Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Tra 13, 2012 1:55 am Naslov poruke: Titanic & Carpathia |
|
|
Pozdrav.
Stavljam slike gotovih brodova. Naruceno sa strane rijeckog Pomorskog Muzeja povodom izlozbe koja pocinje sutra a tema joj je Titanic – Carpathia – 100 godina poslije
Rok isporuke je bio pomalo smijesan, negdje oko 10. proslog mj smo dobili narudzbu, a tek 19 ili 20 tog mj smo poceli radit.
Titanic je Academy u 1/400, obicna verzija, i uz to Eduard PE set.
Maketu smo izradili kolega Scarabei (Ivan) i ja. Gotova je bila nakon 25 dana rada, mozete sami zakljucit da je to malo vremena za napravit tako nesto, al smo stigli.
Carpathiu smo napravili gazda kluba (Igor) i ja, isto tako oko 25 dana, mjerilo je isto 1/400, djelomicno je skrec a dijelomicno preuzeti dijelovi, daljne informacije o maketi necemo izdat
Svijesan sam da kvaliteta Titanica je puno veca od Carpathie al za tako kratkog roka, po meni, ispalo je sasvim pristojno.
Drukciju reakciju su imali voditelji muzeja, kojima je Titanic premalen, dok je Carpathia siromasna i netocna u nekim segmentima (sto i je tocno, al ako uzmemo u obzir da ne postoji njezina maketa i rok izrade onda su prigovori neprimjereni).
Eto slike da ne duljim vise, vecinom je slikala stara, tako da su malo mutne al bitno se vidi. Pozdrav i vidimo se u Madarskoj
 _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Tra 13, 2012 9:01 am Naslov poruke: |
|
|
| Ako je mjerilo istol, onda ispada da je Carpatia takodjer bila mrcina od broda, ogromna... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Tra 13, 2012 9:42 am Naslov poruke: |
|
|
Titanic je bio dugačak 269 m a Carpathia 165 m tako da mi sa ovim mjerilima nešto ne štima.
Ja se ovakvog posla ne bih ni prihvatio bez najmanje godinu dana roka, a i to samo za Carpathiu koja je više-manje samogradnja. Za oba broda ne bih ni pričao s njima bez minimum godinu i pol dana vremena za izradu. Gospoda iz muzeja su jako dobro znala na koji datum je stogodišnjica potonuća Titanica i mogli su naručit makete na vrijeme da budu kako treba. Ovako su dobili ono što se može dobit u ovako kratkom roku. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pet Tra 13, 2012 10:05 am Naslov poruke: |
|
|
to je opcepoznata stvar...svi dogovori otprilike idu ovako:
-dobar dan, mi bi maketu...
-koliko veliku??
- pa ne znam...jedno metar, metar cetrdeset
-u redu za kada bi ju trebali?
- drugi ponedjeljak.............
-nazalost za to treba dva mjeseca...
- pa kaj vi nemate te neke stvari vec gotove??
i jos kojekakve nebuloze.....
fine su makete, ak nisu zadovoljni uzmi ih sebi  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pet Tra 13, 2012 12:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Meni je isto Carpathia nekako ogromna, no decki odradili ste konjski posao, svaka vam cast na trudu i brzini |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Pon Tra 16, 2012 10:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vulkanizer Napisao/la: | Odlični , Carpatia je Titanic od Akademija 1/600  |
nope....nije i btw, muzej je odlucio stavit u izlozbi Minicrafta u 350, ocito jer im je velicina bitna (9cm razlike) , a o kvaliteti rada da ne pricam -.-' _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Uto Tra 17, 2012 12:11 am Naslov poruke: |
|
|
Tako je danas gotovo u svakom poslu.
kod mene je to:
- Dobar dan, trebao bih katalog 100 strana.
- Lijepo, kada bi to trebalo biti gotovo
- pa ako vam dam wordove i slike danas u jutro, da li bi mogli do sutra otisnuti
- ali gospodine, za to treba barem nekoliko dana da se lijepo napravi... i još dan dva da se otisne
-pa što se tu ima puno raditi. Wordovi su napisani i slike su na CD-u
Dečki svaka čast. U tako smiješnom roku ja ne bih upio niti sve dijelove sa grana skinuti. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Uto Tra 17, 2012 11:12 am Naslov poruke: |
|
|
Da i meni je bilo čudno kolika je Karpatija, ali sveukupno odličan posao ste obavili!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sszoy
| | Član od: 01 Lis 2012 | | Poruke: 4 | |
|
Upisano: Sub Stu 10, 2012 12:26 am Naslov poruke: |
|
|
Moram prvo da pohvalim krajni rezultat, izgleda fenomenalno!
A sada moram da zamolim za savet oko uklapanja paluba i trupa..
Korak 33 je problem
http://www.imagebanana.com/view/nk0cr0fg/Uputstvo.png
Kada spojim polustranice sa palubama ne mogu da se uklope u trup. Potrebno je natezanje i onda se krive, odlepljuju... Zbog toga sam morao da ih odlepim, sada su spojene samo palube, al nemam ideju kako da sve lepo uklopim, imam utisak da su palube presiroke za trup. Kako je vama to islo?
p.s. Izvinjavam se ako ovo nije tema za savete, nov sam ovde. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Stu 10, 2012 12:33 am Naslov poruke: |
|
|
ne treba uvijek slusati sastavnicu.......
ja sam prvo zalijepio bocne strane, a onda gotovu palubu po palubu.....
ako pricamo o academiyu 1:400 _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sszoy
| | Član od: 01 Lis 2012 | | Poruke: 4 | |
|
Upisano: Sub Stu 10, 2012 11:23 am Naslov poruke: |
|
|
Da, da, Academy 1/400, ona da kazem obicna starija verzija, nije od onih kasnijih
Problem je sto sam ja palube vec spojio tako da mi ta varijanta otpada. Ova maketa ima problema sa sklapanjem koliko sam video po netu, al ova moja bas nesto zapinje. Razmiljam se da smirglom suzim palube za po 1mm sa svake strane, mozda se onda lepo uklopi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Sub Stu 10, 2012 3:37 pm Naslov poruke: |
|
|
kako sto kaze Slider, sastavnicu u 90% slucaja ne koristis. Ja recimo kad radim bilo koju maketu, gledam sastavnicu samo da bi skuzio koji je desni a koji lijevi dio, i da prepoznam one male sitne dijelove. Za vecih dijelova nemoras ni gledat broj, vidis po izgledu vec..al to dolazi s vremenom i praksom.
Uglavnom u tom koraku ja i kolega smo si dali posla. Mi smo skuzili da se nemoraju zaljepit prije palube pa onda sve skupa, nego da se moze i jednu po jednu ugurat unutra. Tako da smo najprije sastavili dvije bocne stranice na trupu i istovremeno ubacili 1. palubu. Onda kad se to uhvatilo i osusilo nekako smo ugurali 2. palubu na mjestu i nju fiksirali sa tamiya extra thinom. I tek na kraju smo 3. palubu stavili na mjesto i zaljepilo za bocnim stranicama.
Uglavnom uvijek isprobavaj na suho, vidi dal pase, dal ce ic tako i razmisljaj 2-3 koraka unaprijed da vidis dal ti se isplati vise "ovako ili onako". _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Stu 10, 2012 3:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| veliko_pile Napisao/la: | da se nemoraju zaljepit prije palube pa onda sve skupa, nego da se moze i jednu po jednu ugurat unutra. Tako da smo najprije sastavili dvije bocne stranice na trupu i istovremeno ubacili 1. palubu. Onda kad se to uhvatilo i osusilo nekako smo ugurali 2. palubu na mjestu i nju fiksirali sa tamiya extra thinom. I tek na kraju smo 3. palubu stavili na mjesto i zaljepilo za bocnim stranicama.
". |
tocno tak sam i ja radil na svom
jos jedna fora- na zadnjoj palubi s donje strane fiksiraj sve spage, i zalijepi ju
nek konci slobodno vise
tek kad si gotov sa svime provuces svaku spagu gdje trebaš, zalijepis i to je to
sstavnica - stvar logike
uzmi salicu kave, i provedi pol sata minimum proucavajuci
tak ces skuzit kaj treba sastavit, i najvaznije- kako bojiti- dal dok je sve u komadima, ili mozes neke stvari obojit kad su vec sastavljene....i uglavnom skuzis hoces li neki dio moci kasnije stavit ili moras ic po sastavnici
ali to je stvar iskustva- ja npr samo pregledam gdje ju moram slijedit, ostalo radim po nekoj svojoj logici
npr - topovske kule- uvijek ti pise da idu prve, da se kasnije mogu okretat....ja ih zavrsim cijele i stavljam na samom kraju- i zaljepim ih - na maketi nije potrebno da se okrecu, a imas mjesta i za bojanje, maskiranje palube..i ne smetaju ti kule _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Sub Stu 10, 2012 7:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro kazes Slider, mudre rijeci, pogotovo za topovske kule i slicne stvari, maketa nije igracka koju ces vrtit , otvarat, zatvarat, zato fiksiras sve i na miru si.
Sto se tice konopa, sajli za dimnjake i sl, mozes napravit ili kako kaze sastavnica pa stavis prije ljepljena palube ili mozes kako sam ja napravio.
Rupe koje su na palubi malo prosiris, uzmes zicu 0,5mm recimo 1cm duljine (cak i malo manje), na tu zicu zavezes konop (sajla) koja mora ic do dimnjaka, zalijes to sa kap CA ljepila. Kad je cvor fiksiran cvrsto na zicu, zicu ubacis ravno u tu prosirenu rupu na palubi, pustis nek padne dole i onda samo potegnes gore, zica bi se trebala izravnat i nema sanse da vise izade iz te iste rupe...nesto tipa kasice za kovanice, kad stavis unutra novac lako ude, al tesko izade.
Eto ja sam tako rijesio problem jer mi se nije dalo stavljat prije i imat te konope okolo, samo bi mi smetale u daljnem radu. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|