Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Farbanje makete sa sprejem

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Antares

Član od: 28 Stu 2011
PorukaUpisano: Uto Pro 06, 2011 7:31 pm    Naslov poruke: Farbanje makete sa sprejem Citiraj ovaj komentar

Kao klinac sam slagao neke makete i farbao sa kistom i sad si razmišljam kupit jednu maketu, ali sam mislio možda pofarbat sa sprejem tipa dupli-colotr jer sam sa njiam već farbao neke stvari na skuteru (i plastične dijelove) i to je ok ispalo:

Oni revell sprejevi i air-brushevi mi se cine preskupi s obzirom na to da jos nisam siguran koliko dugo će me makete "držat" Smile.

Što mislite o ovim sprejevima?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Uto Pro 06, 2011 7:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kod mene ti je sve isprobano, probao sam na maketu auta, za karoseriju, nemozes s tim farbat, ostane predebeli sloj , koji pokrije sve detalje i panele, i kontrola spreya je jako losa. Da ne govorim za male djelove.

Postoje od Tamiye boje u sprayu, koje su bas za hobby i plasticne makete, lakse se radi s tim, al opet moras znat s tim baratat.

Jos jedna losa strana sprayeva je ta da ces dobit jednobojnu povrsinu, bez modulacije boje, i razlicitih tonova.
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Uto Pro 06, 2011 7:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvo nečeš naći ispravne nijanse boja, drugo sloj boje će biti predebeo, skupljat će ti se više boje u udubinama, treće raspršivanje ove boje je nikakvo - sve u svemu neupotrebljivo za makete.
Ima boja koje se uz nešto prakse daju špricati iz kantice na maketu - ali to ni približno nisu ove.
Uzmi rađe neke akrile koje možeš pribavit i udri kistom.

Edit: Veliko pile je bio sekundu brži u odgovoru - ali vidimo da se odgovori podudaraju...
Natrag na vrh
marko21vu

Član od: 26 Kol 2010
Mjesto: Vukovar
PorukaUpisano: Uto Pro 06, 2011 11:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja ih koristim za svoje makete od papira, a za plastične ima nešto puno bolje, tako da se slažem s dečkima
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Mirko S. Zlikovski

Član od: 25 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 10:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo vidiš, a ja baš imam dobra iskustva sa bojama u spreju. Slažem se da nećeš baš naći potrebne RLM i FS nijanse, ali za jednobojne šeme u nekim osnovnim bojama su dušu dale. DupliColor mat bijela je savršena, RenCo mat crna također. Posebna priča su Montana Gold sprejevi za grafiti-umjetnike, oni čak imaju nijanse po RAL-u, i mnoge su primjenjive i za vojne nijanse - koristim njihovu US interior green, Dark Sea Blue i Blue Angels Blue (kod njih se zovu drukčije, ali to su te nijanse). A najbolji NMF koji sam ikad postigao je bio sa nekom talijanskom Macota Chrome (priznajem, nisam još radio s Alcladom).
Treba malo paziti u radu s njima, jer je mlaz zbilja jak i začas možeš preplaviti maketu. Ali ako radiš pažljivo, rezultat je gotovo identičan zračnom kistu, a nema zezancije s čišćenjem zračnog kista, bukom i smještanjem kompresora itd. Naravno i ovdje treba raditi u jako dobro provjetrenom prostoru, a i overspray je gadan (punici sam ljetos u vrtu neke biljkusine u vrtu obojao u Blue Angels plavu!).
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
telige-telige

Član od: 30 Stu 2011
Mjesto: Čakovec
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 1:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo bih dodao, poslije svakog bojanja isprazniti cijev od boje tako da sprej okreneš naopačke i sprejaš dok ne prestane izlaziti boja, a prije svakog bojanja iz predostrožnosti malo posprejati negdje po strani da izađe zaostala boja iz cijevi koja se stvrdnula u fine granulice koje ti mogu uništiti bojanje.
Ja sam počeo bojati sa sprejevima jer su mi bili dostupni, naime nećak se bavi izrađivanjem umjetničkih slika sa sprejevima(spray painting art, http://www.youtube.com/watch?v=vGtzYpIkoF0&feature=mfu_in_order&list=UL http://www.youtube.com/watch?v=HbQ0pX_htzU&feature=mfu_in_order&list=UL ) na papiru tako da za prve prerade nisam kupovao sprejeve nego sam koristio njegove. Za neke stvari te boje se mogu nanositi i kistom, nasprejaš u jednu posudicu i nanosiš kistom,a mogu se i miješati. Npr, ja sam za bojanje šasije na kamionu u sivu miješao bijelu uz dodavanje crne dok nisam dobio željenu nijansu i zatim nanosio boju kistom.
Uglavnom, na tebi je da odabereš način bojanja koji će tebi najbolje odgovarati.
Natrag na vrh
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 3:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam godinama karoserije maketa automobila farbao sprejevima i kad jednom ukapiras osnovne stvari (udaljenost spreja od makete, brzina kretanja ruku, ugao nanosenja boje, a pre svega to da je bolje naneti 5 taaaankih slojeva nego jedan debeo sloj), stvar je jednostavna i da se odraditi svasta Wink

Nakon toga sam presao na airbrush i sad se kunem u njega Very Happy Toliko prednosti prema sprejevima da nema smisla da nabrajam.

Ali ako nisi siguran dal' ce makete ostati tvoja strast, jeftinije je kupiti koji sprej nego AB + kompresor + grupu za zrak + creva + farbe + ... Wink
Natrag na vrh
tino

Član od: 13 Pro 2010
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 07, 2011 7:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja sam farbao svoju maketu sprejem ''Renco'' i čist dobro je ispalo.. samo treba malo pripazit kod farbanja Smile
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma