Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Leut, skok palube
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 2:57 pm    Naslov poruke: Leut, skok palube Citiraj ovaj komentar

Zašto se ne vide moje slike? Piše ovdje: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=279440#279440

Koristila bi mi razmjena mišljenja o konstrukcijskoj karakteristici leuta, koju zovemo "skok palube". Tijekom školovanja, između ostalih informacija, dobije se i naputak kako odrediti skok palube (uzdužna zakrivljenost palube). Na priloženoj slici je leut u profilu, sa skokom određenim prema školskom obrascu. Na crtežima izloženim na internetu vidi se da skok palube baš i nije prema tom obrascu.
Kakva su saznanja članova foruma o tom detalju?

Ovdje ima par crteža:

http://brac-era.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=15%3Aostali-tradisionalni-brodovi-&catid=1%3Abracere&Itemid=3&lang=hr

Ovdje uopće nije po školskoj formuli:
http://woodenboatblog.com/content/leut-renovation-1

Dida: poruka promijenjena dana: Pet Tra 25, 2014 4:05 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
miro

Član od: 16 Svi 2010
Mjesto: st. toplice
PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 4:29 pm    Naslov poruke: Re: Leut, skok palube Citiraj ovaj komentar

dida ,evo moj odgovor,što se tiče skoka palube na leutima ,dalmatinskima,primjer korčulanska trajta,to ti ne sliči nimalo po ovoj slici školskih izračuna.na korčulanskim leutima je vrlo mali skok na provi i krmi u odnosu na srednji dio koji je skoro pa ravan,kod starijih gradnjih u starijih meštara linije su bile oštrije, ravnije,kod leuta,pasarih igajeta,to bi se u nas reklo lignjasta linija.u novije doba se krma počela činit bufijon okruglijon a prova se počela uzdizat i mećat na more kad su došli motori a normalno trebalo je i krmu podignut jer bi se smotorun više fundala.takvom gradnjom su onda i linije skoka prominjene.mi ti po korčulansku tu liniju skoka zovemo incervadura,a daje se proizvoljno ,kako se kojemu meštru čini boja za oko. Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Dida

PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 5:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar ti dan Miro,
Hvala što si se javio. Pa, da, ta formula za skok palube je dana za trgovačke, velike brodove, koji često plove po teškom moru. Taj leut što sam ga nacrtao sa "standardnim" skokom mi se baš i ne čini prirodnim.
Tomislav Viljetić

Član od: 01 Ruj 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Tra 22, 2012 10:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dida Napisao/la:
Dobar ti dan Miro,
Hvala što si se javio. Pa, da, ta formula za skok palube je dana za trgovačke, velike brodove, koji često plove po teškom moru. Taj leut što sam ga nacrtao sa "standardnim" skokom mi se baš i ne čini prirodnim.

Bok,Dida. Mirek ti je se rekel, pa skoro da ne bi niš dodal, osim...
skok palube je arhaična riječ za uzvoj palube ( starimo Dida , starimo...), a kaj se incervadure - curved deck line tiče svari stoje ovako. Uzvoj palube je u direktnoj ovisnosti o visini nadvođa. S visokim nadvođem, skok - uzvoj je zanemaren i može se izostaviti. Kod malih drvenih brodova, skok na pramcu je cca 2 puta veći os skoka na krmi. U drvenih ribarica do 10 m ,visina skoka iznosi 2-5% kwl ukoliko je preneseš kao tjeme obrnute parabole na CL.
Naši meštri su se služili izračunom po principu pokušaja i promašaja, što nam danas ne daje za pravo da tom ptroblemu ne pristupimo na kvanitativni način. Uglavnom, ribarica za visoko more s malom
visinom nadvođa - strmi uzvoj palube i obratno.
Pozdrav, Nostromo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
miro

Član od: 16 Svi 2010
Mjesto: st. toplice
PorukaUpisano: Pon Tra 23, 2012 7:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e ,zaboravi sam da ima još jedan naziv za uzvoj palube a to je tirada.tirada se potegne na brodu u gradnji kad su već sva rebra na mistu ipo tim senjalima se postavi centa (dorazmena platica i tako ujedno dobijemo liniju uzvoja palube ili skoka ili incervaduru ilicurved deck line.to je to sve se razumimo ne. Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomislav Viljetić

PorukaUpisano: Pon Tra 23, 2012 10:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

miro Napisao/la:
e ,zaboravi sam da ima još jedan naziv za uzvoj palube a to je tirada.tirada se potegne na brodu u gradnji kad su već sva rebra na mistu ipo tim senjalima se postavi centa (dorazmena platica i tako ujedno dobijemo liniju uzvoja palube ili skoka ili incervaduru ilicurved deck line.to je to sve se razumimo ne. Very Happy

