Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Jul 21, 2006 8:20 pm Naslov poruke: Do-17 |
|
|
Budući je uvijek prisutna glad za novim fotografijama, evo nešto što sam sinoć pronašao na E-bayu. Nije nešto, al´ bolje išta nego ništa:
Do-17Z-2 (A1+??)
... a da ne ostane samo na tome, evo i jedne opskurne iz moje kolekcije. Jedino se može identificirati Do-17K (?), obzirom na izvor (lot) fotke, moglo bi biti snimljeno u Rajlovcu, a obzirom na tipične HBZ spirale na spineru pretpostavljam da je najvjerojatnije riječ o zadnjoj godini rata (1944/45.). Inače ovo je jedini Do-17 na kojem sam (dosad) vidio te spirale... Premda su vjerojatno bile i na većini ostalih...
Nadam se da će i unatoč lošoj kvaliteti fotke(i) biti komentara i mišljenja...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| coolrunnings_99
 | | Član od: 17 Stu 2005 | | Poruke: 76 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sub Jul 22, 2006 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
xexe, a nadam se da nije A1+CZ, jer mi onda fali onaj "hupser"sa izvidjackom opremom(tj stavio sam malo manji od ovoga, a veci bas jucer hitio u smece ), krivo farbao razgranicenje donje plave sa 70/71 gornjim plohama na trupu i motorima
ima li 2 ista DO17Z koji su letjeli u sastavau 10/KG3, odn 15/KG53?
stvarno sam se nagledao fotki...i nisam vidio dva ista sa npr kruznom antenom na kabini, umjesto "jarbola", sa ispupcenjem na zadnjem dijelu kabine, sa onim strucno nazvanim "hupserom" ispod bombaskog nisana a sa vanjske strane kabine, nisanom za obrusavanje,razlicitim auspusima, i vec spomenutim prijelazom sa donjih plavih ploha na gornji "splinter"
jedino sto im je zajednicko jest da izgledaju spohabano da nemogu bit vise spohabani, i to je to sto bar mene veseli
sve u svemu predivan avion
pozdrav svima
ante |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 12:27 am Naslov poruke: |
|
|
| coolrunnings_99 Napisao/la: | xexe, a nadam se da nije A1+CZ, jer mi onda fali onaj "hupser"sa izvidjackom opremom(tj stavio sam malo manji od ovoga, a veci bas jucer hitio u smece ), krivo farbao razgranicenje donje plave sa 70/71 gornjim plohama na trupu i motorima ... |
Držim ti fige, a i mene te razlike vesele, pogotovo kaj se može složiti više (različitih) aviona - maketa, a da je potrebno paziti i na druge detalje a ne samo promijeniti shemu farbanja...
Mene pak zanima, od onih koji znaju više, da li je dokumentima potvrđeno da je u HZL odn. ZNDH bilo i kakvih drugih inačica Z-a osim standardnog Z-2 (premda je Ante ispravno primijetio da i svaki Z-2 nije bio isti...) Usput, zanimljivo je, odn. stječe se dojam da je npr. kod lovaca (Messeri, FW, etc.) (banalno rečeno) "nakon svakog promijenjenog panela i šarafa" ovaj dobivao novu oznaku ili bar dodatak na istu (ono u stilu: U4, R6 etc.), dok je to, konkretno kod ovih Dorniera, dosta pojednostavljeno odn. unificirano sve pod istom oznakom. Ili se možda varam? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 12:35 am Naslov poruke: |
|
|
Knjiga 'Zrakoplovstvo...' Frka/Novak/Pogačić, str. 170 - Do 17Z-5 'Z8+AH', 1. Kroat.KGr., Legija. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 12:47 am Naslov poruke: |
|
|
| U HZL su bili i Z-1, koji se prepoznaju po tome što umjesto male ovalne izbočine na kabini imaju kružnu antenu. Kod Z-2 je obratno. To je najlakša metoda vizualne identifikacije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 12:53 am Naslov poruke: |
|
|
| markojeras Napisao/la: | | Knjiga 'Zrakoplovstvo...' Frka/Novak/Pogačić, str. 170 - Do 17Z-5 'Z8+AH', 1. Kroat.KGr., Legija. |
Tnx na podsjećanju. A što bi razlikovalo Z-5 od npr. Z-2?
Tnx i Hobby-M-u na doprinosu i jezgrovitom obrazloženju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 12:59 am Naslov poruke: |
|
|
| Z-5 je bio opremljen samonapuhavajućim vrećama za plutanje i dodatnom opremom za preživljavanje za potrebe operacija nad morem. Mislim da ga se izvana nije moglo baš razlikovati od Z-2. Varijacije u naoružanju su često bile rezultat modifikacija u jedinicama, pa ih ne bi trebalo uzimati u obzir. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 8:47 am Naslov poruke: |
|
|
Z-5 je vrlo lako vizualno razlikovati izvana od Z-2 po samonapuhavajučim plutačama montiranim na bočnim stranama kabine. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| coolrunnings_99
 | | Član od: 17 Stu 2005 | | Poruke: 76 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 23, 2006 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
mda glavna vidljiva razlika u tipovima Do17 u sastavu HZL je kruzna antena na kabini vs mala izbocina na gornjoj plohi kabine+"jarbol" za antene, tu sam pak primjetio da neki aparati imaju razvucene 2 a neki 1 antenu do kormila smjera
izvidjacka varijanta bi valjda onda bio Z-5 koji bi se trebao od Z-2 razlikovati i po rasporedu nekih djidja untuar kabine, prvenstveno mislim na nosace i raspored rezervnih sarzera za MG15
samonapuhavajuce plutace na Z5 bi bile tocno gdje na vanjskoj strani kabine, valjda u onom famoznom "hupseru" tako da bi aparat sa prve slike trebao biti..ummm Z5?
na svim slikama koje sam vidio, HZL Dornieri imaju 2 dodatna MG15 bocno na kabini za koje sam shvatio da je rijec o modifikaciji tipa "drz vodu dok majstori ne odu" skupa sa zicanom konstrukcijom(ogranicenje polja pucanja?) ciji oblik opet varira od aparata do aparata
na nekim finskim Do17Zxy postoje 2 bocna dodatna MG15 na nekima ne, isto se odnosi i na mali bocni, ispupceni prozorcic na desnoj strani kabine(HZL i finski Dornieri)
Luftwaffe je koliko znam imala splinter 70/71 A i B shemu, da li mozda to ima veze sa nacinom prelaza donjih ploha na gornji splinter(trup i gondole motora), skloniji sam vjerovati, posto Luftwaffe nije letila Do17 poslije 40/41, osim pozadinski ili u GKFlieger skolama, da su razlike u bojanju nastale na terenu nakon popravaka, ostecenja ili sl.
pozdrav svima
ante |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1984 | |
|
Upisano: Čet Kol 24, 2006 2:29 am Naslov poruke: |
|
|
evo i ovdje mislim da dosad nije objavljena ova fotka u našim knjigama
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Kol 24, 2006 12:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo još jedna čini mi se, istog aviona, obavljena neki dan na E-bayu, s tim što ovdje još nije dobio zimsko "ruho":
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Cigla
 | | Član od: 07 Svi 2006 | | Poruke: 63 | | Mjesto: Karađorđija |
|
Upisano: Sub Kol 26, 2006 11:39 am Naslov poruke: |
|
|
Aloha Honda!
može li link za e-bay? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Kol 27, 2006 6:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Sad ću malo rastužiti Horneta i ekipu (uključujući sebe). Naime, zadnji zrakoplov kojeg fotke smo postali (5K+HR) izgleda ipak nije bio u sastavu "Legije" (10. odn. kasnije 15. (Kroat..)/KG3), već je pripadao 3./KG3...
Dojavio mi Cigla... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Ned Kol 27, 2006 6:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa taj covjek uvijek sve pokvari  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|