Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Velj 27, 2012 7:56 pm Naslov poruke: Flying Fish |
|
|
Kako u zadnje vrijeme ne produciram ništa iskopao sam slike jednog starog rada, brod sam već prikazao u mjerilu 1:200 u postu o Shenandoahu a evo sad ovdje i maketa u 1:100, nacrti za obje rađeni prema jako dobrim umanjenim nacrtima CORAEL 1:50.
Brod je škuner Flying Fish, izgrađen u Essex-u, ali u Massacusettsu, USA 1860, sličnih brodova je bilo dosta jer su služili za dopremu ulova sa bogatih lovišta u Novoj Škotskoj na bogata tržišta Bostona, stići prvi nije bilo stvar prestiža i sportskog ponosa već bolje zarade. Brod mi se svidio zbog lijepih "čistih" linija i velikog jedrilja. Oko tipa jedara ima dvojbi, ne oko osnovnog jedrilja škunera već oko činjenice da ih neki prikazuju s križnim jedrima koje su navodno dizali s povoljnim (krmenim) vjetrom kada je takvo jedrilje bilo učinkovitije od njihovog standardnog jedrilja.
Uzmite u obzir da je maketa rađena negdje krajem 90tih, bez mogučnosti informacija sa interneta pa tako ima grešaka/netočnosti. ali i proizvoljnih promjena. Određeni elementi su predimenzionirani, rađeno je po sistemiu da što više toga bude drveno.
Kupovne su šupljaće, koloturnici, bačvice, sidra i lanac, ostalo je izvučeno iz različitih profila letvica i oblica.
Nisam bojao iako bi trebalo bojati; da citiram našeg poznatog i priznatog stručnjaka za drvene brodove i makete: "...bojanje drvenog broda nije ukrašavanje ili skrivanje nedostataka već neophodna zaštita...", jednostavno svidjelo mi se ovako neobojano samo s prozirnim mat enamel lakom, tada nisam još koristio akrile koji su se u slijedećimi radovima pokazali odličnima, pogotovo mat prozirni lak (savjetujem Tamiya, pokazao se jako dobrim).
Odstupanje (namjerno) od nacrta su križna jedra koja sam dodao onako po svoju nastojeći primjeniti principe postave takvih jedara.
Nažalost postoji i jedna gruba greška ali o tome na kraju, evo slika:
I evo grubeee grubee greške ali sam je vidio tek kad sam sve završio a ovo je inaće bio poklon i oni kojima je išao nisu željeli da interveniram
Evo dodao sam i slike onog "mičeg" u 1:200 tu su naravno približnosti i predimenzioniranja još izraženiji
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Pon Velj 27, 2012 8:50 pm Naslov poruke: |
|
|
kad vidim da kasape 1/144 avione dođe mi zlo od pomisli koliko je tu posla, a sada ovako mali brodovi sa toliko detalja i špaga  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Velj 27, 2012 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Ostao bez riječi, predobro napravljeno i ako ne gledaš mjerilo, a kada još uzmeš u obzir i mjerilo onda je totalna ludnica.
svaka čast Leo
Barba |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Velj 27, 2012 9:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Fala, ali ima puno grešaka i greškica, naravno ono kormilo naopako mi je kao trn u oku. Nastalo je iz puke samouvjerenosti, nakon toga uvijek sam označavao položaj elemenata kada postoji lijevo-desno; gore-dole; izgleda glupo ali radio sam trup okrenut naopako i tako postavio šarke  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turky-ri
 | | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 203 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Velj 28, 2012 8:37 pm Naslov poruke: |
|
|
A što još reć o tvojim kućnim čarolijama Leo ??? Savršenstvo do kraja !!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Uto Velj 28, 2012 8:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Fala, ali ima puno grešaka i greškica, naravno ono kormilo naopako mi je kao trn u oku. Nastalo je iz puke samouvjerenosti, nakon toga uvijek sam označavao položaj elemenata kada postoji lijevo-desno; gore-dole; izgleda glupo ali radio sam trup okrenut naopako i tako postavio šarke  |
to mogu skuzit samo frikovi....a radilo bi i tako, kad ispod imas jos kobilicu
barke su prekrasne, ak idem ove godine na more doc cu na kavu to vidit
ovo s kriznim deblenjacima izgleda dobro, cak stavise odlicno
nego, jesi razmisljal stavit po dva tri ljudova na barke??
imam ti ja i 100 i 200, pa ako oces sibni mi adresu na PM pa ti posaljem
a ak si precorav budem ti ih i obojio ))))) _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Uto Velj 28, 2012 9:21 pm Naslov poruke: |
|
|
thk :
Za neki drugi brod, naime onaj u 100tici je pokonjen, pa križna jedra sam i stavio da "popune", bolje je izgledao u vitrini ....a i mene je zabavljalo
E gle greška je poveća, naime šarke kormila su naopako da su funkcionalne ispalo bi kormilo to ti je kao da su na vratnici šarke ispod a na štoku iznad...
ma nema veze zabavljao sam se a to je najbitnije.
Ako dolaziš javi pa ti pokažem sitnije.
E a ja sam ti debelo čorav tako da to sad koristim u starosti, skinem cvikere i to ti je ko da imam povečalo od hrpu dioptrija... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Uto Velj 28, 2012 9:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | thk :
Za neki drugi brod, naime onaj u 100tici je pokonjen, pa križna jedra sam i stavio da "popune", bolje je izgledao u vitrini ....a i mene je zabavljalo
E gle greška je poveća, naime šarke kormila su naopako da su funkcionalne ispalo bi kormilo to ti je kao da su na vratnici šarke ispod a na štoku iznad...
ma nema veze zabavljao sam se a to je najbitnije.
Ako dolaziš javi pa ti pokažem sitnije.
E a ja sam ti debelo čorav tako da to sad koristim u starosti, skinem cvikere i to ti je ko da imam povečalo od hrpu dioptrija... |
pa skuzio sam to sa kormilom, al ne bi ispalo....imas dole jos ispod kobilicu koja bi ga drzala da ne ispane:D
da znas da se to meni dogadja...kad sam radil nesto sitno( wallrus) moral sam skinut cvikere...starosna dalekovidnost..sad su mi ruke prekratke kad citam
sto na kraju, oces ove za 200?? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Uto Velj 28, 2012 9:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| pa pričuvaj ih, imam još dovršiti Americu, u 200tici, razmislit ću nije hića, svakako hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Velj 28, 2012 10:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Fenomenalno Leo! Predoboro je! _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bambofx
| | Član od: 10 Pro 2011 | | Poruke: 11 | | Mjesto: Sibenik |
|
Upisano: Uto Velj 28, 2012 11:46 pm Naslov poruke: |
|
|
stari svaka cast  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sri Velj 29, 2012 9:32 am Naslov poruke: |
|
|
| Tako malo i tako detaljno... Svaka cast! Prelepo! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sri Velj 29, 2012 2:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Opet sam gledao. Baš je dobro!  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pon Ožu 05, 2012 1:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ajme Leo nemoj se prekoravat, ovo izgleda barem meni prekrasno. da sam u Zadru, dolazio bih na instrukcije |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|