Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

He-177 Greif - Pokušaj drugi
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mislav

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Stu 15, 2011 7:57 am    Naslov poruke: He-177 Greif - Pokušaj drugi Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima.
Evo nekoliko fotki projekta kojeg sam započeo prije par dana. He-177A5 Greif, Revell, 1:72. O maketi ne treba puno pričati, večina ljudi zna koliko je kvalitetna.
Zašto pokušaj drugi? Prvi sam slagao tamo negdje 2004/2005 godine u shemi iz kutije i zapravo je dosta dobro ispao. No, potkralo mi se par glupih grešaka koje su me čak i na kraju koštale plasmana na natjecanju u Velikoj Gorici.
Više o njemu ovdje:
http://vajled.com/wsm/index.php?topic=200.msg1517#msg1517

Ali, rekao sam da ću ovu maketu ponovo jednog dana slagati, jer ju stvarno želim napraviti kako spada.
Planiram raditi sljedeći zrakoplov: noćnu verziju iz KG 100, koja je letjela tijekom operacije Steinbock:

Do sada nisam baš previše napravio, cockpit je gotov ( dodao sam nešto žica i neku jadnu imitaciju pojaseva) , polovice trupa više manje pripremljene. Jedini veći zahvat za sada je da sam napravio vrata prostora za bombe iz mesinganog lima, pošto planiram cijeli prostor za bombe ostaviti otvoren.

Naravno, i u ovoj su prozirni dijelovi očajni, tako da mi je sljedeći među-projekt mašinica za vacuuforming, da i te dijelove mogu napraviti kako spada.

Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Uto Stu 15, 2011 9:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar pocetak i c-pit izgleda super Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Stu 15, 2011 10:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prozirni dijelovi na Revellovom Greifu svi imaju grešku koja očito proizilazi iz greške na kalupu, što je šteta, jer je maketa inače odlična. Vakuformiranje prednjeg ostakljenja u kućnoj radinosti je vrlo težak zadatak, a muke si možeš prikratiti sa Squadronovim kompletom koji košta otprilike 4-5$.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
mislav

PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2011 8:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Prozirni dijelovi na Revellovom Greifu svi imaju grešku koja očito proizilazi iz greške na kalupu, što je šteta, jer je maketa inače odlična. Vakuformiranje prednjeg ostakljenja u kućnoj radinosti je vrlo težak zadatak, a muke si možeš prikratiti sa Squadronovim kompletom koji košta otprilike 4-5$.

Meni je već par puta palo na pamet da Revell na svojim maketama namjerno napravi neku glupost, čisto da zadrže '' nižu kategoriju'' proizvođaća.

Squadronov komplet sam i ja našao, ali ne sviđa mi se da Squadron nema plačanje preko PayPal-a. A malo sam preparanoičan da bi davao broj kartice preko neosigurene veze. Probao sam i na Ebay-u ali nema.

S druge strane, mašinica za vacuuforming mi je i onako bila u planu za izradu već neko vrijeme tako da ću prvo to probati. A pošto mi je prosječno vrijeme izrade makete cca 6 mjeseci - nema žurbe.
Laughing
Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2011 2:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam radio nedavno tu maketu i bas mi je zao sto nisam uzeo te Squadronove prozirne dijelove, jer je inace maketa odlicna. Probaj nabavit preko nekog posrednika top lucky models ili sl. koji prihvaca paypal.
Natrag na vrh
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2011 2:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislav Napisao/la:
Squadronov komplet sam i ja našao, ali ne sviđa mi se da Squadron nema plačanje preko PayPal-a. A malo sam preparanoičan da bi davao broj kartice preko neosigurene veze. Probao sam i na Ebay-u ali nema.

Ima Hannants:

http://www.hannants.co.uk/product/SQS9187

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
mislav

PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2011 3:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Thundercat Napisao/la:
mislav Napisao/la:

Ima Hannants:

http://www.hannants.co.uk/product/SQS9187

Zahvaljujem, Hannants mi uopće nije pao na pamet. Gledao sam u par dućana i nisu imali, a na ove sam totalno zaboravio...
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Sri Stu 16, 2011 10:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema na čemu.

