Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Galeb G-2 tražim dobar nacrt - II

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
divja_jaga

Član od: 20 Lip 2007
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2011 1:07 pm    Naslov poruke: Galeb G-2 tražim dobar nacrt - II Citiraj ovaj komentar

Grunf, malo sam se začudio nad tvojom odlukom, da staviš temu pod ključ.
No, ja svejedno mislim, da nekim ljudima moram neke stvari objasniti a neke nešto pitati. Mislim, da je moje pravo, da nekima napišem odgovore, pa koristim priliku i otvaram novu diskusiju!

Tebi postavljam pitanja: Zašto misliš, da je diskusija otišla u krivom smjeru? Diskusija o nacrtima galeba je diskusija o autorskim pravima. To ti smeta? A ne smeta ti direktno postavljanje linkova na stranice interneta, kde se mogu “ukrasti” tuđa autorska prava? Vaš jih je forum prepun … Da nisi možda pokušao očuvati moje ime? Ako ti je bio motiv, da ne govore o meni loše stvari, pusti, da se sam branim!

Što se tiče krađe autorskih prava, način na koji dopuštate te stvari, u stvari vratit će se u obliku strožih zakona i zatvaranja internetnih stranica. Nekad su se krađe radile na naćin, da se to nije javno vidjelo a ljude koji su krali skrivali su se. Moja je želja, da se ti osobno izjasniš šta o tim stvarima misliš i koje ćeš mjere poduzeti! Odlući između popularnosti ili pravilnog postupanja.

To da se bahatim, u stvari nije moja osobina. No, moguće je, da nekima ostavljam takav dojam. Takvog si me ti prepoznao, Mario. To što misliš ti o meni tvoj je osobni stav i nemamn nikakvu želju to izmjeniti. Možeš si misliti o meni šta god oćeš. Sve najgore stvari - što gore to bolje. Nije to nešto što mi smeta. Možeš to i napisati i objaviti. Neću se žaliti. Toliko smo različiti, da bi mi bilo drago, da to jasno svi vide. Ko od nas dvoje ima više prijatelja nije mi važno.

Sve što napišeš o meni neće me spriječiti, da se sa distribucijom tih »piratskih« kopija moram slagati i odobravati upotrebu nacrta u komercijalne namjene.
Sa nacrtima nisam ništa zaradio – što bi drugi s tim, da jih koriste? Naivno? Neka bude!

Da su nacrte galeba nacrtali i neki drugi – tačno je. Ali neki su uočili, da postoje razlike i da jim za sad (nadam se, da nekad vidimo bolje) za njihove potrebe najbolje služe oni, koje sam ja napravio i kad god ljudi traže nacrte galeba putem inteneta, traže te. A svi smo mi napravili nacrte za maketu galeba ...

Sve što ja tražim, je to, da ti nacrti ne služe za komercialnu upotrebu ili to, da ljudi, koji bi jih htjeli za to upotrebljavati mene pitaju za njih, pa da ja mogu odlućiti za što se jih može koristiti. Izgleda jako puno tražim ...

O drugim nacrtima nema sad smisla raspravljati. Prije što sam jih napravio, svi su jih tražili i mnogi koji su znali, da jih mogu napraviti, nagovarali su me da jih nacrtam. Sad ne vrede. »Nisu jedini« ili su »loše skenirani«.

Koliko je meni poznato, ti nacrti, dok su bili na ABG forumu, bili su pristojnoj rezoluciji. Da jih sad ponovo napraviš uz pomoć mojih, Pozarart, u bilo kojem programu na kompjuteru, naivno je mišljenje, da s tim postanu tvoj autorski rad. Za takvo nešto potrebno ti je napraviti nešto bolje (ili slabije) i otkloniti sve one moje optičke korekture i namjerne greške, koje su dio mojih nacrta i napravio sam jih, da se neke stvari bolje vide i naprave na maketi a nisu jednostavna redukcija dimenzija sa pravog aviona. Da njih nisam napravio, neke bi se na primer linije poklopile kod takvog umanjenja, pa se ne bi ni videle a neki detalji pojednostavljeni su, uvećani ili umanjeni, da se vide u toj razmeri. To se zove stilizacija. Ako imaš volju – napravi si svoje, bolje. Da si se na mene obratio, vrlo je moguće, da bi ti dao nacrte u boljoj resoluciji i kad bi mi objasnio ćemu jih trebaš, dozvolio bih ti upotrebu. Ne bi bio ni prvi ni zadnji kome bi jih dao. Moguće je isto, da bi mi smetao naćin upotrebe. U svakom slučaju, u mislima si imao biznis i nisi tražio kontakt nego samo nacrte. To znaći, da nešto ipak vrede i nisu kiselo grožđe, kako sad o njima pišeš. Sad je svejedno. U svakom slućaju, originalnih fajlova ne dajem.

Da se vratim ponovo tebi Mario: Neznam mnogo o tebi. Možda neki znaju, a ja u stvari ništa. Radolznao sam koje »mi« to stvari imamo od tebe, da s njima možemo raspolagati? Rado bih to podjelio sa drugima ...

Koji je u stvari cilj te diskusije? SZVO mi je napisao jednu dugu osobnu poruku a meni je bilo neugodno. Objasnio mi je motiv zbog ćega je poslao nacrte dvojici između nas. Taj njegov motiv – biti od pomoći - više nego poštujem. Ne tražim za to tolike isprike! Svima se može desiti, da u najboljoj volji naprave po neku grešku. Vjerujem, da nije znao šta si o tim stvarima mislim. Sad znate svi.

Sve do ćega mi je stalo je, da sa svojim stvarima autor(i) ima(ju) pravo sam(i ) raspolagati. To što tražim, nekima tu, previše je ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2011 2:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

par citata iz pravilnika o koristenju OMF-a:

Napisao/la:
Ovo je maketarski forum, i teme mogu biti vezane isključivo za maketarstvo ili vojnu povijest. Za ostalo postoje drugi forumi.

dakle, nema potrebe otvarati ovakvu temu na maketarskom forumu. pogotovo ako je rasprava koja je potaknula otvaranje ove teme zakljucana od strane moderatora.

Napisao/la:
Rasprava s administratorom ili moderatorom, ili rasprava o njihovoj odluci automatizmom povlači isključenje člana.
Administratori i moderatori imaju pravo zaključati ili ukloniti bilo koji topic ili post koji nije jasan i svrhovit. Posebno se to odnosi na besmislene i beskorisne topice i postove te spamanje foruma. Prekršitelji će biti isključeni s foruma.

sve je jasno, nema se sta prozivati Grunfa zasto je zakljucao temu.

Napisao/la:
Administratori i moderatori nemaju obvezu nadzirati sadržaj linkova na druge stranice

i tu je sve jasno. ako je netko stavio link na nesto, a ne samu sliku, OMF ne odgovara za to.

Napisao/la:
Ovaj forum je zaštićen zakonom i pravilima koja reguliraju intelektualno vlasništvo. Sudjelovanjem na forumu suglasni ste da ćete sadržaj koristiti isključivo za osobnu, nekomercijalnu uporabu. Ništa od sadržaja ne može biti downloadano, kopirano, reproducirano, prenešeno, pohranjeno, prodano ili distribuirano bez prethodnog pisanog dopuštenja vlasnika copyrighta, osim za osobnu nekomercijalnu kućnu upotrebu
Forum nije vlasnik nikakvog materijala koji postate ili učinite dostupnim javnosti na forumu; međutim čineći to dajete dopuštenje svima na forumu da downloadaju, kopiraju, prenose, reproduciraju, javno prikažu, editiraju, prevode ili objave sadržaj dokle god je pomenuti materijal dostupan na forumu. Dopuštenje prestaje vrijediti uklanjanjem materijala s foruma.

ako je netko stavio link na bilo sto, ne moze se vise kontrolirati tko ce to skinuti i sto ce raditi s time. dok god je to za osobnu nekomercijalnu kucnu upotrebu. a nisam vidio da je itko spominjao neke novcane cifre oko razmjene ovih linkova

postovani, u neku ruku vas razumijem, ali ako ste i sami rekli da su ovi nacrti objavljeni jos prije par godina u nekom magazinu, onda cemu sad dizanje ovoliko buke sto je netko htio napraviti neku sliku?

temu zakljucavam, objasnjenje sam dao
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma