Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kako je NDH dobila oklopnu diviziju?
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
fallschimjager

Član od: 21 Tra 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Kol 15, 2011 11:15 am    Naslov poruke: Kako je NDH dobila oklopnu diviziju? Citiraj ovaj komentar

Slučajno sam stavija u ovu rubriku, pa nek admin stavi di triba.

Dođen u kiosk, kupim Jutarnji list, to bi ka neke ozbiljne novine tribale bit, sidim na kavi i lagano listan kad ono naslov: Šokantna knjiga o NDH postrojbama.
Otvorim članak na 3 velike stranice sa puno slika.
Ahmed Salihbegović napravio je prikaz knjige g.Amira Obhođaša CROATIAN LEGION: THE 369TH REINFORCED CROATIAN INFANTRY REGIMENT ON THE EASTERN FRONT 1941-1943. Sam prikaz je ok, čovik zna o čemu piše, onako ubacija je sve u malo širu sliku. I sa tim nema nekih problema.
Ali zanima me ko je radija naslove a da nije uopće pročita ne knjigu, nego tekst g. Salihbegovića.
Dakle evo nekoliko bisera.
U naslovu knjige je točno ime postrojbe, a urednik ili pisač naslova kaže: Nova knjiga....otkriva nepoznate detalje o 369. oklopnoj diviziji. - što ponavlja nekoliko puta.
Dalje: ustaška postrojba. To je bila postrojba pod njemačkim zapovjedništvom.Sigurno je nešto ustaša u njoj i bilo, kao i profesionalnih vojnika, i svega ostalog, ali to je ne čini ustaškom postrojbom, ako ćemo ustaškim postrojbama smatran one u sastavu Ustaške vojnice.
E sad fotografije, vječna boljka nedovoljno upučenih novinara, pisaca udžbenika i slično. Izvor fotki je arhiva jutarnjeg lista.
A na fotkama Jure Francetić, Rafael Boban, oklopno vozilo iz borbi na Kupresu ( ako se varam neka me netko ispravi), pripadnici lakog prijevoznog zdruga uz KV 1, i ustaše iz Crne legije. Pa već ako nešto radite potrudite se saznat ko je na slici. Jer ovo je samo nepotrebno trošenje papira.
Uglavnom, kava mi je prisila, a knjigu ću pročitat prvom prilikom.

CK 2018. NOVI PROSTOR - Žarka Dolinara 9
Betmen, Supermen, Nepismen
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Pon Kol 15, 2011 1:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E i ti stvarno dopuštaš da ti svašta upropasti kavu. Very Happy

Moderni hrvatski novinar/urednik, kada priprema tekst za objavu, uopće ne obraća pažnju na istinu već na privlačnost čitateljima...odnosno, na njegovu/nu procjenu te privlačnosti. Pa to je dobro poznata stvar među svim poznavateljima bilo koje tematike o kojima su današnji hrvatski novinari ikada pisali. Istina i točnost informacije njih uopće ne zanima. Njihov posao nije da javnosti prenesu informaciju...već da zarade...a za to sama informacija uopće nije važna. Čak što više. Informacija uopće ne mora postojati. Wink

Btw...i da im daš gotov tekst s potpunom i istinitom informacijom i njemu priložiš originalne fotografije koje s tom istinom idu...oni će opet nažvrljati svoj tekst i zakačiti svoje fotke...koje, naravno, neće imati ama baš nikakve veze s istinom. Zašto? Opet pročitaj gornji pasus. Wink

Ukratko...zaista nije vruijedno truda...a kamoli narušavanja kavopijskog hedonizma. Wink
noname

Član od: 24 Stu 2009
Mjesto: kod Rudi-a i Bobi-a
PorukaUpisano: Pon Kol 15, 2011 1:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

meni su isto upale u oko slike ustasa koje nemaju veze sa 369 ...

http://www.youtube.com/watch?v=qGyPuey-1Jw
Natrag na vrh
CCCP
Administrator
Član od: 14 Ožu 2009
PorukaUpisano: Pon Kol 15, 2011 1:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa u zemlji gdje je rat bio nedavno i gdje je neznam koliki udio branitelja koji bi prepoznali to oklopno vozilo sa kupresa(kolega sigurno ne nosi svu literaturu o HV oklopnjacima sa sobom na kavu Laughing ), ma i sama činjenica da je rat bio nedavno može ukazati na to da se vjerojatno više ljudi razumije u oružje i vojnu opremu nego recimo u njemačkoj ili britaniji, je po meni dokaz da se ne radi tolko ni o zaradi kolko o čistoj lijenosti... Rolling Eyes
fallschimjager

PorukaUpisano: Pon Kol 15, 2011 3:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega CCCP, krivo si skonta, ne radi se o borbama na Kupresu za vrijeme Domovinskog rata nego 2. svj rata, tako da to nema veze sa HV.

Natrag na vrh
CCCP
Administrator
Član od: 14 Ožu 2009
PorukaUpisano: Pon Kol 15, 2011 5:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ispričavam se, ja sam automatski povezo sa domovinskim, češće sam čuo o kupresu u tom ratu pa sam se zeznuo... Laughing
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 12:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prestani čitati to smeće od novina, popi kavu , uživaj i razmisli kako ćeš potrošiti onih 7 kuna...
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 12:18 am    Naslov poruke: Re: Kako je NDH dobila oklopnu diviziju? Citiraj ovaj komentar

fallschimjager Napisao/la:

Dođen u kiosk, kupim Jutarnji list, to bi ka neke ozbiljne novine tribale bit, ...

Ju(goslovenski)tarnji list ozbiljne novine ... O da, itekako su ozbiljno usmjerene, ali upućeni dobro znaju u kom smjeru, nemojte biti naivni ... Eh, da je barem samo do ovog "žutom nastrojenog" uređivanja o kojem je natuknuo kolega Morozov ... Lako za to ...
Dovoljno je reći tri slova: EPH ..., mudrome dosta.
Pa ako želite biti ozbiljni i napose ako ste domoljubi izbjegavajte to i takva smeća iz te "kuhinje" od tiskovina u širokom luku ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 12:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poštovani kolega Prelude...ne zaboravi da ima i onih kojima se "nastrojenost" koju spominješ sviđa...pa ti predlažem političku korektnost u javnim istupima poput ovoga. Uostalom, (ne)kvaliteta dotičnog napisa je posljedica čistog krajnjeg neprofesionalizma. Povod za taj neprofesionalizam je sasvim druga priča. Wink

Vjerujem da ćeš se složiti s opaskom. Wink
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 2:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kolega prelude je u pravu...
to nije nikakav propust nego smišljeno pisano po naruđbi.
tako se prije prije par godina digla dreka oko makete me 109 sa ndh oznakama koji je pobijedio na takmičenju,pa je ispalo da su svi maketari ustaše ...ako ne svi ali onaj koji je napravio me 109 je sigurno...
kako im se takvi gafovi ne događaju kada pišu o titu i partizanima...
Natrag na vrh
fallschimjager

PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 8:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemojmo otić previše u politiku, svi smo svjesni da ista igra veliku ulogu u novinama. Mislim da se ode radi o neprofesionalizmu i čistoj linosti.

Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
...ne zaboravi da ima i onih kojima se "nastrojenost" koju spominješ sviđa...pa ti predlažem političku korektnost u javnim istupima poput ovoga. ...

E takvih kojima se to sviđa je zapravo i malen broj, ali na žalost je veliki broj naivnih koji ne prepoznaju koji je cilj ovakvog šunda. S obzirom na to, a pogotovo zbog svih onih koji su dali živote i zdravlje za ovu državu, ne pada mi na pamet biti "politički korektan" prema onima kojima ona nije mila ili se suzdržavati od istupa poput ovog, premda mu ovdje možda (ali samo možda) i nije mjesto. Neovisno o posljedicama po moj status.
Jer kad je već kolega pitao i začudio se kako je mogao biti napisan takav članak ja sam mu samo prezentirao svoje mišljenje o tome.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 1:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pretprošle zime je u mom kvartu zbog kvara nestalo centalnog grijanja.Nisam to ni shvatio dok na vijestima na tv nisam nisam gledao o smrzavanjima građana tog kvarta.

Reporter je uspio okupiti neke babe obučene ko ruske babuške koje su u kameru pričale o svojim stradanjima tog dana.
Na trenutke sam mislio da sanjam,da sam lud ,pa i ja sam sudionik tog događaja ,a oko sebe ne vidim to što oni prikazuju i nije mi hladno u stanu.

Eto šta oni rade !
Natrag na vrh
T34

Član od: 20 Ruj 2010
Mjesto: Dalmacija
PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 5:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam neuk, gospodine Prelude, dali biste mi malo više napisali o Jugoslaviji, ili barem zašto je toliko strastveno mrzite? Ni ja je nisam volio, ali vi očito imate jače razloge. Možda vam nije dala stan, kao što je prevarena i moja obitelj. Ili vam je kao nama (točnije obitelji moje bake) uzeto imanje da se na njemu izgradi Zračna luka Split? Ni vaši roditelji kao ni moji sigurno nisu bili članovi Partije pa su ispaštali.
Zanima me također, što mi može odgovoriti i kolega Padobranac (ne želim pisati njemački - mogu i ja malo biti nekorektan, nećete me nazvati fašistom?) zašto je neka postrojba koja nosi posvojni pridjev "hrvatska" bila na istočnom frontu? Pošto rado ističete da vam je povijest hobi, bio bi vam zahvalan da mi objasnite? Hrvatska je objavila rat Sovjetskom Savezu? U ime koga su to Hrvati ratovali na istočnom frontu? Geografija mi nije jača strana, ali nekako je to jako daleko od naše Domovine? Zašto onda Sovjeti nisu pregazili i ove krajeve, kao što su isto učinili sa ostalim agresorima na SSSR, poput fizički bliske Rumunjske, Bugarske, Madžarske, Moravskog Protektorata (Slovačke), Austrije, pa u konačnici i same Njemačke?

Ako biste našli vremena da odgovorite, pošto i ja pomalo volim povijest, kao hobi naravno.
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2011 5:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega Tenk,
necu u politiku već ću copy/paste svog priloga s drugog foruma, a što se tiče samog članak:

Greške su slijedeće:
-Kakva crna oklopna i kakva još crnja divizija? Pješačka i pojačana pukovnija
- Ustaše u Staljingradu (ustaška postrojba jedina uz Nijemce pokušavala..., svaka čast na stručnosti, ako su bile Ustaše nisu bile na Staljingradu, bili su to legionari, ali vjerovatno jadni autor misli da je to kakav namaz za kruh ili što slično tomu) )
- Nijedna slika nema veze ni s "ustaškom postrojbom" ni sa istočnim bojištem. Ne može se ne oteti dojmu da je Staljingrad tu blizu, nedaleko Dicma.
- NDHazijska sastavnica Istočnog fronta (što god to bilo) napada Staljingrad (a ni riječi o 100. jaeger diviziji u čijem se sastavu u Staljingradu nalaze ti Hrvati)
- polovica teksta otpada na općenite podatke o istočnom frontu, potpuno nepotrebno
- pisano u duhu propagandističkog pamfleta-- zlosretna, "država", filoustaški nostalgičari, cunamijevska CA, neizbježno stavljanje vojne jedinice u kontekst Pavelićeve unutarnje politike, zgražanje nad sudbinom vojnika u ratu i ostali sarkazmi
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma