Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Somi
| | Član od: 18 Lis 2010 | | Poruke: 272 | |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 6:44 am Naslov poruke: cuvanje enamel boja u konzervi |
|
|
Imam dosta humbrol enamel boja koje su u konzervi i primetio sam da su neke pocele da se suse. Jedna se cak potpuno skamenila. Inace, cim primetim da se nahvatala boja oko poklopca, pa ne moze da se lepo zatvori, ja je ocistim. Sve boje su lepo zatvorene, ali ne vredi... opet se suse. Sad sam jos presao na vallejo akrilne, pa cu ove enamel jos redje da koristim.
Da li postoji neka fora kako da ih hermeticki zatvorim i da budem siguran da ce da traju? ...i sta da radim sa ovima koje su pocele da se suse? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 8:44 am Naslov poruke: |
|
|
| Okreni na poklopac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 8:45 am Naslov poruke: |
|
|
Negde sam citao da je neko u kantice sa farbama stavio po jednu celicnun kuglicu iz lezaja i na svakih par dana ili sedmica pretresao sve kutijice, da se barva ne slegne Valjda pomaze  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 9:39 am Naslov poruke: |
|
|
Kao što Darko reče, okreni ih napoako... poklopcem prema dolje.
Tako zrak ne može nikako uć i boje jako dugo traju. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| rugby
 | | Član od: 16 Pro 2010 | | Poruke: 112 | | Mjesto: Vodice |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 10:13 am Naslov poruke: |
|
|
Ma nemaš straha, moje su boje stajale 15-tak godina (toliko je trajala pauza od maketarstva) u torbi okrenute svakako i samo mi se par totalno osušilo a sve ostale su još upotrebljive.
Doduše puno njih sam morao dobro promješati i dodati im razređivača ili alkohola. _________________ bitno je jedno, a to su dvije stvari, red, rad i disciplina |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
 | | Član od: 30 Lis 2008 | | Poruke: 1199 | | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 3:36 pm Naslov poruke: |
|
|
ja samo znam da stare humbrolke nako goooodina još uvijek funkcioniraju, a ove novije se suše... _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
 | | Član od: 18 Lip 2011 | | Poruke: 961 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 5:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| rugby Napisao/la: | Ma nemaš straha, moje su boje stajale 15-tak godina (toliko je trajala pauza od maketarstva) u torbi okrenute svakako i samo mi se par totalno osušilo a sve ostale su još upotrebljive.
Doduše puno njih sam morao dobro promješati i dodati im razređivača ili alkohola. |
Isto mi se desilo s Revellovim enamelkama. Od njih 20-ak provjerio sam pola i od toga 1-2 bile su za baciti. U ostale sam dodao razrjeđivač i izgledaju iskoristivo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 6:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlicna ideja sa okretanjem boja naopako! ...krajnje logicno.
Hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 7:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Poslije zatvaranja protresti i okrenuti naopako.No,gubitak pigmenta ,kod boja proizvedenih u zadnjih desetak godina,npr sand se sam od sebe lagano pretvara u grey ne može se spriječiti.Razlog je u promjeni kemijskog sastava kako bi se udovoljilo ekološkim zahtjevima .
Dakako da je riječ o čistoj besmislici i da je pravi cilj ekologije financijske prirode.
Ne čuvati boje nego kupovati nove !!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Ne čuvati boje nego kupovati nove !!!! |
...nisam bas siguran da se to isplati... Neke boje koristim jako retko i to bukvalno kap (i manje), a verujem da je to slucaj i sa ostalima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 9:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| canadair Napisao/la: |
Dakako da je riječ o čistoj besmislici i da je pravi cilj ekologije financijske prirode.
Ne čuvati boje nego kupovati nove !!!! |
somi,mislim da je ovo cijeli citat  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Pet Kol 12, 2011 9:39 pm Naslov poruke: |
|
|
ha,ha! ...sad mi je jasno!
eto, ispadoh glup.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
| | Član od: 01 Ruj 2009 | | Poruke: 353 | |
|
Upisano: Sub Kol 13, 2011 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| meni se enamelke (revell) također suše iz istog razloga, ne kontam zašto su uopće stavljali boje u kantice sa takvim poklopcima i kada ih više puta otvaram poklopac se izvitoperi i na tim mjestima ulazi zrak te se suše. Najbolje bi bilo presipati boje u nekakve plastične bočice (npr. kao ove akrilne od revella). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|