Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nemsy_29 Napisao/la: | | po vasoj logici nama Bf-109 mogu Bugari nazad da traze i nemci FW-190, ameri su mogli i taj nesrecni P-38 da traze a ne da kupe... |
Ne. Ne radi se o zemlji porijekla eksponata, niti o "zadnjem vlasniku". Radi se o sasvim drugom principu - Hrvatska je jednako kao i Srbija bila dio zajednicke drzave, a taj eksponat je bio vlasnistvo te zajednicke drzave. Fiat je zarobljen od stane jugposlavenske vojske (a ne srpske), na kraju je zavrsio u muzeju jugoslavenskog zrakoplovstva (a ne srpskog), cija je izgradnja financirana jugoslavenskim (a ne srpskim) novcem, eksponati su se skupljali po cijeloj Jugoslaviji (a ne samo Srbiji) i bili vlasnistvo Jugoslavije (a ne Srbije)... itd.
Ideja nije da je Fiat "nas" zbog NDH, vec zbog toga sto je jugoslavenski (od 1944 do raspada Jugoslavije). Dakle - jednako hrvatski kao i srpski.
No nije to stvar politike, to bi trebala biti stvar kulturne suradnje. Posebno ako u Srbiji nema mogucnosti/volje da se eksponat uredi i izlozi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nemsy_29
 | | Član od: 26 Velj 2010 | | Poruke: 78 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 4:35 pm Naslov poruke: |
|
|
I pre zaplene fiata oni su bili placeni jugoslovenskim parama(zlatom) i silom prilike se nasli u sastavu NDH zbog invazije nemacke na tad legitimnu Kraljevinu Jugoslaviju. Posle toga avioni namenjeni za Jugoslaviju su predati NDH na zahtev o pomoci u vidu aviona a i kolko sam nesto cuo(ne uzimajte za gotovo) ti fiati su bili namenjeni za odbranu Beograda.
Ja se iskljucujem, otisli smo u off i nepotrebnu svadju, izvinjavam se ako je neko uvredjen mojim pisanjima, nije mi to namera bila  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 4:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Bez svađe molim. Jedino da ne ostane nedorečeno-Fiati su isključivo naručeni i proizvedeni za ZNDH. Još su im u tvornici obojane šahovnice i brojevi po propozicijama NDH. Ove rasprave, što je čije su se već ponavljale na ovom forumu i uvijek završe na politici... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 5:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Što se tiče skupljanja novaca za muzej, talijani bi im obnovili cijeli muzej samo da im daju tog Fiata.
Jasno mi je da svaka zemlja treba vodit računa o svojoj povijesti, ali bi i druge države tebale biti malo blagonaklonije u svojem odnosu prema tuđoj povijesti.
Svi bi mi htjeli imati tako rijetki primjerak zrakoplova kao što je Fiat G-50 BIS (jedini koliko znam) u Tehničkom muzeju, ali moje skromno mišljenje, mišljenje čovjeka koji nije previše opterećen granicama, nacijama, politikom i sličnim opterećujućim materijalom, da bi recimo posljednji Mitsubishi Zero na svijetu trebao bit u Japanu, posljednji recimo sačuvani primjerak Hellcata trebao biti u američkom muzeju a posljednji postojeći primjerak Fiata G-50 BIS bi trebao bit u Italiji. Just my two cents. Isto kao što bi mi recimo voljeli da se sačuvani primjerak prvog torpeda na svijetu proizveden u tvornici u Rijeci nalazi izložen u našem muzeju a ne recimo talijanskom ili američkom. Jer taj torpedo je naša baština a posljednji koliko toliko sačuvani primjerak Fiata G-50 je - talijanska baština. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 5:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nemsy_29 Napisao/la: | | I pre zaplene fiata oni su bili placeni jugoslovenskim parama(zlatom) i silom prilike se nasli u sastavu NDH zbog invazije nemacke na tad legitimnu Kraljevinu Jugoslaviju. Posle toga avioni namenjeni za Jugoslaviju su predati NDH na zahtev o pomoci u vidu aviona ... |
Pa da je to i točno, nije li i te Kraljevine Jugoslavije Hrvatska bila sastavni dio ili u krajnju ruku inkorporiana u istu. Ili se je konačno našao netko tko otvoreno priznaje da je po pitanju KSHS odn. poslije KJ, zapravo posrijedi bila "tiha okupacija" Hrvatske i drugih nesprskih sastavnica iste države. Vidiš, tu bi se ti i ja mogli i složiti ...
P.s. Gospodo moderatori, jest, ovo je krenulo u povijesno-političku polemiku, ali je ovaj topic odpočetka stremio prema nečem ovakvom tj. neminovno morao dovesti do toga ... Pa ste ga stoga mogli odmah zaključati nakon prvog posta, a ne brisati postove. Jer što je to po vama "preblizu", a što "predaleko"? Ili najbolje ukinite sve teme iz povijesti na ovom forumu, jer su između ostalog i (geo)političke i slične teme nužni dio jedne ovakve diskusije. Pa ajmo se praviti da maketarstvo nema veze s poviješću i polemikama koje ona nosi i lijepo mirno brusiti i lijepiti plastiku ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5405 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 5:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Nemsy ne moraš se isključivati ,rasprava nije otišla predaleko u off topic niti je netko uveđen mislim da mogu reći s "ove strane",niti itko ikoga vrijeđa i neka tako ostane.
Kako stvari stoje zasad si u pravu ,nema šanse da mi dobijemo Fiata jel su zvijezde u sazvježđima trenutno tako posložene ,ali kao što vi najbolje vidite na primjeru kosova (molim te nemoj to shvatiti kao provokaciju il neš negativno,ne navijam za nikoga)oni su kopali ,kopali i rovali dok se stvari nisu poklopile i omogučile im da dobiju ovo što sad imaju, tako se i zrakoplovni entuzijasti u hrvatskoj nadaju da će se jednog dana nešto promjeniti i vidjeti tog Fiata u Zg. recimo u Tehničkom muzeju obnovljenog. Kako su ljudi u srbiji ponosni na svoju vazduhoplovnu istoriju neki više na obranu u aprilskom ratu,neki više na partizansko vazduhoplovstvo ,a neki više na odbranu od "NATOve agresije" tako su ljudi u Hrvatskoj ponosni na svoju zrakoplovnu povijest nekima je to Navratil iz 1sv.rata ,neki su vezaniji uz Kluza i Čajavca ,a neki za legionare s iztoka i ZNDH, neki opet za domovinski rat rudija i dečke iz An-2.... Hoću reći ne bi nam trebalo biti toliko bitno pod ćijmi su se oznakama oni borili već da oni predstavljaju kolektivnu povijest naših naroda i kako vaši zrakoplovni entuzijasti imaju svoj "hram" koji posječuju i gdje mogu otić iznova se prisjetiti tih ljudi i njihovih mašina, tako bi i mi ovdje željeli jednog dana imati isto takav "hram" , a većina naše zrakoplovne povjesti nam je odnešena kod vas dobrovoljno ,na silu uopće nije važno ,bez obzira na zajednički dio povijesti vi ste sada Srbija ,a mi Hrvatska, BiH, Makedonija, Slovenija ,Crna Gora pa sukladno s time nema više muzeja jugoslavenskog vazduhoplovstva,te bi i tu imovinu jednog dana trebalo podjeliti što poštenije da svi budu zadovoljni. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 5:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | ... ali moje skromno mišljenje, mišljenje čovjeka koji nije previše opterećen granicama, nacijama, politikom i sličnim opterećujućim materijalom
... a posljednji koliko toliko sačuvani primjerak Fiata G-50 je - talijanska baština ... |
Einstein, oni su taj primejrak svoje baštine prodali. Točka. Ko im je kriv što je na koncu ispalo da je na koncu samo taj ostao ... Pa mi objasni po kojoj bi to logici nešto što netko drugome proda, pokloni i sl., onda imalo njemu pripasti natrag ... Ili ti ukidaš privatno vlasništvo i temeljne postulate istog?
Vidim da se, osim ovog gore nabrojenog, ti ne opeterećuješ ni tom činjenicom ... Pravi idealista nema što ... Samo ne znam gdje ti je tu realnost ...? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nemsy_29
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 6:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Niko u Srbiji nije srecan sto ovaj P-38 mora da se proda/razmeni il kako god to bilo. Najveci problem muzeja je sto nije na budzetu i platnom spisku ni jedne institucije u Srbiji i podeljen je na vise vlasnika od kojih samo 2 od 10 placaju svoje redovne obaveze prema muzeju a Jat Airways kao najveci ne daje ni dinara za muzej. A inace do juce su u istom tom muzeju bili neki profiteri koji nisu marili za blago tog muzeja i razne donacije i ostalo stavljali u svoje i stranacke dzepove. Ne znam kolko ste upozanti al pisao sam gore u tom istom muzeju prosle godine rasveta i grejanje nisu radili, preprosle godine bife i prodavnica nisu radili a ove godine je sve to promenjeno i oseca se minimalni boljitak i neka nada. Kad bi se sve ostvarilo kao sto je direktor napisao do leta iduce godine bilo bi dovoljno da se neki minimalni uslovi za rad steknu i da muzej iole lici na muzej a ne depo povucene tehnike ViPVO posto bi konacno trebala bodljikava zica i kerovi da se sklone i da se taj prostor rascisti i ti avioni sklone negde. No ostajemo da vidimo sta ce biti od toga, i mislim da ne treba raspravljati vise o "sta kome pripada" jer bi to moglo potegnuti pitanja vise muzeja i vise stvari koje su kod nas i vas a to bi se moglo u gadne rasprave nastaviti _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 6:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nemsy_29 Napisao/la: | | Najveci problem muzeja je sto nije na budzetu i platnom spisku ni jedne institucije u Srbiji i podeljen je na vise vlasnika od kojih samo 2 od 10 placaju svoje redovne obaveze prema muzeju a Jat Airways kao najveci ne daje ni dinara za muzej. |
Postoji li mogucnost zalbe/molbe/tuzbe/izvlastenja? Pravna drzava, ugovori/postivanje/nepostivanje istih?
Ponavljam: gdje je granica odrzavanja muzeja prodajom eksponata? Gdje ce se podvuci crta nakon P-38? Na FW-190? Fiatu G-50?
Sto ako kisa bude jako padala, podrumski prostor jako poplavi, a ruski tajkun ponudi rjesenje u zamjenu za Sturmovika? Sto ako kineski muzej odluci imati sve zaposlenike muzeja na placi, u zamjenu za Hurricanea?
Postoji li uopce granica? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 7:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Ove rasprave, što je čije su se već ponavljale na ovom forumu i uvijek završe na politici... |
Nije to politika. To je mjesavina povijesti i ekonomije.
Imovina bivsih zajednickih drzava (Kraljevina Jugoslavija, SFRJ) je jednako imovina danasnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne gore i Kosova. Sve te tadasnje sastavne jedinice zajednicke drzave su uplacivale porez (i za kupnju zrakoplova, i za ratno zrakoplovstvo, i za muzej...), i jednako su bile vlasnice i Fiata i Spitfirea i Lightninga i Orla. Ako nisu jednako, onda bar po udjelu stanovnistva.
Kao sto se npr. klirinski dug Rusije prema SFRJ podijelio po nekom kljucu na nasljednice (Srbiji nekih 30%, Hrvatskoj nekih 25%...itd), tako bi nakon neke pravedne totalne i sveobuhvatne sukcesijske nagodbe i zrakoplovi iz muzeja mogli pripasti raznim sljednicama.
Naravno, znamo da se to nece dogoditi. Zato je ipak bolje da apeliramo na Muzej u Beogradu, kojem je zapalo da "uskladisti" nasu nekdasnju zajednicku imovinu, da se za nju brine bolje. I da, po mogucnosti, izlozi. Nije nam daleko otici do Beograda u posjetu Muzeju, da vidimo izlozenog Fiata, Ako ce ga tamo jos uvijek i biti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nemsy_29
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: |
Postoji li mogucnost zalbe/molbe/tuzbe/izvlastenja? Pravna drzava, ugovori/postivanje/nepostivanje istih?
Postoji li uopce granica? |
To u drzavi/banana republici Srbistan ne postoji... Spor bi se moozda pokrenuo al se nikad ne bi zavrsio, naravno to ide na stetu muzeja. Kod nas se za pljacku silnih miliona sa malo publiciteta sedi kuci 8 meseci i od tih miliona se vrati svega 1,5mil a za obicne smrtnike za pozajmljivanje(ne kradju) automobila lezi 2 godine u zatvoru... Tolko o pravosodju i pravdi u Srbiji. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 7:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: |
Einstein, oni su taj primejrak svoje baštine prodali. Točka. Ko im je kriv što je na koncu ispalo da je na koncu samo taj ostao ... Pa mi objasni po kojoj bi to logici nešto što netko drugome proda, pokloni i sl., onda imalo njemu pripasti natrag ... Ili ti ukidaš privatno vlasništvo i temeljne postulate istog?
Vidim da se, osim ovog gore nabrojenog, ti ne opeterećuješ ni tom činjenicom ... Pravi idealista nema što ... Samo ne znam gdje ti je tu realnost ...? |
Ja nisam nigdje ni napisao ni rekao da bi im ga trebalo poklonit.
Talijani su još dok je postojala Jugoslavija nudili ( i još uvijek nude) masne pare za njega. Nema logike da jedan tako vrijedan eksponat propada u nekom skladištu zbog nečije gluposti i tvrdoglavosti (ili besparice) a može bit restauriran i sačuvan za buduće generacije. Svjestan sam da je prodaja nečega što pripada nepodijeljenoj imovini potencijalnih vlasnika poprilično nemoguća, ovo sam samo naveo kao primjer našeg općenitog balkanskog mentalitetea da ćemo radije dopustit da nešto propadne nego da to pripadne drugome. Ako će mo ga obnovit, svaka čast. Ako će ga Srbija obnovit, opet dobro. Samo nek postoji i nek bude izložen da ga se može vidjeti. Oće li to biti u Zagrebu, Beogradu, Rimu ili Torinu... svejedno. Ali, ako ni Srbija ni Hrvatska nemaju ni interesa, ni volje ni novaca onda neka ga se proda nekome tko ima i jednog i drugog i trećeg.
I nemojte mi molim vas prodavat priču o tome kako bi taj Fiat u Hrvatskoj već odavno bio restauriran i izložen, naslušao sam se takvih gluposti.
Moš mislit, mi smo poznati njegovatelji svoje povijesne baštine, na svakom koraku lijepe naše možeš nać na zahrđale, istrunule i poluraspadnute primjere brige za povijest i kulturu.
Jedan mali primjer iz mog neposrednog susjedstva:
Ovako je "Istranka" izgledala u trenutku kad su je htjeli kupit a mi smo ljutito graknuli: "Ne damo našu povijest nikome!":
I nakon vrlo kratkog vremena:
 _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2011 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa zar nisu u vojno-pomorskom muzeju u Splitu narkomani zapalili Streljka da bi se malo ugrijali. Nismo ni mi bolji prema svojoj vojno-povjesnoj baštini.
U svakom slučaju svi eksponati u muzeju bi trebali biti predmet sukcesije, pa nek onda prodaje ko šta hoče. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Uto Pro 27, 2011 8:21 am Naslov poruke: |
|
|
Znam da je Koloman Mayerhofer, covjek koji je izgradio dvije replike Oeffag Albatrosa D.III i Fokkera Dr.I, vec poceo sa radom na Blerio-u za narucioca iz BG...
Ne znam dokle je projekt trenutno stigao, evo jedna fotka:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Uto Pro 27, 2011 9:50 am Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | Poky Napisao/la: | | ...a jedine veze s povješću bivše na drževe ima utolike što je tu sletio zbog kvara ,a za to bi dobio 200000 baksa i rekonstrukciju aviona iz 1sv. rata a koji ima veze s povješću susjednog nam naroda i za to bi sagradio hangar za smještaj vanjskih eksponata i obnovio depo i uredio radionicu |
Ne. Koliko sam ja shvatio, nije samo sletio zbog kvara. Lightning je u (tada) nasem zrakoplovstvu i letio, obavio je nekoliko letova (vjerojatno sa nasim oznakama).
Sto se tice "vage" (Bleriot+200 soma dolara za ove ostatke), na prvi pogled se cini razumna razmjena. Medjutim, Bleriota tu odmah treba iskljuciti iz price. Ma koliko replika bila "rekonstrukcija", ne radi se o originalu. Ti "drvo-platno-zica" zrakoplovi se bez problema mogu napraviti i kod kuce. BTW: u muzeju u Pragu je brdo takvih rekonstrrukcija, a sve njih su izgradili ljudi iz ili oko samog Muzeja. Uostalom - i muzej u Beogradu ima takvog "Sarica", a njega nije trebalo dovazati iz Kalifornije...
Sto se tice 200 000 dolara, to se cini kao ozbiljniji argument. Nema se novaca, a s tim novcem ce se uraditi sve i svasta. Hidroizolacija ukopanog ogromnog prostora mi se cini kao dosta besmislena ("rupa bez dna"), nesto sto nije rjesenje za eksponate u tom prostoru na dulji rok. Novi hangar je smisleniji cilj.
No... Sto je slijedece, koji je princip? Svaki puta kad usfali novca (a usfalit ce), iz "objektivnih razloga" se prodaje po nesto iz muzeja? Ako direktor muzeja Louvre jedan mjesec ostane bez dotacija, onda treba prodati Rembrandtov autoportret, pod opravdanjem "prodajemo Rembrandta da spasimo Mona Lisu"? Nije li zadaca direktora muzeja upravo spasavati eksponate, a novac nalaziti na sve moguce druge nacine (izmedju ostaloga - i organiziranjem donacija i sponzora, a ne da se potencijalni davatelji novca "samoorganišu")?
Ono sto je najpotrebnije - hangar, mozda se moze prenjeti sa nekog drugog mjesta... Ili dati sponzoru da ga izgradi i stavi svoje ime na njega... |
Tako je Damire, nije puno letio ali je letio, a ima i zanimljiva "anegdota" sa rusima koji su ga htjeli prebacit u rusiju, ali su se mehaničari snašli i sakrili ga u Makedoniju. Zna se i ime pilota (jedan od najvećih Hispanskih asova u WWII-naravno zahvaljujući footnote-u), zanimljiva je i njegova izjava nakon povratka u jedincu...sve je to već napisano na forumu. Htjeli mi to ili ne taj zrakoplov je dio naše povijesti... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|