Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pet Ožu 30, 2012 2:14 pm Naslov poruke: Fi 156 Storch, Academy 1/72 |
|
|
Dobar dan.
Evo danas sam počeo da radim na ovom ljepotanu. Vjerujem da vam je maketa poznata. Negdje sam pročitao da se mora obratiti pažnja na položaj krila. Academy je nosače krila napravio malo duže, pa ih je potrebno skratiti. No do tada ima još da radim. Ovde sam pokušao bar malo da "oživim" kabinu. Gledao sam slike nekih kolega sa stranih foruma, te bez ikakvih odobrenja i samoinicijativno ukrao njihove ideje . Okvir u kabini je od razvučene grane. Debljina nije idealna i nije baš svaka iste debljine. Stolice su presvučene papirnim maramicama i prelakirane drvofixom, čisto da ima malo reljefa. Večeras farbam .
Sve vaše savjete i kritike ću rado prihvatiti.
Evo i par slika
By djoomlla at 2012-03-30
Pozdrav,
Mladen. _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
| | Član od: 18 Lis 2010 | | Poruke: 272 | |
|
Upisano: Pet Ožu 30, 2012 8:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Ta razvucena plastika uopste ne izgleda lose. ...sem sto je jadna sipka kriva.
Sto se tice sedista, radim trenutno neki apach helihopter i razmisljao sam da uradim nesto slicno tome. Nisam na kraju nista uradio, ali sam razmisljao da uzmem obican papir, zalepim ga tankim slojem super lepka, da ne probije lepak na drugu stranu i papir zadrzi teksturu, pa zatim obojim i prelakiram. ...mislim da bi to bilo bolje od maramica, koje su predebele (pogotovo za 1/72), i drvofixa preko, koji ce verovatno da 'ubije' texturu.
Ali mozda i gresim. Videcemo kad obojis. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Sub Ožu 31, 2012 9:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala vam na javljanju
Evo, još nešto sam smrljao. Unutrašnjost je trebala biti RLM02 ali je ja nisam imao, pa sam koristio Revell 45 matt. Nakon toga malo drybrusha, washa i pronta .
By djoomlla at 2012-03-31
cockpit
sjedišta nisu nešto ispala, ali mogu proći
Pokušao sam da napravim pojaseve po uputstvima pokojnog Ivice Aranze. Našao sam njegov tutorijal i uradio kako je i napisao. Naravno to nije ni blizu onome što je on napravio.
i sve zajedno
Toliko za sada. Kritike, sugestije i komentari su dobrodošli kao i uvijek
Pozdrav,
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sub Ožu 31, 2012 10:46 pm Naslov poruke: |
|
|
sugestija - remeni koji idu preko ramena kace se otraga za konstrukciju drzaca sica obicno, pa drugi put vodi o tome racina- ovak izgleda kao da se kace na sred naslona.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| anki
| | Član od: 08 Ožu 2009 | | Poruke: 169 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Ned Tra 01, 2012 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
Da kace se pozadi ali cesto postoji prorez u sedistu pa kroz njega prolaze a ne odozgo preko naslona. Dakle ako nemas referencu nemozes znati koji je tip na konkretnom aparatu pa ovo prolazi. Ako hoces mozes sa druge strane naslona izvuci kao da su izasli pozadi i onda ih spusti na dole kao da se tu kace.
Meni smetaju te nozne komande za drugo sediste. Nema logike cak i ako je neka skolska Roda ili ce imati i rucne i nozne ili ni jedne. Ovako ne ide. Drugim recima ili ih skidaj ili dodaj i drugu palicu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Ned Tra 01, 2012 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| anki Napisao/la: | Da kace se pozadi ali cesto postoji prorez u sedistu pa kroz njega prolaze a ne odozgo preko naslona. Dakle ako nemas referencu nemozes znati koji je tip na konkretnom aparatu pa ovo prolazi. Ako hoces mozes sa druge strane naslona izvuci kao da su izasli pozadi i onda ih spusti na dole kao da se tu kace.
Meni smetaju te nozne komande za drugo sediste. Nema logike cak i ako je neka skolska Roda ili ce imati i rucne i nozne ili ni jedne. Ovako ne ide. Drugim recima ili ih skidaj ili dodaj i drugu palicu. |
prorez u sjedistu postoji ako je sjediste oklopljeno, ukljucujuci i oklopnu plocu za glavu
kod svih ''normalnih'' sjedista ( uvjetno receno) remeni idu iza sjedala, ili kroz prorez na ''zidu'' cockpita( bulkhead)
kako je roda izrazito lagan avion, mislim da ona cak ni nema pojaseve za ramena, nego samo preko pasa, kao cessna, npr
ne da mi se sad po disku trazit, ali definitvno nema rupu na naslonu
vidi link
http://airwar.hihome.com/gwp/fi156/gwp-fi156-seat.jpg
a ak vec tjeramo mak na konac - kaj nikad nisi vidio avion s otsarafljenom drugom palicom i s noznim komandama? u jednom sam cak i letio...dakle, ima logike i te kako... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Tra 01, 2012 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Slazem se sa Sliderom oko remenja, "iz sredine" mozda i ide kad je sjedalo "prazno", ali tesko da je na koznom jastuku rupa za remenje probusena u sredini...
No, bez obzira na to, cockpit je napravljen jako uvjerljivo. Veselim se nastavku. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Ned Tra 01, 2012 7:02 pm Naslov poruke: |
|
|
da se razumijemo, i ja pratim sa zanimanjem, zato i dajem savjete jer znam da u-boat shvaca namjeru da pomognem
sad kaj je, tu je, idemo dalje, znat ce za slijedecu maketu
cekamo nastavak _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 2:31 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala vam na javljanju
Slobodno pišite i navodite stvari koje nisu tačne. Vjerujem da su tačni navodi koje ste vi napisali, jer inače to ne bi imalo smisla! Na ovom cockpitu neću ništa više dirati, ni sklanjati ni postavljati. Naravno drugi put ću sjedište napraviti sa pojasevima preko naslona. Ovo za nožne komande sam uradio u zanosu , tako da mi nemojte uzeti za zlo
Pozdrav! _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5397 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2012 10:32 am Naslov poruke: |
|
|
Bez obzira na remenje (koje još stigneš ispraviti (sam nadoštukaj do iza sica postoječe remenje),ak je stanje još takvo....) radi se o dobrom startu! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Pet Tra 06, 2012 12:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, malo se radilo.
Kao što sam vam pokazao ja sam tako na ovoj maketi to i uradio. Sve prozirne dijelove sam maskirao sa drvofixom i vodom
By djoomlla at 2012-04-06
moram da priznam da sam poklopac kabine sastavljao oko 2h. Lijepio sam ga Revellovim CONTACTA ljepilom u tubi. Prije nego sam počeo sa sklapanjem poklopca kabine na Fi 156, probao sam slijedeće na komadima providne plastike od jedne stare makete (komadi su bili viška). Spojeve koje sam ljepio prvo sam lagano ošmirglao i onda pomoću čačkalice nanosio male kapi ljepila. Staklo se nakon 48h nije zamaglilo a struktura je bila veoma stabilno zaljepljena!
legla su i zadnja krila
a evo kako to sve zajeno izgleda
Pozdrav,
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Pet Tra 06, 2012 5:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako dobro!!! Možeš li, molim te, pojasniti kako to maskiraš drvofiksom i vodom? Kako to poslije skidaš? Nisam to nikada probao... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
| | Član od: 18 Lis 2010 | | Poruke: 272 | |
|
Upisano: Pet Tra 06, 2012 8:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| I mene zanima kako skidas taj vodeni drvofix... A i zasto nisi lepio prozirne delove super lepkom? Tako bi izbegao topljenje plastike. ...mada najbolje je da kupis neki lepak specijalno za to, kao sto je humbrol clearfix. Susi se dugo, ali je potpuno proziran i ne vidi se spoj. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Pet Tra 06, 2012 11:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Naknadno sam vidio tutorial u Školi maketarstva. Interesantno. Morati ću probati.
Što se tiće super ljepila ili cijanofiksa ili kako već, on zna zamutiti prozirnu plastiku ako njegove pare dođu u kontakt s njom. Zato je s njim canopy dobro lijepiti naopako. _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
|
Upisano: Sub Tra 07, 2012 2:13 am Naslov poruke: |
|
|
Antun Janković i Somi hvala vam na javljanju
| Somi Napisao/la: | | I mene zanima kako skidas taj vodeni drvofix... A i zasto nisi lepio prozirne delove super lepkom? Tako bi izbegao topljenje plastike. ...mada najbolje je da kupis neki lepak specijalno za to, kao sto je humbrol clearfix. Susi se dugo, ali je potpuno proziran i ne vidi se spoj. |
Evo za maskiranje
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=21905
Što se tiče ljepila, super ljepilom ni u ludilu neću prići maketi! Od ljepila za providne dijelove imam i Humbrol ClearFix i Revell Contacta Liquid SPECIAL ali sam se odlučio za Revellovim CONTACTA u tubi jer mi se čini da ono bolje radi posao. Možda griješim ali....
Kao što sam i napisao providne dijelove sam po spoju šmirglao jer se na taj način (bar se meni nije desilo) neće zamutiti plastika. Isprobao sam to na starim providnim dijelovima neke druge makete.
Pozdrav! _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|