napisao/la: | | Nisam dovoljno upućen u temu o Spitfireima 352. Squadrona, te pojma nisam imao za ovog AN-V i moguću zamjenu krila na "Hrvatu" (dapače ne sjećam se da sam ikad do sad čuo da je mijenjan tip krila). Otud i moje pitanje: ako je "Hrvat" time postao efektivno Vc, zašto bi bio predan Talijanima, ako je razlog razmjene aviona bio da se Talijani standardiziraju na Vb a 352. Sq na Vc? Ne vjerujem da je zbog motora, jer je njihova zamjena bila po mojim saznanjima puno češća i lakša, dakle ne bi bio problem u Squadronu imati mix Vb i Vc s istim motorima. |
Ne znam. Samo teoretiziram. Ono što se vidi na fotki tog EP886 u Jelavićevoj knjizi (ako to zbilja je EP886) je "C" krilo. Ako je EP886 bio Vb, što onda C krilo radi na njemu? Ako je pak predat Talijanima s "B" krilom, zašto na fotki ima "C" krilo. A tvoje pitanje je pak ako ima "C" krilo zašto su ga uopće predali talijanima.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 4:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| U kontekstu svih gore nabrojenih nedoumica koje samo još usložnjavaju priču o "Hrvatu", ja bih ovdje odigrao "ziheraški" ... Odn. pričekao bolju fotku gdje se lijepo može vidjeti taktičko slovo "G" u kombinaciji sa serijalom EP886. Iz ove fotke to jamačno nije moguće (tj. ja baš ne bih uložio ušteđevinu na tu "kladu") ... Jer možda vidimo tek ono što bi zapravo željeli vidjeti ... Zato držimo fige da još negdje osvane neka fotka ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Yap, to je istina, no međutim da iznesem i ono što sam "skužio" proučavajući listu registarskih brojeva. Naime kodno slovo se na slici jasno vidi i ono je slovo "G"...dakle u obzir dolaze samo one mašine kojima je kodno slovo nepoznato ili čije je poznato i zna se da je G, a to su:
Vb G EP 886
Vc ??? EE 781
Vc ??? EF 357
Vc ??? EF 653
Vc ??? EF 720
Vc ??? EF 727
Vb ??? EP 727
Vb ??? EP 309
Vb ??? EP 519
Vb ??? EP 579
Vb ??? EP 617
Vb ??? EP 872
Vc ??? ES 368
Vc ??? JG 873
Vc ??? JG 920
Vc ??? JG 950
Vc ??? JK 220
Vc ??? JK 118
Vc ??? JK 447
Vc ??? JK 712
Vc ??? JK 727
Vc ??? JK 967
Vc ??? KK 427
Vc ??? LZ 976
Vc G MH 592
Sad, kad eliminiramo neke (a može se jer registracija je mutna ali se mogu eliminirati neka slova i brojevi), ostaju nam zapravo osim EP886 samo eve registracije:
Vb ??? EP 872
Vc ??? ES 368
Vc ??? EF 653
i kad bi se igrao detektiva i htio dokazati da na slici nije "Hrvat", rekao bih ovako (jer je to ujedno i najjednostavnije moguće objašnjenje):
To je zapravo Vc ??? ES 368, pa smo onda riješili i "problem" što ima "C" krilo...
No ES 368 je relativno kasno došao, trebalo bi sada ova tri pokušati eliminirati na osnovu datuma fotografija i zapisa u ratnom dnevniku-to još nisam pokušao... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 6:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako mi je drago da se prica o ovoj temi (kao i svakoj koja se tice nasih pilota).
Moj prilog temi (suprotno Preludeovom cekanju boljih fotki ), moja maketa "Hrvat-Halambek". Kad dodju bolje fotke, napravit cu i bolju maketu, to bar nije tesko.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Pet Tra 27, 2012 7:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Ooo, Damire, pa nisi se dosad pohvalio s time!
Jasno mi je da je ovo Halambek u spomen na Zvonka Halambeka, ali me zanima da li imaš kakvu referencu za to ili je ŠBBKBB inspiriran Spitom "Srbin Vuković"? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Tra 28, 2012 7:46 am Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | Ooo, Damire, pa nisi se dosad pohvalio s time!
Jasno mi je da je ovo Halambek u spomen na Zvonka Halambeka, ali me zanima da li imaš kakvu referencu za to ili je ŠBBKBB inspiriran Spitom "Srbin Vuković"? |
Ne sjecam se tocno svih izvora informacija, ali sjecam se da Kolo ima u knjizi nacrtan nos sa natpisom "Halambek", a da se zna da je jos i ranije na njemu pisalo "Hrvat". Prvo je bio samo "Hrvat", a onda je dodan i natpis "Halambek". "Hrvat" sam napisao u polozaju koji je analogan ostalima. Pretpostavljam da Kolo nije nacrtao natpis "Hrvat" iz ideoloskih razloga, ne voli covjek Hrvate...
Ako se otkrije neka nova fotka, zaista nije neki problem prepraviti maketu, ili sloziti novu (ima dosta maketa Spitova na trzistu).  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
|
Upisano: Sub Tra 28, 2012 12:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je detalj slike sa parade na Visu:
Slavonac je ovaj prvi, a Hrvat bi trebao biti ovaj drugi po redu.
Na trupu je slovo "G", registracija je potpuno razmazana i nečitka.
No ovdje se definitivno vidi da na nosu ne piše "Halambek", natpis "Hrvat" je isto upitan jer mislim da bi završetak tog natpisa trebao biti vidljiv a nije.
Vidi se da je krilo "C". Dakle pitanje je da li je i na ovoj drugoj slici EP-886.
No ono što se (po mom mišljenju) sa ove kompletne slike vidi (na Slavoncu )...je da su natpisi na nosu po intenzitetu boje puno bliži crvenoj zvijezdi na trupu nego crnoj registraciji. Dakle ja zakljućio da su natpisi na nosu bili crveni. Ima o tome nekakva konkretnija saznanja ???
Evo i detalja sa iste slike na kojoj se vidi cijeli "Slavonac" kao mala pomoć za @SZVO, tako da ne bude baš skroz off topic
Pozdrav !
darko: poruka promijenjena dana: Sub Tra 28, 2012 12:48 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|