Je, Mirek i kak bi gospon Sladić rekel : kad smo postavilina provu i krmu buškamente, triba potegnut tiradu, tj. gornju liniju barke štrikom iznutra i zvanka. Venecijanski = tirada. Tal.= tirata.
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Uto Tra 24, 2012 12:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zašto se ne vide moje slike? Piše ovdje: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=279440#279440

Tomislav Viljetić Napisao/la:
... osim... skok palube je arhaična riječ za uzvoj palube ( starimo Dida , starimo...), ...
Starimo, nezadrživo, ali to je tako.
A meni je gušt reći "skok palube", jer su me tako učili profesori Uršić, Šilović i drugi, pa kad to kažem sjetim se svih njih i studentskih dana. I studentske menze i "Pivskog kupa" na kojem su brodari igrali nogomet i naljevali se pivom. I blistavih studentica... Very Happy
Dobra stara vremena! Cool

Usput, malo sam smanjio skok palube:

Dida: poruka promijenjena dana: Pet Tra 25, 2014 4:06 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Tomislav Viljetić

PorukaUpisano: Uto Tra 24, 2012 4:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dida Napisao/la:
... osim... skok palube je arhaična riječ za uzvoj palube ( starimo Dida , starimo...), ...
Starimo, nezadrživo, ali to je tako.
A meni je gušt reći "skok palube", jer su me tako učili profesori Uršić, Šilović i drugi, pa kad to kažem sjetim se svih njih i studentskih dana. I studentske menze i "Pivskog kupa" na kojem su brodari igrali nogomet i naljevali se pivom. I blistavih studentica... Very Happy
Dobra stara vremena! Cool

Usput, malo sam smanjio skok palube:

Bok,Dida. Iskreno se ispričavam ukoliko si vremešnost, kao neizostavnu prirodnu pojavu rastumačio kao povredu svoje osobnosti. I mene su uhvatile godine, star sam kao tri krepane kuje zajedno, ali, uvijek se povodim uzrečicom , starost - mudrost.
Što se tiče novog skoka palube na trupini (korabu) leuta svakako moraš uzeti u obzir njegovu priradnost (sposobnost broda da svojim radom isplati uloženu glavnicu). Ako pratiš leute od pradide LAU , podijeljeni se u dvije grupe; na radne (za prijevoz robe i putnika) i na ribarske, pa su uočljive bitne razlike u linijama i samoj konstrukciji.Nije slučaj, da u literaturi možeš pronaći pozamašne dimenzije od 14 i 15 metara, uobičajenih 10 i 12 metara i na kraju naš dalmatinski, znan kao leudo latino, najmanji u obitelji leuta koji ne prelazi 9 metara, najjednostavnije konstrukcije, najsiromašnji opremom, već u ona vremena osiromašenih Hrvata. Imo ke nepobitnu prednost pred drugima jer se mogao, zahvaljujući malim dimenzijama, izvući na žal.
Pozdrav Nostromo
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Uto Tra 24, 2012 7:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

... Iskreno se ispričavam ukoliko si vremešnost, kao neizostavnu prirodnu pojavu rastumačio kao povredu svoje osobnosti...
Pozdrav Nostromo

Ma, ni govora! Kakva povrijeđenost?! A mojoj osobnosti izuzetno prija biti dida dvima vragolastim curicama. Very Happy Very Happy
A usput radim i leut, mlađa kći ga je već privatizirala.
willer

Član od: 03 Tra 2012
Mjesto: Omis/Zadar
PorukaUpisano: Uto Tra 24, 2012 9:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još možete malo na pramcu smaniti skok. Približno da bude jednak krmi.
theone365

Član od: 13 Pro 2010
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Tra 25, 2012 8:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Guštan u čitanju objašnjenja i znanja gospodina Viljetića. Zanima me imate li možda neki rad da guštamo u njemu?
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Sri Tra 25, 2012 9:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uz suvremenu programsku podršku zbilja nije problem mjenjati oblik broda. Još sam malo smanjio skok na pramcu.

Kao i na krmi:

Dida: poruka promijenjena dana: Pet Tra 25, 2014 4:06 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
willer

PorukaUpisano: Čet Tra 26, 2012 7:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je već bolje. Nedavno sam u jednoj monografiji vidio fotografije leuta sa poprilično grubim konturama. Gotovo da nemaju "skok".
Dida

PorukaUpisano: Čet Tra 26, 2012 8:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

willer Napisao/la:
To je već bolje. Nedavno sam u jednoj monografiji vidio fotografije leuta sa poprilično grubim konturama. Gotovo da nemaju "skok".

Sjećate li se, možda, o kojoj je monografiji riječ?
willer

PorukaUpisano: Čet Tra 26, 2012 10:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Monografija je nije vezana direktno za brodove. Zove se "Pisak kroz vjekove". Slike bi moga postaviti.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma