Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| SZVO
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1055 | | Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 12:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro je decki, spustite loptu. Zna se sto su autorska prava. Zelio sam pomoci ali sam to ucinio s tuđim radom. Nisam imao namjeru zaraditi na tome vec samo pomoci drugome oko njegovog rada (na maketi, crtezu ili necem drugom) Bilo bi dobro da je autor sam ponudio svoju pomoc posebno zato sto je rad izasao jos 2004 godine i do tog TIMa je jako tesko doci ali nije i ja sam kriv sto sam to ucinio a da nisam imao dozvolu. Na vlasniku je da odluci sto ce dalje poduzeti. Vec sam naveo da nemam naviku uploada tuđih stvari na net ili dijeljenja. Naucio sam lekciju i mislim da vise necu drugima izlaziti u susret niti sa svojim djelima ( s tuđima niti u snu).
Drage dame i postovana gospodo, bila mi je (uglavnom) cast druziti se s vama,
Vas,
SZVO _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3260 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 12:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| 0123456789 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| divja_jaga
| | Član od: 20 Lip 2007 | | Poruke: 30 | |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 5:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Hmmm ...
Vidim, Mariok, da si izbrisao svoja pitanja. Da prvo objasnim, da moj stari nema veze sa tom diskusijom. O njemu sam pisao zbog toga, da objasnim, zašto tražim jednu knjigu.
Odgovor na onaj dio tvoga pitanja, šta je zapravo moj autorski rad kod tih nacrta, stvar je malo komplikovanija. Kao prvo, nisam nikakav vlasnik nićega, što su u Soku napravili njihovi ljudi. Ni njihovih aviona ni njihovih nacrta. Njihovi su nacrti puno detaljniji i u stvari maketarstvu težko posluže u obliku kakav jim treba, da naprave pojedini sklop pravog aviona. Nacrte, koje sam sam napravio mogu sa tog stajališta sasvim mirno nazvati neupotrebljivim. Takav nacrt ničemu jim ne služi i ni na kraj pameti jim nije palo, da gube vreme sa nećim toliko banalnim.
To što je banalno za neke, nije banalno za neke druge. Maketarima, na primer, trebaju nacrti, da bi umanjeni avion, tenk ili šta god jim palo na pamet, napravili kao maketu. Ti nacri trebaju biti u stvari »tačni«. Ali koliko tačni i šta to upravo znači »tačni«?
Ja sam za te nacrte potrošio mnogo vremena tražeći i kupujući vtup-je, razne nacrte, i fotografije. Maltretirao sam mnoge ljude, da su mi pomogli. Za tačne izmere pojedinih djelova aviona dvojica ljudi su mi pomogli u Slovenj Gradecu i potrošili su na tome skoro čitav radni dan vremena. Stvari koje mi nisu izmerili, morao sam dopuniti sam i za to mi je trebalo dva puta otići u MVJ.
Za samo crtanje nacrta neznam koliko vremena sam potrošio. Mnogo. Pri samom crtanju je najvažnije koliko tačnosti još je moguće napraviti i šta sve je potrebno zanemariti, da budu upotrebljivi za pravljenje makete. Neke se stvari vide, neke ne. Koji spoj, šraf ili net iscrtati i koji ne. Ti moji nacrti nisu samo umanjeni tehnićki nacrt galeba nego su moja redukcija realnog aviona. Redukcija u velićini i redukcija u detaljima. To u stvari nije nacrt nego prikaz umanjenog aviona. To je taj autorski rad. Zbog svih tih sitnih detalja ja znam ko sve koristi moje nacrte.
Ali taj nacrt u svari nije toliko važan kao na primer pisanje i objavljivanje jedne knjige. Za knjigu ili ćak i jedan mali člančič u magazinu isto tako potrebno je uložiti puno vremena, istražiti mnoge arhive, platiti fotografije u muzejima i posjetiti mnogo ljudi (a nije lako doći do njih!), da bi se došlo do tih materiala. Sve to za nekoliko redova teksta koje prati fotografija. Sve te stvari mi svi kopiramo i pozajmljujemo sa interneta i radujemo se, kako nam nije potrebno kupiti original na papiru.
To što je za pojedine krasna stvar, za prave autore tih knjiga ili nacrta u stvar hladan je tuš. Izdanja i tiraži su postali tako mali, da je do njih skoro nemoguće doći. Autori ne primaju skoro nikakve honorare a kad jih prime, nisu dovoljni ni za putne troškove, koje su imali prilikom traženja svih tih materiala. Svi ti autori na tlu bivše nam zajedničke države objavljuju stvari zbog svoje dobre volje i ne zbog novčane nagrade. Svi mi čekamo, nova izdanja a nismo u stanu nagraditi njihov rad.
...
Što se tiće nacrta, pozarart, koje si primio, ako nisu od neke koristi, baci jih. Nije mi jasno zašto si jih onda tražio. Novčana korist, koju imaju neki uz pomoć njih, nije moj motiv zašto sam jih objavio a takvo korištenje njih nisam imao na umu.To je razlog, da nisam objavio i preostale nacrte koje sam napravio. Jedan od korisnika tih mojih nacrta imao je mogućnost, da mu pošaljem moje nacrte jastreba, pa je jedan moj drug posle toga, kad mu je poslao moju e-adresu, primio od te osobe odgovor, da mu ne treba kontakt i da će prićekati da budu objavljeni u Tim-u. Zanimljivo razmišljanje...
Nacrte naravno više ne objavljujem.
Moram ti reći da se u jednoj stvari slažem sa tobom: isto tako i meni »najviše smeta kad nakom napravim predložak za neko oslikavanje a on onda to isto napravi kod drugoga« ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 568 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 9:18 pm Naslov poruke: g |
|
|
da smo u kini ovakvih rasprava nebi bilo...tamo nema autorskih prava,
"sve što je izmišljeno je za dobrobit ljudskog roda"
amen |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 10:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Joj ljudi, ajde molim vas odajte mi tajnu kako se to u ovoj tužnoj zemlji u kojoj penzionirani profesori hvataju plastične boce po kontejnerima zarađuje na nacrtu galeba G-2!? Obećavam da neću ukrasti ni jedan vaš nacrt, sam ću ga nacrtati samo mi recite kako se na tome zarađuju novci.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 11:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Joj ljudi, ajde molim vas odajte mi tajnu kako se to u ovoj tužnoj zemlji u kojoj penzionirani profesori hvataju plastične boce po kontejnerima zarađuje na nacrtu galeba G-2!? Obećavam da neću ukrasti ni jedan vaš nacrt, sam ću ga nacrtati samo mi recite kako se na tome zarađuju novci.  |
ja sam shvatil da je rijec o EU..  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 11:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ha -ha ovo je čista zona sumraka !!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 3139 | | Mjesto: Zagreb-Lučko |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 11:40 pm Naslov poruke: |
|
|
a po čemu su ovi nacrti toliko važni da moraju biti autorizirani,pa nije ih samo jedan ljud nacrtao ima ih više,a taj jedan ih je išao stavit u opticaj pa se sad buni ili nešto kaj već,ima svakakvih psiha i kako doć do novaca a da se to i nezna(olfo),i da mogao bi ovako pisat i srat i sve ostalo kaj ide uz to ali je...ga nek si vlasnik nacrta čuva svoje da mu ih neko nebi ukro,jer vidim da se tip nešto bahati sa autorizacijom a sam ih poslao tam di im nije mjesto ili mu je to naum da se vidi da ih je on "nacrtao",možda su ga prijatelji izdali i stavili njegove nacrte.............itd......................itd..............itd............,i da majstor bu poslao advokate  _________________
Visit my page:"MT-Style" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 11:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mario Napisao/la: | a po čemu su ovi nacrti toliko važni da moraju biti autorizirani,pa nije ih samo jedan ljud nacrtao ima ih više,a taj jedan ih je išao stavit u opticaj pa se sad buni ili nešto kaj već,ima svakakvih psiha i kako doć do novaca a da se to i nezna(olfo),i da mogao bi ovako pisat i srat i sve ostalo kaj ide uz to ali je...ga nek si vlasnik nacrta čuva svoje da mu ih neko nebi ukro,jer vidim da se tip nešto bahati sa autorizacijom a sam ih poslao tam di im nije mjesto ili mu je to naum da se vidi da ih je on "nacrtao",možda su ga prijatelji izdali i stavili njegove nacrte.............itd......................itd..............itd............,i da majstor bu poslao advokate  |
Ovo bi tebi u potpis trebalo staviti...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 11:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| killa Napisao/la: | | Mario Napisao/la: | a po čemu su ovi nacrti toliko važni da moraju biti autorizirani,pa nije ih samo jedan ljud nacrtao ima ih više,a taj jedan ih je išao stavit u opticaj pa se sad buni ili nešto kaj već,ima svakakvih psiha i kako doć do novaca a da se to i nezna(olfo),i da mogao bi ovako pisat i srat i sve ostalo kaj ide uz to ali je...ga nek si vlasnik nacrta čuva svoje da mu ih neko nebi ukro,jer vidim da se tip nešto bahati sa autorizacijom a sam ih poslao tam di im nije mjesto ili mu je to naum da se vidi da ih je on "nacrtao",možda su ga prijatelji izdali i stavili njegove nacrte.............itd......................itd..............itd............,i da majstor bu poslao advokate  |
Ovo bi tebi u potpis trebalo staviti...  |
pa niko to i ne radi,tj, ne poštuje pravila , tak ni ti ni svi mi ,a u ostalom nebum šutio isto ko i ni ti,što se vidi  _________________
Visit my page:"MT-Style"
Mario: poruka promijenjena dana: Pon Stu 28, 2011 11:56 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pozarart
 | | Član od: 06 Lip 2008 | | Poruke: 495 | | Mjesto: Opatija |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 11:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Potpuno razumijem ljutnju autora, ne bi ni meni bilo drago da netko zarađuje od npr. prodaje printova kopiranih slika ili sl.
Zašto tvoj nacrt nije za profesionalnu ulogu je vrlo jasan, u obliku u kojem kruži odnosno ovako skeniran nije pogodan za dalnju distribuciju jer jasnoća slike ili rezolucija i nije tako dobra, znači to bi trebalo nanovo nacrtat ručno ili u nekom programu i na neki način tu prestaje tvoje autorsko pravo također i da neko nacrta sliku po mom motivu...ista stvar. Razlika je u tome da netko samo iskopira taj tvoj rad e onda je to kršenje autorskih prava. Da nije tako samo bi tvornice smjele distribuirati svoje nacrte!!
To je moje mišljenje i ukoliko se ne slažete ....šta Vam mogu. Ne mislim dalje o ovom a jako žalim što sam ljude koji su mi pomogli doveo u ovako neugodnu situaciju....Oprostite!!
P.S. i dalje na svoje fotke i slike neću stavljati preko vodeni žig!! Ali neće bit niti u najboljoj rezoluciji... _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pozarart
 | | Član od: 06 Lip 2008 | | Poruke: 495 | | Mjesto: Opatija |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2011 11:53 pm Naslov poruke: |
|
|
P.S. evo brišem fileove iz arhive a neću radit ni skice jer ionako od tog posla vjerovatno nema ništa!! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 12:00 am Naslov poruke: Galeb nacrt u Glasniku RV-PVO? |
|
|
Poštovani
Da li se još itko prisjeća "Glasnika RV-PVO"(Glasnik RZ-PZO)?
U istom su povremeno objavljivani nacrti Ace Koloa i drugih.
Svi mi imamo ove legendarne nacrte iz TiM slovenske revije,
a imamo i sve iz JNA VTU-VTN uputa, pa ne vidim većeg problema
da se danas te sve crteže poveže preklapanjem za "skicu" nekome.
Ako je skica, onda su i fotografije dovoljno dobre, a istih uistinu ima.
Sam sam prije doba fotokopiranja u postocima nacrtao svoj
"generički" nacrt Jastreba i Galeba, a mogao bih nastaviti u
budućnosti s Jastrebom dvosjedom. Rabih neko maksimalno uvečanje
"da stane na DIN A3 papir" u profilu. Mislim da je to nacrt iz Glasnika.
Ukomponirah svoje viđenje pojedinosti, bez mjerenja zmaja
zrakoplova, tako da meni lijepo izgleda. Da li je to baš kao nacrt u
TiM slovenskoj reviji nisam ni uspoređivao. Ja sam imao svoje fotografije.
Svakako da bi se moralo poštivati volju autora autorskog uratka, pa
će te se nadam se nekako dogovoriti. Moj crtež je u olovci, što je bio
pripreman za crtanje u boji Danijelu Frki i Zdenku Kinjerovcu za
knjigu Šime Oštrića "Boje naših krila"(neobjavljenoj). Više se ne sjećam da li su moje
crteže rabili ili ne, ali smo izmjenjivali sve crteže koje smo sva trojica
negdje isčeprkali i sakupili. Možda ih netko ima pri ruci ovih dana.
Ja iste negdje imam, ali moram "kopati" da iste pronađem, pa za sada
nisam na raspolaganju.
Lijep pozdrav crtaču odličnih nacrta i pozdrav drugom umjetniku,
Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 12:04 am Naslov poruke: |
|
|
možda su dva ili x(to se nezna broj) ljudi izradili iste nacrte a uvijek jedan preuzima zaslugu ,BTW nije ni svagi G-2 isti išli su oni i u inozemsvo tak da.....jeb....ga,svi ti nacrti i nevrijede ,i prije i sad svaka budala je mogla na računalu napravit nacrte,koji su već bili napravljeni  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 12:06 am Naslov poruke: Re: Galeb nacrt u Glasniku RV-PVO? |
|
|
| dragisa1956 Napisao/la: | Poštovani
Da li se još itko prisjeća "Glasnika RV-PVO"(Glasnik RZ-PZO)?
U istom su povremeno objavljivani nacrti Ace Koloa i drugih.
Svi mi imamo ove legendarne nacrte iz TiM slovenske revije,
a imamo i sve iz JNA VTU-VTN uputa, pa ne vidim većeg problema
da se danas te sve crteže poveže preklapanjem za "skicu" nekome.
Ako je skica, onda su i fotografije dovoljno dobre, a istih uistinu ima.
Sam sam prije doba fotokopiranja u postocima nacrtao svoj
"generički" nacrt Jastreba i Galeba, a mogao bih nastaviti u
budućnosti s Jastrebom dvosjedom. Rabih neko maksimalno uvečanje
"da stane na DIN A3 papir" u profilu. Mislim da je to nacrt iz Glasnika.
Ukomponirah svoje viđenje pojedinosti, bez mjerenja zmaja
zrakoplova, tako da meni lijepo izgleda. Da li je to baš kao nacrt u
TiM slovenskoj reviji nisam ni uspoređivao. Ja sam imao svoje fotografije.
Svakako da bi se moralo poštivati volju autora autorskog uratka, pa
će te se nadam se nekako dogovoriti. Moj crtež je u olovci, što je bio
pripreman za crtanje u boji Danijelu Frki i Zdenku Kinjerovcu za
knjigu Šime Oštrića "Boje naših krila"(neobjavljenoj). Više se ne sjećam da li su moje
crteže rabili ili ne, ali smo izmjenjivali sve crteže koje smo sva trojica
negdje isčeprkali i sakupili. Možda ih netko ima pri ruci ovih dana.
Ja iste negdje imam, ali moram "kopati" da iste pronađem, pa za sada
nisam na raspolaganju.
Lijep pozdrav crtaču odličnih nacrta i pozdrav drugom umjetniku,
Dragiša. |
da prije je sve išlo po DIN-JUSU,nevrieđam ali ništa se nije promijenilo _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|