Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Antares
| | Član od: 28 Stu 2011 | | Poruke: 2 | |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 7:31 pm Naslov poruke: Farbanje makete sa sprejem |
|
|
Kao klinac sam slagao neke makete i farbao sa kistom i sad si razmišljam kupit jednu maketu, ali sam mislio možda pofarbat sa sprejem tipa dupli-colotr jer sam sa njiam već farbao neke stvari na skuteru (i plastične dijelove) i to je ok ispalo:
Oni revell sprejevi i air-brushevi mi se cine preskupi s obzirom na to da jos nisam siguran koliko dugo će me makete "držat" .
Što mislite o ovim sprejevima? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 7:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Kod mene ti je sve isprobano, probao sam na maketu auta, za karoseriju, nemozes s tim farbat, ostane predebeli sloj , koji pokrije sve detalje i panele, i kontrola spreya je jako losa. Da ne govorim za male djelove.
Postoje od Tamiye boje u sprayu, koje su bas za hobby i plasticne makete, lakse se radi s tim, al opet moras znat s tim baratat.
Jos jedna losa strana sprayeva je ta da ces dobit jednobojnu povrsinu, bez modulacije boje, i razlicitih tonova. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 7:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Prvo nečeš naći ispravne nijanse boja, drugo sloj boje će biti predebeo, skupljat će ti se više boje u udubinama, treće raspršivanje ove boje je nikakvo - sve u svemu neupotrebljivo za makete.
Ima boja koje se uz nešto prakse daju špricati iz kantice na maketu - ali to ni približno nisu ove.
Uzmi rađe neke akrile koje možeš pribavit i udri kistom.
Edit: Veliko pile je bio sekundu brži u odgovoru - ali vidimo da se odgovori podudaraju... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| marko21vu
 | | Član od: 26 Kol 2010 | | Poruke: 220 | | Mjesto: Vukovar |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 11:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| ja ih koristim za svoje makete od papira, a za plastične ima nešto puno bolje, tako da se slažem s dečkima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 10:35 am Naslov poruke: |
|
|
Evo vidiš, a ja baš imam dobra iskustva sa bojama u spreju. Slažem se da nećeš baš naći potrebne RLM i FS nijanse, ali za jednobojne šeme u nekim osnovnim bojama su dušu dale. DupliColor mat bijela je savršena, RenCo mat crna također. Posebna priča su Montana Gold sprejevi za grafiti-umjetnike, oni čak imaju nijanse po RAL-u, i mnoge su primjenjive i za vojne nijanse - koristim njihovu US interior green, Dark Sea Blue i Blue Angels Blue (kod njih se zovu drukčije, ali to su te nijanse). A najbolji NMF koji sam ikad postigao je bio sa nekom talijanskom Macota Chrome (priznajem, nisam još radio s Alcladom).
Treba malo paziti u radu s njima, jer je mlaz zbilja jak i začas možeš preplaviti maketu. Ali ako radiš pažljivo, rezultat je gotovo identičan zračnom kistu, a nema zezancije s čišćenjem zračnog kista, bukom i smještanjem kompresora itd. Naravno i ovdje treba raditi u jako dobro provjetrenom prostoru, a i overspray je gadan (punici sam ljetos u vrtu neke biljkusine u vrtu obojao u Blue Angels plavu!). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| telige-telige
 | | Član od: 30 Stu 2011 | | Poruke: 14 | | Mjesto: Čakovec |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 1:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Samo bih dodao, poslije svakog bojanja isprazniti cijev od boje tako da sprej okreneš naopačke i sprejaš dok ne prestane izlaziti boja, a prije svakog bojanja iz predostrožnosti malo posprejati negdje po strani da izađe zaostala boja iz cijevi koja se stvrdnula u fine granulice koje ti mogu uništiti bojanje.
Ja sam počeo bojati sa sprejevima jer su mi bili dostupni, naime nećak se bavi izrađivanjem umjetničkih slika sa sprejevima(spray painting art, http://www.youtube.com/watch?v=vGtzYpIkoF0&feature=mfu_in_order&list=UL http://www.youtube.com/watch?v=HbQ0pX_htzU&feature=mfu_in_order&list=UL ) na papiru tako da za prve prerade nisam kupovao sprejeve nego sam koristio njegove. Za neke stvari te boje se mogu nanositi i kistom, nasprejaš u jednu posudicu i nanosiš kistom,a mogu se i miješati. Npr, ja sam za bojanje šasije na kamionu u sivu miješao bijelu uz dodavanje crne dok nisam dobio željenu nijansu i zatim nanosio boju kistom.
Uglavnom, na tebi je da odabereš način bojanja koji će tebi najbolje odgovarati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 3:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam godinama karoserije maketa automobila farbao sprejevima i kad jednom ukapiras osnovne stvari (udaljenost spreja od makete, brzina kretanja ruku, ugao nanosenja boje, a pre svega to da je bolje naneti 5 taaaankih slojeva nego jedan debeo sloj), stvar je jednostavna i da se odraditi svasta
Nakon toga sam presao na airbrush i sad se kunem u njega Toliko prednosti prema sprejevima da nema smisla da nabrajam.
Ali ako nisi siguran dal' ce makete ostati tvoja strast, jeftinije je kupiti koji sprej nego AB + kompresor + grupu za zrak + creva + farbe + ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tino
 | | Član od: 13 Pro 2010 | | Poruke: 469 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2011 7:15 pm Naslov poruke: |
|
|
ja sam farbao svoju maketu sprejem ''Renco'' i čist dobro je ispalo.. samo treba malo pripazit kod farbanja  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|