Ma, Hannants drži dosta toga što je obično nabavljivo samo u Americi, ali po dosta visokim cijenama. Stvar je u tome da se ne isplati zezati sa većinom američkih dučana jer imaju bezobrazno visoku poštarinu, a Hannants trenutno još ima i akciju za sniženu minimalnu narudžbu za normalne narudžbe (ne-plosnate stvari tipa metala i dekala, nego roba koja zahtijeva kutiju).

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
mislav

PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2011 7:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ipak neću morati nabavljati Squadronov canopy. Malo strpljenja i revellovi dijelovi se daju spasiti.
Prvi korak, izbrusio sam cijeli canopy ( a posebno iznutra gdje je zapravo i najlošiji ), do glatkog na mokro s brusnim papirom 1000 i 1200. Zatim je slijedilo poliranje s Festoolovim sredstvima MPA 6000 i završno MPA 10000. Cca 20 minuta rada.
Rezultat: savršeno sjajan i proziran canopy:

Poky

Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 17, 2011 8:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam jel nisam pažljivo ćitao ,il nitko nije spomenuo, što zapravo ne valja s canopyem iz seta? Oblik, okviri ,toćnost???
mislav

PorukaUpisano: Pet Stu 18, 2011 9:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Ne znam jel nisam pažljivo ćitao ,il nitko nije spomenuo, što zapravo ne valja s canopyem iz seta? Oblik, okviri ,toćnost???

Najveći problem je u ovoj polukugli, izgleda da su nešto zeznuli u kalupu ili u postupku injekcijskog prešanja jer je dio skroz neproziran. Razlog je što je unutarnja strana sva gruba i naborana. Vanjska strana također nije baš najsjajnija, recimo da sve izgleda kao da su lijevali u grubo obrađeni gipsani kalup.
Po meni, izgleda da im se unutarnja strana lijepila za kalup kod vađenja. Ili su vadili prije nego što se dio dovoljno ohladio. Takorer, deblji dijelovi imaju usahlina od lijevanja.
Ostali dijelovi su manje - više OK.

Ja sam zapravo brušenjem unutarnje strane sve skupa stanjio za možda 0,2-0,3 mm.
Sad se još jedino pod određenim kutem lagano vide greške u samoj strukturi plastike, ali to me ne zabrinjava.
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Pet Stu 18, 2011 3:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prošli tjedan uzo tu maketu i ovo pratim jel ce i kod mene doci na red.
Natrag na vrh
dule

Član od: 12 Sij 2009
Mjesto: Plandiste
PorukaUpisano: Pet Stu 18, 2011 6:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlicno,spasio si staklo samo napred.
Natrag na vrh
Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pet Stu 18, 2011 7:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni je veliki problem predstavljalo to što je fitting prozirnih dijelova bio jako loš, a moje ograničeno tehničko znanje preoblikovanja, kitanja i uklapanja prozirnih dijelova nije omogućavalo veće korekcije... Ako znaš kako to popravit, onda ti stvarno ne trebaju aftermarket dijelovi!
Natrag na vrh
mislav

PorukaUpisano: Sub Stu 19, 2011 9:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak Napisao/la:
Meni je veliki problem predstavljalo to što je fitting prozirnih dijelova bio jako loš, a moje ograničeno tehničko znanje preoblikovanja, kitanja i uklapanja prozirnih dijelova nije omogućavalo veće korekcije... Ako znaš kako to popravit, onda ti stvarno ne trebaju aftermarket dijelovi!

Gledao sam nedavno kako si radio na 177ici. Mogu reći da ti je znanje sve samo ne ograničeno, jer ti je maketa fenomenalno ispala, posebno diorama.
BTW, i ja sam prvi put imao generalnih problema s decalima, isto nisu htjeli sjedati. Možda je i to jedna od boljki makete.
Mene spašava to da ovo radim drugi put, pa znam gdje su potencijalni problemi.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma