Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Uto Lis 11, 2005 8:19 pm Naslov poruke: Kompresori i alternative |
|
|
Pozdrav svima!
Zanima me koje izvore zraka, ili nečeg drugog, koristite za airbrush? Ja radim uglavnom oklop (72, 35) i poneki zrakoplov (72), a koristim
Kagerov airbrush i gumu od auta napumpanu zrakom. Nisam zadovoljan takvim rješenjem, a neda mi se petljati sa samogradnjom kompresora (od frižidera i slične kombinacije).
Svaka ideja je dobrodošla! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lis 11, 2005 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobrodošao na Forum!
Nakon puno petljanja sa kompresorima, zrakom, vlagom i bukom definitivno sam odustao od toga i prešao na CO2.
CO2 je potpuno suh, tih i inertan, ne mijenja svojstva, i u količinama koje se ispuštaju iz airbrusha, bezopasan.
Koristim čeličnu bocu od aparata za gašenje požara ugljičnim dioksidom CO2 - 5kg. Na priključak ventila paše redukcioni ventil za kisik iz kompleta armature za autogeno zavarivanje, a na njegov izlaz - standardna redukcija za airbrush.
Boca mora biti atestirana, inače je nitko neće puniti, i osigurana od prevrtanja. Punim je ili u servisu vatrogasnih aparata, ili u Messeru.
Evo kako to izgleda:
ZB |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2005 9:49 pm Naslov poruke: CO2 |
|
|
| A koliko maketa možeš obojati s jednom bocom? Koliko dođe ponovno punjenje boce? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lis 13, 2005 2:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bok, Ja nemam losa iskustva s kompresorima i mislim da su idealni za to. Sve komplikacije s gumama bocama etc. su meni puno manje prihvatljiva od jednog obicnog kompresora. Preporucam da odes u Bauhaus, Baumax, Pevec ili slicno i za 400 - 600 kn uzmes najmanji kompresor koji imaju, po mogucnosti bezuljni. Sve redukcije za cijevi mozes nabaviti tamo i za malo novaca imat ces pravu stvar. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lis 14, 2005 1:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nguyen Giap Napisao/la: | | Bok, Ja nemam losa iskustva s kompresorima i mislim da su idealni za to. Sve komplikacije s gumama bocama etc. su meni puno manje prihvatljiva od jednog obicnog kompresora. Preporucam da odes u Bauhaus, Baumax, Pevec ili slicno i za 400 - 600 kn uzmes najmanji kompresor koji imaju, po mogucnosti bezuljni. Sve redukcije za cijevi mozes nabaviti tamo i za malo novaca imat ces pravu stvar. |
Kompresor je idealno rješenje jer nudi konstantan i kontroliran izvor kondicioniranog komprimiranog zraka za pogon airbrusha.
Ali ovi kompresori u Pevecu, Bauhausu i td. koje spominješ su klipni kompresori, jaaaako bučni i nisu nimalo primjereni za rad u stanu, jer bi groznom bukom izazvali revoluciju među ukučanima i susjedima. Jeftini jesu ali s bukom koju proizvode jenostavno ne prolaze kao rješenje za maketarske potrebe. Možda za nekoga tko ima kuću, pa ga drži u radionici ili garaži, ali u urbanim sredinama, u stanu neće proći kao prihvatljivo rješenje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lis 14, 2005 1:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Tih i pouzdan izvor komprimiranog zraka pruža boca (na slici iz gornje poruke) ili hobby-kompresor odgovarajućih karakteristika. Ima nešto od hobby kompresora kod nas na tržištu, ali su relativno slabih performansi, imaju veliki pad tlaka pri radu, a i variraju po kvaliteti od primjerka do primjerka.
Revell kompresor Gama može zadovoljiti ako naiđes na dobar, ispravan primjerak. On nabije tlak na 2,3 bara, ali kada počneš bojati s airbrushem onda tlak vrtoglavo pada. Kod nekih na 1,2 bara, a ima primjeraka kojima tlak pada i na 0,9 bara, pa je takav primjerak skoro neupotrebljiv.
Najbolje ali i najskuplje rješenje je kupnja SIL-AIR ili SOFT-AIR kompresora koji imaju sve što možeš poželjeti, filtere, regulaciju, tlačnu sklopku, tlačni spremnik, vrlo su tihi u radu i pouzdani, godinama će raditi bez kvara. Ali cijena je oko 2.000 kn pa na više, ovisno o karakteristikama.
Revell nudi Omegu u toj klasi, ali na žalost nema niti tlačnu sklopku (pa kompresor stalno radi) a nema niti tlačni spremnik (već samo volumen cijevi nosaća, oko 1 litre volumena), tako da je odnos uloženo/dobijeno relativno loš.
Dobra vijest je da se radi na uvozu hobby kompresora visokih performansi, sa filterima, regulacijom, manometrom, tlačnom sklopkom, a po prihvatljivoj cijeni, o ćemu će uskoro biti više rijeći na forumu. Nadam se da će mnogi sa zadovoljstvom dočekati tu vijest. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 14, 2005 2:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Bok, baš je dobro čuti da će se i kod nas moći nabavit dobri kompresori.
Moj mene još uvijek zadovoljava, ali treba stremiti prema još boljem, ako
si to možeš priuštiti.U svakom slučaju, dobra vijest. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Lis 15, 2005 10:52 pm Naslov poruke: Re: CO2 |
|
|
| cold steel Napisao/la: | | A koliko maketa možeš obojati s jednom bocom? Koliko dođe ponovno punjenje boce? |
Ovisi kako i koliko koristiš airbrush; ja radim isključivo zrakoplove u 1/48 i tenkove odnosno vojna vozila u 1/35. Gotovo sve su diorame. A s jednim punjenjem boce 5 - 6 maketa, odnosno diorama.
ŽB |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lis 18, 2005 12:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Klasicni kompresor iz Bauhausa, etc. nije problematican sto se tice buke, ja ga imam u stanu i buduci da radim makete 1,72, tren4tacn6 ve352e s6v1ets2e b60bardere, 06g4 rec5 da ne rade veLIKu buku. Iz jednostavnog razloga sto kapacitet rezervoaraod 60 ak litara zadovoljava poprilicno spricanja prije nego se kompresor ponovo ukljuci... Dovoljno je za obojati jedan tu 16 u cijelosti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lis 18, 2005 7:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam kupio airbrush prije 3-4 mjeseca i još uvijek nemam nikakav kompresor, i sada čekam kada će doći nekakav dobar i ne skup kompresor kod nas na tržište tj. kada će Hanich uvesti kompresore.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tanelorn
 | | Član od: 08 Tra 2005 | | Poruke: 784 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 18, 2005 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Marin Napisao/la: | Ja sam kupio airbrush prije 3-4 mjeseca i još uvijek nemam nikakav kompresor, i sada čekam kada će doći nekakav dobar i ne skup kompresor kod nas na tržište tj. kada će Hanich uvesti kompresore.  |
Navodno mu stižu za nekih tjedan do dva, ima nas još koji ih čekamo  _________________ Last night fear knocked on my back door. Faith answered!
There was no one there! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 1:32 am Naslov poruke: |
|
|
A dečki, vidim da kod vas još nije stigla mala kučna radinost.
Ja koristim kompresor samogradnju. Evo kako ide. Uzmeš kompresor od frižidera, treba boca, ja koristim 4L bosu od freona a može i reimo plinska boca za kempiranje, vatrogasni aparat, etc. Potrebno je imati regulator in odvod vlage, to treba kupiti, naravno i manometar. Pošto nemam nekog da mi vari cijevi ja sam uzeo plastične cevi i brze spojke za pneupmatske cevi. malo je skuplje ali lako menjaš šta god. Potreban je i regulator punjenja (min/max) tlak za bocu. To je moguče napraviti od regulatora za hidrofore i jeftiniji je od bilo kog originl za te namjene. Malo posla i kompresor je tih da tiši ne može biti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 1:53 am Naslov poruke: |
|
|
Moje misljenje i moje iskustvo kaze da nema prave alternative kompresoru na bazi motora od frizidera/zamrzivaca!
To moze relativno lako i da se napravi u 'samogradnji' (neki ce se setiti priloga u YUVAM Biltenu).
Ovde kod nas u Beogradu imamo maketara koji ih pravi za normalne cene , obicno oko 150 evra sa dodacima, pa se nas dosta snabdelo kod njega
Kompresori na bazi ovog motora su necujni, treba da imaju rezervoar od 20-ak litara, regulator izlaznog pritiska, elektricnu sklopku koja se automatski pali i gasi prema pritisku u boci..... u principu nista vise. Moj doduse nema nista od toga i mali bocu ali mi radi odlican posao.
Moj rodjak je inace narucio jedan veliki Einhelov preko Nekermana za oko 60-ak evra i taj veoma dobro funkcionise. Jeste bucan ali vrlo brzo napuni bocu! Njemu fali regulator izlaznog pritiska, ali ima sklopku pa se sam pali i gasi po potrebi! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 1:56 am Naslov poruke: |
|
|
| Ti kompresori od Hanicha stižu već 2 mijeseca, moje makete skupljaju prašinu. A kako sam se bio napalio kad sam kupio airbrush. Što se tiće samogradnje ja sam lijenčina a i imam drugog posla. Je da su u pevecu i bauhausu kompresori jeftini ali su i bučni i nemam povjerenja u kompresor koji košta 500 KN. E da i dosta su veliki. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 2:20 am Naslov poruke: |
|
|
Kompresori stižu idući tjedan, možda čak i krajem ovog tjedna, sve ovisi o transportnoj firmi koja organizira kamionski prijevoz. Vrijeme isporuke određuje proizvođač, tako da ne ovisi sve o uvozniku. Da samo uvoznik odlučuje o tome, kompresori bi bili ovdje prije mjesec dana, pa i ranije, jer zaista nitko ne želi kupce držati u neizvjesnosti. Uvozni lanac ima puno karika, i nije sve uvijek onako kako uvoznik planira i želi. No bitno je da kompresori tek što nisu stigli. 
Žach: poruka promijenjena dana: Sri Lis 19, 2005 9:27 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|